Jordy Hilterman (kopbal)

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

13 augustus 2016 15:00

Bijl, E.R.

DVS’33 Ermelo is het seizoen in de Derde Divisie voor eigen publiek begonnen met een overwinning. Het leek in de ontmoeting met Jong FC Volendam met nog enkele minuten spelen uit te draaien op een gelijkspel, maar Roald de Vries besliste met een schitterend afstandsschot anders.
Het was natuurlijk afwachten, waarmee het belofte-elftal van FC Volendam zou aantreden. In ieder geval met een groot aantal jonge  spelers, waarvan nog drie spelers in de A-junioren mogen uitkomen. Daarentegen stonden drie van de basisspelers ook op de lijst bij de hoofdmacht van “Het andere Oranje”. Zeker was, dat de wijdbroeken een intensievere voorbereidingsperiode kenden en veel meer trainingsarbeid verrichtten. Dat zou merkbaar moeten zijn in de fitheid. De neoprofs hadden veel indruk gemaakt met de winst op Tweededivisionist Spakenburg met een 0-2 winst en een ruime zege op de leeftijdsgenoten van Almere City FC (4-1). DVS mocht dus veel tegenstand verwachten van een ploeg, die graag hoog druk zet.
De strijd om een plaats onder de lat duurde voort tot aan de laatste oefenwedstrijd, maar uiteindelijk kreeg Paul Eppink, die in de vorige jaargang alle minuten speelde in de competitie en het uitstekend deed, de voorkeur boven Daan Huiskamp. De verdediging werd gevormd door een viertal, dat vorig seizoen ook al het geelzwart droeg; Roald de Vries, Basil Camara Jorran van Santen en Haico Epe. Mohamed Al Haydar en Rico Wolven begonnen dus op de bank. Op het middenveld met twee vertrouwde gezichten van Hayri Pinarci en Kay Velda en de twee nieuwelingen Coen Vloedgraven en Joran Pot. Daarvoor Deniz Sahbaz en Maurice de Ruiter.

Rust bij 1-1 stand
De Ermeloërs kwamen het best uit de startblokken en Maurice de Ruiter beproefde doelman Mitchel Michaelis in de 1e minuut al met een schot, waarmee hij alle moeite had. Kort verkeek Roald de Vries zich op een pass en kon Daniël van Son voorzetten. De voorzet werd nog wel gekeerd en ging de rebound naast. In de 7e minuut moest Paul Eppink handelend optreden, nadat een pass Jordy Hilterman bereikte, maar de sluitpost keerde de inzet van dichtbij. In de 9e minuut ontsnapte Volendam aan de openingstreffer, nadat Kay Velda met zijn steekpass Maurice de Ruiter op links voor het doel zette. Het schot trof de paal. De middenvelder legde vier minuten later aan voor een vrije trap, dat rakelings over de kruising ging en in de 17e minuut werkte Deniz Sahbaz zich langs twee verdedigers. Met zijn rechterbeen kon hij de bal net niet de gewenste richting meegeven, zodat dat schot naast ging. Volendam vond wel aan de flanken steeds de mensen, die de voorzet er met veel vaart inbrachten. Die werden over het algemeen door de Ermelose verdedigers weggekopt, maar een lage voorzet bereikte via een hakballetje van Rafik El Hamdi de spits Jordy Hilterman, die overigens door Basil Camara voldoende op de huid gezeten werd, dat hij niet tot een doelpoging kwam. Halverwege de eerste helft bakkeleiden Maurice de Ruiter en zijn opponent over de achterlijn nog en kregen van scheidsrechter Bijl alle twee het geel voorgehouden. Na een half uur verkreeg DVS dan toch de voorsprong, die het wilde. Het was voor de combinatie tussen Maurice de Ruiter en Kay Velda na een half uur voetbal, die het doelpunt mooi maakte. De laatste raakte het leer oog in oog met de doelman niet goed, maar het rollertje dat volgde was onmisbaar, 1-0.

Daarmee was het voor de rust ook wel gedaan met de Ermelose dadendrang. De geelzwarten drukten niet door. Doordat Daniël van Son een breedtepass van Jorran van Santen op Roald de Vries in de 36
e minuut onderschepte, kon de Volendammer voorzetten. Die kon nog weggewerkt worden, maar een lange uittrap van doelman Michaelis niet. Kevin Owusu Asare won het persoonlijk duel van twee Ermelose verdedigers en schoot vervolgens van afstand fraai via de paal de gelijkmaker in, 1-1. In het restant van de eerste helft bleef het bij een tweetal corners voor de bezoekers.
Het eerste bedrijf eindigde wat zuur voor verdediger Basil Camara, die Volendammer Rafik El Hamdi nadrukkelijk aansprak over zijn vrijwillige valpartij in het strafschopgebied. De aanvaller duwde vervolgens. Het gehele voorval ontging de leidsman in het geheel, die overigens ook niet ten rade ging bij zijn assistent. Waar er twee kijven, hebben er twee schuld moet scheidsrechter bijl gedacht hebben, waarmee Camara het meest gestraft werd. Bij de amateurs telt een gele kaart sneller door tot een schorsing dan bij de belofteteams van een BVO.

