Roy Gruters

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

18 januari 2014 14:30

Wattel, B.

DVS’33 Ermelo is de tweede seizoenshelft in eigen huis gestart met een overwinning op Montfoort. Die ploeg stond weliswaar nog steeds op de elfde plaats, wat aan het einde van de rit nog altijd nacompetitie inhoudt, maar was al weer acht wedstrijden achtereen ongeslagen. Geen makkelijke tegenstander derhalve; een opponent, die de juiste speelwijze gevonden had en daarnaast ook nog eens veel strijd levert. De ploeg van scheidend trainer Emanuel Sluis voetbalde in Ermelo dan ook met meer zelfvertrouwen dan in de seizoensopening, toen DVS met 1-3 won. Dat zelfvertrouwen was terecht, omdat de oranjehemden uit bij clubs als DOVO, Ajax, en dergelijke niet verloor en thuis ook Quick Boys versloeg. De geelzwarten hadden dus geen enkele aanleiding om de tegenstander ondanks de eerdere winst te onderschatten.

Beide trainers konden niet beschikken over hun eerste doelman. Daan Huiskamp had gehoopt zijn opwachting weer te maken, maar die hoop was nog ijdel. Voor hem stond Paul eppink in het doel. Montfoort zal langere tijd geen gebruik kunnen maken van Johan Verkerk, die in Robin Vianen een vervanger vond. De beide stand-ins deden het overigens goed in de eerste return van de competitie in de Hoofdklasse A. Montfoort miste verder ook nog Nicolai Verbiest. Bij DVS raakte Okan Soykan op de donderdagtraining geblesseerd en was niet hersteld. Voor Hennie in ’t Hof werd het daarom puzzelen in de opstelling. Maurice de Ruiter kreeg daarom een controlerende rol op het middenveld toebedeeld. Met Henk Baum in de basis moest Mike Ahrens op de bank plaatsnemen. Andries Posthouwer wisselde de geschorste Ronald Hoek op de rechtsbackplaats af.
Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Evert Woutersen, in de vijftiger jaren speler van het eerste elftal.

Montfoort maakt het DVS in eerste helft lastig
Montfoort zag haar intenties het beste uit de verf komen in het eerste gedeelte van de wedstrijd. Dat verschafte de bezoekers op de linkervleugel de nodige ruimte. Uitgespeelde kansen leverde dat echter niet op. De eerste de beste mogelijkheid voor DVS in de 8e minuut zag er dan ook gevaarlijker uit, toen Ali El Haddadi aangespeeld werd door Roald de Vries. De bal sprong helaas wat te ver van zijn voet, waardoor hij te dicht op doelman Robin Vianen kwam, die in tweede instantie overeind bleef. Twee minuten later was de pass op DVS’ topscorer net te hard. Aan de andere kant kwam Bart Roelofs in de 19e minuut los op rechts, maar zijn inzet hield het midden tussen een schot en een voorzet. In dezelfde minuut kon Joost van Apeldoorn de Ermelose doelman niet verrassen met zijn schot. Waar het overwicht nog wel voor de bezoekers was, kreeg Ali Akla in de 20e nog wel een aardige kopkans uit een voorzet van Henk Baum, maar die kopbal ging net over. In de tegenaanval klopte Kafel Voorn centrale verdediger op snelheid, maar voor zijn voorzet was geen ploeggenoot bijgesloten. Ali Akla en Henk Baum wisselden van positie, waardoor DVS meer grip op de wedstrijd kreeg. Tot kansen leidde dat niet meer, zodat de rust met 0-0 in ging.

DVS behoudt verkregen voorsprong in tweede helft
De geelzwarten kwamen fel uit de kleedkamer en mochten al snel een vrije trap nemen net buiten de ‘zestien’. Roald de Vries schoot deze net langs de rechter kruising. Een goede aanval bracht de Ermeloërs in de 52e minuut op voorsprong. Maurice de Ruiter speelde breed op Yasin Kurt, die rechts vanaf het middenveld met een prachtige crosspass Henk Baum vond. De spits schoot laag de 1-0 in de verre hoek.

DVS drong aan op een tweede treffer. Die voorkwam doelman Robin Vianen in de 57e minuut door een vrije trap van Henk Baum uit het doel te houden met een knappe redding. Even daarna werd Maurice de Ruiter gelanceerd door een dieptepass en leek hij vrij op het doel af te kunnen gaan. De bal kreeg echter niet voldoende snelheid mee, waarna Montfoorts kon herstellen. De tweede helft bood meer hectiek dan de eerste, wat de bezoekers na een kwartier zicht op de gelijkmaker bood. De snelle Miquel Ballo liep Edmund Mijnheer eruit, maar Paul Eppink redde ten koste van een hoekschop. Die verwerkte de Ermelose defensie goed, waarna Roald de Vries een schitterende crosspass op Ali El Haddadi verzond op rechts. Die kapte zijn verdediger uit en plaatste de tweede Ermelose treffer beheerst in de rechter hoek.

