90'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

24 september 2016 15:00

Serik, D.

FC Rijnvogels kwam als hekkensluiter op bezoek in Ermelo en kreeg na de nipte bekernederlaag tegen sc Cambuur net een dag meer rust dan DVS’33 Ermelo. De geelzwarten sleepten zich na de midweekse bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle met een comfortabele 3-0 voorsprong naar een overwinning. De marge bleef drie. Daardoor klommen de Ermeloërs van de negende naar de zesde plek. De Katwijkers bleven rodelantaarndrager.
Behalve over de geblesseerde Hayri Pinarci en Haico Epe kon Roeland ten Berge over iedere speler beschikken. Jorran van Santen startte zodoende op de rechtsbackplaats. In plaats van Hayri Pinarci liet hij Deniz Sahbaz beginnen. Hij speelde voorin naast Frank Heus met Maurice de Ruiter op ‘tien’. Rijnvogels-trainer Hein van Heek kon geen gebruik maken van Jaap van Duijn, terwijl captain Sander van der Horst op de bank zat eveneens vanwege een blessure. De wissels, die de oefenmeester later in het veld bracht, bleken absoluut geen verzwakking.

Nog geen rust met 2-0 voorsprong halverwege
De wedstrijd begon vrij gelijk opgaand. Wellicht was de fase tot aan de 1-0 ook de meest aantrekkelijke van de wedstrijd. FC Rijnvogels, dat veel energie in de wedstrijd stak, kreeg ook mogelijkheden om de score te openen. Al in de 2e minuut lag er veel perspectief in een aanval, waar Niels van Veen met drie tegen twee DVS’ers zeker één medespeler vrij voor doelman Paul Eppink kon zetten, maar zocht de scoringsmogelijkheid zelf en stuitte op Basil Camara. Een minuut later kon Jim Havenaar profiteren van een te zachte terugkopbal op het middenveld, waarbij Mohammed Al Haydar niet goed ingreep. De geelzwarten bleven ook nu een achterstand bespaard. DVS kreeg voor het eerst zicht op een treffer in de 5e minuut, toen Maurice de Ruiter voor zette op Kay Velda. Zijn inzet miste de juiste richting en ook Deniz Sahbaz kon zijn voet er niet meer tegenaan krijgen. Een minuut later omspeelde Maurice de Ruiter doelman Peter Messemaker, maar kreeg de bal niet meer op de goal.

Eenzelfde mogelijkheid kreeg Arno Dijkstra een minuut later na een te zachte terugspeelbal. Ook hij omspeelde de goalie, maar verloor daarna de controle over de bal, die vervolgens achter ging. Direct hierna lag er weer ruimte achter de Katwijkse verdediging, die Roald de Vries ook vond, maat net buiten bereik van Maurice de Ruiter en Deniz Sahbaz. Nog in dezelfde minuut beproefde Frank Heus de keeper tevergeefs, maar was er geen ploegmaat aanwezig voor de rebound in de vrije ruimte. De 1-0 vormde een voorlopige kentering in de wedstrijd, waarin de hekkensluiter gewoon goed mee deed. De pass van Kay Velda werd door Maurice de Ruiter vanuit nog altijd lastige hoek goed over doelman Peter Messemaker gelobd. De ploeg van trainer Hein van Heek zou in de eerste helft niet meer aan een aanval van betekenis toekomen. Frank Heus slaagde er nog niet in om met zijn schot in de 23e minuut voor de 2-0 te zorgen, evenmin als Maurice de Ruiter, die na een slechte uittrap de Katwijker sluitpost met een mislukt schot niet kon verrassen. Die kwam er in de 28e minuut wel uit een voorzet vanaf links van Maurice de Ruiter uit een knappe loopactie na een goede combinatie, waar Deniz Sahbaz er met succes zijn voet zette. Het zou halverwege ook bij 2-0 blijven, ondanks het schot van Frank Heus, die door de doelman gekeerd werd.

In slotminuut tweede helft definitieve 4-1
Beide clubs zochten direct na de rust naar een treffer. FC Rijnvogels, na de wissel van Arno Dijkstra-Jop Verhagen, om zo snel mogelijk de aansluiting te vinden en de Ermeloërs om de wedstrijd zo spoedig mogelijk te beslissen. DVS slaagde vooralsnog het beste in de opzet, hoewel de bezoekers met een goede combinatie in de 49e minuut nog wel de achterlijn haalden. Mohammed Al Haydar zorgde ervoor, dat er geen voorzet kwam. Vier minuten later hadden de geelzwarten de 3-0 voorsprong, die voor de nodige rust had moeten zorgen. Frank Heus bracht het leer vanaf links bij Deniz Sahbaz, nadat doelman Messemaker de voorzet niet kon onderscheppen, waarna hij de bal simpel binnen werkte . De definitieve nekslag had uitgedeeld kunnen worden na een combinatie door het centrum van de ‘Kattukse’ verdediging in de 57e minuut. Frank Heus schoot ineens, maar vond Messemaker op zijn weg. De rust kwam er echter niet meer in het spel van DVS. In korte tijd werden na een kwartier in de tweede helft Joran van Santen en Mohammed Al Haydar gewisseld.