Snelle- en late treffer bezorgen DVS na de pauze de volle winst
Twee ongewijzigde ploegen betraden het kunstgras voor de tweede helft, waar Roeland ten Berge al in de 53e minuut Coen Vloedgraven al verving door Isa Kiziler. Kay Velda zakte daardoor terug uit de punt, waar de invaller zich posteerde. De stand was toen al 2-1 voor DVS. Koud na de hervatting kopte Deniz Sahbaz de pass van Basil Camara door, waarna Maurice de Ruiter de lange Volendamse sluitpost met een bekeken lob versloeg. Er diende zich net binnen het kwartier nog een uitstekende mogelijkheid aan voor de geelzwarten, toen Kiziler met zijn passje Joran Pot op rechts wegstuurde. De voorzet bereikte de vrijstaande Deniz Sahbaz, die echter van dichtbij overschoot. De Volendammers moesten nu wel gaan aandringen. Met de wissel van Kay Tehan voor Son bracht oefenmeester Berry Smit wat meer fysiek in zijn ploeg. Tot uitgespeelde kansen kwam het vooralsnog niet, maar het overwicht was nu wel voor de gasten. Om het tij te keren wilde Roeland ten Berge een wissel toepassen, maar werd door de blessure (kramp) bij Haico Epe gedwongen tot een dubbele. Naast de rechtsback ging in de 82e minuut ook Deniz Sahbaz van het veld voor respectievelijk Rico wolven en Mohamed Al Haydar. DVS moest achterin weer zoeken naar de organisatie, terwijl Volendam een hoekschop mocht nemen.

Die werd na afleggen bij de tweede paal gelegd, waar Jordy Hilterman de gelijkmaker inkopte. Die 2-2 leek ook de boeken in te gaan, tenzij de neoprofs nog zouden doordrukken. Het hoge tempo van de wedstrijd bezorgde DVS immers meer fysieke problemen dan de bezoekers en juist in de 87
e minuut, toen Maurice de Ruiter neer ging vanwege krampverschijnselen, bezorgde Roald de Vries met zijn onwaarschijnlijke afstandsschot nog de drie punten. Het voorlaatste balcontact van de linksback was stijf aan de zijlijn, terwijl hij zag dat de Volendamse sluitpost te ver voor zijn doel stond. Ondanks zijn lengte kwam hij te kort op het afgemeten, strakke schot. De verdediger probeerde het in de voorbereiding al een paar keer tevergeefs, maar deze poging was goud waard. Het bezorgde DVS de zege, waar het misschien niet meer op gerekend had. In de resterende zes minuten (drie minuten extra) was het alleen nog maar nagenieten van deze treffer.

“Ons eigen spel ontwikkelen we nog wel”
Dat zij een tevreden DVS-trainer Roeland ten Berge na afloop van de eerste zege van de competitie:”Zo’n eerste wedstrijd wil je altijd graag winnen, maar op welke manier was nog de vraag. We wisten, dat zij heel gegroepeerd druk zetten. Daar wilden wij ons onderuit kunnen spelen. Na die onderbreking in de voorbereiding waren we nog maar weer twee weken bezig en moesten nog goed op elkaar ingespeeld raken. Je ontwikkelt je ook als ploeg in de loop van het seizoen. We kozen er vandaag voor om iets sneller de diepte te zoeken. We wisten, dat ze achterin met vier mensen op een lijn speelden en wilden in het centrum één op één spelen.

