10'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

20 augustus 2016 15:00

Serik, D.

Er was voor trainer Roeland ten Berge voor de uitwedstrijd tegen Jong FC Groningen na de goede vertoning tegen Jong FC Volendam in de seizoensopening weinig reden om de opstelling te wijzigen. Nu dus de beloften van FC Groningen, die niet alleen lering getrokken hadden uit hun eigen mislukte ouverture, maar ook DVS’33 Ermelo grondig bestudeerd hadden. De sterke punten van de ploeg van de oefenmeester uit Raalte waren bekend, maar ook de kwetsbare plekken. Die lessen waren ter harte genomen, want de geelzwarten keken op “Corpus den Hoorn” al na tien minuten tegen een 2-0 achterstand aan, die ook niet meer goed gemaakt zou worden. Het werd een teleurstellende wedstrijd; vooral voor de rust. Van het goede combinatiespel, waartoe de Ermeloërs in staat zijn, was weinig te merken en dat was wellicht ook de verdienste van de thuisclub, die zich daarmee revancheerde voor de nederlaag in Scheveningen. De ambiance benaderde niet datgene, waaraan DVS in het afgelopen seizoen gewend was geraakt, maar de tegenstander voegde voetballend wel wat toe aan de Derde Divisie. De gemiddelde leeftijd van de tien veldspelers van 19,5 werd voor de gehele basis door de 38-jarige doelman nog om hoog gebracht tot 21,2 en dat was nog altijd lager dan dat van de Ermelose basis (net boven de 24). Daarmee zou DVS meer ervaring en kracht mee het veld in moeten nemen. Daarentegen zijn de beloften zes dagen in de week met voetbal bezig en leveren dus meer trainingsarbeid.
Gelukkig weet iedereen bij de geelzwarten, dat er meer voetbal in de ploeg zit dan getoond in Groningen en vormt de bekerwedstrijd in de KNVB-beker tegen AZSV komende woensdag weer de opmaat naar dat goede spel.

Groningers al vroeg in eerste helft naar 2-0
De Ermeloërs beseften laat, dat scheidsrechter Serik de wedstrijd op gang geblazen had. De druk, die wel vanaf het eerste fluitsignaal gezet werd op FC Volendam een week eerder, bleef achter. DVS leed makkelijk balverlies, waarna de pupillen van trainer Alfons Arts zeer snel omschakelden. Zodoende dook Gijs Jasper al in de 2e minuut vrij voor doelman Paul Eppink op, die met een knappe redding zijn heiligdom vooralsnog schoon hield. DVS was nog steeds niet wakker. Of de bal al dan niet in de 4e minuut over de zijlijn was geweest is de vraag, maar Jong FC Groningen benutte dit moment om de snelle en behendige spits Yassine Zakir in scoringspositie te brengen. Hij omspeelde de Ermelose sluitpost en tekende voor de 1-0. DVS leek alerter en zette toch een tandje bij, had wat meer balbezit, maar creëerde nog niets. Het ging vervolgens in de 10e minuut mis, toen Gijs Jasper een diepe bal doorkopte …, op zichzelf en daarna geheel vrij oog in oog kwam te staan met Paul Eppink.

De spits vond de juiste hoek, 2-0. In het vervolg van de eerste helft waren het vooral de verdedigers van DVS, die het meeste balbezit hadden, maar de mogelijkheden naar voren niet vonden. Dat had ook alles te maken met de organisatie bij de Groningse neoprofs, die het met vier middenvelders goed vastzetten. Daarbij werd het gevaar van Maurice de Ruiter onderkend en hij kreeg nauwelijks ruimte. Wat dat betreft deed de nieuwe aanvoerder van DVS het nog niet zo slecht. Hij kwam in de 29e minuut nog tot een schietkans, maar de inzet was de zacht om de geroutineerde doelman Peter van der Vlag te verontrusten. Met nog slechts een schot van Kay Velda vlak voor de rust kwam DVS er zeer bekaaid af.

