Richie Basoski (schot)

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

23 januari 2016 14:30

Ritmeester, M.

DVS’33 Ermelo is er niet in geslaagd om met succes een aanval op de zesde plaats te doen. Integendeel; directe opponent Barendrecht verruimde het gat in Ermelo weer tot vier punten. De geelzwarten moesten zelfs de promotieplaats prijsgeven, maar staan nog wel in het linker rijtje.
Trainer Roeland ten Berge denkt niet zo zeer in termen van revanche, maar veel meer in ontwikkeling en groei. De vraag was dan ook, of zijn ploeg na de 5-2 nederlaag in Barendrecht wat meer naar deze geheide promotiekandidaat was toegegroeid. Toen had DVS veel moeite om zich onder de druk van die tegenstander uit te voetballen en was halverwege het duel al kansloos. Nu waren beide ploegen in het eerste bedrijf goed aan elkaar gewaagd, maar maakten de roodwitten na de thee het verschil, hoewel er net voor en na de winnende treffer riante scoringsmogelijkheden voor de thuisploeg lagen.
De wat mindere uitvoering in de uitwedstrijd in Lisse had geen gevolgen voor de basisopstelling. Terecht kregen dezelfde elf het vertrouwen voor deze wedstrijd.

Beide ploegen voor rust in evenwicht
Evenals in de eerste ontmoeting probeerde Barendrecht goed druk te zetten op de bal, maar nu kwamen de Ermeloërs vooralsnog niet in de problemen. Zij zetten zelf ook druk en de twee ploegen deden niet voor elkaar onder. De eerste twee mogelijkheden waren voor een enthousiast DVS. De eerste kwam in de 2e minuut uit een corner van Kay Velda, die door centrale verdediger Basil Camara van dichtbij hoog over geschoten werd. De tweede in de 13e minuut was een schietkans voor Mike Ahrens, nadat het Ali Akla onmogelijk werd gemaakt om te draaien en zo tot een doelpoging te komen. De afgelegde bal werd door de middenvelder hard en strak ingeschoten, maar doelman stond, zoals hij de gehele wedstrijd zou doen, goed opgesteld. Barendrecht had tot dan toe in aanvallend opzicht nog niets laten zien, maar nam in de 14e minuut wel een voorsprong. Een merkwaardig doelpunt. Uit een vrije trap schoot Donny Navajas Sanchez met wellicht te veel vrijheid op de lat. De rebound werd hard inschoten door Daniël Esajas, maar ketste even hard weer uit het doel. Dat gebeurde via de hak van Melvin Winterberg. Scheidsrechter Ritmeester liet doorspelen, mede omdat er geen vlagsignaal van de zijkant kwam. De tweede rebound van Esajas ging via Basil Camara naast. Het appelleren door Barendrecht bij de assistent had succes, want deze bevestigde, dat de bal de doellijn gepasseerd was. Overigens was daar de twijfel niet over, maar wel of de Barendrechter in het Ermelose doel niet buitenspel stond. Uitleg over de regelgeving voor de dug-out van DVS, waarna de bezoekers alsnog de voorsprong konden gaan vieren, 0-1.

De Ermeloërs gingen op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam nog niet uit de vrije trap van Kay Velda in de 18e minuut; die ging net over de kruising. Ook niet twee minuten later, toen Roald de Vries met een prachtige pass de diepte in had gestuurd. Yorik van Deelen duwde de aanvaller net buiten de punt van strafschopgebied opzichtig in de rug. De leidsman uit Maarssen beoordeelde het niet als een doorgebroken speler en strafte gepast met geel. Toch zou die gelijkmaker voor de rust nog wel vallen. Allereerst vroeg de halve omhaal van Kay Velda uit een voorzet van Jorran van Santen wat geluk; nu bleef het bij een hoekschop. Uit de hard ingebracht corner van Mike Ahrens stuitte de bal in een mêlee van spelers tegen de hand van aanvoerder Patrick Stolk en ging de bal op de stip. Maurice de Ruiter zette zich in de 34e minuut achter dit buitenkansje. Doelman Marc van Splunter ging nog wel naar de goede hoek, maar de lage inzet was onhoudbaar, 1-1. Dat werd ook de terechte ruststand. Vooral omdat beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar waren, hoewel waar DVS in het vijandelijke strafschopgebied wat dreigender was geweest.

