86'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

1 oktober 2016 15:00

Winkel, T.R.

DVS’33 Ermelo heeft zich in de uitwedstrijd tegen de beloften van Almere City FC behoorlijk tekort gedaan. Wie de ploeg van Roeland ten Berge voor rust, zag voetballen, had geen enkele twijfel, dat de drie punten mee naar Ermelo zouden gaan. Toch kwamen de geelzwarten op achterstand, maar maakten dat al weer heel snel ongedaan. De tweede achterstand na de rust overwonnen de Ermeloërs ondanks enkele kansen niet meer. Zodoende werd het een nederlaag tegen de hekkensluiter, dat het puntenaantal daarmee verdubbelde.
De opstelling van DVS kende weinig verrassingen. De basis was exact hetzelfde als een week eerder tegen FC Rijnvogels, dus nog zonder de geblesseerden Haico Epe en Hayri Pinarci. Ook de wissels waren op één na hetzelfde. Bij de thuisclub drie namen, die behoren tot de selectie onder 23 en één dispensatiespeler. De overige spelers staan op de lijst van de eerste selectie, maar maken hun speeltijd vooral bij de beloften. Javier Vet kon na een blessure weer speeltijd maken. Verdere bracht trainer René Koster drie wijzigingen aan in vergelijking met de verloren wedstrijd bij Scheveningen een week eerder.

DVS verzuimt voor rust afstand te nemen
In welke samenstelling de Almeerders ook begonnen, DVS had er weinig boodschap aan en zette de wedstrijd volledig naar haar hand. De Ermeloërs waren zeker het eerste half uur verreweg de beter voetballende ploeg en dat had eigenlijk voor een riante tussenstand moeten zorgen. De eerste goede kans deed zich al in de 4e minuut voor, toen na goed druk zetten op de keeper, die vervolgens slecht uittrapte, waarna Deniz Sahbaz op aangeven van Maurice de Ruiter kon uithalen. Het bleef bij een hoekschop, waaruit Maurice de Ruiter net naast kopte. Jong Almere City FC had nogal eens een overtreding nodig om de geelzwarten af te stoppen en zou uiteindelijk ook tegen vijf gele kaarten aanlopen. De roodhemden voetbalden in die fase soms met één spits en vijf man op het middenveld, loerend op de counter. De thuisclub kwam pas na een kwartier tot de eerste aanval, waarbij Daan Ibrahim zijn strakke schot net over zag gaan. Vervolgens zette DVS weer een goede aanval op, waarbij Joran Pot uit de voorzet van Roald de Vries bij de tweede paal over schoot.  Het overwicht bleef voor de Ermeloërs en Kay Velda krulde in de 24e minuut een vrije trap net langs de kruising. Met Roald de Vries heeft DVS een speler in huis, die soms vreselijk mooie dingen met de bal doet, maar ook zomaar een corner weggeeft.

Zo ook in de 26e minuut. Die hoekschop werd nog voor de eerste paal geraakt door Maarten Davids, maar de tip-in ging gelukkig voor de bezoekers in het zijnet. Het was een waarschuwing. Het meeste gevaar van Almere kwam over links, waar Jorran van Santen soms lastige keuzes moest maken; vooral als rechtsback Dyllan Lanser opkwam. Dat deed hij met succes in de 27e minuut. Kennelijk was er een misverstand tussen Paul Eppink en zijn verdediging. Nu greep Basil Camara in, maar verdween het leer via zijn schoen in het eigen doel, 0-1. Daardoor raakte DVS nog niet van de leg, want het was nog steeds sterker. Dat betaalde zich vier minuten na de openingstreffer al uit in de gelijkmaker. Roald de Vries legde het leer vanaf de zijlijn afgemeten op Maurice de Ruiter. De aanname was perfect en in het vervolg prikte DVS’ topscorer het leer precies bij de linkerpaal in het doel, 1-1. Drie minuten later leverde een uitstekende aanval niet de tweede treffer op, maar bleef het bij een mislukt schot voor Maurice de Ruiter. De gastheren hadden nog een aantal overtredingen nodig om het combinatievoetbal van DVS te stoppen. Anderzijds ontstond er in de 39e minuut een moeilijk te missen kans voor Emre Bal uit een voorzet van links. Na zijn aanname schoot hij in riante positie naast. Daarna stevende de eerste helft op een gelijke stand af, hoewel Deniz Sahbaz in de 45e minuut na een assist van Joran Pot tevergeefs de korte hoek zocht en in de 3e minuut van de extra tijd nog wel voorlangs schoot, waarbij het leer ook nog eens net aan twee ploeggenoten voorbij ging. Met de mogelijkheden voor rust moest die overwinning er in de tweede helft ook komen.

