Jeffrey Arends

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

5 november 2016 14:30

Elzen, F.M.L. van den

Een derby wil je niet winnen; een derby moet je winnen, maar er kan er uiteindelijk maar één de gelukkige zijn. Het heet, dat de derby tegen VVOG in Ermelo meer leeft dan in het voormalige vissersstadje, maar in het veld legden de Harderwijkers toch wat meer energie aan de dag, gingen de persoonlijke duels fel in en bleven in de slotfase overeind. De schoonheid in de afronding bij de 0-1 van Maurice de Ruiter woog niet op tegen de twee succesvolle spelhervattingen op “De Strokel”, waardoor de groenwitten DVS’33 Ermelo tot op twee punten naderden. De geelzwarten sluiten nu het linker rijtje af, terwijl VVOG het rechter rijtje aanvoert.
Geen van beide trainers zag na het resultaat van vorige week aanleiding om wijzigingen in de basis aan te brengen. Bij de thuisclub was dat na de knappe 2-5 bij ASWH begrijpelijk. Bij DVS mochten dezelfde elf proberen zich te herstellen van de 1-6 nederlaag tegen IJsselmeervogels.

DVS ondanks voorsprong nadelig de rust in
Met een Jeremy de Graaf in de gelederen is achter komen tegen VVOG wellicht dodelijk. Dat DVS dan ook een 0-1 voorsprong nam op “De Strokel” deed het optimisme in het Ermelose kamp dan ook toenemen. Als er al sprake was van een overwicht, was dat voor de geelzwarten, maar voor de openingstreffer was het toch een tamelijk gelijk opgaande strijd. De groenwitten gingen de duels fel in en wilden voorkomen, dat DVS lekker kon doorvoetballen. Er gebeurde dan ook niet veel, voordat Roald de Vries in de 14e minuut een uitstekende crosspass verzond -zijn handelsmerk-  en Maurice de Ruiter, na de bal op de borst meegenomen te hebben, prachtig afrondde met een lob over de toch niet misselijke doelman Frans Koornberg, 0-1.

Een welkome voorsprong voor de Ermeloërs, omdat VVOG zich toch voornamelijk bedient van de counter en nu moesten komen. De groenwitten kwamen ook wel en twee spelhervattingen binnen tien minuten brachten de thuisclub op voorsprong. Allereerst mocht Jeremy de Graaf in de 21e minuut voor de gastheren een corner nemen. De beste kopper aan Harderwijkse kant, Jan Jurriën Hop was daarvoor ook mee naar voren gekomen. Jorran van Santen ging het luchtduel nog wel aan, maar verloor, zodat Paul Eppink de bal uit het net mocht halen, 1-1.

Acht minuten later mocht VVOG, nadat een goede combinatie met een overtreding was gestopt, een vrije trap nemen net buiten de ‘zestien’. De vrije schop van Samir Merraki ging in de muur omhoog, waarna de Ermelose defensie het leer onvoldoende kon wegwerken. Jeremy de Graaf nam de bal op de slof, het schot werd door een Ermelo’s been nog van richting veranderd, waarna doelman Paul Eppink opnieuw het nakijken had, 2-1. Dat had de harderwijkers in een zetel moeten brengen, maar juist nu brak de beste fase bij DVS aan. Het goede voetbal leidde zelfs tot twee enorme kansen. Benjamin Roemeon ging op links om zijn opponent heen en legde goed af, waarna bij de tweede paal de leegte van het doel lonkte. Kay Velda kreeg de bal echter niet tussen de palen. VVOG zag na ruim een half uur aanjager Thomas Vossebelt afhaken met een zweepslag. Pernelly Biya was zijn vervanger. De 2-1 stand zou mee de kleedkamer ingaan, ondanks nog een goede kans voor de bezoekers. Op een goede combinatie volgde een actie van Maurice de Ruiter, die vervolgens de korte hoek zocht in plaats van af te leggen. Nu bleef het bij een hoekschop, waaruit Kay Velda hoog over schoot.

VVOG houdt voorsprong na rust vast
Kort nadat in de 49e minuut de eerste doelpoging uit een corner met een kopbal van Jan Jurriën Hop op de doellijn gekeerd werd en de rebound vervolgens naast geschoten werd, was DVS dichtbij de gelijkmaker. De indraaiende bal van Benjamin Roemeon werd door Jorran van Santen op de lat gekopt. Een minuut daarop raakte Maurice de Ruiter echter geblesseerd, toen hij bij een passeerbeweging met veel ruimte voor hem geraakt werd door een Harderwijkse schoen. Hij probeerde het nog wel vijf minuten, maar moest zich toen toch laten vervangen door Frank Heus. De ijverige aanvaller heeft simpelweg niet het bijzondere van DVS’ topscorer. Het deed de Harderwijkse hoop, dat de nipte voorsprong ook over de streep getrokken kon worden, alleen maar toenemen. Dat werd nog eens onderstreept door de vrije trap van Samir Merraki net binnen een uur voetbal, waaruit Hop weer kon inkoppen.

