Danny Kampstra

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

5 maart 2016 14:30

Puts, K.

De thuiswedstrijden van de Ermelose Topklasser tegen ONS Boso Sneek kenmerken zich doorgaans door een scoreverloop, dat zelden in de pas loopt met de veldverhouding, alsmede door arbitrale beslissingen, die duidelijk van invloed zijn op de uitslag. Deze editie vormde daarin voor DVS’33 Ermelo geen uitzondering. Een voorsprong bij rust was er nog niet door een gemiste strafschop, maar gezien het spelbeeld mocht de thuisploeg optimistisch zijn over de winstkansen in de tweede helft. Ook nadat de geelzwarten ruim een half uur in ondertal speelden, waren zijn vooral op de speelhelft van ONS te vinden. Ook in het tweede bedrijf kwam DVS terug van een achterstand, maar na de derde kregen de Ermeloërs alleen nog de gelegenheid om af te trappen.
Er waren geen verrassingen in de opstelling van de Ermeloërs. Maurice de Ruiter was er nog niet bij. Christian van de Kamp vormde zodoende de aanval samen met Ali Akla. Kay Velda keerde terug van zijn schorsing, waardoor Okan Soykan weer op de bank plaatsnam.

Versierde Hennie Meier ooit een strafschop in de allereerste ontmoeting tussen beide clubs ooit in ’99 door potsierlijk neer te gaan in het strafschopgebied en de wedstrijd door de benutte penalty kantelde en de 2-0 stand wijzigde in een 2-4 einduitslag, de volgende onderlinge wedstrijd eindigde in Ermelo’s voordeel. Toen legde de leidsman van dienst de bal op de stip, terwijl de overtreding net buiten de ‘zestien’ begaan was. Na de 1-0 liepen de geelzwarten verder uit naar 3-1. In de vorige confrontatie beoordeelde de leidsman een bal op de borst van Edmund Mijnheer als hands, waardoor ONS terugkwam in de wedstrijd en met een lichtzinnig gegeven vrije trap in de slotseconden nog 2-2 scoorden. Ook in deze wedstrijd zouden de beslissingen van scheidsrechter Puts uit Bunde (L) weer volop discussies opleveren.

DVS verzuimt met voorsprong rust in te gaan
De Friezen kwamen sterk uit de startblokken met het nodige opportunisme en roken in de eerste vijf minuten drie keer aan een kans. Eenmaal zagen zij hands van een DVS’er in het strafschopgebied, maar dat werd beschouwd als aangeschoten. ONS kreeg niet de vroege voorsprong, waar het wellicht op gehoopt had. Na de openingsfase kreeg DVS de wedstrijd stevig in handen. Daardoor ontstonden er ook kansen voor de gastheren. Zo ging Christian van de kamp in de 7e minuut de combinatie aan met Kay Velda en kon hij uithalen. Zijn schot ging echter voorlangs. Kort hierna kopte Christian van de Kamp de bal terug op Ali Akla, die Kay Velda een schietkans bood. Die ging ver naast. Na een combinatie tussen Jorran van Santen en Kay Velda belandde het leer voor de voeten van Christian van de Kamp. Zijn inzet ging via de voet van een tegenstander over.

Dat DVS na een kwartier dan ook achter kwam, paste niet meer in het wedstrijdbeeld. Een lange bal van achteruit bereikte Curty Gonzalez, die niet in buitenspelpositie startte. Yasin Kurt zette tevergeefs nog druk, maar kon niet verhinderen, dat de gehaaide aanvaller beheerst de 0-1 langs Paul Eppink binnen schoof. De geelzwarten moesten dus in de achtervolging en deden dat niet veel later met een schot van Kay Velda, dat overging. Yasin Kurt zag zijn inzet op aangeven van Roald de Vries net naast gaan. De gelijkmaker ontstond uit een fantastische aanval, waarbij de bal steeds eenmaal werd aangeraakt. Na het inspelen door Jorran van Santen draaide Mike Ahrens goed weg, legde Christian van de Kamp de inspeelbal af op Kay Velda, die direct op de mee opgekomen Mike Ahrens passte. Even beheerst als Gonzalez plaatste hij het speeltuig langs doelman Richard Strijker.

