Marco Tol

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

17 december 2016 14:30

Bijl, E.R.

DVS’33 Ermelo heeft 2016 besloten met een remise bij Jong FC Volendam. De eerste helft eindigde in een 0-0 stand, maar dat had heel anders kunnen zijn, als de beloften beter met hun kansen waren omgesprongen. Tegenover de riante kans voor de Ermeloërs creëerden de gastheren er meerdere, maar doelman Daan Huiskamp hield zijn ploeg in de wedstrijd. De tweede helft gaf meer gelijkwaardigheid te zien, waarbij de geelzwarten in de slotfase sterker waren en de winst naar zich toe hadden kunnen trekken. Dat onrecht bleef de wijdbroeken dan weer bespaard. Het was al met al een aantrekkelijke wedstrijd. De “puntendeling” hield de Volendammers op een zesde plaats, terwijl DVS nu één van van de vijf ploegen is met drieëntwintig punten. Jong FC Groningen houdt de Ermeloërs op basis van een beter doelsaldo nog uit het linker rijtje.
Stonden er in de heenwedstrijd bij Jong FC Volendam buiten de doelman nog vijf namen van A-selectiespelers op het wedstrijdformulier, nu waren dat naast sluitpost Mitchell Michaelis centrale verdediger Raoul Esseboom, aanvoerder Nick Runderkamp en Gerry Vlak. Uit het elftal onder-19 stond Nathan Markelo in de basis, terwijl de bank behalve de keeper bezet werd door jeugdspelers. DVS kende twee wijzigingen in vergelijking tot de wedstrijd tegen Scheveningen. Basil Camara stond weer in de basis, waar Haico Epe door een blessure zelfs niet afgereisd was. Hayri Pinarci keek het eerste uur vanaf de zijlijn toe, omdat hij te laat arriveerde. Daarvoor stond Joran Pot aan de aftrap.

Wijdbroeken weigeren voor rust voorsprong te nemen
Met A-selectiespelers op de as van het veld startte Jong FC Volendam sterk, maar de eerste kans van de wedstrijd was toch voor de bezoekers. Een succesvolle doelpoging voor de thuisclub werd in de 3e minuut al vanwege buitenspel afgefloten. In de 11e minuut sneed Benjamin Roemeon vanaf links naar binnen, speelde af op Maurice de Ruiter, die in goede schietpositie kwam. Hij schatte de kans voor de opkomende Joran Pot nog hoger in en legde af. De middenvelder kwam oog in oog met doelman Mitchell Michaelis, die zijn goal goed verkleinde. Joran Pot stuitte op de sluitpost. Er leek even wat meer evenwicht in de wedstrijd te komen, maar de geelzwarten verstoorden dat zelf door het vaak onnodige balverlies. De Volendammers zelf excelleerden met een uitstekende techniek. Op dat punt kon DVS de wijdbroeken ook niet verslaan. Daarbij kreeg de thuisploeg ook de nodige ruimte om te voetballen met een sterk spelende Esseboom en een altijd vrijstaande Gerry Vlak. De kopbal van Enzo Stroo uit een voorzet van Kay Tejan in de 14e minuut, die nog over ging, leidde een aantal goede kansen voor de gastheren in. Aan die mogelijkheden ging wel goedkoop balverlies vooraf. Zo kon Kevin Owusu Asare in de 17e minuut Enzo Stroo vrij voor doelman Daan Huiskamp zetten, maar hij redde bekwaam. Vier minuten daarna mocht hij weer volop aan de bak.

Nu was het Gerry Vlak die de spits een riante kans bood. Nu beperkte de Ermelose sluitpost met een goede redding de schade tot een hoekschop. In de 27e minuut kon de mee opgekomen back Alex Plat de assist geven, waaruit Gerry Vlak op de paal schoot, waarna de bal in de handen van de goalie caramboleerde. Het perspectief voor DVS, met een schot van Benjamin Roemeon na afleggen door Joran Pot, stak daar wat schril tegen af. Zo’n mogelijkheid kreeg Jong FC Volendam een minuut later uit een combinatie ook, besloten met een schot van Rodney Smorenberg. Voor de rust kwamen de geelzwarten in de 35e minuut nog het dichtst bij een kans, toen Kay Velda uit een hoekschop een volley losliet, die doelman Michaelis zonder te veel moeite kon pakken. Een minuut later lieten de wijdbroeken nogmaals na om de score te openen na Ermelo’s balverlies op het middenveld. Gerry Vlak bood de kans aan Kevin Owusu Asare, die doelman Daan Huiskamp eveneens tevergeefs beproefde. DVS mocht zich gezien de veld- en kansen verhouding niet ongelukkig prijzen, dat er halverwege een blanco stand op het scorebord stond.