Nu had Paul Eppink wel de reflex in huis en de bal uit de rechterbovenhoek tikte. VVOG voelde zich gesterkt en de geelzwarten slaagden er nauwelijks in om de Harderwijkse defensie pijn te doen. Nog eenmaal combineerde DVS er zich er in de 72e minuut bijna doorheen, maar kwam Jorran van santen niet tot een eindpass. Tim Muller kopte in die fase nog over uit een vrije trap en even later zorgden Hayri Pinarci en Rico wolven er in eendrachtige samenwerking nog voor, dat een uitbraak via Jeremy de Graaf geen succes kende. Met de wissel van Isa Kiziler voor Coen Vloedgraven voor het laatste kwartier, een aanvaller voor een middenvelder, kwam er nog wel wat gif in, maar dat vertaalde zich niet meer in mogelijkheden. Ook de komst van Haico Epe voor Hayri Pinarci voor het slot van het duel, waardoor Jorran van Santen in het centrum kwam te spelen en Basil Camara naar voren ging, resulteerde het opportunisme niet in het gewenste effect. Het bleef bij 2-1 voor de Harderwijkers, die het hoger geklasseerde DVS een gevoelige tik toebracht.

“Ik kan mijn ploeg niet zo veel aanrekenen.”
Zelfde spelers, andere tegenstander en dus een andere tactiek; in die opvatting begon DVS-trainer Roeland ten Berge aan de derby tegen VVOG:”IJsselmeervogels speelde met twee spitsen en deze tegenstander met drie. Vorige week speelden we met drie mensen achterop, nu met vier. Ik vond ook, dat wij de eerste fase prima gespeeld hebben, controle hadden en een hele mooie goal maakten. Zij creëerden nog niks en met die voorsprong kunnen wij in onze kracht komen. Dan heb je bij hun twee spelhervattingen, die erin gaan. Je kan die twee momenten eruit halen en helemaal dood analyseren. Bij corners verdedigen we in de zone en die vrije trap valt af en wordt van richting veranderd. Dat kan een keer gebeuren. Dat was een vervelend moment, want wij hadden totale controle. Tegen die twee doelpunten kun je niet voetballen en verder hebben zij helemaal niets gecreëerd. Door die 2-1 komen zij in hun kracht en kunnen ze vanuit de omschakeling gaan spelen. Zij knokken er dan voor om die voorsprong te behouden en bij ons komt er nog wat anders bij kijken. We hadden de controle en zijn dat in één keer kwijt en moeten we er ons doorheen gaan spelen. Dat hebben we voor de rust nog een keer knap gedaan met twee grote kansen; Kay Velda voor open doel en Maurice de Ruiter, die dat beter had kunnen uitspelen. Maak je gelijk, dan zullen zij ook weer wat meer gaan komen en ontstaan er weer meer ruimtes voor ons.

In de rust hebben we ook gezegd, dat er niets aan de hand was en het met een hoog tempo uit elkaar moest spelen. Dat deden we na de rust ook wel prima, maar we kregen geen kansen. Door de blessure van Maurice ging er bij ons wel veel creativiteit uit. Zij hebben Jeremy de Graaf en wij hebben Maurice en als zo’n iemand er uitvalt, is dat een aderlating. Helemaal als je op achterstand staat, want dan moet je gaan forceren. Als iemand dat bij ons kan, is dat Maurice wel. Na het wegvallen van Maurice zijn we niet meer echt bij machte geweest om er ons doorheen te spelen, ondanks die twee mogelijkheden. Als team hebben we wel veel beter verdedigd dan vorige week, maar daar hebben we nu niks aan. Daarna ga je nog van alles proberen met aanvallende wissels. We kregen nog één kans met Jorran van Santen; dat had ook beter uitgespeeld moeten worden. Er zijn dus nog wel momenten geweest om gelijk te maken. De wedstrijd verliep in ons voordeel tot die twee goals en we hadden Jeremy de Graaf volledig in onze zak. Ik kan mijn ploeg niet zo veel aanrekenen.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Rico Wolven, Jorran van Santen, Joran Pot, Hayri Pinarci (84’ Haico Epe), Kay Velda, Coen Vloedgraven (76’ Isa Kiziler), Benjamin Roemeon, Maurice de Ruiter (57’ Frank Heus).
Opstelling VVOG: Frans Koornberg, Wesley de Klein, Tim Muller, Jan Jurriën Hop, Jeffrey Snijders (64’ Rob van der Sluis), Jaime Bruinier, Thomas Vossebelt (37’ Pernelly Biya), Wilko Braam, Samir Merraki, Oussama Labari (90’ Jeffrey Arends), Jeremy de Graaf,