De bezoekers kwamen na de 1-1 in de 33e minuut weer tot een schietkans voor Danny Kamstra. Roald de Vries hinderde dusdanig, dat deze naast ging. Dat was ook de laatste aanval van de Friezen voor de rust, terwijl de thuisclub nog naar een voorsprong zocht. De pass van Ali Akla op de opstomende Jorran van Santen was nog te hard, maar in de 40e minuut was er daarvoor een uitgelezen mogelijkheid. Allereerst werd Ali Akla op links onreglementair gestuit door Gustavo van de Veen, maar DVS behield voordeel via Roald de Vries. Die ging binnen de beruchte lijnen over de voet van Ale de Boer, die eerder in het duel al een gele kaart ontvangen had. Het geel, dat de Limburgse scheidsrechter nu trok, was niet voor de aanvoerder, maar voor Gustavo van de Veen. Een moment, dat tot discussie zou leiden. De beide trainers verschilden na afloop sterk van mening over deze situatie. Waar Roeland ten Berge eigenlijk direct rood had verwacht, vond zijn collega van ONS het tegenovergestelde. Volgens Richard karrenbelt, staat nergens in de regels, dat voor een dergelijke overtreding zelfs maar een gele kaart gegeven hoefde te worden. Alleen het toekennen van een strafschop zou hiervoor volstaan. Edmund Mijnheer gunde de kans aan Mike Ahrens, die ook goed in de wedstrijd zat. De tijd voor de blessurebehandeling van Ali Akla kwam de concentratie voor het nemen van de penalty natuurlijk niet ten goede. Doelman Richard Strijker nodigde Ahrens uit tot de linker hoek en dook de bal, die net niet hoog genoeg of net niet ver genoeg in de hoek was met een uitstekende reactie uit het doel en voorkwam daarmee een alleszins verdiende achterstand voor zijn club. De laatste mogelijkheid voor DVS om nog voor rust op voorsprong te komen, was veel moeilijker. Een voorzet van de sterk spelende Roald de Vries vanaf links werd voorbij de tweede paal wel goed op de slof genomen door Kay Velda, maar het schot ging over.

DVS ondanks overwicht in laatste seconde verslagen
Gezien het spelbeeld voor de rust mochten de geelzwarten de tweede helft, die met twee ongewijzigde ploegen aanvang, natuurlijk met vertrouwen tegemoet zien. Het bleef wel een heel open wedstrijd, doordat er zich voor beide doelen wel mogelijkheden bleven voordoen. Zo kon Christian van de Kamp tot twee maal toe schieten, maar bij de eerste keer kreeg hij zijn schoen niet goed tegen de bal en bij de tweede uit de draai vond hij het Friese doel niet op de juiste plek. Ook Jorran van Santen werd door Ali Akla in stelling gebracht, maar zijn schot ging ook voorlangs. DVS was in die fase de beter voetballende ploeg, waar de Snekers vaak met lange ballen zo snel mogelijk de fysiek sterke Yumé Ramos zochten. In de 51e minuut kreeg hij het leer van doelman Paul Eppink in de voeten gespeeld en zijn schot per omgaande van zo’n vijfendertig meter ging maar rakelings naast. Kort hierop kon de Ermelose defensie de bal niet wegwerken en kon Bob Schepers van dichtbij uithalen. Hij schoot echter hoog over. Dat deed Ramos onder druk van Basil Camara aan de andere kant ook in de 54e minuut. De wedstrijd kende in de 57e minuut weer een dubieus moment, toen Mike Ahrens van het veld gezonden. Bij zijn sliding raakte hij zowel de bal als de zijkant van het scheenbeen van Ale de Boer, wat door arbiter direct met rood bestraft werd. Beide coaches verbaasden zich in de nabeschouwing daarover. DVS moest dus ruim een half uur in ondertal verder, maar was geen moment de mindere van de Snekers. Sterker nog; het spel speelde zich het meest af op de Friese helft. Een snel genomen vrije trap bood Jorran van Santen een mogelijkheid, maar in de kluts met de goalie ging de bal naast het doel. Natuurlijk moest de thuisclub zien te herpakken en in die fase kwam het tot schoten van Rein Werumeus Buning, waarvan zijn tweede halverwege het tweede bedrijf via de bovenkant van de lat over ging, nadat de eerste al naast geschoten werd. In de 70e minuut kwamen de bezoekers op weer op voorsprong, nadat Danny Kamstra het fysieke duel van Basil Camara won.