DVS komt tegenvaller in tweede helft niet meer te boven
De polderbewoners brachten voor de tweede helft twee nieuwe spelers in het veld; Jorni Camps voor dispensatiespeler Javier Vet en Jasper Waalkens voor Daan Ibrahim. De invaller bleek toch even wat lastiger op de linkerflank dan Ibrahim. Het tweede bedrijf opende met allereerst weer een schietkans voor Maurice de Ruiter. Uit een diepe bal van Mohammed al Haydar nam hij de bal in een keer op de slof, maar zijn inzet ging naast. Zo leek het tweede bedrijf een zelfde vervolg te krijgen op de eerste helft. De wedstrijd kreeg vijf minuten na de hervatting echter een wending, die DVS niet meer te boven kwam. Met een paar goede passes werd het spel van de rechter- naar de linkervleugel verplaatst en weer terug, waarna Silvester van der Water het openingetje in de Ermelose verdediging vond, nadat een eerste schot slechts half geblokt werd en hij met een laag schot voor de 2-1 tekende. De nieuwe achterstand tastte het geloof bij de geelzwarten aan. De combinaties waren er ook daarna nog wel, maar wel met wat minder overtuiging. DVS breidde zich nog wel het strafschopgebied in, maar niemand kwam vooralsnog tot een gevaarlijk schot. Of de schoten misten venijn. In aanvallend opzicht liet Jong Almere City FC nog minder zien.

.
Bij de gasten kwam Benjamin Roemeon voor het laatste half uur in het veld voor Deniz Sahbaz. In de 65e minuut kwam DVS nog wel dichtbij na een goede combinatie, maar hield Joran Pot aan zijn doelpoging slechts een corner over. Daaruit kopte Mohammed Al Haydar in de handen van de doelman. Hij verliet het veld kort daarna voor Rico Wolven. Het kwam halverwege de tweede helft nog wel tot een goede aanval, waarbij de teen van een tegenstander ervoor zorgde, dat de eindpass niet aankwam. Bij een Almeerse uitval kort hierna kwam Danny van Haren nog oog in oog met Paul Eppink, maar vrij voor de doelman schoot hij naast. Het was de beste kans in de tweede helft. In de 71e minuut was de kans wellicht minder groot, maar dook invaller Waalkens goed de ruimte in en schoot vervolgens op de paal. Met nog een schietpoging van Frank Heus ging DVS het laatste kwartier in en daarin kregen de geelzwarten nog een goede kans. Frank Heus stuurde Maurice de Ruiter het Almeerse strafschopgebied in, maar doelman Pistoor liet zich niet door zijn stiftbal verrassen. In de laatste tien minuten ging DVS met veel opportunisme op zoek naar de gelijkmaker. Benjamin Roemeon dook na een doorgekopte bal van Basil Camara nog voor de Almeerse sluitpost op, maar kon die van dichtbij niet verschalken. Net binnen de reguliere speeltijd schoot Joran Pot nog naast en kopte Rico Wolven uit een corner nog in de handen van doelman Roy Pistoor. Het bleef bij 2-1 voor de hekkensluiter.

“Je moet gewoon met 3-1, 4-1 de rust in gaan”
Samen met het aanwezige publiek zag ook Roeland ten Berge heel lang een wedstrijd, die eigenlijk alleen maar gewonnen kon worden:”Wij hebben de eerste helft heel goed voetbal laten zien en je creëert zo’n vier honderdprocentkansen. Dan is het belachelijk, hoe je op een 1-0 achterstand komt en loop je er weer achteraan. Paul komt eruit en is het een geval van miscommunicatie. En tegen zo’n tegenstander, die inzakt, moet je juist niet achter komen. Wij probeerden steeds op het middenveld iemand vrij aan de bal te krijgen, wat ook wel lukte en misschien had dat nog wel wat vaker gekund. Met de kansen, die je hebt, moet je gewoon met 3-1, 4-1 de rust in gaan. We waren gewoon veel beter en hadden de kansen moeten afmaken, maar ja, niemand mist expres.”
Aanvankelijk leek er nog niets mis in de tweede helft, maar dat veranderde na de 2-1:”Wat dat betreft verbaasde mij de negativiteit vanaf de tribune na die 2-1. Bij die goal worden afspraken niet nagekomen en dat mocht ons niet gebeuren. Het was ze de hele eerste helft niet gelukt om zich onder onze druk uit te spelen en ook voor de tweede helft had je daar afspraken over gemaakt. In de tweede helft lukte ze dat wel. Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Na die 2-1 moest je wel meer ruimte weggeven, maar wij gingen daarna ook meer uit de posities lopen. De goede organisatie, die we in de eerste helft wel hadden, ontbrak na die 2-1. Spelers werden ook onrustig, terwijl we gewoon ons geduld hadden moeten bewaren. De negativiteit, die in en om het veld ontstond, was helemaal niet nodig. Als we gewoon waren blijven voetballen, zoals we deden, creëer je ook gewoon kansen. Ook in de tweede helft hebben we voldoende kansen gecreëerd.