In het voorgaande duel tegen Sportlust’46 verspeelde DVS nog een voorsprong van twee doelpunten, maar nu leek Montfoort toch aangeslagen. Dat duurde een minuut of vijf. Het had daarna slecht kunnen verlopen voor de gastheren, toen Richard Terpstra in de 67e minuut op het middenveld een blok zette. Scheidsrechter Wattel hield een gele kaart gelukkig op zak, want dat zou de tweede voor de centrale verdediger betekend hebben. Met zijn correcte interceptie een minuut later stelde Richard Terpstra Frank Smeding in staat tot een goede pass op Yasin Kurt. Met een voetbeweging bracht hij het leer voor het doel bij ali akla, die het leer ook weer ineens op de slof nam.
De inzet ging net naast, waardoor de wedstrijd nog niet in het slot geschoten werd. Trainer Emanuel Sluis paste een dubbele wissel toe, waaronder die van Dennie van Loen. Misschien niet de meest gepolijste voetballer, maar door zijn sleurwerk voorin wel een lastpak voor de Ermelose verdediging. Opportunisme ging nu ook hoogtij vieren. Koud in het veld sneed de invaller goed naar binnen, waardoor Andries Posthouwer net buiten de linkerpunt van strafschopgebied corrigerend moest optreden. Dat deed hij met een overtreding, zodat de oranjehemden een vrije trap mochten nemen. Joey van Ede belaste zich daarmee. De indraaiende vrije trap was moeilijk in te schatten voor Paul Eppink. In eerdere, scherpere pogingen heerste de lange doelman steeds soeverein

Nu veegde verdediger Roy Gruters de bal in de verre hoek en vond Montfoort met nog ruim een kwartier te gaan de aansluiting, 2-1
Dat maakte de wedstrijd natuurlijk wel bijzonder spannend. Henk Baum verliet het veld voor Mike Ahrens en in de slotfase kwam Mitch van der Vlist nog in het veld voor Andries Posthouwer. Frank Smeding kwam zodoende in de verdediging te staan. Misschien was het allemaal niet mooi, maar DVS leverde tot het einde toe wel veel strijd. Het kon in die fase ook nog beide kanten op, hoewel Montfoort het meest aandrong. Edmund Mijnheer kopte in de 84e minuut een vrije trap van Joey van ede van de doellijn. Anderzijds dwong Ali El Haddadi na een breedtepass van Mitch van der Vlist doelman Vianen tot een knappe redding. De officiële speeltijd verstreek, maar ook in de zes minuten van de extra tijd zocht Montfoort nog naar de gelijkmaker. Door de blessure van Roy Gruters noopte dat Emanuel sluit tot een laatste wissel, waarbij Nick van Luinen de blessuretijd nog mocht volmaken. Verder dan drie corners kwamen de gasten echter niet meer. Uit de tweede daarvan bereikte een lange bal Mitch van der Vlist, die zijn inzet naast zag gaan. Het bleef dus bij een 2-1 eindstand in het voordeel van de thuisclub; een zwaarbevochten overwinning.

“Voorbereiding biedt ruimte in tweede helft”
“Ik kan me voorstellen, dat het voor het publiek geen beste wedstrijd was, maar het was wel een boeiende wedstrijd. Montfoort had tegen ons een heel goede organisatie neergezet. Zij hadden acht wedstrijden niet verloren, dus staat hun organisatie goed. Montfoort speelde heel compact en is een ploeg, die ook goed kan vechten. Wij wilden Montfoort vanaf het begin kapot spelen met lopende spelers en daarmee op voorsprong zien te komen. Daar kwam het niet van, doordat Henk Baum meer als rechtsback kwam te voetballen. Daarom hebben we dat halverwege de eerste helft ook omgezet. We hadden ook voor de wedstrijd al afgesproken, dat we terug zouden gaan naar een ander systeem, als het niet zou lopen. Toen hebben we Henk teruggezet in de spits en kwam de organisatie bij ons weer beter te staan. Daarna ontstond ook een wedstrijd, waarbij beide partijen niet voor elkaar onder deden.  Zij kregen in het begin een heel grote kans door die Ballo.

