82'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

4 februari 2017 14:30

Laan, J.W.M. van der

DVS’33 Ermelo heeft moed geput uit het gelijkspel in Rijnsburg. De Veluwse geelzwarten kwamen terug uit geslagen positie en maakten een 2-0 achterstand tegen Rijnsburgse Boys goed. En dat tegen een opponent, die titelaspiraties koestert en niet van zins was om tegen de tobbende Ermeloërs ook maar een punt af te staan. Dan moesten de “Uien” wel afrekenen met voor hen ongunstige statistieken, want zij waren er in de drie voorgaande ontmoetingen nog niet in geslaagd om van DVS te winnen of zelfs maar te scoren. Wellicht had de ploeg van Pieter Mulders nu de gelegenheid om te profiteren van de malaise bij de Ermelose Derdedivisionist. Na tegenvallende resultaten werd Roeland ten Berge als hoofdtrainer van zijn taken ontheven. Aanvankelijk zou assistent-trainer John Kamphuis die taken waarnemen, maar donderdagavond stond Willem Leushuis al als interim-hoofdtrainer voor de spelersgroep. In hoeverre mocht er al op de derde dag na zijn aantreden effect worden verwacht. Helemaal toen bleek, dat hij niet kon beschikken over de geblesseerden Bemjamin Roemeon en Kay Velda. Dat betekende de rentree van Mohammed Al Haydar en tevens was er een basisplaats ingeruimd voor Frank Heus, waardoor Haico Epe weer vanaf de bank moest toekijken.

DVS haalt rust toch niet schadevrij
Lang zag het er naar uit, dat de rust met 0-0 zou ingaan. Geen van beide ploegen konden elkaar in het eerste bedrijf veel pijn doen. De beste kans van de eerste helft deed zich pas voor in de 20e minuut en die was voor de bezoekers. Uit de pass van Joran Pot kon Maurice de Ruiter aanleggen voor een schot, maar dat werd gekeerd door doelman Richard van Nieuwkoop. Kort daarna zorgde Jorran van Santen er met zijn sliding voor, dat Joël Tillema na een steekpass alleen voor Daan Huiskamp kon opduiken en er zelfs geen corner aan overhield. Maar de gezapige eerste helft kreeg rond de 35e minuut een roerige fase. Allereerst volleerde Jeffrey Jongeneelen het leer net naast het Ermelose doel, maar uit de tegenaanval zette Maurice de Ruiter met een goede pass Frank Heus vrij voor Van Nieuwkoop. De doelman was het probleem niet, maar de inzet ging wel net naast.

Het vervolg had geen Rijnsburgse treffer op hoeven te leveren, maar de terugspeelbal van Mohammed Al Haydar was te zacht, waarna Jordy Stroker het speeltuig bemachtigde, voordat doelman Daan Huiskamp kon wegwerken. De afronding werd gegund aan Jeffrey Jongeneelen, 1-0. Die treffer kreeg al heel snel een vervolg, toen Rijnsburgse Boys rechts naast de ‘zestien’ een vrije trap mocht nemen. De indraaiende vrije schop koerste via het hoofd van Roald de Vries naar de verre hoek, waar Joël Tillema met het laatste contact de 2-0 op zijn naam zette. Dat leek voor de geplaagde ploeg uit Ermelo de nekslag, hoewel nog wel geprobeerd werd om de stand voor de rust een beter aanzien te geven. Het bleef bij twee hoekschoppen.

