Nipte nederlaag voor DVS’33 Ermelo bij koploper Katwijk

25'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

30 januari 2016 14:30

Burg, P.N. van der

DVS’33 Ermelo heeft halverwege de zware reeks in de tweede competitiehelft een nipte nederlaag geleden in Katwijk. Op het sterke Barendrecht volgde een uitbeurt de koploper, terwijl in de volgende speelronde runner up Kozakken Boys wacht. In de eerste competitiehelft zakten de geelzwarten na te verwachten nederlagen op de ranglijst, maar richtte zich daarna in een goede reeks weer op. Als nummer acht kwamen de Ermeloërs naar “De Krom”, maar de eclatante 1-6 eerder op de Veluwe lag nog vers in het geheugen.
Trainer Roeland ten Berge wist sinds maandagavond, dat hij moest sleutelen aan zijn aanval, want Maurice de Ruiter raakte tijdens de training geblesseerd. Zodoende startte David van de Groep links  op het middenveld in de basis. Kay Velda schoof door. Bij de thuisclub was Mark de Loor geblesseerd en begon klassetopscorer Marciano Mengerink na zijn blessure op de bank.

Dominant Katwijk op minieme voorsprong halverwege
Katwijk begon de wedstrijd, zoals verwacht mocht worden van een lijstaanvoerder, met dominant voetbal en de Ermeloërs moesten zich beperken tot  verdedigen. Een exercitie, zoals in de eerste ontmoeting, werd het niet, want de geelzwarten konden het gevaar lang van het eigen doel afhouden, hoewel de defensie wel veel onder druk stond. De oranjehemden wonnen op het middenveld veel persoonlijke duel en ook de afvallende ballen waren veelal een prooi voor de Katwijkers. Het gevaar van de geelzwarten kwam in de eerste helft uit de spelhervattingen. Mike Ahrens en Kay Velda belastten zich steeds over de hoekschoppen, die DVS uit de schaarse uitvallen toch kreeg. Sterker nog; tegen een dominant Katwijk kregen de bezoekers er voor de rust zeven te nemen tegen drie voor Katwijk. De drie voor de thuisclub in de eerste twintig minuten tegen toen nog maar één voor DVS. De gastheren bleven met veel balbezit en veel geduld de aanval zoeken, maar met schoten van Robbert Susan en Jeffrey Jongeneelen hoefde doelman Paul Eppink nog niet handelend op te treden. Ook de kopbal van Susan had niet de kracht om de Ermelose sluitpost in de problemen te brengen. DVS zelf kreeg de eerste kans in de 19e minuut, nadat nog niet tot een doelpoging kon komen. De geelzwarten bleven wel in balbezit en vervolgens draaide het schot van Mike Ahrens gevaarlijk in.

Maar wel net naast het doel van Koroglu. In de 25e minuut werd het geduld van Katwijk beloond. Jorran van Santen kon niet meer doen dan de voorzet van Stefan Plat wegkoppen, maar tot uitverdedigen kwam DVS niet. Vervolgens kon Bennie van Noord het leer fraai buiten bereik van Paul Eppink in het Ermelose doel volleren, 1-0. Na die openingstreffer kwamen de geelzwarten er wel wat vaker uit, maar het ontbrak aan de goede pass. Toch dook Mike Ahrens nog op voor Atam Koroglu, nadat een terugkopbal door de Katwijkse verdediging stuiterde. De aanvaller kreeg zijn voet niet tegen het speeltuig. Dat er dreiging uitging van de Ermelose hoekschoppen, bleek wel in de voorlaatste minuut, toen een corner twee volgende hoekschoppen opleverde, maar ook niet meer dan dat. Zo ging de rust in met een kleine achterstand.

DVS maakt er in tweede helft weer een wedstrijd van
Destijds in Ermelo leek DVS nog weinig zin te hebben aan de tweede helft, maar nu begonnen de geelzwarten gretig. Het eerste kwartier na de hervatting liet de ploeg van Roeland ten Berge weer het vanouds bekende combinatievoetbal zien en bij balverlies was het leer ook steeds weer snel veroverd. Kansen leverde dat overwicht echter niet op. Sterker nog; door een foute inspeelpass was de eerste mogelijkheid zelfs in de 48e minuut weer voor Katwijk, maar Jongeneelen schoot zwak in. Paul Eppink kon zodoende makkelijk redden. De doelman kon vijf minuten later door goed uitkomen voorkomen, dat Donny van Oijen kon aanleggen. Aan het Ermelose kwartiertje kwam even een einde, toen Ali Akla en zijn directe bij een kopduel beiden geblesseerd raakten. Daardoor kwam een vrije doortocht voor DVS’ topscorer tot stilstand. DVS moest het overwicht weer zien te heroveren en in die fase ontstonden er ook weer mogelijkheden voor de koploper. In de 64e minuut kwam Donny van Oijen gelukkig niet tot een goede voorzet en drie minuten later schoot Jeffrey Jongeneelen rakelings naast.