Barendrecht maakt na rust het verschil
De bezoekers waren zelf niet tevreden over hun optreden voor de rust en wisselden wat spelers van positie. Bovendien werd er minder snel voor de lange bal gekozen, waardoor de sterke middenvelder Joey Jongman wat meer werd benut. Barendrecht was dan ook de bovenliggende partij, maar de geelzwarten hadden in de 50e minuut een voorsprong kunnen nemen. Een ingestudeerde vrije trap van de roodwitten werd onderschept, waarna DVS er snel uitkwam en met drie aanvallers tegen twee verdedigers kwamen te staan. De mislukte voorzet van Ali Akla bleek niet de juiste oplossing en aan de andere kant sloegen de Rijnmonders hard toe. De credits voor de 1-2 mochten naar Mahmut Sönmez, die twee DVS’ers uitspeelde en vervolgens vanaf rechts een afgemeten voorzet in huis had op Richie Basoki. Hij hoefde er bij de tweede paal alleen nog maar zijn hoofd tegenaan te zetten. De Ermeloërs toonden zich nog niet verslagen en kregen in de 57e minuut een uitstekende kans om weer langszij te komen. Na een fraaie combinatie met Mike Ahrens dook Yasin Kurt vanaf rechts vrij op de Barendrechtse sluitpost, die de korte hoek goed afgedekt hield. De middenvelder probeerde het beste, wat hij kon, vond de verre hoek niet en stuitte op doelman Marc van Splunter.

Drie minuten later juichten de geelzwarten wel, toen Kay Velda da bal wel over de doellijn kreeg, maar er buitenspel geconstateerd was. Met de 1-3 was het pleit in Barendrechts voordeel beslecht. Een goede pass zette Donny Navajas Sanchez alleen voor doelman Paul Eppink. De middenvelder had de keus uit twee hoeken en miste niet. Ook de wissels aan Ermelose zijde konden het tij niet meer keren (David van de Groep als extra aanvaller voor middenvelder Yasin Kurt en Haico Epe voor Edmund Mijnheer, waardoor Jorran van Santen weer in het centrum ging spelen en de invaller als rechtsback. Ali Akla schoot in de 71e minuut nog wel naast, nadat Kay Velda de bal afgelegd had, maar Richie Basoski had op aangeven van Esajas nog een fraai slotakkoord in huis en tekende zo voor de 1-4 eindstand. De buit was binnen en trainer Adrie Poldervaart haalde ook zijn twee resterende spitsen, die in de basis gestart waren eraf. Michael Musa mocht aan Ermelose zijde de speeltijd nog volmaken voor Hayri Pinarci, maar gevolgen voor de stand had dat allemaal niet meer. Barendrecht had het verschil na de rust toch weer gemaakt.

“We hebben kans gehad op een overwinning, maar Barendrecht is gewoon verder”
Voor DVS-trainer Roeland ten Berge was niet zozeer de revanchegedachte leidend, maar het groeiproces van zijn ploeg:”Wij maakten in Barendrecht tegen hun nog veel fouten. Sinds die wedstrijd hebben wij wel stappen gemaakt. Door die fouten gaven we doelpunten weg en bleven wij niet in de wedstrijd. Vandaag zijn we wel lang in de wedstrijd gebleven. In de eerste helft hadden we het allebei nog wel aardig compact. Zij combineerden goed over de as, zodat wij het verdedigend goed voor elkaar moesten hebben. Het was in de eerste helft voor beide lastig om kansen te creëren, zodat de 1-1 bij rust wel terecht was.”
De openingstreffer leidde nog wel tot commotie, maar er was geen twijfel, of de bal over de doellijn was geweest:”Bij die 0-1 is er wel goed gehandeld door het arbitrale trio, maar wij wilden graag uitleg over de spelregel, of die speler nu wel of niet buitenspel stond. Ik houd zelf niet zo van dat appelleren, zeker niet als het persoonlijk wordt tegen een scheidsrechter. Alleen de twee aanvoerders mogen reageren.”
In de tweede helft zag de oefenmeester nog wel mogelijkheden voor zijn team, maar noemde de uiteindelijke overwinning wel verdiend:”Je hebt zelfs na de rust de kans op 2-1 en ook na de 1-2 op 2-2. We hebben wel volgens ons eigen plan kunnen voetballen, maar zij deden het op de beslissende momenten net wat beter. Net voor die 1-2 was er een moment, waarin Ali net iets te veel naar rechts uitkwam en nu was de voortzetting geen schot en en geen voorzet. Die bal pikten zij op en van daaruit scoorden zij 1-2. Dan heb je nog een situatie, waaruit je 2-2 kan maken. Als het dan lang 1-2 blijft, moet je wel gaan forceren en meer risico nemen. We probeerden het nog wel over de as door Jorran en Basil in te laten schuiven. Dat lukte niet, omdat het bij de tegenstander gewoon goed stond. Zij kunnen er heel snel uitkomen en na de 1-3 is het natuurlijk gebeurd. Het is een heel goed team met een goed plan, maar dat vind ik ook van ons. Barendrecht is gewoon wat verder en dat geeft ook helemaal niet. We hebben een kleine kans gehad op een overwinning. Het was ook een sterke fase van ons rond die 1-2. Wij hadden een heel goede dag moeten hebben tegen een fantastisch team om een goed resultaat te halen en dat is helaas niet gelukt. Al met al is het een verdiende overwinning.”

