48'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

12 maart 2016 15:00

Serik, D.

Gezien de vertoning van DVS’33 Ermelo tegen IJsselmeervogels eerder dit seizoen in Ermelo, was enig optimisme op een goed resultaat in de tweede ontmoeting op z’n plaats, maar het werd een toch even teleurstellende als verdiende nederlaag op “De Westmaat”. Er kwam voor de geelzwarten weer perspectief in de wedstrijd, toen de tegenstander met tien man verder moest. In die laatste twintig minuten kwamen de Ermeloërs nog wel dichterbij, maar niet meer ernaast. De “Vogels” kwamen daardoor weer tot op een punt van DVS.
Door de rode kaart vorige wedstrijd voor Mike Ahrens was hij automatisch uitgesloten van deze wedstrijd. Kay Velda schoof zodoende door naar de voorste punt van het middenveld, terwijl Okan Soykan weer zijn vertrouwde plek als linkshalf innam. Maurice de Ruiter was wel weer fit, maar begon nog op de bank.

DVS alsnog met achterstand de rust in
Waar DVS door de opponent in de thuiswedstrijd in de openingsfase nog terug gedrongen werd, liet het IJsselmeervogels nu komen. Te ver, want IJsselmeervogels kreeg goede kansen in de eerste twintig minuten. Gelukkig voor de equipe van Roeland ten Berge stak doelman Paul Eppink in een goede vorm en voorkwam in die fase een aantal Spakenburgse doelpunten. Zo ging in de 4e minuut een inzet van Janic Makizodila via zijn lichaam corner en ging een schot van Fred Benson vijf minuten later via de goalie tegen de lat. Het Spakenburgse overwicht leidde tijdens dat overwicht tot vijf corners. Die werden wel scherp genomen, maar leverden geen doelpunten op. Eenmaal  redde Yasin Kurt op de lijn. DVS stelde doelman Patrick Zonneveld pas in de 28e minuut voor het eerst op de proef. Yasin Kurt bediende Ali Akla en zijn inzet werd door de keeper met moeite op de lijn gekeerd.

De rebound van Kay Velda ging vervolgens naast. IJsselmeervogels liet zich in die fase al meer terugzakken en zette pas druk op de bal op de eigen helft. Zo gebeurde er eigenlijk niet zo heel veel en leek DVS schadevrij de rust te halen. Helaas. Het schot van Oktan Özturk hield op zich niet zo veel gevaar in, maar werd onderweg door Nabil El Gourare van richting veranderd. Daardoor was Paul Eppink verslagen, 1-0. Doordat de “Vogels” afwachtender speelden, kwamen de geelzwarten wel wat dichter in de buurt van het Spakenburgse doel, maar meer dan twee corners zat er niet in. Bijna verraste Kay Velda de Spakenburgse sluitpost in de 40e minuut nog met een vrije trap in de korte hoek, maar Patrick zonneveld kon nog wel zijn hand erachter krijgen. Natuurlijk was het wel een stand, die nog te herstellen was, maar dan moest het spel van de Ermeloërs na de thee wel beter worden.

Vroege beslissing na de hervatting
Als het in de eerste helft minder bij DVS gaat, wil er in de rust in de kleedkamer nog wel eens een harde noot gekraakt worden. Alle intenties ten spijt leek de wedstrijd al kort na de hervatting beslist. IJsselmeervogels sneed met een fraaie combinatie door de Ermelose defensie, waar door Fred Benson, net niet buitenspel,  in scoringspositie kwam. Zijn schot in de 48e minuut vond de verre hoek buiten het bereik van Paul Eppink.Vervolgens brak een periode aan, waarin de thuisclub veel verder van de geelzwarten had kunnen weglopen.

