Gersom Klok

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

2 april 2016 14:30

Winter, F.R. de

DVS’33 Ermelo heeft een punt gewonnen in en tegen tegen HHC Hardenberg, dat toch nog hoop koesterde op het kampioenschap. De thuisclub acteerde voor de rust niet als een titelpretendent en na de rust hielden de Ermeloërs het droog. Roeland ten Berge moest het door de schorsingen van clubtopscorer en met vijftien treffers schaduwschutter van de Topklasse Ali Akla, alsmede Hayri Pinarci zoeken naar de juiste balans zonder het elftal op te veel plekken te wijzigen. Maurice de Ruiter begon zodoende in de basis en David van de Groep begon startte nu eens in de basis op de positie voor de verdediging. Dat deed hij in verdedigend opzicht uitstekend. HHC-trainer Marcel Groninger hield Jan Hooiveld vooralsnog op de bank.
De eerste helft gaf een gelijk opgaande partij te zien. Na de thee wisselden de Hardenbergers aanvallend en naarmate de tweede helft vorderde, kwam DVS steeds moeilijker onder de druk uit. Drie doelpunten werden voor de gastheren afgekeurd, maar dat was overeenkomstig de spelregels.

Broze balans in de eerste helft
De eerste helft bood weinig spektakel. Wellicht zat er aan beide kanten toch wat angst. Een gehavend DVS, dat de kwaliteiten van de oranjehemden genoegzaam kende, maar aan de andere kant ook wat vrees voor de mogelijkheden van de geelzwarten in de omschakeling. De Ermeloërs speelden in ieder geval gedisciplineerd, waarbij David van de Groep zich toch vooral beperkte tot controlerende taken. Natuurlijk ging dat ten koste van de opbouw, waar DVS normaliter toch ook met korte combinaties voor dreiging kan zorgen. De eerste schietkans was wel voor de bezoekers, toen Maurice de Ruiter na afleggen van Christian van de Kamp niet hard genoeg inschoot. HHC kwam over de linkerkant nog het meest over, maar de voorzetten waren dusdanig slecht, dat het DVS nooit in de problemen bracht. Veel kansen kwamen er niet. Toch kreeg Philip Ties op aangeven van Tiemen van Hezel alle tijd en ruimte in de 8e minuut om te schieten, maar zijn inzet ging net naast.

Na een goede combinatie met Yasin Kurt schoot Kay Velda drie minuten later over. Mike Ahrens, die opvallend veel fysieke duels aanging en won, had na balwinst perspectief, maar werd aan het shirt vast gehouden. Dader Thomas Bakker ontving daarvoor geel. Het thuispubliek juichte in de 19e minuut, toen Rob van der Leij, in Ermelo goed voor de 1-1 en de 1-2, met succes inkopte. Het Hardenbergse feestje was vanwege buitenspel onterecht. Kay Velde beproefde doelman Sander Danes in de 31e minuut nog met een goed schot, dat net onder de lat landde, maar de Hardenbergse sluitpost tikte de bal nog net over het doel. De eerste helft sleepte zich voort, maar een vrije trap voor HHC zorgde toch voor dreiging in in het Ermelose strafschopgebied, maar doelman Paul Eppink en Edmund Mijnheer ruimden. De gelijke stand halverwege paste bij het wedstrijdbeeld van de eerste helft, waarin beide ploegen elkaar aardig in evenwicht hielden.

DVS overleeft Hardenbergs overwicht na rust
Marcel Groninger paste een wissel toe bij de aftrap voor de tweede helft. Dennis Krohne kwam er in en met de verschuivingen in het elftal speelde HHC aanvallender dan voor de rust. Gersom Klok kwam nu als rechtsback te staan, maar zorgde nu na het opkomen vanaf die positie voor betere voorzetten. De lange Paul Eppink was echter niet van de wijs te brengen en plukte ze allemaal uit de lucht. Schrik bij het thuispubliek in de 49e minuut, toen Yasin Kurt na een goede combinatie met Maurice de Ruiter neerging binnen de ‘zestien’. De goed leidende scheidsrechter De Winter, die goed de voordeelregel toepaste en van beide kanten veel toestond, beoordeelde het als een schwalbe, waarvoor de middenvelder ook geel ontving. HHC was in het tweede bedrijf natuurlijk dreigender, maar een strak schot van Philip Ties uit de draai in de 61e minuut ging over. Een minuut later kwam Jan Hooiveld de schutter afwisselen en bezorgde Roald de Vries in verdedigend opzicht meer werk. Fysiek was hij minder dan de invaller, maar hij kweet zich uitstekend van zijn taak. Naarmate de tweede helft vorderde, kwamen de geelzwarten er steeds moeilijker uit.

