Klaas Schotanus

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

28 januari 2017 15:00

Kloet, M.J.

Dat de thuiswedstrijd van DVS’33 Ermelo tegen Harkemase Boys een ander spelbeeld zou opleveren dan de eerste ontmoeting dit seizoen in Friesland, mocht verwacht worden en werd ondersteund door de reeks, waarin de Harekieten momenteel zitten. De roodwitten bevonden zich toen in een mindere fase en DVS profiteerde daarvan met een 1-5 overwinning. Die periode heeft de ploeg van trainer Henk Herder al lang achter zich gelaten en in de tweede periode werd nog maar een keer verlies geleden. Dat bracht Harkemase Boys bovenaan in de tweede periode. De Ermeloërs beseften, dat er een week eerder in Hoornaar een wanprestatie geleverd werd en dat het qua wedstrijdinstelling beter moest. De mentaliteit was in deze wedstrijd ook een stuk beter en de geelzwarten beloonden zich na een logische 0-0 ruststand in een goede fase met een voorsprong. De Friezen wisselden daarna succesvol en maakten gelijk. Beide trainers vonden de 1-1 een goede afspiegeling van het wedstrijdbeeld.
Bij DVS ontbrak Rico Wolven vanwege een blessure. Haico Epe draafde zodoende op als rechtsback, waardoor Jorran van Santen weer in het hart van de verdediging kwam te spelen.

De wedstrijd ging vooraf met een minuut stilte vanwege het overlijden van Jan van Bochove, in de 70-er jaren voorzitter van DVS'33 Ermelo.

Geen doelpunten voor rust
Harkemase Boys kwam in Ermelo het best uit de startblokken en werkte aan een overwicht. Dat leverde in de 2e minuut al bijna de openingstreffer op, toen Matthijs Hardijk na een goede combinatie mocht aanleggen voor een schot. Het gewezen talent van FC Groningen trof echter de lat. Dat zou ook de grootste kans in de eerste helft blijken. Robert Stelpstra probeerde daarna door de Ermelose defensie te slalommen, maar Jorran van Santen greep goed in. DVS kwam in de laatste twintig minuten combinerend wel wat vaker in het Friese strafschopgebied, maar creëerde vooralsnog weinig mogelijkheden. In de 33e minuut werd de opmars van Benjamin Roemeon ruw onderbroken, waarna de thuisclub een vrije trap kon nemen. De door Kay Velda afgelegde bal werd knap ingeschoten door Roald de Vries, maar doelman Erick Jansema tikte het leer uit de hoek. Uit de corner, die resteerde, schampte Basil Camara het leer nog wel, maar de bal ging vervolgens voorlangs. De rust ging zodoende in met een blanco score.

Ermelose voorsprong na rust houdt geen stand
Dat was voor de trainers nog geen reden om in de rust te wisselen. De Harekieten begonnen wel weer met een licht overwicht, maar DVS kwam wel steeds beter in de wedstrijd. Daan Huiskamp had daarvoor al wel moeten ingrijpen na een lange bal, waardoor de doelman het duel met Henny Bouius moest aangaan. Even daarna schoot schoot Simon IJzerman uit de draai nog naast. DVS voerde de druk op het Friese doel vervolgens op. Schoten van Joran Pot en Maurice de Ruiter zorgden nog niet voor onoverkomelijke problemen, maar uit een hoekschop was Jorran van Santen er in de 61e minuut wel dichtbij. Toen kon hij het leer nog niet over de doellijn duwen. Vijf minuten later lukte dat uit een corner wel. Basil Camara vond met zijn kopbal doelman Jansema nog op zijn weg en in de rebound bood Johnny de Vries op de doellijn nog assistentie. Vervolgens kopte Jorran van Santen wel raak, 1-0.

De voorsprong maakte wel een einde aan het overwicht van de Ermeloërs op dat moment. Trainer Henk Herder wisselde kort achter elkaar met twee verse krachten aanvallend. Dat leverde in de 82
e minuut al direct succes op. Het balverlies van Maurice de Ruiter op het middenveld bleek daarbij kostbaar. Op de eerste doelpoging van Jesse Renken had doelman Daan Huiskamp nog wel een antwoord. Vervolgens plaatste Ezra Schrijver de bal goed in de verre hoek, maar ook die keer dook de Ermelose sluitpost eruit. Jesse Renken had de bal vervolgens simpel voor het intikken en daar was geen verweer mogelijk op, 1-1. Toch hadden de drie punten nog in Ermelo kunnen blijven, toen Basil Camara de bal onderschepte en vervolgens langs de zijlijn driekwart van het veld overstak naar het vijandelijke doel. Hij passeerde drie tegenstanders en besloot zijn rush met een hard, strak schot. Dat spatte echter op de kruising. Trainer Roeland ten Berge bracht voor de slotfase Frank Heus nog in voor Benjamin Roemeon, maar kansen kwamen er niet meer. DVS moest tevreden zijn met een punt.

