Hermon Tekleab

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

13 februari 2016 14:30

Schaper, D.

DVS’33 Ermelo heeft voor eigen publiek een punt verdiend tegen kampioenskandidaat Kozakken Boys. In de voorgaande vijf ontmoetingen met de Werkendammers bleven de geelzwarten puntloos. Tijdens de laatste confrontatie tussen beide ploegen toonden de Ermeloërs wel herstel, maar verloren nochtans met duidelijke cijfers. Oefenmeester Danny Buijs beschikt over een brede selectie, waar DVS-coach Roeland ten Berge toch wat meer puzzelwerk heeft om bijvoorbeeld een blessure van Maurice de Ruiter op te vangen. Dat weerhield zijn equipe er niet van om vol bravoure de wedstrijd te openen en dat overwicht een half uur vol te houden. Daarna moest DVS terug maar haalde wel met 0-0 de rust. Ook in de tweede helft werd niet gescoord, maar -in positieve zin-  verdiende de wedstrijd ook geen winnaar. Door de 0-0 raakten de Ermeloërs de achtste plaats wel kwijt, maar doordat de laatste vier allemaal verloren was het toch een winstpunt. Dat was het sowieso, want het gelijkspel betekende het eerste punt ooit tegen de gerenommeerde club uit Werkendam en de geelzwarten bleven overeind tegen een topclub uit de Topklasse, wat door de invoering van de Tweede klasse met zeven promotieplaatsen het competitieverloop toch wat lastiger maakt. Voor de bezoekers was het achteraf ook een winstpunt, doordat de koploper verloor en zij zodoende een punt inliepen.

Sterk half uur van DVS in eerste helft leidt niet tot score
DVS begon de wedstrijd sterk en hield dat ook een half uur vol. Bij balverlies trok de geelzwarten zich terug en speelden compact om in de omschakeling snel de ruimte in de rug van de tegenstander te zoeken. De ploeg van Roeland ten Berge legde een tomeloze energie aan de dag, wonnen heel vaak de afvallende bal en waren met het eigen combinatievoetbal de bovenliggende partij. Het was niet eens zozeer een kwestie, dat de kampioenskandidaat de Ermeloërs wilden laten uitrazen. Daarbij bleven de geelzwarten comapact voetballen. Doelman Jesper Hogedoorn miste in de 5e minuut en helaas hadden de Ermelose voorwaartsen daar ook niet op gerekend, want er was er geen een om simpelweg binnen te tikken. Ali Akla kreeg in de 12e minuut een goede schietkans, toen hij na een crosspass van Basil Camara naar binnen trok. Via de Werkendamse sluitpost werd het een corner. De bezoekers tekenden pas na een kwartier voor de eerste doelpoging, toen Everton Pires Tavares na een doorkopbal over schoot. Een opnieuw ingebrachte bal kwam via het hoofd van Basil Camara in de 21e minuut bij Mike Ahrens. Hij trof met zijn inzet de paal. Het Ermelose overwicht werd door individuele acties van Mimoun Eloisghiri gepareerd, maar zijn schot werd in de 22e minuut nog geblokt en even later werkte Jorran van Santen een voorzet van de behendige aanvaller weg. Het spel van DVS vergde veel kracht en in het laatste kwartier van de eerste helft moesten de geelzwarten toch terug. In die fase lieten de bezoekers ook hun voetballende kwaliteiten zien, maar de Ermeloërs doorstonden die fase. Soms met moeite. Zo kreeg Gwaeron Stout in de 37e minuut een kans, maar kon hij in de draai niet tot een goed schot komen, werkte Basil Camara de bal weg, nadat doelman Paul Eppink het leer los liet, en ging drie minuten later een pass voorlangs, zonder dat er een Werkendams been aan kon komen en schoot Eloisghiri kort voor de rust naast. Het bleef dus 0-0 halverwege.

