85'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

3 december 2016 15:00

Veekamp, S.

Wie de instelling en de groei van het zelfvertrouwen van de DVS’ers in de afgelopen twee wedstrijden zag, wist dat die overwinning er weer eens aan zat te komen. Het bezoek van koploper FC Lisse leek daar misschien niet het juiste moment voor. Met slechts elf tegentreffers hadden de Zuid-Hollanders immers veruit de minst gepasseerde verdediging, terwijl de geelzwarten juist moeite met scoren hadden. Anderzijds zouden de geelblauwen voor drie punten komen en dat bood nu net de nodige ruimte. Waar het in voorgaande wedstrijden wel een tegen zat, lukte het nu wel. Tot aan de 1-0 was er nauwelijks een winnaar aan te wijzen, maar met de tussenstand van 3-0 halverwege mocht het natuurlijk niet meer fout gaan. DVS’33 Ermelo voegde drie punten toe aan de achttien uit de vorige veertien wedstrijden. De geelzwarten begonnen de laatste thuiswedstrijd van 2016 –er worden in dit kalenderjaar nog twee uitwedstrijden gespeeld- in de zelfde samenstelling als tegen ODIN’59.
De wedstrijd werd voorafgegaan met een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegtuigramp met onder meer spelers van het Braziliaanse Chapecoense.

DVS neemt voor rust ruim afstand van de koploper
In het eerste bedrijf stonden er twee ploegen tegenover elkaar, die toch vooral voetballend de oplossingen zochten. Het open duel gaf in de aftastende openingsfase echter weinig uitgespeelde kansen te zien. Benjamin Roemeon kwam op aangeven van Hayri Pinarci in de 11e minuut wel tot een schot, dat doelman Brian van der Werff wegwerkte. In de rebound schoot Maurice de Ruiter over. Twee minuten later kwam het passje van Frank Heus, waaruit Benjamin Roemeon voorlangs schoot. Zover kwamen de bezoekers vooralsnog niet.
Een indraaiende vrije trap van Rik Vermeulen kon makkelijk door Daan Huiskamp uit de rechter bovenhoek geplukt worden. Waar Maurice de Ruiter in voorgaande wedstrijden regelmatig zocht naar de ruimte in de vijandelijke defensie, creëerde hij nu in de 24e minuut wel die ruimte met weer een weergaloze actie. Het gaatje ontstond en de hoek werd gevonden. Via de paal en de rug van de Lisser sluitpost ging de bal er nu wel in, 1-0.

FC Lisse pareerde meteen met een uitstekende combinatie. Met een aanval over vijf schijven met één keer raken sneed de lijstaanvoerder door de verdediging, maar Rik Vermeulen schoot vervolgens over. Verder lieten de geelzwarten het niet komen door veel strijdlust in de verdedigende acties te lagen. Als dan Jorran van Santen al eens uitgespeeld werd door een behendige Koen Fokkema, corrigeerde Coen Vloedgraven wel met een sliding. Het was een teken, dat de Ermelose defensie niets weg wilde geven. In de 29e minuut lag er een enorme mogelijkheid voor de thuisclub om de marge te verdubbelen na een combinatie tussen Maurice de Ruiter en Benjamin Roemeon. De laatste vergat tijdig het een-tweetje te vervolmaken. De 2-0 kwam er wel na een half uur voetbal. De tegenstander verslikte zich in de sleepbeweging van Frank Heus, die vervolgens doeltreffend uithaalde naar de verre hoek, 2-0. Die klap kwam aan in Lisse, waar men tijd nodig had om zich te hervinden.

Pas in de 41e minuut was er weer dreiging via Koen Fokkema, die eenmaal naast schoot en een keer goed verdedigd werd door Jorran van Santen. De extra tijd was al ingegaan, toen Maurice de Ruiter na een knappe actie Frank Heus vrij voor het doel zette. Hij gaf zijn geplaatste inzet net voldoende lift mee, dat die in de verre hoek buiten bereik van doelman Van der Werff belandde, 3-0. De aftrap hoefde niet meer genomen te worden. Een dergelijke riante voorsprong mocht natuurlijk nooit meer weggegeven worden in de tweede helft.