Herstel DVS leidt in tweede helft niet tot score
Roeland ten Berge greep ook in halverwege en bracht Frank Heus en Rico Wolven in voor het restant. Dat zorgde in ieder geval voor beter veldspel, maar kansen kregen de geelzwarten nog niet. Sterker nog; Roland Baas  stoomde in de 52e minuut uit een lange bal vanaf recht op en schoot geheel vrijstaand op de paal. Een vrije trap van Kay Velda draaide na ruim een kwartier net naast het Groningse doel en bij een aanval met perspectief vijf minuten later bereikte een hakballetje van Joran Pot Maurice de Ruiter niet. Intussen hadden de spelers al kunnen merken, dat er dit seizoen al kwistig met gele kaarten gestrooid werd (vier voor de thuisclub en twee voor DVS). Daaronder ook nog goedkope voor commentaar (Wolven) en bij de thuisclub al in de eerste helft voor de doelman vanwege tijdrekken en later in de tweede helft nog voor wegtrappen van de bal na een fluitsignaal (Absalem) of onvoldoende afstand houden voor een vrije trap ((Browne).

Nu werken die gele kaarten bij de BVO’s minder snel door voor een schorsing dan bij de amateurs. Voor het laatste kwartier wisselde Roeland ten Berge nog aanvallender (Isa Kiziler kwam in het veld voor Hayri Pinarci). In de laatste tien minuten had DVS ook even wat druk op de Groningse defensie. In de 81e minuut plofte het leer in het drukke strafschopgebied nog voor de voeten van Joran Pot, die niet tot een doelpoging kwam, smoorde een mogelijke treffer voor Jorran van Santen na een vrije trap in een vlagsignaal voor buitenspel en bracht Isa Kiziler bij de tweede paal de bal uit een vrije trap met het hoofd weer voor het doel. Voordat een Ermelo’s been dat in het doel kon krijgen, werd die tot hoekschop verwerkt. Uit die corner kopte Jorran van Santen net naast. Het slotakkoord was voor de Groningers na een rush van David Browne, maar Paul Eppink voorkwam met een goede redding de 3-0. Zodoende dus de eerste nederlaag voor DVS, maar wel tegen een goed voetballende tegenstander.

“Beloften voetballend aanwinst voor de competitie”
Trainer Roeland ten Berge had zeker in de eerste helft weinig van de intenties voor deze wedstrijd terug gezien: ”Het is altijd de bedoeling om ons eigen spel te spelen, waarbij je tegen een ploeg als Jong FC Groningen veel op strijd moet gaat winnen. Daar hebben we het niet goed gedaan, want op strijd en snelheid hebben zij ons overklast. Zij hielden het centraal ook heel compact, zodat vooral onze verdedigers in balbezit kwamen. Onze middenvelders gingen daarom ook steeds meer naar de buitenkant lopen om aanspeelbaar te zijn. Daardoor kwamen we in het centrum tekort bij balverlies. Als je ook ziet, hoeveel foute passes wij gegeven hebben, dan roep je het onheil over je zelf af en kom je in de problemen. Misschien dat het veld wat stroperig was, maar het was wel vlak. Het tempo lag bij ons ook te laag en als je iemand tussen de linies kan aanspelen, moet je dat ook hard genoeg doen. Wij hadden veel moeite met hun lopende mensen, maar dat kwam ook door het vele balverlies bij ons. Wij waren in balbezit niet in staat om er doorheen te voetballen en dan krijg je dit soort problemen.

Wij kwamen ook steeds meer uit de organisatie te staan; ook bij balbezit. Zij kwamen vanuit de omschakeling in hun kracht. Dat hebben wij in deze wedstrijd dus slecht gedaan. In de eerste helft kwamen bij ons steeds de verkeerde mensen in balbezit. Daarom zijn we de tweede helft ook met drie spitsen gaan spelen, de verdedigers wat dichter bij elkaar en kijken of we sneller onze spitsen konden inspelen. De tweede helft ging ook wat beter en we hebben nog een paar mogelijkheden gecreëerd, maar je moet er met agressiviteit en strijd nog meer uithalen. Het zat ook bij die momenten niet mee, maar geluk dwing je af. We hebben gewoon slordig gespeeld. Ik vond dit ook wel een heel goede ploeg, maar dat vond ik van Volendam ook. Er zit veel snelheid in. Maar wij hebben niet goed weerwerk geboden; daar ben ik teleurgesteld over. Ik heb nu twee beloftenelftallen gezien; qua voetbal vind ik dat wel een aanwinst voor de competitie.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Jorran van Santen, Haico Epe (46’ Rico Wolven), Coen Vloedgraven (46’ Frank Heus), Hayri Pinarci (76’ Isa Kiziler), Kay Velda, Joran Pot, Deniz Sahbaz, Maurice de Ruiter.
Opstelling Jong FC Groningen: Peter van der Vlag, Amir Absalem, Roland Baas, Joël Amakodo, Jim de Leeuw, Pier Veldman, Ajdin Hrustic, Gerald Postma, Michael Brey (72’ David Browne), Jasper Gijs, Yassine Zakir.