De centrale verdediger dacht het gat dicht te lopen, maar de bal kwam er voor de Fries gunstig uit. Met een boogbal verschalkte hij Paul Eppink, die wat te ver voor zijn doel stond. Een fraai doelpunt, maar de 2-2 overtrof die toch in schoonheid. DVS bleef niet bij de pakken neer zitten en streed voor de gelijkmaker. Nadat de geelzwarten via Christian van de Kamp in balbezit bleven, speelde Ali Akla vervolgens Yasin Kurt aan. Zijn hakballetje bracht de bal in de 75e minuut bij de vrijstaande Kay Velda, die het leer met een streep in de rechter kruising schoot. Beide ploegen wilden echter meer dan een gelijkspel en DVS was enkele minuten later het eerste bij een volgende treffer. Ali Akla bleef op kracht in balbezit en verzond vanaf rechts de voorzet op Christian van de Kamp. Die kreeg bij de eerste paal wel zijn voet tegen de bal, maar onvoldoende om het leer veel vaart mee te geven. Nu kon doelman Richard Strijker met een reflex nog redding brengen. Richard Karrenbelt wisselde nog twee maal, terwijl bij DVS David van de Groep Yasin Kurt verving. Het Friese opportunisme leverde nog een reeks hoekschoppen op, waarbij Yumé Ramos zich bij zijn kopbal, die overigens naast ging, nog blesseerde, maar gelukkig voor de Snekers kon hij toch verder. De laatste kans voor de gastheren ontstond uit de pass van Hayri Pinarci op de sprintende Ali Akla. Tijd om te kappen was er niet en de hoek was moeilijk. De doelpoging eindigde in het zijnet. Beide teams leken zich in de drie minuten extra tijd te moeten verzoenen met een gelijkspel, totdat Rumé Ramos in de dying seconds van de extra tijd anders besliste. Uit een lange bal van achteren volleerde hij prachtig de 2-3 binnen, waarna het Friese feestje toch nog kon beginnen.

“Cruciale rol voor arbiter”
Zelden stond DVS-trainer Roeland ten Berge zo geïrriteerd bij de nabeschouwing van een wedstrijd: “We zijn dusdanig benadeeld door deze scheidsrechter en het heeft zo’n invloed gehad op de wedstrijd. Behalve de eerste fase was ik tevreden over ons spel in de eerste helft. Na de openingsfase hadden we het goed staan en moesten we even wennen aan hun spel. We hadden even tijd nodig om controle te krijgen en het middenveld in handen te krijgen. We wisten, dat ONS vrij opportunistisch speelt met lange ballen op hun spitsen. We hadden dat ook wel zo verwacht. Daarna wisten we ook, waar de ruimtes zouden ontstaan en hadden we het goed voor elkaar. We verplaatsten het spel goed en zorgden toen ook voor veel gevaar via Roald en Jorran. We hebben ook genoeg gevarieerd via de flanken of over de as. Die 0-1 viel heel ongelukkig met een vrije bal vanuit een snelle hervatting; die konden wij er helaas niet uitkrijgen. De 1-1 was weer een heel mooi voorbeeld van hoe we willen en kunnen voetballen. Een fantastische goal. De penalty kunnen we lang en breed over praten, maar volgens mij staat Roald op drie, vier meter van de keeper, kan vrij inschieten, maar wordt gehaakt. Dat is volgens mij al direct rood, maar hij gaf zelfs geen geel. Jammer dat Mike zich niet beloonde met zijn tweede goal, want hij speelde een heel goede wedstrijd. Normaal is Maurice de eerste en anders bepaalt Edmund dat.”

Een bepalende rol dus voor Mike Ahrens met een doelpunt, een gemiste strafschop en een rode kaart in de tweede helft, maar niet de meest cruciale, volgens de oefenmeester:” De cruciale rol in deze wedstrijd was voor de scheidsrechter en niet voor Mike, over de gehele wedstrijd gezien. Bij die rode kaart in de tweede helft gaat Mike voor de bal en raakt die ook nog. Dat zou dan de derde keer zijn, dat we zo benadeeld worden, want je bent een speler sowieso een wedstrijd kwijt, ook al wordt die later kwijtgescholden. Ik vond ons ook in de tweede helft, zelfs met tien man, de bovenliggende partij; alleen is het dan voor ons nog moeilijk, omdat uit te drukken in grote kansen en zodoende in drie punten om te zetten. Dan kom je toch weer achter met 1-2, waarna wij die wereldgoal maken. Daarna mag je dat niet meer weggeven. Als er één ploeg had verdiend te winnen, vond ik, dat wij dat waren. Bij die laatste twee goals voor hun hebben wij slecht verdedigd.
We moeten ons hier eerst maar overheen zetten en dan vanaf maandag kijken naar de wedstrijd tegen IJsselmeervogels. Hier was het voor ons een hele leuke wedstrijd.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Kay Velda, Hayri Pinarci, Yasin Kurt (86’ David van de Groep), Mike Ahrens, Christian van de Kamp, Ali Akla.
Opstelling ONS Boso Sneek: Richard Strijker, Klaas de Vries, Ale de Boer, Gustavo van de Veen, Rein Werumeus Buning 81’ Chris de Wagt), Jacob Noordmans, Renco van Eeken, Danny Kamstra, Bob Schepers, Curty Gonzalez (79’ Martijn Roosenburg), Yumé Ramos.