“Helaas”
We hebben het daar afgelopen maandag met elkaar wel over gehad. In de wedstrijd tegen Groningen ging het vooral om voetbaltechnische-, voetbaltactische zaken, maar vorige week lag het duidelijk aan de instelling. Vervolgens ga je weer kijken, waar je met je speelwijze weer winst kan pakken. En dan in de beleving, in de duels winnen en in de omschakeling. Dat moet zich vertalen in de speelwijze en daar zijn we ook de hele week mee bezig geweest. Na die eerste helft zonder veel kansen wilde ik na de rust al wel wisselen om vol voor de winst te spelen. Je kan wel aanvallend wisselen om wat meer te forceren, maar dat mag niet ten koste gaan van je verdedigende taken. Juist in die fase hadden we wel veel druk en creëerden we wel kansen en dan ga je niet wisselen. We gaven in die fase ook niets weg. Dat werd ook beloond met een goal. Wij moeten nu eenmaal veel balbezit hebben en veel moeite doen om tot kansen te komen en steken heel veel energie in balbezit. Na die 1-0 voor ons ging Harkema direct al opportunistische spelen. Je komt dan zelf niet meer aan opbouwen toe, maar dan moet je de bal voorin juist meer vasthouden. Dan ontstaat dus een nieuwe situatie en daar moet je je op instellen. Dat hebben we nog redelijk gedaan, maar het is net niet helemaal gelukt. Met een frisse Frank hoop je nog weer een lopende speler in te brengen, want Benjamin had al veel energie in de wedstrijd gebracht. Je kiest dan toch voor een wat balvastere speler. Je moet dan ook niet gaan sleutelen aan je verdediging, want qua organisatie stond het goed. Maar balverlies op het middenveld, waaruit die 1-1 dan valt, mag dan niet gebeuren. Helaas.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Haico Epe, Jorran van Santen, Basil Camara, Roald de Vries, Coen Vloedgraven, Hayri Pinarci, Kay Velda, Joran Pot, Maurice de Ruiter, Benjamin Roemeon (80’ Frank Heus).
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Bart de Groot, Jens Jurn Streuter, Erich Jongeling (81’ Heine Uuldriks), Johnny de Vries (73’ Ezra Schrijver), Simon IJzerman, Henny Bouius, Oebele Schokker, Matthijs Hardijk (85’ Klaas Schotanus), Robert Stelpstra.

Scheidsrechter: dhr. M.J. Kloet uit Rotterdam

Scoreverloop: 68’ Jorran van Santen 1-0, 82’ Jesse Renken 1-1

Resultaten Derde Divisie (21e speelronde; 9e ronde tweede periode):
De wedstrijden FC Lisse-Rijnsburgse Boys, Scheveningen-FC Rijnvogels en Quick Boys-SteDoCo werden afgelast. Dat geeft de competitie natuurlijk een wat vertekend beeld. DVS voegde een punt toe aan het aantal van 23 en bleef door het gelijkspel dertiende. Harkemase Boys met nu 27 punten zakte een plaats vanwege een minder doelsaldo. De Harekieten leiden nog wel in de tweede periode met 17 punten uit acht wedstrijden, maar kunnen nu gepasseerd worden door Rijnsburgse Boys.
IJsselmeervogels-Capelle: De bezoekers, die thuis slechts twee punten haalden en 17 buitenshuis toonde zich op “De Westmaat” een stugge tegenstander voor IJsselmeervogels. De titelkandidaat moest zelfs een 0-1 achterstand goedmaken, maar kwam niet verder dan 1-1. Daardoor werd verzuimd om de koppositie van FC Lisse over te nemen en heeft nu met 38 punten een minimale achterstand. Op basis van doelsaldo werd het niet spelende Scheveningen van de tweede plaats verdreven. Capelle zag het gelijkspel nog niet vertaald in positieverbetering op de ranglijst en blijft met 20 punten uit 19 wedstrijden vijftiende, wat nog altijd herkansing inhoudt.
Jong FC Volendam-ASWH: De Ambachters leverden op nieuw in, nu met 3-0, waardoor ASWH naliet om de koppositie over te nemen. Met een wedstrijd meer gespeeld bedraagt de achterstand op de lijstaanvoerder twee punten. Jong FC Volendam klop een plaatsje naar de vijfde en bezit uit 20 ontmoetingen nu 33 punten.
Jong FC Groningen-ODIN’59: De Heemskerkers vonden snel na de 2-0 nog wel de aansluiting, maar de uitgelezen mogelijkheid om langszij te komen uit een strafschop bleef onbenut. De Groningse winst leverde een verbetering van twee posities op met nu 30 punten uit 21 wedstrijden. ODIN’59 bleef ondanks de nederlaag met 20 punten uit 21 wedstrijden zestiende, maar zag de directe degradatieplaats wel dichterbij komen.
ONS Boso Sneek-VVOG: Evenals in Harderwijk vielen er zes doelpunten, toen gebroederlijk gedeeld. Opnieuw een 3-0 voorsprong voor de Friezen, die al binnen het kwartier op het scorebord stond. Nu waren alle treffers van Friese makelij. Vanwege het betere doelsaldo wisselde ONS nu van plek met provinciegenoot Harkemase Boys. Ook in de tweede periode staan de Snitsers er met twee punten achterstand weer goed bij. VVOG bleef ondanks de zeperd achtste met 28 punten.
Jong Almere City FC-Huizen: In de kelder van de Derde Divisie wisselden de neoprofs uit de polder van positie met Huizen. De jubilaris (90 jaar) won van de Almeerders met 2-3, waardoor de bezoekers nu 18 punten uit 20 wedstrijden hebben, twee minder dan beide herkansers. De gewonnen positie is nog broos, want de nieuwe rodelantaarndrager uit Almere heeft twee punten minder, maar mag nog wel een keer inhalen.