DVS na rust toch nog langszij
Met Isa Kiziler voor Deniz Sahbaz bracht Willem Leushuis wat meer snelheid voorin in. Die tweede helft bood vooralsnog weinig spektakel. De thuisclub verwachtte, dat DVS meteen veel druk zou zetten en dat er voor de “Uien” veel ruimte zou ontstaan. De Ermeloërs wachtten op Rijnsburgse Boys met het oog op een hogere score in verband met de tweede periode. Er gebeurde vooralsnog dan niet veel in het tweede bedrijf. In de 63e minuut moest Hayri Pinarci met een sliding wel voorkomen, dat Jeffrey Jongeneelen door kon breken. Zonder echt druk gezet te hebben, kwam DVS in de 66e minuut wel dichterbij. De vrije trap van Joran Pot op zo’n twintig meter van het doel ging door de muur, waarna doelman Richard van Nieuwkoop de inzet nog wel smoorde met zijn lichaam. Vervolgens rolde het leer langzaam over de doellijn. Voor DVS het sein om op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Dat perspectief ontstond volop, toen Maurice de Ruiter na een goede actie vanaf links het doel naderde.

De ruimte was er niet om zelf tot afronding te komen. Zijn voorzet kwam voor Isa Kiziler op zijn verkeerde been, zodat die kans verloren ging. De gastheren antwoordden in de 79e minuut. Het schot van Jeffrey Jongeneelen werd keurig gepareerd door Daan Huiskamp en Mohammed Al Haydar voorkwam vervolgens een succesvolle rebound. Invaller Giovialli Serbony schoot in dezelfde minuut knap in, maar ook deze bal dook Daan Huiskamp uit het doel. Voor de laatste tien minuten koos Willem Leushuis met het inbrengen van Edmund Mijnheer voor Hayri Pinarci voor een opportunistische strijdwijze. Mohammed Al Haydar schoof met zijn lengte door naar voren. Die opzet betaalde zich meteen uit. Na een combinatie legde Frank Heus af op Joran Pot. Op zijn schot vanaf zo’n vijfentwintig meter had doelman Richard van Nieuwkoop maar half een antwoord. Als een volleerde spits joeg Mohammed Al Haydar het leer in de verre hoek. Het zorgde voor de meest hectische fase van de wedstrijd, waar beide club nog op zoek gingen naar de winst.

Met nu veel ruimte tussen de linies kwamen beide ploegen er nog wel dreigend uit. De extra tijd was al ingegaan, toen Lars Dekker met zijn invalbeurt voor de moegestreden Frank Heus zijn officiële competitiedebuut kon maken. De meeste ruimte ontstond nog voor DVS, maar de passing was door de gebruikte energie te onnauwkeurig om ook die winnende treffer te maken. Het bleef dus bij het ene punt, waar alleen de grootste optimisten halverwege nog op gerekend hadden. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar er was in ieder geval weer een schaap over de dam. DVS mag in ieder geval moed putten, dat het nu eens niet een voorsprong verspeelde, maar vanuit een achterstand terugkwam tot een gelijkspel.

“Een belangrijk punt”
Veel tijd had interim-trainer Willem Leushuis niet, dus was de vraag, wat hij in zo’n korte tijd kon doen in de aanloop van deze wedstrijd: “Heel weinig en heel veel en dan moet je het geluk hebben, dat je bij een kampioenskandidaat als Rijnsburgse Boys een goed resultaat weghaalt. Als je nieuw voor de groep staat, moet je de spelers nog leren kennen. Door de blessures van een twee, drie spelers had ik niet zo heel veel te kiezen vandaag. Ik had Isa donderdag tijdens de training al in de spits gezet. Ik weet, dat hij snelheid en een enorme drive heeft en Lars Dekker heeft zijn officiële debuut gemaakt in de competitie. Dat is goed voor de club.”
Het verloop van de wedstrijd ontspon zich zoals verwacht: ”Als ik over de hele wedstrijd kijk, hebben wij twee schietkansen weggegeven, heeft Rijnsburg geen ene uitgespeelde kans gekregen en hebben wij er twee gehad. Het wedstrijdverloop was precies, zoals wij dat wilden. Wij bepaalden het tempo van de wedstrijd en controleerden. Dat is precies wat ik wil met mijn ploeg. Of dat nu aanvallend of verdedigend is, wij controleerden de wedstrijd. Je hebt alleen pech met die twee doelpunten voor hun; een individuele fout kan altijd voorkomen en ik vond die vrije trap heel makkelijk gegeven. Frank had die kans moeten benutten, want daarna ontstaat die terugspeelbal. We hadden met een voorsprong kunnen gaan rusten. Die 2-0 was een nekslag voor ons, maar gelukkig was het snel rust, zodat we weer konden reorganiseren.”