Ook in boeiende tweede helft wordt niet gescoord
Zonder wissels aan beide zijden stond Kozakken Boys niet meer een Ermelo’s overwicht toe. Dat kwam er ook niet meer van in de tweede helft. David van de Groep kwam in de 47e minuut uit een lange bal nog wel oog in oog met de Werkendamse sluitpost, maar het was niet meer mogelijk om het leer langs Hogedoorn te krijgen. Edmund Mijnheer moest na 51 minuten het veld met een blessure verlaten, waardoor Haico Epe zijn plaats innam De invaller verzaakte in het restant van de wedstrijd niet. De tweede helft gaf wel meer strijd te zien. In de 53e minuut was er nog wel een schietkans voor Kay Velda, maar die inzet werd geblokt. Kozakken Boys had  twee minuten later perspectief, toen een voorzet van links nog geen medespeler bereikte, maar de volgende van rechts wel. Gwaeron Stout schoot niet overtuigend in. De clubtopscorer van Kozakken Boys Sherwin Grot kwam in de 58e minuut in het veld voor Irilmazbilek. In de fase hierop kregen de Kozakken twee riante mogelijkheden, maar eerst schoot Leon Bot over en drie minuten daarna had de invaller zijn zijn vizier te hoog gericht.

Het tekende de fase van de wedstrijd, waarin DVS natuurlijk gewoon op achterstand had kunnen komen. Het deed echter niets af aan de werklust, waarmee de Ermeloërs mochten denken aan een goed resultaat. Dat de geelzwarten ook aan winst dachten, toonde Kay Velda wel aan; zijn strakke schot na een combinatie van Roald de Vries en Ali Akla aan de zijlijn ging maar net over. Kozakken Boys wisselde aanvallend met het inbrengen van Madjer Lukoki voor voor Eloisghiri, de toekomstige ploeggenoot van Ali Akla bij IJsselmeervogels. De redding van doelman Paul Eppink op een voorzet en een rebound in de 77e minuut heeft ongetwijfeld bijgedragen tot zijn uitverkiezing tot ‘Man of the Match’. Beide ploegen wilden meer dan een 0-0 gelijkspel, maar uiteindelijk bleek dat wel de meest rechtvaardige uitslag.

“verdiend punt”
“Het eerste half uur hadden wij het prima staan”, constateerde trainer Roeland ten Berge na afloop van het thuisduel tegen topclub Kozakken Boys:”Het verliep precies, zoals we besproken hadden. We konden voldoende druk op de bal houden. We kwamen in het laatste kwartier wel met vijf man onderop te spelen, maar dat maakte het voor hun heel moeilijk om door de ruimtes te komen. Onze aanvallers gingen in het laatste kwartier voor de rust te veel meeverdedigen en we moesten te ver terug. Toen hadden we het wel even moeilijk. Ook doordat we de bal nergens naartoe konden spelen, als we die veroverd hadden. Ik predik goed positiespel van mijn ploeg, maar soms moet je ook kijken , wat er nodig is om een goed resultaat te halen.

Nu hebben we wat meer de nadruk gelegd op een goede organisatie. Zij zetten heel hoog druk, dus neem je minder risico. We deden het in dat eerste half uur goed en kregen nog een goede kans via Mike. Hij had het heel zwaar tegen die centrale verdediger. Hij heeft wat ruimte nodig om die bal vast te houden en die kreeg hij niet. Het siert Ali, dat hij in die moeilijke fase meeverdedigt, maar daardoor misten we een aanspeelpunt voorin. Dat hebben we ook aangepast in de rust door David van de Groep voorin te zetten en Mike weer op zijn vertrouwde plek.
We wilden heel compact vanuit de zone verdedigen. Vandaag heeft iedereen binnen zijn verantwoordelijkheid heel agressief binnen de grenzen van het toelaatbare gedaan. Er werd op het juiste moment gekozen om eruit te komen. Het is een groot compliment aan de groep, dat ze zich de hele wedstrijd zo staande gehouden hebben. Voor ons was dit heel moeilijk op te brengen, omdat we toch een heel ander soort voetbal spelen. We proberen zelf het spel te maken en je zag ook in de tweede helft het gevoel, dat er voor ons zelfs meer in zat dan een gelijkspel. Om aanvallend wat meer te doen, gingen we ook wat meer uit de organisatie lopen.