Geelzwarten houden marge in tweede helft in stand ondanks druk
FC Lisse zou in de tweede helft ook naarstig op zoek gaan naar een doelpunt. Gevolg was, dat DVS weinig grip op de wedstrijd had in de laatste vijfenveertig minuten. Dat leverde in de eerste vijf minuten al wel drie corners op, maar geen doelpunten. Als dan ook voetballers als Roald de Vries kopduels gaat winnen, dat wordt het voor een tegenstander moeilijk om kansen te creëren. Behalve een uitval na weer een wervelende balbehandeling –daarvoor komt men als toeschouwer naar het voetbalveld- via Maurice de Ruiter, waarna Benjamin Roemeon naast schoot, kon DVS er nauwelijks uitkomen.

Ruim een kwartier lang kwamen de Ermeloërs die fase ongeschonden door, maar toen plaatste de lange spits Steven Olsthoorn uit een voorzet van rechtsback Niels Buijs met het hoofd knap de 3-1 in de linker bovenhoek binnen. Robbert de Ruiter pleegde een dubbele wissel, waardoor FC Lisse nog aanvallender ging spelen. De druk op de Ermelose defensie was weliswaar groot, maar uitgespeelde kansen deden zich niet voor. Maurice de Ruiter liet zich in de 74e minuut vanwege een blessure vervangen; Joran Pot, terug van een blessure, stond vijf minuten voor tijd aan de basis van de uiteindelijke 4-1. De middenvelder kon opkomen tot aan de achterlijn, waarna hij aflegde op Kay Velda. Die schoot laag de eindstand op het scorebord. Deniz Sahbas had toen al Frank Heus afgewisseld en kwam via Hayri Pinarci nog in scoringspositie en schoot naast, terwijl Haico Epe de laatste minuten volmaakte voor Basil Camara. De ruim uitgevallen zege was binnen.

“Zelfvertrouwen komt met doelpunten”
Een winstpartij zat er weer eens aan te komen, wist ook trainer Roeland ten Berge:” We speelden de laatste wedstrijden ook prima voetbal, maar was het resultaat er niet naar. Ook met mooie momenten van Maurice. Als je zelf veel in balbezit bent, ben je heel geconcentreerd bezig om je door de linies te spelen en dan krijg je een heel andere inzet in het veld. Je weet, dat je tegen een tegenstander als Lisse meer lange ballen krijgt en ook meer op tweede ballen moet spelen. Dan kun je niet altijd via de opbouw spelen. Nu speelden we ook veel eerder diep en dan moet je die bal ook weer winnen. Dat hebben we in deze wedstrijd goed gedaan. In deze wedstrijd kregen we ook meer vertrouwen en dat krijg je pas, als je weer doelpunten gaat maken. Dan gaan spelers ook met meer vertrouwen de duels in. Vandaag zat het ons eindelijk weer eens mee. Nu zat het na zo’n actie ook een keer mee via de paal en de rug van de keeper. Tegen deze tegenstander vallen de ruimtes ook anders als tegen ODIN of Sneek. Maar net als in die vorige wedstrijden hebben we tegen Lisse ook weer heel weinig weggegeven.

De eerste fase was aftastend, omdat we nog moesten zoeken, waar we op het middenveld een overtalsituatie konden creëren. In die fase wonnen we steeds de tweede bal en konden van daaruit verder voetballen. Vandaar, dat we toen ook er voor kozen om eerder diep te spelen, terwijl we ook de vrije man konden vinden. Bovendien speelden we tegen een voetballende tegenstander, die ook hogerop staat en dan ook ruimtes weggeeft. Dat maken we niet zoveel mee in deze competitie. Daardoor lagen er voor ons ook mogelijkheden in de omschakeling. Zodoende konden we ook steeds dreigend worden met Frank, Maurice en Benjamin. We hebben nu in de tweede helft weinig kunnen voetballen vanwege de druk van Lisse, maar we hebben wel goed verdedigd. Dat doelpunt van hun was goed ingekopt, maar we hadden eerder druk moeten zetten bij die voorzet. Het was in die tweede helft belangrijk om dat eerste kwartier goed door te komen en daarin hebben we geen schade opgelopen.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Basil Camara (86’ Haico Epe), Rico Wolven, Jorran van Santen, Kay Velda, Coen Vloedgraven, Hayri Pinarci, Frank Heus (79’ Deniz Sahbaz), Maurice de Ruiter (74’ Joran Pot), Benjamin Roemeon.
Opstelling FC Lisse: Brian van der Werff, Roel de Goede (64’ Boyd Stevens), Tom Zoontjes, Robert van Boxel (64’ Denzel Prijor, Niels Buijs, Martin van Eeuwijk, Rik Vermeulen, Lars Rauws, Koen Fokkema, Steven Olsthoorn, Thierry Monteny (70’ Jordi van Tol).