Waar een DVS in goede vorm balverlies vaak snel herstelt, leidde het nu tot aantal riante mogelijkheden voor de “Vogels, maar vooral Janic Makizidila wist er drie keer geen raad mee. Eenmaal ging de inzet naast, twee keer redde Paul Eppink. Uit een van de hoekschoppen schoot Jeffrey Buitenhuis op de paal. Wellicht, dat hij daarom in de 62e minuut in riante scoringspositie maar af te spelen op Fred Benson, maar die werd door toedoen van de alerte Roald de Vries niet bereikt. Diezelfde verdediger deponeerde vijf minuten later uit een vrije trap het leer op het hoofd van Basil Camara, maar doelman Zonneveld keerde die mogelijkheid op de doellijn. Voor het laatste half uur bracht Roeland ten Berge Maurice de Ruiter en David van de Groep nog in voor Christian van de Kamp en Okan Soykan. Het perspectief voor DVS ontstond echter pas weer in de laatste twintig minuten, toen Jim van Alst na een overtreding op Ali Akla na een van accelleraties met een tweede gele kaart mocht vertrekken. De aanvaller verzond direct hierop een voorzet, die de Spakenburgse keeper niet onder controle kreeg, maar hij kreeg afdoende assistentie. Al kort hierna kopte de clubtopscorer uit een voorzet met nota bene zijn verkeerde been van Roald de Vries het leer over doelman Zonneveld heen, 2-1.

De aansluiting was in ieder geval weer gerealiseerd. De geelzwarten vonden nu wel de vrije man, maar dan in een tempo, dat IJsselmeervogels overeind kon blijven. Yasin Kurt verliet het veld nog in de 82e minuut voor Ronald Hoek, die rechtsback ging spelen. Jorran van Santen schoof door naar het middenveld. Sandor van der Heide wisselde nog verdedigend om de nipte voorsprong vast te houden. Naarmate de wedstrijd vorderde werden de ballen er nog ingepompt. Een Roald de Vries heeft daar ook de juiste trap voor, maar in het slot werd nooit het hoofd van een medespeler gevonden. IJsselmeervogels mocht dus de 2-1 overwinning gaan vieren. Nadat het zich een week eerder wat lucht verschafte, konden de “Vogels” nu weer lachen.

“We moeten weer goede wedstrijden gaan spelen”
“Wij moeten niet meer over die promotie blijven praten, maar gewoon weer goede wedstrijden gaan spelen. Deze fase is veel moeilijker dan die in het begin van het seizoen. Toen speelde iedereen vrijuit en nu wordt het allemaal heel berekenend. Kleine foutjes werden direct afgestraft. Dat geeft ook niet, want we heben nu al mooi wat punten bij elkaar gespeeld en moeten nu door en weer goede wedstrijden gaan spelen”, typeerde trainer Roeland ten Berge het stadium van de competitie, waarin resultaat veel belangrijker is dan de schoonheid van het spelletje:” Normaal zetten we veel meer druk, maar niet in alle wedstrijden, zoals thuis tegen Kozakken Boys of Katwijk.

We hebben ons ook niet aan de tegenstander aangepast, maar je kijkt wel naar de tegenstander, waar je je winst kan behalen. We veroverden alleen de ballen niet op het middenveld en dan kun je de spitsen ook niet bereiken. We moesten ook te ver terug. In de eerste fase wilden wij IJsselmeervogels wat opvangen om hun toch het spel te laten maken. De week hiervoor hadden zij vooral tegengehouden, dus wilden wij ze nu wat uit de tent lokken. Zij legden alleen de ballen net wat te makkelijk bij onze laatste linie neer met hun twee spitsen. Dat deden wij niet helemaal goed. Daar kregen ze ook kansen en en zelfs een bal op de lat. Aan de andere kant kregen wij een grote kans met Ali. Voor de rest vond ik de eerste helft niet hoogstaand. Wij hadden meer rust aan de bal moeten hebben en het spel beter moeten verplaatsen. Het was heel druk op het middenveld en zij gingen het beste om met de ruimtes op de zijkanten. Zij gooiden heel veel energie in de wedstrijd en het was voor ons moeilijk om ons er doorheen te spelen. Dat is eigenlijk de hele wedstrijd ook zo geweest. We waren niet bij machte om honderdprocentkansen te creëren. In de tweede helft ging het wel iets beter. Dan krijg je direct een klap, doordat ze op 2-0 komen. Daarna hebben we wel wat mogelijkheden gehad, maar ontbrak daarbij het venijn. Tegen tien man kregen wij wel de ruimte aan de zijkanten en maakt Ali wel 2-1, maar we verplaatsten we het spel nog niet snel genoeg om twee tegen één-situaties te creëren. We liepen iedere keer vast op die muur.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Okan Soykan (60’ David van de Groep), Hayri Pinarci,Yasin Kurt (82’ Ronald Hoek), Kay Velda, Christian van de kamp (60’ Maurice de Ruiter), Ali Akla.
Opstelling IJsselmeervogels: Patrick Zonneveld, Jim van Alst, Dennis Hollart, Jeffrey Buitenhuis, Tony Tol, Hanne Hagary, Nabil El Gourare (Cees Toet), Achraf Nejmi, Oktay Ozturk (68’ Mike van de Laar), Janic Makkizidila, Fred Benson (74’ Jeffrey van de Dikkenberg).