Rood: Mike Ahrens (DVS’33 Ermelo)

Scheidsrechter: Dhr. K. Puts uit Bunde (L)

Scoreverloop: 15’ Curty Gonzalez 0-1, 30’ Mike Ahrens 1-1, 70’ Danny Kamstra 1-2, 75’ Kay Velda 2-2, 90+3’ Yumé Ramos 2-3

Scoreverloop: 15’ Curty Gonzales 0-1, 30’ Mike Ahrens 1-1, 70’ Danny Kamstra 1-2, 75’ Kay Velda 2-2, 90+3’ Yumé Ramos 2-3.

Resultaten Topklasse 5 maart (22e speelronde; 2e ronde derde periode):
Ondanks de nederlaag bleef het gat met de laatste promotieplek voor DVS drie punten. De geelzwarten moesten wel de achtste plaats prijsgeven en staan met 28 punten nu negende. ONS voegde drie belangrijke punten bij de 18 en hield de twee fatale posities nu onder zich als huidige nummer 14..
Spakenburg-Katwijk: In de absolute topper in deze ronde moest Spakenburg voorlopig afscheid nemen van de titelaspiraties en is met een achterstand van zeven punten terug te vinden op de vierde plaats. De bezoekers lieten er met een 2-6 overwinning geen enkele onduidelijkheid over bestaan, wie dat gaat worden. Katwijk bezet nu met 41 punten de koppositie en verbeterde zich daar zelfs. De twee naaste achtervolgers hebben er zes minder.
Rijnsburgse Boys-Kozakken Boys: De bezoekers konden het overwicht in de eerste helft niet bekronen met een voorsprong en evenmin deed Rijnsburgse Boys dat na de thee. Bij een 1-1 stand beslisten de “Uien” het duel een klein kwartier voor tijd in hun voordeel. Door de 2-1 namen de Rijnsburgers de achtste plaats over van DVS en hebben nu nog twee punten minder dan de nummer 7. De voormalige runner up zakte door de nederlaag naar de gedeelde vierde plek.
Scheveningen-HHC Hardenberg: De Sallanders kwamen een vroege achterstand op slag van rust te boven en voetbalden zich na de rust naar een 1-2 zege. Die overwinning bracht HHC op een tweede plek met 41 punten. Scheveningen, nu twaalfde, zag zich met een totaal van 22 punten gepasseerd worden door IJsselmeervogels.
Excelsior’M-FC Lisse: De ongeslagen status van zestien wedstrijden kwam twee maal onder druk te staan, maar uiteindelijk won Excelsior M met 4-3. Zodoende zijn de “Tricolores” mede-runner up. FC Lisse kon dus niets toevoegen aan de 20 punten en zakte naar de vijftiende plek. De herkanser heeft slechts een punt meer dan de rodelantaarndrager.
Barendrecht-GVVV: De thuisclub heeft de aanval op de zesde plaats met succes afgeslagen. De wedstrijd had vroeger beslist kunnen zijn, maar nu werd het een nog spannende 3-2 winst. Barendrecht vergrootte de marge op de concurrent nu tot zes punten met een totaal van 37. GVVV bleef zevende met 31 punten, maar zag de nieuwe nummer acht wel tot op twee punten naderen.
Capelle-IJsselmeervogels: Waar Capelle weinig creëerde, stapten de meer geïnspireerde “Rooien” met een 0-2 zege van het veld. Dat bracht het puntenaantal van IJsselmeervogels op 24, waardoor het van plaats verwisselde met Scheveningen. De Slot-bewoners blijven DVS volgen op een punt, maar zakten ook een plaatsje.
SteDoCo-RVVH: Voorzichtigheid regeerde in dit degradatieduel. Toen SteDoCo de stoute schoenen aantrok, verkreeg het de 1-0 voorsprong, die ook de eindstand werd. De Hoornaars bleven daarmee ONS een punt voor voor en staan in punten (22) gelijk met Scheveningen. RVVH sluit de rij met 18 punten.