Joël Tillema

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

19 december 2015 14:00

Keijl, G.

Wie voorafgaand aan het seizoen voorspeld zou hebben, dat debutant DVS’33 Ermelo zes punten van het gerenommeerde Rijnsburgse boys zou pakken en dan ook nog met een doelsaldo van zeven voor en nul tegen, was voor gek verklaard. Na de 3-0 thuiswinst was winst op “Middelmors” in Rijnsburg alleszins mogelijk en dus zes punten, maar dan nog niet met wederom ruime cijfers. Rijnsburgse Boys is deze jaargang de kampioen gelijke spelen de Topklasse en wellicht was een remise in de eerste return van het seizoen ook wel de meest reële verwachting. Als het aan de thuisclub had gelegen, waren de “Uien” met een voorsprong van drie punten op DVS ingegaan, want men is er in Rijnsburg nog altijd van overtuigd, dat die promotie naar de nieuwe Tweede Divisie gehaald gaat worden. Naast een langdurig geblesseerde ontbrak bij de gastheren vanwege prettige familieomstandigheden Nick Kuipers op het wedstrijdformulier. Christian van de Kamp is in de Ermelose ziekenboeg aangesloten bij de langdurig geblesseerden, maar hoopt over zes weken weer aan te sluiten. Maurice de Ruiter was ondanks zijn blessure een week eerder toch weer inzetbaar. Hoewel dezelfde el spelers aan de aftrap stonden, was er toch een wijziging in de opstelling. Omdat trainer Roeland ten Berge graag druk wilde zetten op de rechtsback, wisselde hij De Ruiter van positie met Ali Akla. Dit omdat de laatste dat fysiek het beter aan zou kunnen dan de nog niet geheel fitte Maurice de Ruiter.
Inclusief de bekerwedstrijd tegen de reserves van Sparta Nijkerk haalden de geelzwarten uit de laatste vier wedstrijden even zoveel overwinningen. Geen een wedstrijd was hetzelfde. DVS kon de drie wedstrijden na de uitbeurt tegen SteDoCo niet meer zo domineren, geen van de vier wedstrijden gaf zoveel passie en strijd te zien als de wedstrijd tegen Scheveningen en misschien was de bekerwedstrijd nog wel de lastigste van de vier. In Rijnsburg was het in de eerste helft voorzichtigheid troef en dat zegt wellicht wat over het respect, dat beide ploegen na de eerste ontmoeting in Ermelo voor elkaar hadden.

Geen score voor rust
In de beginfase probeerden beide teams controle over de wedstrijd te krijgen met heel voorzichtig voetbal. Niet dat er helemaal niets gebeurde; in tegendeel. Ali Akla kon in de 3e minuut op aangeven van Maurice de Ruiter op het Rijnsburgse doel afgaan en voelde zich voor hij kon uithalen van achteren aangetikt. Scheidsrechter Keijl uit Heerde gaf in gebaar aan een fopduik gezien te hebben en liet doorspelen. Drie minuten later was Edmund Mijnheer Marvin Wijks even kwijt. De aanvaller legde veel overtuiging in zijn schot, dat de paal trof, en in de rebound schoot hij over. Zoveel overtuiging zou de thuisploeg in de rest van de wedstrijd niet meer in de doelpogingen leggen. In de 10e minuut claimde Yasin Kurt een strafschop, toen hij tussen twee Rijnsburgers door kroop en vervolgens met een correcte sliding door Bart Freke gestopt werd. Er brak kortstondig een fase aan, waarin DVS wat meer balbezit had en ook weer het korte, bekende combinatievoetbal liet zien. In de 14e minuut kreeg Mike Ahrens na het uitstekende passje van Kay Velda de beste mogelijkheid voor de in deze wedstrijd in het wit gehulde geelzwarten. Oog in oog met doelman Richard van Nieuwkoop slaagde de aanvallende middenvelder er niet in om de sluitpost te verslaan. De fase, waarin de Ermeloërs even het betere van het spel hadden, werd afgewisseld door de thuisclub. Veel risico zat er bij beiden niet in het spel en het ontbrak bovendien aan een goede eindpass. Waar DVS voor de rust niet meer aan doelpogingen toekwam, ontbrak het bij de “Uien” aan venijn. Raily Ignacio kwam tot twee inzetten, die doelman Paul Eppink moeiteloos kon pakken en Marvin wijks, de gevaarlijkste aanvaller aan Rijnsburgse kant, schoot in kansrijke positie naast. Zo kreeg de rust de logische brilstand mee.

