80'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

23 april 2016 14:30

Kloet, M.J.

Om de droom op het bereiken van promotie naar de Tweede divisie levend te houden, had DVS’33 Ermelo in Scheveningen moeten winnen. De plaatselijke SVV zelf had wellicht nog meer belang bij de punten, want het degradatiespook hield zich veel dichter dan gewenst op in de nabijheid van “Houtrust”. John blok kon door blessures en schorsingen niet zijn sterkste elf neerzetten, waar Roeland ten Berge behalve de langdurig geblesseerden minder personele problemen kende. Aan Ermelose zijde dus de vertrouwde opstelling.
Wellicht zijn de geelzwarte supporters verwend met regelmatig mooie wedstrijden van hun favorieten en vormde de uitbeurt in het vissersdorp daar een teleurstelling op, met name in de eerste helft. Wat dat betreft kregen thuisblijvers gelijk, als zij de voorkeur gaven aan de thuiswedstrijd van het tweede elftal, dat bij medewerking van de concurrent tegen AZSV 2 kampioen kon worden. Aldus geschiedde, want de reserves wonnen met 3-0 en schreven historie door voor de eerste maal in de clubhistorie kampioen te worden op het hoogste niveau en nu mogen opdraven voor het reservekampioenschap op de zaterdag.

Geen score in matte eerste helft
Op het knusse “Houtrust” kwam de wedstrijd maar moeizaam op gang. Hoewel de thuisclub de punten wellicht harder nodig had dan DVS, speelde het vooralsnog met één diepe spits. De geelzwarten zochten in een te laag tempo naar openingen bij de compact spelende tegenstander. Toen die ook niet gevonden werden, werkte dat positief op het zelfvertrouwen van de groenzwarten op succes. Qua voetbal paste een 0-0 stand bij de wedstrijd, maar de kansenverhouding wees de gastheren als overwinnaar aan. Bij beide ploegen werden er te veel fouten gemaakt in de passing en Scheveningen kreeg uitstekende kansen om de score te openen. Daar zette DVS er maar één tegenover. In de 17e minuut kwam rechtsback Jorran van Santen vanaf rechts vrij voor doelman Erwin Friebel, maar trof het zijnet. Daarvoor had de thuisclub al in de 5e minuut een mogelijkheid na een voorzet van Santy Hulst, waarbij er geen medespeler tijdig voor het doel was om de bal in te tikken, kon Paul Eppink in de 19e minuut de bal oprapen, nadat de balaanname van Ruben Koorndijk onvoldoende was, stopte de Ermelose sluitpost in de 20e minuut knap een inzet van Santy Hulst na een goed steekpassje van Kevin Gomez Nieto en schoot de laatste in de 32e minuut een voorzet vanaf links bij de tweede paal in zijnet. De Ermelose dreiging kwam op slag van rust nog uit een vrije trap van Kay Velda op de rand van de ‘zestien’. Die kwam via de muur nog wel bij de keeper.

DVS kan 1-1 in tweede helft niet vasthouden
Wilde DVS nog wat, dan zou het uit een ander vaatje moeten tappen. Dat gebeurde ook. Het tempo ging omhoog en won aan aantrekkelijkheid. Het eerste gevaar deed zich ook voor in het Scheveningse strafschopgebied, waar Ali Akla uit de draai probeerde in te schieten. Dat schot werd geblokt. Wel kreeg Scheveningen in de 52e minuut een riante kant op de 1-0, toen Tim Peters zich zich na een diepe bal vrij maakte van twee DVS’ers. Na zijn kapbeweging had hij de hoek voor het uitkiezen, maar schoot hoog over. Hoewel de Ermeloërs nu het betere van het spel hadden, kwam de thuisclub op voorsprong na een uur voetbal. Vreemd genoeg leverde DVS het leer direct weer in, nadat het na een verkeerde inworp van de tegenstander zelf mocht ingooien. Uit de voorzet tikte Santy Hulst de 1-0 binnen. De gelijkmaker leek niet lang op zich te laten wachten, toen Jorran van Santen in de 65e minuut zijn hoofd achter de bal kreeg na een vrije trap van Mike Ahrens. De kopbal ging over. Roeland ten Berge haalde Edmund Mijnheer van het veld, waarna Jorran van Santen weer in het hart van de verdediging voetballen. Haico Epe nam de plek als rechtsback in. Bij vrije trappen gaan de lange verdedigers natuurlijk mee naar voren. Zo ook in de 75e minuut. De vrije trap zorgde nog niet voor een scoringsmogelijkheid, maar het opnieuw inbrengen door Yasin Kurt wel. Nu niet met het hoofd, maar met de voet versloeg Jorran van santen doelman Erwin Friebel van dichtbij met een boogbal, 1-1.

