Joran Pot (schot)

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

17 september 2016 14:30

Schaper, D.

Nooit eerder wist DVS’33 Ermelo te winnen op sportpark “De Bosk” in Harkema, maar Roeland ten Berge wilde niet weten van een Angstgegner. De oefenmeester in Ermelose dienst was met vorige clubs als Berkum en Excelsior’31 al wel eerder succesvol op bezoek bij Harkemase Boys. De coach gaf dezelfde basiself van vorige week tegen Rijnsburgse Boys het volledige vertrouwen en die spelers beschaamden dat niet. De Friezen, na vier jaar herintreder in de Derde Divisie, liepen vooral achter de geelzwarten aan en gingen ondanks een vroege voorsprong de bietenbrug op. Trainer Henk Herder van de Harekieten had wel vijf spelers geblesseerd, waaronder Robin Huisman de Jong en daarboven was nieuwkomer Matthijs Hardijk geschorst vanwege zijn rode kaart een week eerder. Aan de andere kant zag Harkemase Boys weinig spelers vertrekken na het kampioenschap in de Hoofdklasse C, maar werd er zeker in de breedte wel beter op. De club opende het seizoen verrassend met met twee overwinningen, maar verloor vervolgens driemaal. De roodwitten hadden daardoor wel een punt meer dan DVS, dat echter na de goede vertoning tegen Rijnsburgse Boys, met name in de eerste helft, vol zelfvertrouwen was afgereisd naar Harkema. Dat was terecht, want de geelzwarten hadden lak aan de negatieve historie bij Harkemase Boys en gaven hen op eigen veld een afstraffing. Door de ruime zege klommen de Ermeloërs naar de negende plek.

DVS buigt vroege achterstand nog voor rust om in voorsprong
Was het zelfvertrouwen bij Harkemase Boys, dat zij vanaf het eerste fluitsignaal het spel volledig aan de bezoekers lieten of dwong DVS het overwicht zelf af. De opstelling van de gastheren lieten een 3-4-3 zien, maar in de praktijk was het eerder 5-3-2. De Ermeloërs drukten Harkemase Boys meteen al terug op eigen helft. De eerste de beste aanval in de 5e minuut leverde echter wel een 1-0 voorsprong op voor de Friezen. De geelzwarten waren dan technisch wel superieur, maar de thuisclub toonde bij de openingstreffer wel functionele techniek vermengd met enig fortuin. De pass vanaf links ging via de buitenkant van de schoen van Henny Bouius, waardoor het leer door de benen van Hayri Pinarci oud-prof Oebele Schokker bereikte. Zijn schot was niet hard en Roald de Vries was net te laat om het gaatje dicht te lopen. De inzet paste precies in de hoek net buiten de graaiende vingers van doelman Paul Eppink. DVS was echter niet uit het, overigens stroperige, veld geslagen en was voetballend duidelijk beter. Dat leverde een paar aardige aanvallen op, maar nog geen gelijkmaker. Bovendien ging DVS de fysieke strijd met de tegenstander goed aan. Zo veroverde de sterk spelende Frank Heus de bal maar kon met een vrij veld voor hem niet loskomen van zijn opponent Jens Jurn Streutker vanwege vasthouden. Scheidsrechter Schaper uit Dokkum oordeelde, dat er nog Friese verdedigers op een lijn meeliepen en hield het bij een gele kaart.

De 1-1 liet dus nog even op zich wachten, maar die viel halverwege het eerste bedrijf alsnog. Hayri Pinarci verzond van eigen helft de afgemeten boogbal, die door de gelanceerde Maurice de Ruiter na de aanname met rechts vervolgens met links prachtig binnen gevolleerd werd. De reactie van de Boys kwam direct met een voorzet van Bjorn Adams. Zijn voorzet vanaf links werd door twee ploeggenoten gemist en Roald de Vries zette de voet dwars bij een derde. Nog binnen het half uur pakte DVS de voorsprong, die het gezien de veldverhouding verdiende. Joran Pot had in de 28e minuut het meesterlijke passje in huis, waarna Frank Heus voor twee verdedigers kruiste, voor zijn ballaanname de hoek al beoordeeld had en vervolgens de jarige doelman Erick Jansema door de benen speelde, 1-2.