Rood (2x geel: Jim van Alst (IJsselmeervogels)

Scheidsrechter: Dhr. D. Serik uit Deventer

Scoreverloop: 39’ Nabil El Gourare 1-0, 48’ Fred Benson 2-0, 73’ Ali Akla 2-1.

Resultaten Topklasse 12 maart (23e ronde; 3e ronde derde periode):
Ondanks de nederlaag bleef DVS negende met 28 punten. Het gat met de zevende paalts groeide tot zes. Ook IJsselmeervogels bleef op dezelfde (elfde)  plek staan, maar naderde DVS wel tot een punt.
Katwijk-Kozakken Boys: De topper liep voor de koploper uit op een teleurstelling. Katwijk leek de buit binnen te hebben na een 2-0 stand met nog een half uur te gaan. In kort tijdsbestek sloeg Kozakken Boys twee maal toe en was nog niet tevreden. Met nog eens twee Werkendamse treffers. De 3-4 viel in de extra tijd. De oranjehemden voeren de ranglijst nog altijd aan met 47 punten, maar de nummers twee zijn wel dichterbij gekomen tot op drie punten.
HHC Hardenberg-Rijnsburgse Boys: De Sallanders deden wat ze moesten doen en wonnen met 2-0. HHC zag daardoor de achterstand op de lijstaanvoerder uit Katwijk teruglopen tot drie punten. Rijnsburgse Boys bleef achtste met 29 punten, maar zag de nummer zeven wel afstand nemen tot vijf punten.
RVVH-Excelsior M: Dat de 0-2 pas in de extra tijd viel, zal Excelsior M worst zijn. De ongslagen reeks blijft voortduren en de koppositie is zelfs nog binnen bereik met een achterstand van drie punten. RVVH blijft met 18 punten de rode lantaarn in handen houden, maar zag de achterstand op de herkanser tenminste niet groeien.
GVVV-Spakenburg: Dit “Blauwe” duel leverde een 2-0 overwinning op voor de Veenders. Met 34 punten zag GVVV de marge met de nummer acht toenemen tot vijf. Spakenburg zakte een plaatsje naar de vijfde met 40 punten. Gevreesd hoeft er niet te worden in Spakenburg, want de voorsprong op de nummer acht blijft elf punten.
FC Lisse-Barendrecht: Met een 1-4 overwinning bleef Barendrecht het ticket voor de Tweede Divisie stevig in handen houden. Met 40 punten hoeven de Bongerd-bewoners zich niet bedreigd te voelen, want dat zijn er nu elf meer dan de nummer acht. FC Lisse blijft met 20 herkanser.
ONS Boso Sneek-Capelle: De Friezen koersen weer af op een competitieverloop, zoals de twee voorgaande. De 2-0 overwinning op Capelle hielp ONS met nu 24 punten aan positieverbetering ten koste van Scheveningen. Capelle blijft een punt achter op DVS en blijft IJsselmeervogels alleen op doelsaldo voor.
SteDoCo-Scheveningen: De debutant bleef doorgaan in de strijd voor klassenbehoud. In een gelijkopgaande wedstrijd was één doelpunt tegen Scheveningen voldoende om de drie punten in Hoornaar te houden. Met 24 punten heeft SteDoCo zelfs de aansluiting met de middenmoot gevonden. De “Schollekoppen” zakten naar de veertiende plaats en hebben er nu met 22 punten nog nog maar twee meer dan de herkanser.