DVS na rust beter in de wedstrijd
Na de rust speelde de ploeg van Roeland ten Berge gedrevener. Toch zou DVS nog een kwartier moeten wachten, voordat er langzamerhand sprake werd van een Ermelo’s overwicht. Tot dan waren de geelzwarten nog niet verder gekomen dan een kopbal van Frank Heus uit een voorzet van Joran Pot in de 49e minuut en had Enzo Stroo twee minuten later weer oog in oog gestaan met Daan Huiskamp. Ook hier was de Ermelose keeper als winnaar naar voren gekomen. Het eerste kwartier na rust werd afgesloten met een door Maurice de Ruiter verlengde bal, waaruit Benjamin Roemeon over schoot. De rappe aanvaller maakte heel veel meters. Hayri Pinarci verving in de 60e minuut Frank Heus, hoewel trainer Roeland ten Berge ongetwijfeld meer opties had. Er bleven toch nogal wat spelers onder de maat. De invaller ging niet als controleurs spelen, maar onder de spitsen. De dreiging van DVS nam dan ook toe. Zelf kopte hij uit een voorzet van Benjamin Roemeon naast. Halverwege de tweede helft bracht Berry Smit bij de thuisclub jeugdspeler Roy Tol in, die Asare verving. In deze fase drong DVS meer aan, maar vonden de voorzetten van Benjamin Roemeon geen medespeler. Uit zo’n voorzet kreeg doelman Michaelis het leer in de 70e minuut niet klem, maar was er geen DVS’er dicht bij voor een rebound. Drie minuten later verzond Maurice de Ruiter een uitstekende pass op Benjamin Roemeon, die echter wel met zijn zwakke been moest schieten. Dat leverde dan ook een achterbal op. In de 74e minuut lag de bal aan de andere kant wel in het net, nadat een Volendamse corner teruggelegd was op de rand van de ‘zestien’. Het schot van Gerry Vlak werd nog wel gepareerd door Daan Huiskamp, maar in de herkansing schoot Enzo Stroo wel raak. Tot opluchting van alles en iedereen, die DVS een warm hart toedraagt, was dat vanuit buitenspelpositie.

De goed leidende scheidsrechter Bijl annuleerde de treffer dan ook. Het was de voorlaatste kans voor de thuisclub. In de 84e minuut bediende Hayri Pinarci nog eenmaal Benjamin Roemeon, die zijn schot net naast zag gaan. Zover kwam Joran Pot uit een pass van Maurice de Ruiter niet meer. Het slotakkoord was voor de wijdbroeken met een schot van Nick Runderkamp, dat via de lat overging. Daarmee bleef in de laatste wedstrijd voor de winterstop dus 0-0.

“Weer een goede serie neergezet”
Na de slotfase, waarin zijn equipe aandrong, was DVS-trainer Roeland ten Berge nog niet volop tevreden met de 0-0 in het Kras Stadion, dat voornamelijk door Ermeloërs bezocht werd:”Over de hele wedstrijd gezien is het misschien wel terecht. In de eerste helft waren zij wat sterker en wij in de tweede helft. Als je alle kansen over de hele wedstrijd bij elkaar optelt, zal het ook wel in balans zijn, maar dat weet ik niet zeker. Je moet ook kijken, hoe zo’n wedstrijd verloopt en wij kregen met Joran Pot wel de eerste honderdprocentkans. Wij wisten wel, wat we konden verwachten vandaag en hadden daar ook een aantal oplossingen voor. We hadden wel moeite om die oplossingen uit te voeren. We weten, dat hun backs heel hoog op staan, waardoor onze buitenste middenvelders te ver terug moesten. Daardoor ontstonden ook de gaten op het middenveld. Zij zetten hoog druk en als wij de bal veroverden, speelden we te vaak terug, zodat zij druk konden houden. Dat hebben we geprobeerd op te lossen, door Joran Pot iets naar voren te schuiven.

Toen ging het ook iets beter, maar we konden nog altijd de ballen moeilijk voorin kwijt. Dan sta je ook wat onder druk. Wat dat betreft heeft Volendam het goed gedaan. In de rust hebben we besproken, hoe we hoger druk konden zetten. Een aantal spelers heeft er in de tweede helft ook meer energie ingelegd en ging dat ook beter. Vervolgens hebben we Hayri ingebracht. Hij speelde wat dieper dan normaal. Zodat hij onze spitsen ook beter kon bedienen. Dat pakte ook goed uit. We speelden ook wat sneller vooruit en waren de bovenliggende partij. Toen speelden we ook goed door de linies heen. Zij legden heel veel energie in de eerste helft en wij hebben dat na rust gedaan. Wij hadden ook nog wat over aan het einde; dat kwam ook, doordat wij betere keuzes aan de bal maakten en balvaster waren. In de tweede helft kon Volendam het ook niet meer allemaal belopen en hebben wij het goed uitgevoetbald. Dat had in sommige situaties misschien nog beter gekund, want nu kwamen Benjamin en Maurice soms op hun verkeerde been uit. De eerste helft hebben we het gewoon niet goed gedaan, maar in de tweede helft hebben we prima gedaan. Ik heb me als trainer goed vermaakt in deze wedstrijd. Het belangrijkste is, dat we met ODIN tegen drie sterke tegenstanders de laatste vier wedstrijden ongeslagen zijn. We hebben weer een goede serie neergezet”

Foto's gemaakt door Theo Aalten
, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Basil Camara, Jorran van Santen, Kay Velda, Coen Vloedgraven, Jorran Pot, Frank Heus (60’ Hayri Pinarci), Benjamin Roemeon, Maurice de Ruiter.
Opstelling Jong FC Volendam: Mitchell Michaelis, Gijs Smal, Raoul Esseboom, Nathan Markelo, Alex Plat, Kay Tejan, Nick Runderkamp, Gerry Vlak, Rodney Smorenberg, Kevin Owusu Asare (67’ Roy Tol), Enzo Stroo.