Dat er weer een marge van drie doelpunten was vindt de Raaltenaar niet bezwaarlijk in de aanloop van het zware uitduel in Katwijk:”Voor de wedstrijd tegen Katwijk heeft deze uitslag geen effect. Die wedstrijd zullen we weer apart benaderen. Barendrecht is een ploeg voor de Top-5, evenals volgende week Katwijk en in de volgende ronde Kozakken Boys. Ook daartegen moeten we zoveel mogelijk proberen ons eigen spel te spelen om in de wedstrijden tegen directe concurrenten of ploegen daaronder het verschil te kunnen maken. Het enige is, dat je per tegenstander kijkt, waar jij je winst kan behalen, maar we passen ons niet aan. Wat hebben we vorige keer gedaan tegen Katwijk en wat kunnen we nu beter doen om daar een goed resultaat te halen.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: : Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Edmund Mijnheer (69’ Haico Epe), Jorran van Santen, Kay Velda, Hayri Pinarci (83’ Michael Musa), Yasin Kurt (69’ David van de Groep), Mike Ahrens, Maurice de Ruiter, Ali Akla.
Opstelling Barendrecht: Marc van Splunter, Yorik van Deelen, Max van Dijk, Patrick Stolk, Tim Eekman, Donny Navajas Sanchez, Joey Jongman, Melvin winterberg, Richie Basoski (84’ Nick van Katwijk), Daniël Esajas (84’ Ibrahim Fofane), Mahmut Sönmez (78’ Bas Mourits).

Scheidsrechter: dhr. T. Ritmeester uit Maarssen

Scoreverloop: 14’ Daniël Esajas 0-1, 34’ Maurice de Ruiter (pen.) 1-1, 51’ Richie Basoski (1-2, 64’ Donny Navajas Sanchez 1-3, 80’ Donny Navajas Sanchez 1-4

Resultaten topklasse 23 januari (18e speelronde; 8e ronde tweede periode):
Door de 1-4 winst verstevigde Barendrecht de zesde plaats met nu 28 punten. DVS moest zelfs de laatste promotieplek opgeven, maar staat nog steeds in het linker rijtje.
RVVH-Katwijk: Een zakelijke overwinning voor de koploper in Ridderkerk, waar een vroege openingstreffer pas in de slotfase een opvolger kreeg. Met de 0-2 leek Katwijk de grote winnaar van het weekend te worden; nu werd de voorsprong met 38 punten op de nieuwe runner up vergroot tot twee. RVVH kon door de nederlaag met een totaal van 18 punten geen afstand nemen van de herkanser.
Spakenburg-Capelle: Een beter Spakenburg liep  in het mes van de bezoekers, nadat tweemaal nog een achterstand ongedaan was gemaakt. Capelle verliet de “Westmaat” met een 2-4 overwinning en klom met 22 punten naar de tiende plaats. Met nog een wedstrijd tegoed kan er weer gedacht worden aan promotie. Spakenburg moest de tweede plek weer opvolgen en volgt koploper Katwijk nu op vier punten.
Scheveningen-Kozakken Boys: De wedstrijd kantelde met nog twintig minuten te gaan bij een 1-1 stand 2-1 stand, waarna Kozakken Boys de wedstrijd naar zich toetrok en met een 2-3 winst vertrok van “Houtrust”. Daarmee namen de Werkendammers de twee plek weer over van Spakenburg en zijn met een achterstand van twee punten weer de grootste belager van de koploper. Scheveningen bleef met 19 punten elfde op basis van een beter doelsaldo.
HHC Hardenberg-IJsselmeervogels: Door de 2-0 zege vergrootten de Hardenbergers de zorgen voor IJsselmeervogels. De winst hield HHC met 32 punten op de vierde plek. Het gat met de laatste promotieplaats met en totaal van 18 bedraagt voor de “Rooien” nu zeven punten; de voorsprong op de herkanser slechts drie.
Excelsior M-ONS Boso Sneek: De thuisclub vocht zich naar een 3-2 overwinning toe, wat het puntentotaal op 28 bracht (evenveel als Barendrecht). En dat met nog een inhaalwedstrijd tegen Capelle te gaan. Voorlopig mag Excelsior M als outsider nog volop hopen op promotie. Anders ligt het voor ONS, dat met 15 punten de herkansing in zou moeten. Bovendien bedraagt de voorsprong op de hekkensluiter maar twee punten.
Rijnsburgse Boys-FC Lisse:  Binnen een half uur een comfortabele 0-3 voorsprong voor FC Lisse, dat de thuisclub in de Bollenstreekderby nog wel naderbij zag komen tot 2-3. De bezoeker tikten zodoende drie punten bij tot een totaal van 19 en staan daarmee twaalfde. Rijnsburgse Boys zakte een plaatsje en blijft met 23 een puntje achter op DVS.
SteDoCo-GVVV: In een open wedstrijd liep GVVV na de 0-1 na een uur voetbal verder uit tot 0-3. Dat bracht de Veense “Blauwen’ op de plek, die zij ambiëren. Met 25 punten namen zij de begeerde zevende plaats van DVS over. SteDoCo bleef door de nederlaag met 13 punten rodelantaarndrager.