Als Kay daar dan nog bij kon sluiten, konden we drie tegen twee creëren. Daar ligt hun zwakke kant en kunnen wij gevaar stichten. Dat lukte in de eerste helft ook een aantal keren goed. Dat leverde ons in de eerste helft nog aardig wat kansen op. Tot zo’n vijf minuten voor rust hebben wij dat ook goed uitgevoerd, maar stonden daarna wat minder goed in de organisatie en valt die gelijkmaker. In de tweede helft maakten we snel 2-1 en hebben we kansen gehad om het af te maken. Daarna konden wij voorin de bal niet meer vasthouden, liepen op het middenveld de linies te ver uit elkaar en verloren wij de grip op de wedstrijd. Vandaar dat ik wilde wisselen en toen viel ook Haico nog geblesseerd uit. Dan moet je bij een corner een dubbele wissel plegen en dat was vervelend en valt die 2-2. Dan is het mooi, dat je toch nog die winnende maakt. Dat was ons vorig seizoen nog niet gelukt, dat we die bal er in de laatste minuten nog in kregen. Al met al ben ik dus heel tevreden, dat we nog de drie punten pakken. En ons eigen combinatiespel ontwikkelen we nog wel.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Jorran van Santen, Haico Epe (81’ Rico Wolven), Coen Vloedgraven (53’ Isa Kiziler), Hayri Pinarci, Kay Velda, Joran Pot, Deniz Sahbaz (82’ Mohammed Al Haydar), Maurice de Ruiter.
Opstelling Jong FC Volendam: Mitchel Michaelis, Jermano Lo Fo Sang, Gijs Smal, Marco Tol, Daan Klinkenberg (71’ Mohamed Betti), Nick Runderkamp, Joey Veerman, Daniël van Son (56’ Kay Tejan), Kevin Owusu Asare, Rafik El Hamdi, Jordy Hilterman.

Scheidsrechter: dhr. E.R. Bijl uit Hendrik Ido Ambacht

Scoreverloop: 30’ Kay Velda 1-0, 38’ Kevin Owusu Asare 1-1, 47. Maurice de Ruiter 2-1, 82’ Jordy Hilterman 2-2, 87’ Roald de Vries 3-2.

Resultaten Derde Divisie 13 augustus (1e speelronde):
Naast DVS wonnen nog vijf clubs hun openingswedstrijd, zodat er ook drie gelijke spelen waren. Opvallend genoeg won  naast Jong FC Volendam geen van de belofte-elftallen. Twee promovendi (Harkemase Boys en VVOG) zegevierden met twee doelpunten verschil, zodat zij de ranglijst op basis van doelsaldo aanvoeren.
Huizen-Harkemase Boys: De thuisspelende debutant moest het afleggen tegen herintreder Harkemase Boys. Na de benutte strafschop kregen de Harekieten kansen op meer, wat zich vertaalde in een 0-2 overwinning.
FC Rijnvogels-VVOG: Het debutantenbal is gewonnen door VVOG. Na een snel uitgevoerde counter net binnen een uur voetbal speelden de bezoekers het makkelijk uit en wonnen door een treffer vijf minuten voor tijd nog met 0-2. Van de oud-DVS’ers wisselde Yordi Grovenstein Roelof de Groot nog af.
FC Lisse-Quick Boys: Als Duin- en Bollenstreekderby was dit natuurlijk het klapstuk in de openingsronde. De herkanser van vorig seizoen nam tegen Quick Boys een voorsprong en verdedigde die vervolgens met verve, nadat de aansluiting al een minuut na de 2-0 tot stand kwam. De Katwijkers waren echter niet meer bij machte om de handbalverdediging met net wat meer dan een half uur voetbal te slechten.
Jong Almere City FC-Rijnsburgse Boys: Kort na de thee maakte Rijnsburgse Boys een voor de rust opgelopen achterstand ongedaan  en scoorden na een rood bij de Almeerders direct 1-2. Een uitslag, die past bij de ambities van de “Uien”.
Scheveningen-Jong FC Groningen: De beloften uit Groningen konden een na ruim een half uur verkregen voorsprong niet over de streep trekken. Sterker nog, in het laatste half uur boog Scheveningen de wedstrijd om naar een 2-1 zege, waardoor de “Schollekoppen” in de eerste ronde één van de zes zegevierende clubs was. Een uitslag die op “Houtrust” tot tevredenheid zal stemmen.
Capelle-ODIN’59: De debutant uit Heemskerk nam na ruim een half uur, toen het een licht overwicht had, een 0-1 voorsprong, maar moest toch toezien, hoe Capelle binnen het kwartier in de tweede helft langszij kwam. Het bleef bij die 1-1.
ONS Boso Sneek-ASWH: De gehele wedstrijd kon het beide kanten op, maar uiteindelijk werd er niet gescoord op het “Zuidersportpark”. De debutant ASWH sleepte zodoende een punt mee naar Hendrik Ido Ambacht.
IJsselmeervogels-SteDoCo: En weer konden de “Vogels” niet winnen van het stugge SteDoCo, dat vorig seizoen al twee keer won. Het bleef zonder de geblesseerde oud-DVS’er Ali Akla zoals het begon, 0-0.