Scheidsrechter: Dhr. F.M.L van der Elzen uit Berghem

Scoreverloop: 14 Maurice de Ruiter 0-1, 21’ Jan Jurriën Hop 1-1, 29’ Jeremy de Graaf 2-1.

Resultaten Derde Divisie 5 november (12e speelronde; laatste ronde eerste periode):
Scheveningen-FC Lisse: Ondanks een na rust verkregen voorsprong liep FC Lisse tegen haar eerste nederlaag aan. De koppositie is met 29 punten nog steeds in handen van de geelblauwen, maar staat nu wel meer onder druk. Zeker met het bezoek van de runner up op de rol. Scheveningen bleef vierde, maar verkleinde het gat met de lijstaanvoerder wel tot zes punten.
IJsselmeervogels-ONS Boso Sneek: Sandor van der Heide spaarde zijn oude club niet en de zes doelpunten werden keurig verdeeld over twee helften. Door de 6-0 naderde IJsselmeervogels de koploper tot op een punt en voerde de druk optimaal op. ONS heeft evenals twee concurrenten 12 punten, maar zakte door het minste doelsaldo wel naar de vijftiende plek en zag de fatale voorlaatste plaats wel een puntje dichterbij komen.
Huizen-ASWH: Na een eigen doelpunt voor de thuisclub werkte ASWH zich nog voor de rust naar de 0-3, wat ook de eindstand werd. De Ambachters handhaafden zich zo op de derde plaats en brachten de achterstand op de koppositie weer terug tot drie punten. Met een totaal van 6 punten zagen de “Taatjes” de de nummer voorlaatst en direct daarboven verder afstand nemen met een gat van vier.
Jong Almere City-Jong FC Volendam: De wijdbroeken namen net voor rust een 0-2 voorsprong, maar dat was niet voldoende voor de winst. Jong Almere City vocht zich terug tot 2-2. Jong FC Volendam bleef vijfde, maar nu wel met 20 punten. Alleen op doelsaldo houden de polderbewoners met 10 punten de nummer voorlaatst onder zich.
ODIN’59-Harkemase Boys: In Heemskerk deden de twee clubs niet voor elkaar onder. De zes doelpunten werden keurig verdeeld na drie keer een voorsprong voor ODIN’59. De thuisclub kwam daardoor evenals DVS op 17 punten, maar heeft van de drie clubs met dat totaal wel het beste doelsaldo. Harkemase Boys voegde een punt toe aan de 9 voor deze speelronde, maar heeft een beduidend slechter doelsaldo dan de Almeerders en staan dus voorlaatst.
Capelle-Jong FC Groningen: De beloften, die nog geen uitzege geboekt hadden, vertrokken uit Capelle aan den IJssel met een 0-2 overwinning. Met de som van 19 punten klom Jong FC Groningen zodoende naar de zesde plaats. Capelle heeft van de drie clubs met 12 punten het beste doelsaldo en staat nu dertiende. Niet de positie, die de Slot-bewoners dit seizoen voor ogen hadden, want dat zijn er slechts twee meer dan de voorlaatste plaats.
Rijnsburgse Boys-Quick Boys: Quick Boys zal er ongetwijfeld naar uitgekeken hebben en met de Katwijkers 3500 toeschouwers. De 7-1 in het voordeel van Rijnsburgse Boys zal ongetwijfeld veel pijn doen op “Nieuw Zuid”, waardoor de blauwwitten van de tiende naar de twaalfde plek zakten met 13 punten. De “Uien” hebben evenals DVS 17 punten, maar wel met een beter doelsaldo, waardoor zij achtste staan.
FC Rijnvogels-SteDoCo: De bezoekers namen nog wel een voorsprong, maar die werd nog voor rust weggewerkt. Daarna trok FC Rijnvogels het zespuntenduel naar zich toe met 4-1. Nuttige punten voor de Kooltuin-bewoners, die nu een punt voorsprong hebben op Quick Boys en zo de elfde plaats voor zich opeisten. SteDoCo met 12 punten zakte een plaatsje naar de veertiende stek.