DVS’33 Ermelo uit de beker na gelijkspel in Aalten

90'

Mannen, 1, Groep 1 Stn

27 februari 2016 14:30

Beltman, G.J.

DVS’33 Ermelo is in de achtste finale van de districtsbeker Oost gesneuveld in Aalten. De plaatselijke Hoofdklasser maakte in de slotminuut de achterstand ongedaan en nam vervolgens de strafschoppen beter. De Ermelose Topklasser had de beker op haar verlanglijstje staan, terwijl AZSV zich vooralsnog richtte op deelname aan de ‘grote’ beker door het bereiken van de halve finales. Daar zijn de Achterhoekers dus nog een wedstrijd van verwijderd.

De thuisclub kon op volle oorlogssterkte aantreden, los van een langgeblesseerde. Trainer Roeland ten Berge kon niet zijn ideale elf opstellen. Hij kon nog geen beroep doen op Maurice de Ruiter en Zowel Edmund Mijnheer en Roald de Vries, die in Ridderkerk geblesseerd het veld verlieten, moesten verstek laten gaan. Kay Velda werkte zijn schorsing weg. Okan Soykan schoof echter weer aan en speelde nagenoeg de hele wedstrijd.

DVS begon de wedstrijd met drie verdedigers Jorran van Santen in het hart, Basil Camara op links en Stevan de Geijter op rechts), vier man op het middenveld en drie aanvallers.

Geen score voor de rust
De aanvallende bedoelingen van de Topklasser, die de favorietenrol dus niet uit de weg gingen, waren duidelijk en het eerste kwartier wees de Ermelose equipe ook als sterkste aan. DVS hanteerde een hoog tempo en de Aaltenaren konden daar aanvankelijk nauwelijks in mee gaan. De ploeg van trainer Dennis van Toor kon de bal in die fase dan ook nooit lang in bezit houden. Toch leverde dat Ermelose overwicht pas na een kwartier de eerste grote kans van de wedstrijd op. Ali Akla, die zich in de grootste aandacht van de Aaltense verdedigers mocht verheugen en een dubbele dekking had, verzond vanaf links na een goede actie een voorzet, waar Christian van de Kamp vol zijn hoofd achter zette. De kopbal had alle potentie van een doelpunt, maar Michael Vaags kreeg de inzet van de Ermelose aanvaller in zijn gezicht, zonder dat hij überhaupt had kunnen reageren. Een voorsprong voor de Veluwenaren zou volledig gepast hebben in het wedstrijdbeeld tot dan toe. Toen het tempo wat zakte, kwam er ook meer evenwicht in de wedstrijd. Op het moeilijk bespeelbare veld kwam DVS amper tot het kenmerkende korte combinatievoetbal, mede doordat de roodwitten kort dekten. Aan het voetbal konden de toeschouwers zich op een koud sportpark “Villekamp” dan ook niet opwarmen. AZSV kwam er nu ook vaker uit en in de 26e minuut wierp doelman Paul Eppink zich op de bal uit een voorzet van Yessin Maskoul, voordat Niek te Veluw het leer kon raken.

Direct hierop kopte Christian van de Kamp uit een corner van Mike Ahrens naast. Na een half uur voetbal hoopte het thuispubliek op een strafschop, toen Yessin na Ermelo’s balverlies binnen de beruchte lijnen neer ging, maar scheidsrechter Beltman uit Rijssen had geen overtreding geconstateerd. In de 32e minuut dook Yessin Maskoul uit een vrije trap van Sven Spekking kort voor doelman Paul Eppink op, die ook nu de snelste was. Aan de andere kant kopte Mike Ahrens uit een voorzet van Yasin Kurt in de handen van keeper Ruud Kempers. Christian van de Kamp raakte na een overtreding op hem kort voor de rust geblesseerd, probeerde het nog wel, maar bleef in de rust in de kleedkamper achter.

Vroege treffer na rust voor DVS in slotminuut achterhaald
Lars van Wetering kwam de geblesseerde aanvaller vervangen. Ook nu begon DVS met een overwicht. Toch was er een spelhervatting voor nodig om de score te openen. Een vrije trap van Hayri Pinarci kwam via de Aaltense muur voor de voeten van Ali Akla. Met een rood-witte haag voor zich zag de Achterhoekse sluitpost de schuiver van laat aankomen en had ook geen verweer.

DVS had dus de gewenste 0-1 voorsprong te pakken en die leek lang over de streep getrokken te worden. Zonder tot kansen te komen, zette AZSV wel weer aan in jacht op de gelijkmaker. Dat gebeurde met veel opportunisme. Aangezien goed voetbal op dit veld nauwelijks mogelijk was, gingen de geelzwarten daarin mee. Ronald Hoek kwam in de 65e minuut in het veld voor David van de Groep, zodat DVS weer met vier verdedigers speelde. Hoewel er voor het Ermelose doel geen kansen ontstonden, moest Jorran van Santen in de 74e minuut wel op de doellijn een schot keren en in de rebound nogmaals. Dennis van Toor bracht nog meer aanvallers in het veld voor de slotminuten. Een volley van Rik van Eerden in de 88e minuut ging nog over. Aaltenaren zijn bijna Duitsers en bleven tot het laatste fluitsignaal zoeken naar de 1-1. Die viel dan ook in de slotminuut, toen Yessin Maskoul en lukrake lange bal breed kon leggen op de vrij staande Mart Schutten. Hij schoof de gelijkmaker bij de paal binnen. DVS probeerde het nog wel in de extra tijd, maar kansen waren er niet meer. Daar kon ook Yordi Grovenstein als invaller voor Okan Soykan niets aan veranderen.