De voorsprong deed het zelfvertrouwen bij DVS alleen maar toenemen, terwijl die bij de gastheren steeds meer leek aangetast. Er lukte weinig meer bij de Friezen, hoewel een de bal uit een goede aanval voorgebracht werd. De kopbal ging via het hoofd van Jorran van Santen naast. De verdediger verzond in de 38e minuut de pass, waaruit Maurice de Ruiter zich naar een schietkans goochelde. Zijn inzet ging naast. Trainer Henk Herder van Harkemase Boys greep nog voor de rust in met een wissel. Simon IJzerman verliet het veld voor de balvaardiger Arton Musliu. Even zette Harkemase Boys aan, maar kansen schiep het zich niet meer voor de rust, die met 1-2 in ging.

Ermeloërs na rust naar ruime overwinning
DVS pakte de draad meteen weer goed op. Oebele Schokker kreeg al vrij direct het geel voor gehouden vanwege commentaar op de leiding bij de eerste corner na rust. Uit de hoekschop schoot Jorran van Santen de afvallende bal vanuit de tweede lijn goed in. Het leek erop, alsof een hand het schot van richting veranderde, maar de arbiter van dienst zag opzettelijke geen handsbal. De oud-speler van sc Cambuur mocht zelf in de 53e minuut een vrije trap nemen op zo’n twintig meter van het Ermelose doel, maar Oebele Schokker had het niet deze middag en schoot ondanks zijn begenadigde traptechniek hoog over. Dan was de vrije trap van Kay Velda een minuut later aan de andere kant veel preciezer. Hij legde het leer goed op het hoofd van Roald de Vries, die echter buitenspel stond.

Weer vijf minuten later schoot de middenvelder knap in na een goede combinatie, maar kreeg doelman Erick Jansema net een handje tegen. Het duurde nog tot de 65e minuut, voordat DVS de genadeklap uitdeelde. Twee minuten daarvoor hield Erich Jongeling Maurice de Ruiter nog vast, nadat hij de bal veroverd had en het strafschopgebied in wilde gaan. Ook werd het nog niet als een doorgebroken speler gezien. De vrije trap van Kay Velda werd door de Harkemaster sluitpost uit de hoek gedoken. Daarna dan toch wel de bevrijdende treffer. Maurice de Ruiter zag met twee verdedigers voor hem toch voldoende ruimte om het speeltuig in de verre hoek te plaatsen. Na de al eerder gewisselde spits Heine Uuldriks verliet nu ook Oebele Schokker, die na zijn openingsdoelpunt onzichtbaar was, het veld. De score zou nog verder oplopen, hoewel de thuisclub in de 72e minuut twee goede mogelijkheden kregen. Allereerst lieten twee DVS’ers zich in de luren leggen door Erich Jongeling, die vervolgens een goede pass op Arton Musliu in huis had. Schuin voor het doel schoot hij hoog over en deelde zo in de malaise van zijn ploeggenoten.

Nog in diezelfde minuut schoot hij na een goede aanval voorlangs. Dus was het weer de beurt voor DVS. Met drie geelzwarten tegenover twee Friese verdedigers schoot Maurice de ruiter in de 75e minuut nog net naast, maar was een minuut later wel trefzeker. De afvallende bal uit een corner werd goed op de slof genomen en het leer verdween voor de vierde keer achter Jansema. De moegestreden Frank Heus mocht een klein kwartier voor tijd gaan rusten, waardoor Deniz Sahbaz nog speeltijd kreeg. Die wissel werd snel gevolgd door die van Rico Wolven Hayri Pinarci, die na het veroveren van de bal geblesseerd raakte. Voor Maurice de Ruiter was er in de 82e minuut de publiekswissel. Benjamin Roemeon, die zo graag zijn kunnen wil laten zien, nam zijn plaats in. Koud een minuut in het veld zag hij wel, dat hij niet verder naar voren kon, maar vond vervolgens wel Kay Velda, die met een leep balletje Joran Pot vrij voor Erick Jansema zette. De middenvelder, die al ongelofelijk veel vuile meters had gemaakt, schoof simpel de 5-1 eindstand binnen. Daar bleef het namelijk bij doordat Paul Eppink nog twee keer een goed antwoord had op doelpogingen van Ezra Schrijver en Arton Musliu.