Zij zaten er simpelweg doorheen na de bekerwedstrijd van woensdag. Edmund Mijnheer en Rico Wolven waren de vervangers. FC Rijnvogels ging er weer volledig in geloven. De wissel van Romano van der Stoep, die in het veld kwam voor Ricardo de Vlugt zorgde voor een opleving, zoals die van Bright Ampong voor de rust voor de geblesseerde Ogur Kaya al voor gretigheid zorgde. Jop Verhagen zal beslist de verre hoek voor ogen gehad hebben met zijn schot in de 61e minuut, maar zag zijn geplaatste inzet naast gaan. Waar Frank Heus nog het zijnet trof een minuut later kon Arno Dijkstra ogenschijnlijk oog in oog met Paul Eppink uithalen na een te zachte terugspeelbal. Roald de Vries hinderde alsnog voldoende, zodat de aanvaller over schoot. Dat deed Niels van Veen in dezelfde minuut ook. FC Rijnvogels vond kort hierna toch de 3-1. Het afstandsschot van Pieter van Breggen trof wel doel. Van enige opbouw bij DVS was nu nauwelijks sprake meer en de rodelantaarndrager drong aan. Na het schot van Romano van der Stoep in de 73e minuut kreeg verdediger Rob Zandbergen tien minuten later een kans, die moeilijker was om te missen dan om te maken. Tot drie keer toe werd de bal niet weggewerkt, waarna de bal opnieuw voorkwam. Een enkel balcontact met het hoofd had de aansluiting betekend; nu ging zijn halve omhaal voorlangs. Benjamin Roemeon stond toen al vijf minuten in het veld voor Deniz Sahbaz.

De wedstrijd sleepte zich voor de thuisclub naar het einde. Frank Heus verzond nog wel de voorzet, waaruit Maurice de Ruiter bij de tweede paal van dichtbij in de handen van de sluitpost kopte. Benjamin Roemeon, die zo graag wil laten zien wat hij kan, tekende in de slotminuut nog voor de definitieve 4-1. Hij op eigen helft het speeltuig van de voet van een tegenstander en liet iedereen op snelheid zijn hielen zien; ook de rappe Bright Ampong, die van dichtbij zag, dat de invaller met een schuiver in de verre hoek zijn eerste competitietreffer voor DVS maakte. Daarmee kwam er toch uiteindelijk een comfortabele eindstand op het scorebord te staan, maar zo gemakkelijk ging het dus niet in ‘the match after ….’

“Niet meer bij machte”
Je moet ook simpelweg blij zijn met een overwinning na een zware week, beaamde trainer Roeland ten Berge:“ Heel veel ploegen die stunten laten juist punten liggen rondom bekerwedstrijden. Spakenburg wint van Fortuna, maar staat nu wel met 5-1 achter” en verdedigde zijn spelers voor de moeizame fase in de tweede helft. ”De uitwedstrijd tegen Harkema heeft enorm veel kracht gekost. Ook de wedstrijd woensdagavond tegen PEC kostte veel kracht. Het was ook mijn keuze om daar weinig wisseling in te brengen. Ik wil het dan ook voor mijn ploeg opnemen, dat ze in twee wedstrijden negen keer gescoord hebben en een goed resultaat hebben gehaald. Die wedstrijd van woensdag was echt heel zwaar; dat voelden de spelers ook vandaag nog. In Harkema en ook in de wedstrijd tegen PEC hebben we veel druk vooruit gegeven en dat kost enorm veel kracht. Dat merk je dan vandaag in de wedstrijd ook weer. We wisten ook, dat we de benen echt zouden voelen, als zij na de rust die 2-1 zouden maken. Wij gingen daarom volop op zoek naar die 3-0. Die maken we ook en misschien werd toen al wel gedacht, dat de wedstrijd beslist was. Ook na die 3-0 staat Frank Heus nog alleen voor die keeper. Daarna kwamen we te ver achterop te zitten, waren de linies te ver uit elkaar, lopen we te veel achteruit en komt er een slotoffensief van hun kant. Toen kregen we het nog heel moeilijk. Jorran en Mohammed zaten er helemaal doorheen, zodat ik tactisch weinig met mijn wissels kon doen.