Zodoende kwam het aan op strafschoppen. Mike Ahrens en Hayri Pinarci benutten die voor DVS, maar de thuisclub deed hetzelfde via Sven Spekking en Stijn ter Haar. Doelman Ruud Kempers dook de penalty van Lars van Wetering knap uit de hoek. Niek te Veluw en Freek Mulder schoten hun strafschoppen vervolgens onberispelijk in, maar deden Ali Akla en Ronald Hoek ook. Het was daarna aan clubtopscorer Rik van der Eerden om het karwei af te maken voor de Hoofdklasser. Hij liet Paul Eppink kansloos.

“Loterij”
“Er viel op dit veld niet goed te voetballen”, begon trainer Roeland ten Berge zijn nabeschouwing:”Daarbij zette de tegenstander goed druk richting de balkant. De kansen, die je kon creëren, kwamen allemaal voort uit opportunisme. Het was steeds hopen, dat de bal maar goed viel. Als deze wedstrijd op een goed veld gespeeld zou zijn, had het voor deze twee ploegen een mooi schouwspel kunnen leveren. Nu ging het puur om resultaat halen en dat hebben we gewoon goed gedaan. Dan wordt de wedstrijd een loterij, waarbij je wat geluk moet hebben. Voor de rust één kans met die kopbal van Christian, die hem tegen het gezicht van de tegenstander kopt. Daar hadden we op voorsprong kunnen komen. Bij die 0-1 kort na de rust wordt die bal er vanaf de middenlijn er in gebracht.

Dat zou je anders nooit zo doen. Die valt dan net goed en daardoor scoor je. Bij hun in die laatste minuut precies het zelfde. Wij zetten druk bij de middenlijn en zij brachten die bal er blind in. Natuurlijk hadden wij onze restverdediging niet goed staan; ik weet niet of het buitenspel was. Dan krijg je ‘m vlak voor tijd toch tegen. We begonnen met drie verdedigers, omdat wij het middenveld in handen wilden hebben. Voor zover je kon voetballen op dit veld, hadden we dat ook wel goed voor elkaar. Omdat een aantal spelers bij ons toch niet helemaal topfit waren, hebben we Ronald nog ingebracht als verdediger. Daarmee veranderde het spelbeeld niet. Je was er afhankelijk van, hoe de bal viel; het was een loterij, die een vervolg kreeg met die strafschoppen. Die werden door iedereen prima ingeschoten, maar hun keeper zat er bij die van Lars goed bij. De ploeg heeft er goed voor geknokt. Misschien was een 1-1 ook wel terecht. Jammer”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo:
Paul Eppink, Basil Camara, Jorran van Santen, Stevan de Geijter, David van de Groep (65’ Ronald Hoek), Okan Soykan (90+2 Yordi Grovenstein), Hayri Pinarci, Yasin Kurt, Ali Akla, Christian van de Kamp (46’ Lars van Wetering), Mike Ahrens.

Opstelling AZSV: Ruud Kempers, Michael Vaags, Stijn ter Haar, Max Jansen (87’ Bram Rensing), Freek Mulder, Tim Pothast (Wietse Kämink), Sven spekking, Mart Schutten, Niek te Veluw, Yessin Maskoul.

Scheidsrechter: Dhr. G.J. Beltman uit Rijssen

Scoreverloop: 47’ Ali Akla 0-1, 90’ Mart Schutten 1-1.

Overige bekerresultaten:
Door de succesvolle strafschoppenreeks schaarde AZSV zich bij de zeven overige kwartfinalisten in Oost; Bennekom, FC Lienden, RKZVC (streekgenoot van AZSV uit Zieuwent), HSC’21, HHC Hardenberg (dat Excelsior’31 donderdagavond al met 4-2 versloeg), SVZW en verrassend ESA.

Spakenburg-AFC’34: De Topklasser liet zich na een 3-0 voorsprong volledig verrassen en ging alsnog met 3-4 onderuit.

Quick-RVVH: Ook de Ridderkerkers waren na de 3-3 tegen de Haagse zondaghoofdklasser aangewezen op strafschoppen. Vanaf elf meter werd RVVH verslagen (4-2).

De Topklasse Zaterdag is dus nog alleen met Kozakken Boys (kwartfinale), HHC (kwartfinale) vertegenwoordigd en ONS Boso Sneek (achtste finale) vertegenwoordigd in de districtsbeker.