“Met goed gevoel naar Harkema”
Waar de 1-5 de eerste zege voor DVS de eerste was in Harkema, was trainer Roeland ten Berge al wel eerder succesvol op “De Bosk:”Ik heb helemaal geen slechte ervaringen met Harkemase Boys, maar met historie kun je helemaal niets. Ik kwam hier vandaag al met een goed gevoel naartoe. Dat goede gevoel was gebaseerd op de eerste zestig minuten tegen Rijnsburgse Boys, toen we heel behoorlijk hebben gespeeld. Daarnaast hebben we van de week weer heel goed getraind, is de tegenstander goed bekeken en zag ik hier goede mogelijkheden. Die vroege tegengoal is dan toch kwaliteit. Hayri moet daarbij in het duel komen en hij zit er ook kort op. Dan komt die bal bij Schokker en die schiet in een fractie van een seconde goed in. Die gaat er ook in de uiterste hoek in. Dat was een goed doelpunt en daar kan je tegenaanlopen, maar daar moet je niet van in paniek raken. Dat doelpunt had niets met onkunde of fouten bij ons te maken, want we zaten vanaf de eerste minuut goed in de wedstrijd. Daarna zijn we gewoon doorgegaan met goed positiespel met overlappingen en beweging in het team. Je zag in alles, dat het verschil vandaag groot was. Wij zetten goed druk en zij hadden steeds problemen in de opbouw. De tweede ballen waren voor ons. Zij moesten ook een paar keer aan de noodrem trekken met vasthouden of een tackle. Dan ga je met 1-2 de rust in en dat is prima. We kregen na de rust direct weer mogelijkheden en weer een doorgebroken speler. Ik denk, dat dat gewoon rood was, omdat het dan twee spelers tegenover een keeper was. Ondanks dat het nog maar 1-2 bleef, zag je, dat zij het niet meer dicht konden lopen en voortdurend overtredingen nodig hadden

Na die 1-3, waarna zij opportunistischer gingen spelen, werden wij nog wat slordig. We pakten het ook wel weer goed op en scoorden meteen de 1-4 en is die wedstrijd helemaal beslist. We hebben vandaag een hele goede wedstrijd gespeeld. Ze hebben de hele wedstrijd achter ons aangelopen. Dat konden ze ook niet meer belopen en dan krijg je vanzelf grote kansen. Dan is het mooi, dat we het uiteindelijk nog zo beslissen. Daar mogen we trots op zijn.”
Ook Roeland ten erge vond het mooie cijfers in aanloop naar het bekerduel tegen PEC Zwolle:”Tot nu zijn we nog helemaal niet bezig geweest met PEC. Het belang lag eerst nog bij deze wedstrijd tegen Harkemase Boys. Ook de spelers waren alleen maar met deze wedstrijd bezig. Morgen gaan we kijken in Zwolle, gaan we analyseren en maken een plan. Dat bespreken we maandag weer in de training.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Mohammed Al Haydar, Basil Camara, Jorran van Santen, Joran Pot, Hayri Pinarci (80’ Rico Wolven), Coen Vloedgraven, Kay Velda, Frank Heus (77’ Deniz Sahbaz), Maurice de Ruiter (82’ Benjamin Roemeon).
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jens Jurn Streutker, Klaas Schotanus, Erich Jongeling, Bjorn Adams, Simon IJzerman (41’ Arton Musliu), Henny Bouius, Jesse Renken, Ezra Schrijver, Heine Uuldriks (60’ Robert Stelpstra), Oebele Schokker (67’ Marco Biegel).