Wij brachten Ali El Haddadi drie keer in stelling. In de rust hoefde ik niet meer zoveel te zeggen. Wij moesten beuken op die muur en net zolang wachten, tot de ruimte voor ons zou ontstaan. Die ontstaat uiteindelijk ook; dat kan niet anders. Het voorbereidende werk in de eerste helft kwam er in de tweede helft uit. Toen kwamen wij ook meer aan voetballen toe. Dan maken we ook twee fantastische goals. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden hielden we nu wat meer controle. Maurice de Ruiter speelde bewust veel gematigder dan anders door het ontbreken van Okan. Ik was bang, dat ik met Mike in de basis niet de controle op het middenveld zou krijgen en daarom begon hij op de bank. Als controlerende middenvelder is hij nog niet zo ver als Okan. Daarom was er ook een rol voor Maurice op het middenveld, die bewust veel ingetogener speelde dan normaal.Dan maken zij wel die 2-1; zo’n bal kan er altijd ingaan. Desondanks hebben we heel hard gewerkt om die voorsprong vast te houden. We hebben deze wedstrijd dan ook op karakter gewonnen. Dat vind ik wel heel mooi na die wedstrijden tegen Barneveld en Sportlust.
Ik was ook heel blij met Roald de Vries, die heel gedreven voetbalde en terecht de man of the Match werd. Maar iedereen heeft in deze wedstrijd heel veel werk geleverd. Ik ben ook heel blij, dat we nu eens een wedstrijd met Paul op de goal gewonnen hebben.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Andries Posthouwer (82’ Mitch van der Vlist), Yasin Kurt, Maurice de Ruiter, Henk Baum (75’ Mike Ahrens), Frank Smeding, Ali El Haddadi, Ali Akla.
Opstelling vv Montfoort: Robin Vianen, Remco van Wijngaarden, Chris Resida, Roy Gruters (90+1’ Nick van Luinen), Kafel Voorn, Don Mimpen, Joost van Apeldoorn (71’ Max Verweij), Bart Roelofs (71’ Denny van Loen), Joey van Ede, Miquel Ballo, Bilal Laoikili.

Scheidsrechter: Dhr. B. Wattel uit Serooskerke

Scoreverloop: 52. Henk Baum 1-0, 61. Ali El Haddadi 2-0, 74. Roy Gruters 2-1.

Geel: Richard Terpstra, Andries Posthouwer, Yasin Kurt, Mike Ahrens (DVS’33 Ermelo), Remco van Wijngaarden, Don Mimpen (vv Montfoort).

Overige resultaten Hoofdklasse A 18 januari (ronde 14):

DVS haalde door de moeizame zege Ajax bij op de ranglijst en is nu gedeeld derde. Door de nederlagen onderling veranderde er voor Montfoort ook niets op de ranglijst. De ‘Orange Machine’ bleef elfde, maar liep de achterstand op de achtste plek wel op.

Sparta Nijkerk-SDV Barneveld: Derby’s zijn vaak niet fraai en deze echte Veluwse ontmoeting vormde daar geen uitzondering op. Sparta bracht wel in een rommelige wedstrijd een vroege 1-0 voorsprong over de streep. De voorsprong van zeven punten op de nummer twee bleef zodoende gehandhaafd. De Barnevelders blijven bivakkeren op de grens van directe degradatie en herkansing. Het doelsaldo houdt SDVB nog op de twaalfde plaats.

Rkav Volendam-Quick Boys: De bezoekers toonden zich erg effectief en leidden halverwege met 0-3. Een voorsprong die ook niet meer weggegeven werd. Door deze stand staat Quick Boys nu alleen op de tweede plaats en leidt in de tweede periode. Door de resultaten bij de concurrenten wordt het er voor Volendam niet slechter op, maar ook niet beter.

ODIN’59-Ajax: Het publiek werd winnaar in deze wedstrijd, waarbij de thuisclub na de 4-3 ook nog eens de drie punten bij tikte. ODIN’59 blijft DVS dus volgen op een vijfde plek met een achterstand van vier punten en nu ook Ajax. Die club moet nu net als DVS een gat van tien punten zien te dichten met de koploper. Door de tweede nederlaag op rij zakken de Amsterdammers nu ook in de strijd om de tweede periode weg.

Bennekom-VVA’71: De bezoekers beslisten deze derby door in het tweede gedeelte van de tweede helft twee maal te scoren. Door de 0-2 bleef VVA’71 op de zesde plek staan. Bennekom moest twee stapjes terug doen en staat nu negende en heeft nog wel een marge van drie punten ten opzichte van de beste herkanser.

Sportlust’46-SDC Putten: Een week voor de derby tegen DVS beslisten de Puttenaren de wedstrijd na een kwartier voetbal met twee treffers. Het werd ook nog 0-3, waardoor de ploeg van trainer Bert van Hunenstijn goed zaken deed. Met 20 punten sluit het nu het linker rijtje en dat is goed, als handhaving de doelstelling is. In de tweede periode is SDCP nog niet uitgeschakeld. Voor ‘Sportlust’46, dat alleen Volendam onder zich weet, blijft het gat met de eerste veilige plaats vier punten.

Huizen-DOVO: Een mooi affiche als deze hoort zich eigenlijk niet in het rechter rijtje af te spelen, maar de realiteit van het moment is niet anders. Het werd met negen doelpunten wel genieten op “De Wolfskamer”, waar oud-DVS’er Leon Toonen een 1-0 stand omboog in een 1-4 voorsprong voor DOVO. Het schokeffect van het tussentijds vertrek van Peter Visee als trainer leek daarmee aanwezig. Het werd een wonderbaarlijke wedstrijd, waarbij Huizen met 5-4 won. Een wedstrijd, die nog regelmatig gememoreerd zal worden. Huizen blijft daardoor op de achtste plaats in het spoor van SDC Putten en passeerde niet alleen Bennekom, maar ook DOVO, dat met een voorsprong van twee punten op Montfoort nog wel op een veilige plaats staat.