Scheidsrechter: dhr. D. Serik uit Deventer

Scoreverloop: 4’ Yassine Zakir 1-0, 10’  Gijs Jasper 2-0

Resultaten Derde Divisie 20 augustus (2e speelronde):
DVS zakte door de nederlaag terug naar de middenmoot, terwijl de Groningers de geelzwarten op doelsaldo net voorbijstreefden.
Harkemase Boys-Jong Almere City FC: De Harekieten gaven een goed gevolg aan hun rentree op dit niveau. Harkemase boys legde de basis in een goede eerste helft. Na een 3-0 ruststand deed Jong Almere City FC pas wat terug. De Friezen bleven zodoende koploper als één van de huidige vier, maar wel met het beste doelsaldo. De wijdbroeken zijn één van de vier clubs zonder punten na twee wedstrijden.
VVOG-Capelle: Na de uitschakeling in de KNVB-beker volgde voor de Harderwijkers weer een teleurstelling tegen de allereerste Topklasser Capelle. De blanco score halverwege werd na de rust gevolgd door drie Zuid-Hollandse treffers. VVOG is daarmee één van de vier ploegen met drie punten, maar dan wel met een minder doelsaldo dan DVS. Capelle klom over beide clubs heen en staat nu op een gedeelde vijfde plaats.
Jong FC Volendam-FC Lisse: Hoe de 1-2 zege van FC Lisse tot stand kwam, zal voor de bezoekers minder van belang zijn, maar door de tweede winstpartij zijn de geelblauwen nog zonder puntverlies.  De Volendammers leiden het nog puntloze kwartet op basis van doelsaldo.
Rijnsburgse Boys-sv Huizen: na de 1-0 kort voor de rust kwam het pas los en eindigde deze ontmoeting in een 4-1 overwinning voor Rijnsburgse Boys. De medekoppositie past bij de kampioensaspiraties van de “Uien”. Debutant Huizen blijft een andere nieuwkomer slechts op doelsaldo voor.
SteDoCo-svv Scheveningen: Voor de eerstvolgende tegenstander in de competitie leek er halverwege nog weinig aan de hand. SteDoCo leidde immers met 2-0 en weer benutte Scheveningen de tweede helft om de zaken recht te zetten; 2-3. De “Schollekoppen” behoren dus nog tot de vier lijstaanvoerders, terwijl de Hoornaars één van de drie clubs zijn met een punt. Maar dan wel met het beste doelsaldo op 12e plek.
ODIN’59-FC Rijnvogels: De 2-0 voorsprong voor ODIN’59 stond nog sneller het scorebord dan die op het Groningse “Corpus den Hoorn” en leidde uiteindelijk naar een 4-1 zege op de mededebutant uit Katwijk a/d Rijn. Een vijfde plaats onder de vier koplopers voelt dan ook niet slecht in Heemskerk. FC Rijnvogels met het minste doelsaldo laatste moet zich nog aanpassen aan de Derde Divisie.
ASWH-IJsselmeervogels: Het thuispubliek zag in een levendige eerste helft de 1-0 gemaakt worden, maar ook de gelijkmaker viel nog voor de thee. Daarna maakte ASWH het verschil en kwamen de “Rooien” nog terug tot 4-2. Verder niet. De debutant posteerde zich zodoende op een gedeelde vijfde plek. IJsselmeervogels blijft de vier puntloze clubs nog net voor.
Quick Boys-ONS Boso Sneek: De bezoekers scoorden voor de rust tegen de kansenverhouding in, maar Quick Boys zorgde met twee treffers in de laatste twintig minuten voor de eerste overwinning in de Derde Divisie en bezit evenals DVS nu drie punten. ONS bevindt zich met een punt in het gezelschap van de “Vogels” en SteDoCo.