DVS in laatste twintig minuten naar ruime zege
Twee ongewijzigde ploegen lieten a rust de voorzichtigheid varen. DVS tekende nog wel voor de eerste aanvallende actie na de thee met een voorzet van de mee opgekomen Basil Camara, die tot een corner leidde, maar gaandeweg de tweede helft werden de Ermeloërs meer teruggedrongen. Jeffrey Vlug bracht het leer veelvuldig vanaf de rechter flank in, maar de meeste voorzetten konden door de verdediging verwerkt worden. Roeland ten Berge had er rekening mee gehouden, dat Rijnsburgse Boys, naarmate de wedstrijd vorderde, meer druk zou gaan zetten, maar ook meer uit de organisatie zou gaan lopen en daar zou de debutant mogelijkheden uit creëren. Een half uur voor tijd werd Maurice de Ruiter gewisseld voor David van de Groep. Daardoor ging Ali Akla weer vanaf de rechter kant voetballen en werd DVS’ topscorer in aanvallend opzicht gevaarlijker. De Ermeloërs voetbalden zich wat vaker onder de druk uit en al drie keer was er perspectief op succes, voordat in de 71e minuut de score werd opengebroken. Op het inspelen van Ali Akla door David van de Groep kwam de bal uit de kaats voor de voeten van Kay Velda, die al vaker bewezen had met deze schietkansen uit de voeten te kunnen. Met de buitenkant van zijn schoen draaide het schot wat weg, maar niet zoveel, als doelman Van Nieuwkoop verwacht had. De tweede Ermelose treffer volgde al snel op de 0-1, nadat de Rijnsburgse sluitpost eerst nog een inzet van Kay Velda gepareerd had. Ali Akla kwam vanaf rechts naar binnen, maar kreeg niet de mogelijkheid om te schieten.

Via een Rijnsburger kwam de bal bij David van de Groep. In een poging de korte hoek af te schermen versloeg de invaller Richard van Nieuwkoop met een schot, dat naar de verre hoek koerste, 0-2. Die dreun kwamen de “Uien” niet meer te boven en DVS wervelde een paar keer door de Zuid-Hollandse verdediging. Een fraaie combinatie in de 78e minuut kon door Ali Akla ingeschoten worden, maar kwam via Joël Tillema bij Mike Ahrens, die het speeltuig het laatste tikje gaf. Volgens de leidsman uit Heerde, die zijn assistent nog consulteerde, stond hij juist door het balcontact van de verdediger niet buitenspel en kende hij de treffer toe. De doelpuntenmaker mocht kort hierop gaan rusten en met Haico Epe kwam er nog een extra slot op de deur. Ali Akla maakte er in de 86e minuut ook nog 0-4 van, toen hij zijn directe tegenstander net over de middenlijn uitspeelde. Het meest logische was de bal breed te leggen op de mee opgekomen David van de Groep, maar de kans dat doelman van Nieuwkoop daar nog een voetje voor kon steken was aanwezig. De aanvaller kapte de keeper goed uit en schoof de 0-4 binnen, waarmee de promotiekandidaat de grootste nederlaag van het seizoen kreeg te slikken. Met de vierde treffer passeerde hij ook Ignacio op de topscorerslijst. Deze wordt aangevoerd door Mengerink van Katwijk, gevolgd door Van de Meiracker van spakenburg. Ali Akla staat daar nu derde met elf doelpunten. Maar ook de gedeelde zesde positie van Kay Velda met acht is mooi, wat tekenend is voor de productiviteit van de debutant. Alleen Spakenburg  scoorde vaker en er is een mooie ex aequo met koploper Kozakken Boys en de nieuwe nummer twee Katwijk. Door de ruime zege behoort promovendus DVS nu tot de beste zeven in de Topklasse en zit in de virtuele Tweede divisie. Wie had dat kunnen bevroeden.

“Trotse trainer van een mooie spelersgroep”
“Het was ook nu weer belangrijk om lang in de wedstrijd te blijven. Maurice was niet helemaal fit en we wilden druk geven op hun rechter kant. Dat wilden we vanuit Ali doen; dat was de insteek voor deze wedstrijd. We moesten in deze wedstrijd af en toe wel alle zeilen bij zetten om het organisatorisch goed te houden, maar we hebben ook niet veel weggegeven. In de rust hebben we ook besproken, of we volop druk zouden geven of juist heel compact zouden blijven spelen. Dat laatste zouden we eigenlijk doen, maar doordat zij toch wat twijfelachtig begonnen, zetten we toch weer druk naar voren. We wisten, dat zij in de tweede helft uit de organisatie zouden gaan lopen, want ze wilden deze laatste thuiswedstrijd beslist winnen. Daarbij zouden ze ook ruimte weggeven en dat is ook gebeurd. Dan is het mooi, dat je door zo’n fantastische goal van Kay op voorsprong komt. Dat doelpunt was ook nodig om ze helemaal uit de organisatie te krijgen. Nu moesten ze nog meer komen. Daarna gaven ze zo veel ruimte weg en dat hebben wij fantastisch uitgespeeld. Natuurlijk kregen zij mogelijkheden, maar ik vond ze ook heel slordig in de afronding. En dat je dan ook nog de nul houdt, is een fantastische teamprestatie. Zeven voor en nul tegen in twee wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys is een enorme prestatie. Thuis voetbalden we wel beter tegen hun, maar dat had ook met het veld te maken. Je zag nu ook wel heel veel vertrouwde patronen in het balveroveren, onder de druk uitvoetballen en snel de diepte zoeken; een aantal korte combinaties mislukt dan net. Dat deden we thuis misschien beter, maar we maken er hier vier, dus wat maakt het uit. Hier staat een trotse trainer van een mooie spelersgroep.