Scheidsrechter: Dhr. S. Veekamp uit Enschede

Scoreverloop: 24’ Maurice de Ruiter 1-0, 30’ Frank Heus 2-0, 45+1’ Frank Heus 3-0, 63’ Steven Olsthoorn 3-1, 85’ Kay Velda 4-1.

Resultaten Derde Divisie 3 december (16e speelronde, 4e ronde tweede periode):
De koppositie zou ongeacht de uitslag in Ermelo met 36 punten in handen blijven van FC Lisse. DVS steeg met nu 21 punten van de elfde naar de tiende plaats.
Jong FC Volendam-IJsselmeervogels: Het duurde tot de extra tijd, voordat IJsselmeervogels het overwicht in Volendam in een score uitdrukte. Door de 0-1 profiteerden de ‘Rooien’ optimaal van de nederlaag van de koploper en brachten het verschil terug tot drie punten. Jong FC Volendam zag met 26 het gat met de lijstaanvoerder niet groter worden en bleef ondanks de nederlaag vijfde.
ASWH-Scheveningen: De gedeelde nummers drie schoten weinig op met de 1-1 in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij kropen weliswaar met nu 30 punten iets dichter naar FC Lisse, maar zagen de "Vogels” wat afstand nemen. ASWH en Scheveningen waren aan elkaar gewaagd, zodat de wedstrijd geen winnaar verdiende.
Jong FC Groningen-ONS Boso Sneek: Het leek er nog niet op, dat Jong FC Groningen de tweede thuisnederlaag van het seizoen zou gaan lijden. De wedstrijd koerste af op een 1-1, maar de Friezen kunnen altijd uit het niets scoren. Nu volgt ONS de Ermeloërs na de 1-2 tot op een punt op de elfde plek en wat nog leuker voor de oranjehemden is, zij draaien met een achterstand van twee punten mooi mee in de tweede periode. Jong FC Groningen werd met 23 punten wel van de zesde plaats verdrongen en staat nu zevende.
ODIN’59-VVOG: Een heel vroege voorsprong hielp VVOG in het zadel, maar die werd nog voor de rust geëgaliseerd. De 1-1 ruststand was ook de eindstand, waar de Heemskerkers nog het minst tevreden mee waren. De Harderwijkers bleven met 22 punten in het spoor van Jong FC Groningen, maar behouden de achtste plaats wel op basis van een beter doelsaldo. ODIN’59 zag met nu 19 punten drie concurrenten over zich heen komen en staat op de dertiende plaats.
Rijnsburgse Boys-FC Rijnvogels: De “Uien” bepaalden de hiërarchie in de gemeente Katwijk door met 4-2 te winnen van de debutant. Dat hielp Rijnsburgse Boys door een beter doelsaldo met evenveel punten als Jong FC Groningen naar de zesde stek. FC Rijnvogels bleef met 17 punten de nummer veertien.
Quick Boys-Huizen: De derde deelnemer uit de gemeente Katwijk boekte eenvoudig een 2-0 winst op Huizen. Quick Boys bleef DVS daardoor een plaats en een punt voor. Mocht men op “Nieuw Zuid” plannen voor promotie koesteren, dan is de tweede plaats in de tweede periode met een punt achterstand een prettige omstandigheid. Huizen kreeg de rode lantaarn met 9 punten nog steviger in handen gedrukt.
SteDoCo-Jong Almere City FC: Met de 2-3 deden de polderbewoners goede zaken. Jong Almere City FC verliet zodoende met nu 16 punten de directe degradatieplaats, weliswaar op basis van doelsaldo. De winst was cruciaal, want SteDoCo, de andere herkanser, werd tot op een punt genaderd.
Harkemase Boys-Capelle: De mindere periode op “De Bosk” is vergeten na de overigens moeizame winst op Capelle in dit kelderduel. Harkemase Boys weet nu met 20 punten zes tegenstanders onder zich en leidt bovendien de dans in de tweede periode met 10 punten. Op “’t Slot” worden de zorgen steeds groter, want met 16 punten staat Capelle dankzij een minder doelsaldo nu wel op een directe degradatieplaats.