Scheidsrechter: Dhr. D. Schaper uit Dokkum

Scoreverloop: 5’ Oebele Schokker 1-0, 22’ Maurice de Ruiter 1-1, 28 Frank Heus 1-2, 65’ Maurice de Ruiter 1-3, 76’ Maurice de Ruiter 1-4, 83’ Joran Pot 1-5.

Resultaten Derde Divisie 17 september (zesde speelronde):
Door de 1-5 deed DVS met nu acht punten de veertiende plaats over aan Harkemase Boys als één van de vijf met zes punten. De geelzwarten sluiten nu het linker rijtje.
Rijnsburgse Boys-FC Lisse: De titelkandidaat tegen de koploper in een onvervalste Bollenstreek-derby. De 0-0 diende voor dit ogenblik geen van beide. FC Lisse zag zich bijgehaald worden in puntenaantal (16), terwijl Rijnsburgse Boys de koppositie niet dichterbij zag komen en de vijfde plek zelfs moest prijsgeven met 9 punten.
ASWH-Jong FC Volendam: Het sterke ASWH legde in de eerste helft de basis voor de 2-0 overwinning, waarmee FC Lisse werd geëvenaard. Het doelsaldo van de Ambachters is zelfs beter, zodat de debutant nu ook lijstaanvoerder is. Jong Volendam zakte drie plaatsen naar de dertiende met zes punten.
ODIN’59-Jong FC Groningen: na een gelijk opgaand begin werd het uiteindelijk nog een ruime 3-0 zege voor de debutant uit Heemskerk. Als de nummer drie is ODIN’59 met een punt achterstand nu de belangrijkste belager voor de twee koplopers. Jong FC Groningen blijft met 9 punten op de tiende plek het best presterende beloftenelftal.
FC Rijnvogels-Scheveningen: De thuisclub, de eerstvolgende tegenstand van DVS in Ermelo, hield Scheveningen na de 1-0 voorsprong in leven en moesten daarna leven met een 1-1 gelijkspel. Dat punt hiep FC Rijnvogels niet van de laatste plaats af met vier punten en het minste doelsaldo van de twee. Scheveningen kwam met het gelijkspel niet dichter bij de koppositie en staat vierde met elf punten.
Capelle-IJsselmeervogels: Pas het derde Spakenburgse doelpunt stelde de overwinning veilig. Door de 2-3 steeg IJsselmeervogels met nu tien punten naar de vijfde plaats. Die plek gaf Capelle juist op voor de huidige achtste met een punt voorsprong op DVS.
VVOG-ONS Boso Sneek: De Friezen leek het echec van VVOG in Almere nog eens dunnetjes over te doen na half uur voetbal met een 0-3 stand. Na de 1-3 zat er zelfs nog meer in dan de 3-3 in de slotminuut, maar het bleef een gelijkspel. Jeremy de Graaf, die de Harderwijkers met zijn 2-3 en 3-3 nog een punt bezorgde, is nu met drie anderen topscorer in de Derde Divisie. De groenwitten hebben als één van de vijf ploegen met zes punten nog wel het minste doelpunten en blijven zo vijftiende. ONS moest een plaatsje toegeven en is nu met negen punten zevende.
SteDoCo-Quick Boys; Zonder Yordy Thijsse scoort Quick Boys toch moeilijker. Zelfs bij een overwicht in Hoornaar viel de 0-1 uit een eigen doelpunt, waarna SteDoCo de stand nog wel gelijktrok. De twee kwamen daardoor in punten (6) gelijk met Jong FC Volendam en Harkemase Boys en hebben zelfs beide een beter doelsaldo.
Huizen-Jong Almere City FC: Huizen voetbalt wel aardig, maar kwam ondanks een 1-0 voorsprong niet tot een overwinning. De neoprofs trokken de stand al weer snel gelijk en het bleef bij die 1-1. Almere City FC bleef de rodelantaarndrager uit Katwijk a/d Rijn slechts op doelsaldo voor, terwijl de Gooilanders daar maar net boven met een puntje meer bivakkeren.