De wissel van Jorran van Santen, die geblesseerd het veld moest verlaten, voor Steven de Geijter, maakt het er niet florissanter op. Toch bezweek DVS niet. HHC was echter in de 72e minuut dicht bij de openingstreffer, toen hij zijn hoofd tegen de bal kon zetten uit een voorzet van Gerson Klok, maar hij bevond zich teveel onder de bal, zodat de kopbal over ging. Maurice de Ruiter maakte de wedstrijd niet vol en Okan Soykan verving hem een klein kwartier voor tijd. Ook Mike Ahrens verliet het veld in de 84e minuut voor Isa Kiziler. Aanvallend kon DVS niets meer laten zien, terwijl HHC nog amechtig zocht naar de overwinning. Uit een vrije trap in de 88e minuut belandde het leer nog wel in het Ermelose doel, maar toen was ook al wel duidelijk duidelijk, dat daaraan onreglementair aanvallen van de doelman was voorafgegaan. Ook de derde keer, dat de bal in de extra tijd uit het Ermelose net gehaald moest worden. Ook nu kopte Rob van der Leij in buitenspelpositie in en werd de treffer terecht geannuleerd. De leidsman uit Blaricum kende aan de toegevoegde tijd van vier minuten nog twee minuten toe, maar ook daarin werd niet gescoord. DVS kreeg dus het hoogst haalbare deze middag en dat was een punt.

“Verdedigend hebben we het goed gedaan tegen een sterke tegenstander”
Voor oefenmeester Roeland ten Berge was het zoeken naar de juiste opstelling door de schorsing van de twee sterkhouders Ali Akla en Hayri Pinarci:”Natuurlijk moesten we keuzes maken voor de plekken van Hayri en van Ali. De insteek was om zo min mogelijk te schuiven en het elftal niet helemaal overhoop te halen. Daarom lieten we Maurice, die daar ook wel weer klaar voor was, starten. Het was nog wel de vraag of hij het een hele wedstrijd vol kon houden, maar hij heeft wel lang door kunnen gaan. De andere keuze betrof de plaats van Hayri. Daarvoor viel de keuze op David om de doodeenvoudige reden, dat we wisten, dat zij daar met een aanvallende speler zouden gaan voetballen. We hadden eigenlijk Philip Ties verwacht, maar dat werd Van Hezel. Die speler zou er heel veel bij gaan komen. Omdat HHC heel veel overlappingen op de zijkanten hebben, moesten wij er iemand hebben, die verdedigend zijn man kon oppakken en uitschakelen. Daardoor zou het centrum wat ontlast worden, waardoor wij makkelijker op de zijkanten konden overnemen. David kan heel goed vanuit een taak spelen, dus viel de keus op hem.

Dat heeft goed uitgepakt en hij heeft heel gedisciplineerd gespeeld. Hij pakte zijn duels en en bleef in balbezit rustig. Niks op aan te merken; ruim voldoende gespeeld. David moest ook in de controle blijven, terwijl Hayri normaal wat meer uit zijn positie loopt. Je probeert ook nog wel aan te vallen, maar je speelt niet tegen de minste ploeg. Het is niet zo eenvoudig om een uitwedstrijd tegen een ploeg uit de top 5  te winnen. Je moest dus sowieso je momenten uitkiezen. Het veld is anders, de tegenstander zet meer druk, zij spelen heel gegroepeerd, zodat het al moeilijk is om je er doorheen te voetballen en dat vergt allemaal veel discipline. Ik vond, dat we dat de eerste helft goed gedaan hebben. In de eerste helft konden we met ons positiespel nog wel eens aan de andere kant komen, maar daarna zetten zij ons goed vast en moesten we vanuit de lange bal spelen. Zij pakken die tweede bal wel steeds goed op. Dan is het niet vanzelfsprekend, dat je zelf veel balbezit hebt. In de tweede helft moesten we het ook meer hebben van een goede organisatie, verdedigend goed staan. Hun meeste lopende mensen kwamen van achteruit en die moet je dan wel goed opvangen. Er werd ook veel gevraagd van ons middenveld in het kantelen en achterin, dat we goed in de zone zouden blijven. Dat vergt veel concentratie en dan is het heel moeilijk om te schakelen naar je eigen spel en rust aan de bal te krijgen. We moesten het in de tweede helft aanvallend meer hebben van het omschakelmoment via Maurice en Chris. We bleven achterin goed staan en de goals, die ze maakten, werden terecht afgekeurd. Al met al hebben zij ook niet veel gecreëerd, omdat wij het verdedigend goed hebben gedaan. Nu gaan we weer in alle rust naar de thuiswedstrijd tegen SteDoCo toewerken.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik  hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen (68’ Stevan de Geijter), Kay Velda, David van de Groep, Yasin Kurt, Mike Ahrens (84’ Isa Kiziler), Maurice de Ruiter (77’ Okan Soykan), Christian van de Kamp.
Opstelling HHC Hardenberg: Sander Danes, Ashwin Manuhutu, Hamid Zarbaf, Thomas Bakker, Marcel Piesche (46’ Dennis Krohne), Glen Kobussen, Tiemen van Hezel (85’ Kevin Görtz), Koos Werkman, Philip Ties (62’ Jan Hooiveld), Rob van der Leij, Gersom Klok.

