DVS’33 Ermelo onderuit in finale Veluwe Cup tegen DOVO

Jan Struijk (solo)
43'
Leon Tonen (schot)

15 augustus 2015 14:00

In de aanloop naar de competitieouverture in de Topklasse bij Excelsior Maassluis speelde DVS’33 Ermelo haar laatste oefenwedstrijd. Die werd gespeeld in de finale van de Veluwe Cup op “De Putter Eng” in Putten, waar de geelzwarten zich voor plaatsten door eerdere winst op gastheer SDC Putten. Tegenstander was DOVO, dat strafschoppen nodig had om eersteklasser SDV Barneveld uit de finale te houden. Voetballend lieten de Ermeloërs het beter spel zien, maar de Veenendaalse Hoofdklasser was gevaarlijker in de eerste helft en trok aan het langste eind.

Ooit werd DOVO het ‘Ajax van het zaterdagvoetbal’ genoemd vanwege het fraaie spel, maar nu liet het zich vaak verleiden tot fysieke duels en speelde vanuit de omschakeling. Al in de eerste vijf minuten waren er verdedigend twee overtredingen, die in een competitie zwaarder bestraft zouden zijn, maar nu in de geest van het toernooi pas bij de tweede een gele kaart zou opleveren. De sfeer was toen al bepaald. Hoewel DVS goed combineerde kreeg het in het eerste kwartier niet meer mogelijkheden dan de Hoofdklasser. Beide kopten een keer over. Het beter voetbal van de Topklasser kreeg zelden een goed vervolg voorin, terwijl DOVO zich daar juist dreigender toonde. Weggestuurd door Leon Toonen kon Jan Struijk in de 17e minuut vrij op doelman Paul Eppink afgaan liet de sluitpost kansloos. Edmund Mijnheer kopte even later uit een hoekschop net naast. De Veenendalers kregen in de 33e minuut weer een levensgrote kans na balverlies van DVS. Joshua Patrick kon na een goede kapbeweging van dichtbij uithalen, maar Paul Eppink had goed zicht op de inzet. Direct hierna kon Okan Soykan aan de andere kant zijn slof zetten onder een voorzet van Ali Akla, maar de volley ging net naast. Na opnieuw balverlies leek Joshua Patrick in de 41e minuut op aangeven Jan Struijk de Ermelose goalie te omspelen, maar Paul Eppink redde wederom knap. De 0-2 zou er toch komen, toen dezelfde aangever in een keer doorpasste op Leon Toonen. De voormalige DVS’er rondde beheerst af.

Met drie wissels probeerde DVS de 0-2 ruststand ongedaan te maken. Ook nu loerde het Veenendaalse gevaar vanuit de counter, maar verdedigers Jorran van Santen en Basis Camara konden die dreiging nu wel steeds keren. De geelzwarten kwamen wel tot een kopbal van Ali Akla, een schot van David van de Groep en een poging van Hayri Pinarci. In het laatste kwartier ging in met een gedwongen wissel van Kevin Westmaas, zodat de roodwitten na een pittige overtreding toch met elf man kon blijven spelen. In dat kwartier werd de druk op de Veenendaalse defensie nog groter. In de 82e minuut kon doelman Bohdi Prinssen een kopbal van Christian van de Kamp nog uit de bovenhoek halen, maar was hij vijf minuten later wel verslagen op de penalty van Ali Akla. De doelman kreeg assistentie van de paal, waarna de strafschopnemer in de rebound zelf scoorde. Dat was niet volgens de regels, dus werd de treffer geannuleerd. Tussen die twee Ermelose kansen schoot Joshua Patrick na een knappe actie nog naast, zodat de finale een 0-2 overwinning voor DOVO opleverde en daarmee ook de toernooiwinst. Als verliezend finalist werd DVS tweede. Thuisclub SDC Putten nam in de strijd om de derde- en voerde plaats de penalty’s beter dan SDV Barneveld en werd derde.

Basis DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Stevan de Geijter, Okan Soykan, Hayri Pinarci, David van de Groep, Kay Velda, Christian van de Kamp, Ali Akla.
Invallers: Basis Camara, Haico Epe, Yasin Kurt.
Basis DOVO: Bohdi Prinssen, Kevin Westmaas, Adil Mahdadi, Stefan Maletic, Bas Muller, Leon Toonen, Arjan Goorman, Roy Bakkenes, Ariën Bakkenes, Jan Struijk, Joshua Patrick.
Invallers: Bart van Brakel, Jacco van den Brink.

Scheidsrechter: Dhr.Fikkert uit Hellendoorn

Scoreverloop: 17’ Jan Struijk 0-1, 43’ Leon Toonen 0-2.

Foto's gemaakt door Theo Aalten. Klik hier voor alle foto's.