Wij waren na die 3-0 niet meer bij machte om druk te zetten. Als Frank die kans op 4-0 benut gaan zij die wedstrijd van dinsdag ook weer voelen. Het ging er toen om, dat we stand zouden houden en dat lukte tot de 3-1. Dan maak je uiteindelijk nog die 4-1. Benjamin is natuurlijk een ideale speler voor dat soort momenten en het liefst had ik hem al wel wat eerder gebracht. We kwamen te veel achterop te zitten en dan heb je voorin een snelle speler nodig. Door de wissels van Jorran en Mohammed kon ik hem pas later brengen.”
De basis voor de overwinning lag natuurlijk in de eerste helft:” We kregen twee kansen tegen in het begin. De eerste helft zijn we veel in balbezit en dan maak je ook weleens een foutje en kunnen zij er snel uitkomen. Daar moet je ook heel geconcentreerd in blijven. Wij zetten continue druk en zij vangen op. Dat kost je toch minder energie. Volgens plan hebben we een aantal kansen gecreëerd en twee goede goals gemaakt. Met name door uit de tweede lijn lopende mensen te creëren. Bij die eerste goal loopt hij daar goed uit weg en bij die tweede ook en legt de bal goed breed.” Na de 1-0 leken de combinaties wat traag:” Zij gingen in de zone staan en dan moet je zorgvuldig zoeken naar het moment om diep te spelen. We hadden ook van de week goed getraind op de steekbal en de bal achter hun verdediging. Dat moet je niet continue doen; daar moet je geduldig in zijn. Wachten op wie er uitstapt en dan krijg je een beetje een schaakspel.”

Foto's door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Mohammed Al Haydar 65’ Rico Wolven), Jorran van Santen (61’ Edmund Mijnheer), Kay Velda, Coen Vloedgraven, Joran Pot, Frank Heus, Deniz Sahbaz (78’ Benjamin Roemeon), Maurice de Ruiter.
Opstelling FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Rob Zandbergen, Joey Zandbergen, Kevin Wijmer, Sonny ter Hoope, Pieter van der Breggen, Ogur Kaya (40’ Bright Ampong), Ricardo de Vlugt, Arno Dijkstra (46’ Jop Verhagen), Niels van Veen, Jim Havenaar.

Scheidsrechter: Dhr. D. Serik uit Deventer

Scoreverloop: 19’ Maurice de Ruiter 1-0, 28’ Deniz Sahbaz 2-0, 53’ Deniz Sahbaz 3-0, 69’ Pieter van der Breggen 3-1, 90 Benjamin Roemeon 4-1.

ASWH-ODIN’59: De topper eindigde in een 1-3 overwinning voor ODIN’59, dat door een vroege treffer in de wedstrijd geholpen werd. Pas in de slotfase vonden de Ambachters pas het net. ASWH bleef op 14 punten verloor daardoor de koppositie en zakte naar de derde plaats. De Heemskerkers klommen er met nu 16 punten juist een naar de tweede en zijn met een punt achterstand de belangrijkste belager van FC Lisse.
FC Lisse-SteDoCo: De thuisclub is weer alleen lijstaanvoerder en besliste na de 3-0 de wedstrijd al voor rust. Het werd ook nog 5-1 voor FC Lisse. SteDoCo wisselde van plaats met Jong FC Volendam en staat nu met zes punten dertiende.
Scheveningen-Jong Almere City FC: De Houtrust-bewoners bonden met 3-1 opnieuw een beloftenteam aan de zegekar. Zodoende kwam Scheveningen op eenzelfde puntenaantal als ASWH. Jong Almere City blijft rodelantaarndrager FC Rijnvogels alleen op doelsaldo voor.
IJsselmeervogels-sv Huizen: De aloude derby eindigde in een 2-0 overwinning voor IJsselmeervogels, dat daarmee met 13 punten een plaatsje steeg naar de vijfde. Huizen blijft met vijf punten de Almeerders en FC Rijnvogels net een puntje voor.
Jong FC Volendam-Rijnsburgse Boys: Scoort Rijnsburgse Boys eens drie keer, is het niet voldoende voor een zege. Door de 3-3 werden de “Uien” zelfs door drie ploegen gepasseerd en staan nu met 10 punten achtste. Jong Volendam nam met nu 7 punten iets afstand van de andere drie met zes punten en staat nu twaalfde.
ONS Boso Sneek-Capelle: De bezoekers profiteerden rond een uur voetbal van twee onzorgvuldigheden en bogen de 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning. Daarmee bleef Capelle DVS vergezellen met 11 punten. Dat kostte ONS met 9 punten twee plaatsen op de ranglijst en staat nu tiende.
Jong FC Groningen-Harkemase Boys: Met de 3-1 voegden de beloften uit Groningen weer drie punten toe aan de 7, die zij al hadden, en klommen naar de negende plaats. Harkemase Boys bleef vijftiende met 6 punten.
Quick Boys-VVOG: Jeremy de Graaf was de grote man op “Nieuw Zuid”. Met vier van de vijf doelpunten bezorgde hij VVOG de ruime 1-5 zege, die de Harderwijkers naar de elfde plaats bracht met 9 punten. Quick Boys bleef met zes punten in het gezelschap van SteDoCo en Harkemase Boys.