Scheidsrechter: Dhr. F.R. de Winter uit Blaricum

Resultaten Topklasse 2 april (25e speelronde; 5e ronde derde periode):
Het gelijkspel hield DVS op de negende plek met 32 punten. Het gat met de zevende en de achtste plaats groeide wel met drie punten. HHC moest een plaatsje prijsgeven en staat nu vijfde met 45 punten. De koppositie is nu vijf punten verwijderd voor de Hardenbergers. Het Ermelose puntverlies had nog meer effect; daardoor werd Katwijk met nog vijf speelronden onbereikbaar voor de geelzwarten. Aangezien de nummers zeven en acht elkaar nog treffen, kunnen niet beide over de koploper heen gaan en is de eerste promovendus naar de Tweede Divisie een feit; Katwijk dus.
Katwijk-FC Lisse: Evenals de eerste editie van deze derby werd het een nipte overwinning voor Katwijk. Dat behield met 50 punten zodoende de koppositie met een voorsprong van twee punten op de runner up. Met de promotie op zak kunnen de oranjehemden zich nu richten op de bonus; de titel. FC Lisse zag met 20 punten de achterstand op de eerste veilige plaats toenemen tot vijf punten.
ONS Boso Sneek-Kozakken Boys: Doelpunten beslissen de wedstrijd en dat begreep de thuisclub het best. Door een 2-0 zege voegde ONS er drie toe aan de 24 voorafgaand aan dit duel, waarna de herkanser zeven punten achter staat. De Friezen klommen twee plaatsen naar de twaalfde. Kozakken Boys leverde de onlangs heroverde tweede plek weer in en hebben met 46 punten een achterstand van vier op de lijstaanvoerder.
SteDoCo-Excelsior M: De “Tricolores” gingen onverdroten voort op het pad, dat naar victorie leidt. En wie weet, eindigt het wel met een kampioenschap. Makkelijk ging het in Hoornaar niet, maar na negentig minuten stond er na een 1-1 ruststand gewoon weer een 1-3 zege op het wedstrijdformulier. Excelsior M is weer de runner up. SteDoCo zakte wel weer naar de veertiende plek met 25 punten, maar dat zijn er nog altijd vijf meer dan de herkanser.
IJsselmeervogels-Barendrecht: De 2-0 voorsprong voor de “Vogels” verdampte als natte sneeuw in een lentezon. Barendrecht verliet de “Westmaat” met een 2-4 overwinning en vergaarde daarmee 46 punten. De titel is voor de nieuwe nummer drie nog niet uit beeld. IJsselmeervogels bleef elfde met 28 punten.
RVVH-Spakenburg: In een spannende pot kwamen de twee ploegen een 2-2 gelijkspel overeen, maar in de slotseconden lonkte er zelfs een zege voor het geplaagde RVVH. De Ridderkerkers kwamen daardoor op 19 punten en naderden de herkanser tot op een punt. Spakenburg zag  door de 2-2 het gat met de koploper toenemen tot zes en zakte naar de zesde plek.
GVVV-Capelle: Ondanks de personele problemen won GVVV overtuigend met 3-0 en behield zodoende met 37 punten de zevende plek. Capelle bleef ondanks de nederlaag met 30 punten tiende.
Scheveningen-Rijnsburgse Boys: De bezoekers hielden de optie op de zevende plaats levend door op “Houtrust” met 0-1 te winnen. Scheveningen eindigde de wedstrijd met tien spelers. De gelijkmaker hing desondanks wel steeds in de lucht, maar de “Uien” vertrokken toch met een 0-1 zege van “Houtrust”. De achterstand op GVVV bleef twee punten, terwijl de thuisclub een plaatsje zakten. De “Schollekoppen” hebben evenals SteDoCo 25 punten, maar het doelsaldo is beter.