Die negativiteit ontstond toch, doordat je voor de tweede keer op achterstand kwam. We gingen meer uit de positie lopen en vonden elkaar niet meer. Zij kregen daarna misschien nog wel de beste kansen, maar dat had ook met ons spel te maken. Ik neem het mijn ploeg wel kwalijk, dat we onvoldoende zijn blijven voetballen. We moeten doen, waar we goed in zijn en dat is goed combineren. Als je niet in je organisatie blijft voetballen, krijg je het moeilijk tegen deze ploeg. Dat heeft VVOG ook gezien met die 8-1. Het is een fitte ploeg, die het kan volhouden om druk te zetten of om verdedigend compact te blijven staan en van daaruit druk te zetten. Maar wij moeten zelf onze momenten wel pakken en met respect, maar wij mogen nooit tegen die twee tegengoals aanlopen. Ook toen we in de slotfase opportunistisch gingen spelen, kregen we nog kansen, maar ook die maakten we niet.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Mohammed Al Haydar (66’ Rico Wolven), Jorran van Santen, Kay Velda, Coen Vloedgraven, Joran Pot, Frank Heus, Deniz Sahbaz (60’ Benjamin Roemeon), Maurice de Ruiter.
Opstelling Jong Almere City FC: Roy Pistoor, Dyllan Lanser, Tom Noordhoff, Javier Vet (46’ Jorni Camps), Abdel Metalsi, Danny van Haren (86’ Rafael Boer), Maarten Davids, Silvester van der Water, Jordy ter Borgh, Daan Ibrahim (46’ Jesper Waalkens), Emre Bal

Scheidsrechter: Dhr. R.T. Winkel uit Leenmens

Scoreverloop: 27’ e.d. Basil Camara 1-0, 31’ Maurice de Ruiter 1-1, 50’ Silvester van der Water 2-1.

Resultaten Derde Divisie 1 oktober (8e speelronde):
Capelle-FC Lisse: In een spannende wedstrijd nam Capelle nog wel een 1-0 voorsprong, maar daarna boog de koploper dat om naar een 1-2 overwinning. Zodoende blijft FC Lisse de ranglijst aanvoeren.
ODIN’59-Jong FC Volendam: Voetbal zit er wel in bij de wijdbroeken, maar dat betaalt zich voor Jong FC Volendam nog niet altijd uit. Tegen de debutant uit Heemskerk dit keer wel met een 1-2 zege. ODIN’59 zakte daardoor een plaatsje naar de vierde stek met vier punten achterstand op de koploper. “Het andere Oranje” is met tien punten nog maar eentje verwijderd van linker rijtje.
SteDoCo-ASWH: De thuisclub kwam na een 0-2 achterstand nog wel terug tot 2-2, maar moest na de 2-3 toch de meerdere erkennen in ASWH. De zege bracht de Ambachters naar de tweede plaats met drie punten achterstand. SteDoCo zakte met vijf punten er twee naar de zestiende en de voorsprong op de nieuwe rodelantaarndrager is maar één punt.
Huizen-Scheveningen: De “Schollekoppen” keerden met een 0-2 overwinning terug naar de kust en kwamen op hetzelfde puntenaantal als ASWH. Het doelsaldo houdt Scheveningen nog op de derde plaats. Huizen behoudt wel de vijf punten, maar staat daarmee nu wel op de laatste plaats.
VVOG-IJsselmeervogels: Het overwicht voor rust was voor IJsselmeervogels voldoende voor de 0-1 winst. De “Vogels” haalden daarmee de achterstand op ODIN’59 in en volgen de twee runner-ups nu op een punt. VVOG zakte naar de dertiende plek met 9 punten.
Rijnsburgse Boys-Jong FC Groningen: Ook nu kwamen de “Uien” niet verder dan een gelijkspel, maar de gelijkmaker in de slotminuut smaakte nu beslist beter. Rijnsburgse Boys maakte daarmee een 0-3 achterstand ongedaan en kwam met 11 punten op gelijke hoogte met DVS. Het scoorde eenmaal mee, zodat de zesde plaats werd overgenomen. Ook Jong FC Groningen kwam als een van de vier clubs op elf punten, maar dan met het minste doelsaldo.
FC Rijnvogels-ONS Boso Sneek: De debutant zal na de nederlaag bij DVS vorige week zeker nog niet gewanhoopt hebben en won voor de tweede keer dit seizoen. FC Rijnvogels klom daardoor van de voorlaatste-  naar de veertiende plek en bezit nu 7 punten. ONS met 9 punten moest twee plaatsen prijsgeven en staat nu twaalfde.
Harkemase Boys-Quick Boys: Pas in de tweede helft maakte Quick Boys het verschil en won met 0-4. Het laatste doelpunt bracht de Katwijkers met nu 9 punten en het beste doelsaldo op de elfde plaats. Harkemase Boys in nu een van de drie clubs met zes punten, maar wel met veruit het slechtste doelsaldo. De voorsprong op hekkensluiter Huizen bedraagt een schamel puntje.