Dat deed ook invaller Steven Sanchez Angulo een minuut later uit een goede voorzet. Met nog twintig minuten op de klok wisselde Roeland ten Berge middenvelder Yasin Kurt voor aanvaller Isa Kiziler, die daarmee zijn debuut in de Topklasse maakte. Ook Edmund Mijnheer en David van de Groep maakten in het laatste kwartier plaats voor Stevan de Geijter en Christian van de Kamp. In de 78e minuut kwam DVS nog het dichtst bij de gelijkmaker, toen Christian van de Kamp een voorzet van Ali Akla vanaf rechts met het hoofd verlengde. Isa Kiziler kon daardoor de bal kort voor het Katwijkse doel op de slof nemen en schoot ook met volle overtuiging in. Centimeters over. Daarna bood Mike Ahrens onbedoeld aan de gastheren de mogelijkheid om het karwei af te makken. Hij gaf zelf de pass op de ingevallen Marciano Mengerink. De armen van de topscorer wilden al omhoog gaan; ook toen hij zag, dat de bal op de paal belandde. Het leer kwam vervolgens in de veilige handen van doelman Paul Eppink. De laatste tien minuten kenmerkten zich door veel fluitsignalen, zodat goed voetbal niet meer te zien was. DVS probeerde het wel met wat meer opportunisme. Onbegrip aan Ermelose zijde, toen Christian van de Kamp twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd van het veld gestuurd werd. Scheidsrechter Van den Burg ging daarbij af op de waarneming van zijn assistent aan de overzijde van de zittribune. Deze had een natrappende beweging geconstateerd van de invaller.

De lezing ook van Katwijkse kant was, dat Van de Kamp met zijn schoen vastzat met die van Stefan Stam, nadat hij op zijn tenen stond. De verdediger verontschuldigde zich bij de Ermelose invaller, die niets meer deed dan zijn voet terugtrekken. Ook Katwijk moest de extra tijd in met tien man, nadat Marciano Aalders geblesseerd raakte. DVS zette nog wel aan voor een slotoffensief en ook doelman Paul Eppink liet zich bij de laatste corner nog in het vijandelijke strafschopgebied zien. Tevergeefs. Basil Camara voorkwam in de vijfde minuut van de extra tijd nog, dat invaller Kevin Sterling gevaarlijk kon worden. Daarmee was de wedstrijd gedaan.

“Tevreden met spel in de tweede helft”
Met de eerdere 1-6 nederlaag nog in het geheugen en de blessure van Maurice de Ruiter stond trainer Roeland ten Berge voor een keuze:”In de vorige wedstrijd tegen ons hebben zij ons vol onder druk gezet en hadden wij veel problemen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om hier veel compacter te gaan staan en wat meer op de omschakeling te spelen. Dat beheersen wij ook goed. Dat was een tactische keuze op waar wij onze winst konden behalen. Maurice was deze week weggevallen en moet je dat anders invullen. De insteek was ook om lang in de wedstrijd te blijven. Met onze middenvelders zouden we er dan snel uit moeten komen. David speelde hangend voorin met Ali centraal voorin. Daar zouden Mike en Kay dan omheen moeten komen.

Dan zouden we met Yasin en David over de zijkanten door moeten komen.  In het begin zag je ook wel, dat zij het daar moeilijk mee hadden. Zij konden moeilijk hun middenvelders inspelen en hun spitsen bereiken. Eigenlijk deden we dat heel goed. Totdat we makkelijk een vrije trap en vervolgens een corner weggegeven. Daarna stond het bij ons voor het doel niet goed en krijg je toch weer te snel een goal tegen. De fase daarna gaven we iets meer druk; ook omdat we de wind mee hadden. Ik vond ons in de eerste helft in veel momenten toch slordig en ongecontroleerd. We wisten ook wel, dat deze tegenstander heel veel druk op de bal zou zetten en dat het heel moeilijk zou zijn. Daar hebben we het in de rust ook over gehad; ook over de concentratie. De perfectie in de passing was niet goed. In de tweede helft eisten we wel wat meer van elkaar. Na de rust hadden we ook veel balbezit en liep het wel goed. Voetballend hebben we dat het eerste kwartier na rust prima gedaan. Als je op die 1-0 stand blijft staan, zal je toch wat moeten forceren. Toen zijn we gaan wisselen om voorin meer gevaar te stichten. Met Christian voorin zijn we zelfs met drie spitsen gaan spelen en krijgen we ook nog die goede kans voor Isa. Zij hebben verder in de tweede helft niet veel meer gecreëerd. Het enige moment voor hun was die bal van Mengerink op de paal na die verkeerde pass van Mike. Ik ben wel tevreden over hoe de ploeg in de tweede helft gespeeld heeft. Er had zowaar nog een puntje in gezeten. Katwijk is gewoon een heel goede ploeg met een sterke verdediging.