Scheidsrechter: Dhr. E. R. Bijl uit Hendrik-Ido-Ambacht

Resultaten Derde Divisie 17 december (18e speelronde; 12e ronde tweede periode):
Het gelijkspel hield DVS net buiten heet linker rijtje, hoewel de nummer negen op basis van het doelsaldo met eveneens 23 punten een groep van vijf clubs aanvoert. Dat zijn er na de eerste terugronde vier meer dan de beste herkanser. Voor de beloften uit het vissersdorp veranderde er qua positie op de ranglijst niets, maar heeft de nummer vijf er wel twee meer dan de 27 van Jong FC Volendam.
Quick-Boys-FC Lisse: Natuurlijk kon het in deze Duin-  en Bollenstreekderby alle kanten op. Veel volk op “Nieuw Zuid”, maar weinig doelpunten. De 1-0 voor de rust was de enige treffer. Het winterkampioenschap was met 39 punten voor FC Lisse al bevestigd, maar de voorsprong op de runner up liep terug tot drie. Quick Boys steeg door de winst vier plaatsen en staat nu met 26 punten op de zevende plek.
SteDoCo-IJsselmeervogels: volgens Ali Akla had IJsselmeervogels niet zozeer de bekerwedstrijd tegen SC Heerenveen nog in de benen, maar begon het gewoon slecht aan de wedstrijd. De 1-0 voor de thuisclub in de 3e minuut kreeg halverwege de eerste helft nog een vervolg en bij die 2-0 bleef het. Dat kostte de “Rooien” de tweede plaats en de achterstand op de koploper bedraagt nu vijf punten. SteDoCo spon goed garen bij de zege, steeg twee plaatsen naar de elfde en met een zelfde puntenaantal als DVS, maar wel een wat minder doelsaldo.
ASWH-ONS Boso Sneek: De Ambachters maakten met 4-1 overtuigend een einde aan de goede reeks van ONS en zijn de nieuwe runner up met 36 punten. Voorwaar heel goed voor een debutant. De Snekers zakten drie plaatsen naar de veertiende en behoort nu tot het kwinten van vijf clubs met 23 punten.
Rijnsburgse Boys-Jong Almere City FC: De “Uien” luidden het kalenderjaar uit met een ruime 3-0 overwinning en sloten af op 29 punten. Dat is goed genoeg voor de vijfde plek, wat overigens geen winst op de ranglijst opleverde. Jong Almere City FC vindt zich met 16 punten weer terug op een rechtstreekse degradatieplek, maar de achterstand op de slechtste herkanser is minimaal.
Jong FC Groningen-Scheveningen: De bezoekers bogen een achterstand om in een 1-2 overwinning en hebben nu eenzelfde puntenaantal als de “Vogels”. Het doelsaldo houdt Scheveningen nog op de vierde plaats. De nederlaag kostte Jong FC Groningen twee plaatsen. Het linker rijtje wordt met 23 punten gesloten vanwege het gunstigste doelsaldo. De beloften komen dus in januari als evenknie van DVS naar Ermelo.
Harkemase Boys-Huizen: De leider in de tweede periode is dat na de 0-1 thuisnederlaag in het gekleurde duel -1x rood en 2x2x geel aan Friese zijde- tegen Huizen nog steeds met 13 punten uit zes wedstrijden. Daarin heeft Harkemase Boys wel gezelschap gekregen van Quick Boys, dat nog een verschil van één heeft qua doelsaldo. De Harekieten zakten met 23 punten wel drie posities op de ranglijst naar de twaalfde stek. De “Taatjes” bezitten nu 15 punten en hebben de aansluiting met de slechtste herkanser (2 punten) weer helemaal gevonden.
VVOG-FC Rijnvogels: ook de Katwijkers besloten het jaar niet met elf veldspelers, maar streed in Harderwijk na een 2-0 achterstand nog voor een goed resultaat. VVOG hield met 2-1 de drie punten op “De Strokel” en zal met de 25 en de achtste plaats ongetwijfeld heel tevreden zijn. FC Rijnvogels wisselde met nu 17 van plek met de nummer vijftien en is nu dus de slechtste herkanser.
ODIN’59-Capelle: De zwaar gehavende Heemskerkers verloren ruim van Capelle en zagen de bezoekers met nu ook 19 punten naast zich komen. ODIN’59 heeft van de twee het beste doelsaldo en staat nog veertiende met de Zuid-Hollanders nu dus als beste herkanser daaronder.