Dat zou een eindstand zijn, die nog te accepteren was, maar qua wedstrijdbeeld lag er wel degelijk nog een Ermelose zege in het verschiet. Die kwam er niet; in tegendeel. Scheveningen mocht tien minuten voor tijd een vrije trap nemen, maar de bal bevond zich meer dan vijftien meter voor het ‘plaats delict’ en bovendien lag de bal niet stil. Scheidsrechter De Kloet vond het goed. De organisatie bij DVS was volledig weg en Scheveningen speelde het perfect uit, waarbij Santy Hulst het leer heel simpel voor het binnenlopen had, 2-1. Deze tegentreffer kwam DVS niet meer te boven.

“Ik verwachtte na de 1-1, dat we hier gewoon gingen winnen”
“We wisten, dat zij ons de eerste helft zouden opvangen”, waar mee Scheveningen zijn ploeg vooralsnog niet verraste, aldus trainer Roeland ten Berge:”Zij zouden heel compact staan en wij zouden ons daar met veel creativiteit doorheen moeten voetballen. Als wij bij het inspelen van de middenvelders een foutje zouden maken, zouden zij daar in de omschakeling snel gebruik van maken. Dan moet je zelf heel geduldig blijven. We hadden de ruimtes wat beter moeten bespelen en het tempo was bij ons te laag. Daardoor konden we ons er niet doorheen voetballen. De keren, dat wij balverlies hadden, kwamen ze er ook heel snel uit met behoorlijke kansen. Maar het ging niet alleen om het balverlies bij ons en de omschakeling bij hun, maar wij hadden dat verdedigend ook beter moeten oplossen. We stapten een paar keer in, terwijl dat niet nodig was. Al met al was het voor ons lastig om er doorheen te komen. Met 0-0 bij de rust was er nog niks verloren.
Gezien de tussenstanden in de rust verwachtten we wel, dat zij wat meer zouden komen in de tweede helft. In de rust hebben wij wel aangegeven, hoe wij door loopacties zonder bal meer ruimte zouden kunnen creëren. Scheveningen kwam in die tweede helft niet zo veel, doordat wij het nu goed voor elkaar hadden. Het positiespel was goed, meer beweging, het tempo was stukken beter en ging het er alleen om de snelle omschakeling bij hun. Ook daar hadden we voldoende grip op. Ik vind ook, dat we de tweede helft een goede wedstrijd hebben gespeeld. Dan kom je in die fase met die inworp, waar zij een doelpunt uit maken. Dat is natuurlijk onvoorstelbaar. Daarna pakten wij met goed veldspel weer het initiatief. Daar was niets op aan te merken en we maakten een prima goal via Jorran. Ik verwachtte daarna, dat we hier gewoon gingen winnen. We wisten ook, dat het op de andere velden nog gelijk was. Maar zo’n vrije trap, waar die 2-1 uit voortkomt; dat mag toch niet op dit niveau. Die bal lag wel vijftien meter of meer te ver naar voren en rolde nog, dus wordt je zwaar benadeeld. Maar misschien moeten we ook wel naar ons zelf kijken, dat het bij zo’n stilstaande situatie toch beter organiseren.
Volgens mij is het nu wel klaar voor die zevende plek, maar we krijgen nog twee mooie thuiswedstrijden tegen Excelsior en Spakenburg en dat willen we wel aangrijpen om het mooi af te sluiten. Die willen we zeker winnen.