Foto's gemaakt door Theo Aaalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: : Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Kay Velda (84’ Roelof de Groot), Hari Penarie, Yasin Kurt (84’ Haico Epe) , Mike Ahrens (81’ Haico Epe), Maurice de Ruiter (59’ David van de Groep), Ali Akla.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Renée Troost, Bart Freke (77’ Leon Tol), Jeroen Hessing, Joël Tillema, Danny van der Vijver, Ismail Celen, Jeffrey Vlug, Marvin Wijks, Joost Leonard (60’ Martin Eeuwijk), Raily Ignacio.

Scheidsrechter: dhr. G. Keijl uit Heerde

Scoreverloop: 71’ Kay Velda 0-1, 73’ David van de Groep 0-2, 78’ Mike Ahrens 0-3, 86’ Ali Akla 0-4.

Resultaten Topklasse 19 december (16e speelronde; 6e ronde tweede periode):
Door de winst ging DVS ook werkelijk over de tegenstander heen en bezet nu met 23 punten de zesde plek. Bovendien hebben de Ermeloërs met vier overwinningen en een gelijkspel uit zes wedstrijden in de tweede periode alleen HHC en Katwijk met 15 punten voor zich. Kozakken Boys heeft in die periode evenveel punten als de geelzwarten, maar het doelsaldo (+12 tegen +5) is behoorlijk in het voordeel van de debutant in de Topklasse). Door een periodetitel plaatst men zich direct voor de tweede ronde in de KNVB-beker komend seizoen.
Rijnsburgse Boys zakte naar de achtste plaats met 20 punten en blijft Scheveningen voor.

HHC Hardenberg-Kozakken Boys: Beide cupfighters maakten er een boeiend duel van. Een winnende ploeg voelt dan minder pijntje van de extra inspanningen dan een verliezer. Tot vijf minuten voor tijd was de strijd nog niet beslist bij een 1-1 stand. Daarna liep HHC weg tot 4-1. De accu was leeg bij Kozakken Boys, dat nog wel de koppositie bezet met 33 punten. De Hardenbergers bleven vierde, maar naderden de lijstaanvoerder wel tot vier punten.
Scheveningen-Spakenburg: Het evenwicht in de wedstrijd werd weliswaar verstoord door de voorsprong van Spakenburg, maar daarna door de thuisclub hersteld. Door de 1-1 moesten de “Blauwen” de tweede plaats opgeven, hoewel de achterstand op Kozakken Boys het zelfde bleef (2 punten). Scheveningen stond met 19 punten negende en bleef dat ook op basis van doelsaldo.
IJsselmeervogels-Katwijk: De oranjehemden zetten IJsselmeervogels al halverwege op een ontluisterende 0-3 achterstand, maar zag de “Rooien” nog wel naderbij komen. Het werd uiteindelijk 2-4, waardoor Katwijk de nieuwe runner-up is met een achterstand van een punt op de koploper. De “Vogels” zakten twee plaatsen naar de twaalfde en bezitten 18 punten. Dat zijn er drie meer dan de herkanser.
Excelsior M-Barendrecht: De Maassluizers zetten de ongeslagen reeks voort tegen Barendrecht en wonnen met 2-1. Dat bracht Excelsior M in punten gelijk met de streekgenoot (25), die wel het betere doelsaldo behield. Op de ranglijst veranderde er voor beide niets (vijfde en zesde), maar zij zagen wel DVS naderen tot op twee punten.
GVVV-ONS Boso Sneek: Tot aan de rode kaart voetbalden de Snekers, met in de gelederen proef-DVS’er Hussein Raza, aardig mee. Olivier Pilon kwam niet aan een hattrick toe, maar droeg met twee treffers wel bij aan de 4-1 zege voor GVVV. De “Gelderse” kijkt met een schuin oog weer naar de zevende plek (van DVS), omdat de afstand tot die laatste promotieplaats maar vier punten bedraagt. Op basis van doelsaldo staan de Veense “Blauwen” nog tiende. ONS zakte naar de onzalige vijftiende plaats, maar heeft evenals de twee clubs daarboven 15 punten.
SteDoCo-Capelle: De debutant kon een voorsprong niet vasthouden en verloor met 1-3. Daardoor blijft de rode lantaarn in handen van SteDoCo, dat het kalenderjaar afsluit met 10 punten en er in 2016 dus zes goed maken op de naaste concurrent of vijf bij een ex aequo. Capelle haalde weer wat lucht en vond aansluiting bij Scheveningen met 19 punten.
RVVH-FC Lisse: Twee keer scoren en toch met 1-1 gelijk spelen; het overkwam het tobbende RVVH, dat daarmee wel gelijke tred bleef houden met FC Lisse. Het doelsaldo houdt beide clubs nu boven ONS.