Toen ging het op en neer en kregen zij ook twee heel grote kansen. Daarna hebben we wel weer meer geprobeerd om vanuit onze eigen compacte organisatie te spelen. Dat hebben we toch vol kunnen houden. Je gaat toch nog kijken, wat jouw mogelijkheden zijn om te stunten. Dat probeerden via corners of vrije trappen. Kay en Mike kunnen dat uitstekend.
Omdat Christian goed kan koppen, hebben we hem nog ingebracht. David had al heel hard gewerkt en we wilden ook niet twee lopers voorop hebben. We wilden echt een balvaste spits hebben. Tegen dit soort ploegen mag je geen fouten maken. Dat hadden we de eerste helft wel twee keer. Dat wordt altijd heel goed afgestraft door tegenstanders als Kozakken Boys. Zo’n tegenstander kan gewoon wachten op dat soort fouten. Daar kwamen we nu wel goed mee weg. Ook in de tweede helft kwamen we zo een keer goed weg. Maar ik vond het over de hele wedstrijd wel een verdiend punt en ik ga ook niet zeggen, dat we hier meer verdiend hadden.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries,  Basil Camara, Jorran van Santen, Edmund Mijnheer (51’ Haico Epe), David van de Groep (78’ Christian van de Kamp), Hayri Pinarci, Kay Velda, Yasin Kurt, Mike Ahrens (90+5’ Isa Kiziler), Ali Akla.
Opstelling Kozakken Boys: Jesper Hogedoorn, Bryan Jongeneel (87’ Toby Mulder), Alje Schut, Quentin Jakoba, Juriën Gaari, Everton Pires Tavares, Hermon Tekleab, Leon Bot, Gwaeron Stout, Mimoun Eloisghiri (67’ Madjer Lukoki), Arif Irilmazbilek (58’ Sherwin Grot).

Scheidsrechter: Dhr. D. Schaper uit Dokkum

Resultaten Topklasse 13 februari (20 speelronde; laatste ronde tweede periode):
Ondanks het knap verdiende punt tegen runner up uit Werkendam zakte DVS 25 punten van de achtste naar de tiende plek. Kozakken Boys naderde koploper Katwijk ondanks het gelijkspel tot op een punt.
Excelsior M-Katwijk: Na de gelijkmaker herpakte Excelsior M zich en stuurde de koploper met een 3-1 nederlaag terug naar de Noordzeekust. Dankzij het gelijkspel van kozakken boys in Ermelo handhaafde Katwijk zich aan de kop met 41 punten. De “Tricolores namen met een puntentotaal van 35 verder afstand van de nummer zes, Barendrecht.
SteDoCo-HHC Hardenberg: In een attractieve wedstrijd was HHC de gelukkigste. De 0-1 zege hield de Sallanders op de derde plaats met 38 punten en dat zijn er maar drie minder dan de koploper. SteDoCo draagt nog steeds de rode lantaarn met 16 punten. De tweede periode ging met deze uitslag naar de Hardenbergers, wat inhoudt, dat zij de eerste voorronde voor de ‘grote’ beker vrij zijn.
Spakenburg-FC Lisse: Spakenburg had de handen vol aan een verdedigende opponent, maar won wel met 2-1. Daardoor handhaafden de “Blauwen” zich met 37 punten op de vierde plaats. FC Lisse bleef met 19 punten wel een punt voorsprong houden op de herkanser.
Capelle-Barendrecht: Een onmachtig Barendrecht kreeg na een vroeg 1-0 in de slotfase een tweede tegentreffer te verwerken. Ondanks de 2-0 bezetten de roodwitten nog steeds de zesde plaats met 31 punten. Capelle klom door de winst naar de achtste plek met 26 punten.
RVVH-GVVV: De wedstrijd eindigde in 0-1, waardoor GVVV met 28 punten op de laatst begeerde zevende plaats bleef staan. RVVH bleef ONS slechts op doelsaldo voor.
Rijnsburgse Boys-ONS Boso Sneek: Na een 3-0 achterstand kwam ONS nog terug tot 3-3, maar de benutte strafschop in de slotminuut bracht de zege alsnog bij de “Uien”. De aansluiting met de laatste promotie is er nog steeds met 26 punten; evenveel als Capelle. De Snekers blijven voorlaatste met 18 punten.
Scheveningen-IJsselmeervogels: In een gekleurd duel won de thuisclub op “Houtrust” eindelijk weer eens en met duidelijke cijfers; 3-0. Daardoor klom Scheveningen over de opponent heen naar de elfde plaats met 22 punten. IJsselmeervogels vindt zich nu terug op de twaalfde plek, doordat de onderste ploegen geen punt pakten.