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara (87’ David van de Groep), Edmund Mijnheer (65’ Haico Epe), Jorran van Santen, Kay Velda, Hayri Pinarci, Mike Ahrens, Yasin Kurt (87’ Okan Soykan), Maurice de ruiter, Ali Akla.
Opstelling svv Scheveningen: Erwin Friebel, Ferry de Jong, Samir El Moussaoui, Michael Ros, Kevin Gomez Nieto, Peter Jungschläger (78’ Barry Rog), Tim Peters (88’ Ingmar Maayen), Leroy Resodihardjo, Ruben Koorndijk, Wesley Goeman, Santy Hulst (89’ Michael Scholten).

Scheidsrechter: Dhr. M.J. Kloet uit Spijkenisse

Scoreverloop: 60 Santy Hulst 1-0, 75 Jorran van Santen 1-1, 80 Santy Hulst 2-1

Resultaten Topklasse 23 april (27e speelronde; 7e ronde derde periode):
DVS bleef ondanks de nederlaag negende met 33 punten. Het gat met de zevende plek bedraagt nu zes punten. Scheveningen schroefde het puntentotaal op tot 28 en klom over SteDoCo en ONS heen.
Katwijk-ONS Boso Sneek: En weer leverde een late treffer de Friezen een goed resultaat op. Door de 2-2 is ONS nog niet geheel uit de zorgen en zag het zelfs Scheveningen weer op doelsaldo voorbij komen. Op een dertiende plaats bedraagt de voorsprong met een totaal van 24 vier punten op de hekanser en zes op de hekkensluiter. Katwijk blijft met 54 punten een voorsprong houden van twee punten op de runner up.
Excelsior M-Rijnsburgse Boys:  Ook nu overkwamen de Maassluizers een achterstand en eindigden op 1-1. De ongeslagen reeks zet zich voort en de titelkansen met een achterstand van twee punten in tact. Excelsior M maakt zich op voor een mooi competitieslot, te beginnen in Ermelo. Rijnsburgse Boys blijft als nummer acht met 39 punten zicht houden op de zevende plek, waarvan het nu op doelsaldo nog gescheiden is.
HHC Hardenberg-Barendrecht: Een 1-0 kan altijd in een wedstrijd tussen twee sterke ploegen als deze. Nummer drie HHC weet zich met 51 punten nog niet uitgeschakeld voor het kampioenschap en heeft het ticket voor de Tweede divisie binnen. Barendrecht op de zesde plek met 46 punten nog niet, maar kan de promotie in de volgende ronde bereiken.
IJsselmeervogels-Kozakken Boys: De Werkendammers hadden weinig moeite met IJsselmeervogels en bereikten door de 0-3 zege de Derde Divisie. Met 50 punten heeft Kozakken Boys op de vierde plaats wel een achterstand van vier punten op de koploper. Ondanks de nederlaag blijven de “Rooien” elfde en de voorsprong op de herkanser bedraag met 29 punten vijf.
SteDoCo-Spakenburg:  De extra tijd was Spakenburg gunstig gezind, want daarin werd nog de 2-2 gescoord. Dat bracht de “Blauwen” op doelsaldo op de vijfde plaats, want het puntentotaal is 46 gelijk aan dat van Barendrecht. Ook voor hen kan de promotie in de volgende ronde al een feit zijn.
GVVV-FC Lisse: In een wedstrijd zonder kansen, hoewel één voor de thuisclub, bleef het 0-0. Dat veranderde niets in de strijd om het laatste ticket voor de Tweede Divisie, waarbij GVVV concurrent Rijnsburgse Boys op doelsaldo voor blijft. Beide hebben 39 punten. Het ene punt maakte de zorgen voor FC Lisse niets minder, want met een totaal van 22 is het gat met de eerste veilige plaats nog steeds drie punten. Bovendien is het gevaar van directe degradatie nog lang niet afgewend.
RVVH-Capelle: De thuisclub verdiende de drie punten, die bij de 1-0 zeg hoorden en blijft daardoor in leven. Met 22 punten bedraagt de achterstand op de herkanser twee punten en is het gat met de eerste veilige plek vijf punten. Voor Capelle had de nederlaag geen consequenties en blijft het DVS op een tiende plaats volgen op drie punten.