We hebben nu twee keer verloren van twee heel sterke ploegen, waarin we bepaalde fases prima gevoetbald hebben. Een bekerwedstrijd (tegen sc Millingen) is dan mooi om weer eens te winnen, om met goed voetbal het goede gevoel weer terug te krijgen. En ik wil graag verder komen in die beker.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink,  Roald de Vries, Basil Camara, Edmund Mijnheer (74’ Stevan de Geijter), Jorran van Santen, David van de Groep (77’ Christian van de Kamp), Hayri Pinarci, Kay Velda, Yasin Kurt (70’ Isa Kiziler), Mike Ahrens, Ali Akla.
Opstelling Katwijk: Atam Koroglu, Stefan Stam, Michiel van Dam, Omar Hamdi, Bennie van Noord, Marciano Aalders, Robbert Susan, Paul de Lange, Donny van Oijen (74’ Marciano Mengerink), Jeffrey Jongeneelen (82’ Kevin Sterling), Stefan Plat (63’ Steven Sanchez Angulo).

Rood: 88’ Christian van de Kamp (DVS’33 Ermelo)

Scheidsrechter; dhr. P.N.v.d. Burg uit ’s Gravenhage

Scoreverloop: 25’ Bennie van Noord 1-0

Resultaten Topklasse 30 januari (19e speelronde, 9e ronde tweede periode):
Ondanks de nederlaag bleef DVS op de achtste plaats staan met 24 punten. Daar kunnen de Ermeloërs op 6 februari (het bekerweekend) verdrongen worden door Capelle, als die club de inhaalwedstrijd van Excelsior M wint. De koppositie bleef met nu 41 punten uiteraard in handen van Katwijk, dat ook de dans in de tweede periode leidt met drie punten voorsprong op de nog enige concurrent HHC Hardenberg en nog één ronde te gaan. Daarin hebben de oranjehemden genoeg aan een punt, maar de ploeg van Dick Schreuder richt zich natuurlijk helemaal op de hoofdprijs.
Kozakken Boys-Capelle: De Werkendammers bleven Katwijk volgen op twee punten na de regelmatige 2-0 zege op Capelle. De twee doelpunten werden over beide helften gedeeld. Voor de tweede periode is Kozakken Boys uitgeschakeld. De Zuid-Hollanders bleven met 22 punten tiende.
Barendrecht-Spakenburg: De thuisclub nam met de zelfde cijfers revanche voor de eerdere nederlaag tegen Spakenburg. Door de 3-1 winst naderde Barendrecht met nu 31 punten de “Blauwen” tot op drie punten. De Westmaat-bewoners zakten naar de vierde plek.
HHC Hardenberg-RVVH:  In een open wedstrijd won de cupfighter met 3-1 van RVVH, dat door dit resultaat met 18 punten weer gezelschap kreeg van de herkanser. HHC klom door de winst naar de derde plek met zes punten achterstand op de koploper.
GVVV-Excelsior M: De Veenendalers zagen hun verdere opmars voorlopig gestuit na de 0-1 nederlaag. De enige treffer in de wedstrijd leverde GVVV-doelman Johan Jansen ongetwijfeld een slechte nachtrust op. Excelsior M blijft zo als de grote outsider volop in beeld voor de Tweede divisie met 31 punten. Dat kunnen er nog 34 worden, als de inhaalwedstrijd in Capelle gewonnen wordt. De “Gelderse” bleef wel gewoon 25 punten op de zevende plek staan, maar het gat met de zesde stek bedraagt nu wel zes punten.
IJsselmeervogels-Rijnsburgse Boys: De Vogels kunnen weer voorzichtig dromen van promotie na de eerste zege onder Sandor van der Heide. Inzet was een belangrijk ingrediënt voor de 4-1 eindstand na de 2-0 halverwege. De zevende plek van GVVV is met 21 punten nog niet binnen schootsafstand, maar wel in het vizier. Voor Rijnsburgse Boys is die zevende plek bij voldoende medewerking van de concurrentie al wel in één ronde te realiseren met een achterstand van twee punten.
ONS Boso Sneek-Scheveningen: De eerste, die zou scoren, zou spekkoper zijn en dat was ONS. De Snekers voegden met de 1-0 drie punten toe aan het totaal van 15, maar zijn nog lang niet uit de zorgen. De rode lantaarn brandt nog steeds in de rug, maar RVVH is bijgehaald en de voorsprong van Scheveningen, dat wel gezakt is naar de twaalfde plaats, is teruggebracht tot een punt.
FC Lisse-SteDoCo: Het thuispubliek op “Ter Specke” wacht nog steeds op de eerste zege van hun favorieten. De vier eerdere werden allemaal buitenshuis behaald. FC Lisse bewees zich een zeer slechte dienst en de twee doelpunten van Murat Önal wogen niet op tegen de vier van de hekkensluiter. SteDoCo kwam door de zege op 16 punten en is de achterstand op de Lissenaren nog maar drie punten. De Hoornaars mogen weer hopen op lijfsbehoud.