Ook na de thee liet Leushuis zijn ploeg gecontroleerd spelen: ”Zij verwachtten, dat wij er in de tweede helft meteen vol op zouden klappen, maar dan zouden we zo een derde doelpunt om de oren hebben gekregen. Daarom bleven we zo voetballen als in de eerste helft, totdat die 2-1 zou vallen. Het was belangrijk, dat we goed in de organisatie zouden blijven spelen. Ik wist, dat we de wedstrijd niet zouden verliezen, als we die 2-1 maakten. Als het tien minuten voor tijd nog 2-0 zou staan, konden we alsnog de poort achterin openzetten. Het plan kwam precies uit. Na die 2-1 stuurden we de pinchhitter naar voren, Mohammed, en hopla. Je hebt als trainer de mogelijkheid om tactisch in te grijpen en dat pakte gelukkig goed uit.” Intussen sijpelen de uitslagen binnen, waarbij een aantal directe concurrenten won, maar een opgeluchte oefenmeester keek vooral naar het eigen resultaat:”Dit is een belangrijk punt en we moeten vooral naar ons zelf kijken.”

Foto's genaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Jorran van Santen, Mohammed Al Haydar, Basil Camara, Roald de Vries, Joran Pot, Coen Vloedgraven, Hayri Pinarci (81’ Edmund Mijnheer), Frank Heus (90+3’ Lars Dekker), Deniz Sahbaz (46’ Isa Kiziler), Maurice de Ruiter.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Roderick Giellisse, Masies Artien, Jeroen Hessing, Niek Ossevoort, Donny Verdam (69’ Jorn van Lunteren), Wesley Goeman, Jordy Strooker, Jeffrey Jongeneelen, Joost Leonard (64’ Giovialli Serbony), Joël Tillema.

Scheidsrechter: Dhr. J.W.M.v.d.Laan uit Cuijk

Scoreverloop: 35’ Jeffrey Jongeneelen 1-0, 38’ Joël Tillema 2-0, 66’ Joran Pot 2-1, 82’ Mohammed Al Haydar 2-2.

Resultaat Derde Divisie 4 februari (22e speelronde; 10e ronde tweede periode):
Het punt leverde DVS nog geen positieverbetering op. De Ermeloërs bleven dertiende, maar nu wel met 25 punten. Qua verliespunten zouden de geelzwarten nog altijd twee plaatsen kunnen zakken. Rijnsburgse Boys klom ondanks het puntverlies wel een plek naar de vijfde. Met 33 punten bedraagt het gat met de koploper nog wel negen punten, maar die komt nog naar “Middelmors” en speelde al een wedstrijd meer. Door het gelijkspel verspeelden de “Uien” de voordelige positie in de tweede periode.
Huizen-FC Lisse: In een aantrekkelijke eerste helft werd niet gescoord, maar FC Lisse nam vroeg in de tweede helft een 0-1 voorsprong. Daarbij bleef het. De bezoekers handhaafden zich daarmee aan kop met nu 42 punten. Huizen bezet met 18 punten uit 22 wedstrijden nog steeds een directe degradatieplek.
FC Rijnvogels-IJsselmeervogels: Spektakel op “De Kooltuin”, waar de thuisclub na een 2-0 voorsprong de stand nog 2-2 zag worden. De derde treffer voor FC Rijnvogels kort voor tijd leverde niet de drie punten op, want IJsselmeervogels ging er in de extra tijd nog overheen. Door de 3-4 blijven de “Rooien” met een punt achterstand in het spoor van de koploper. De nederlaag leidde de Katwijkers terug naar de vijftiende plaats met 23 punten uit 21 wedstrijden.
Capelle-Scheveningen: De eerste thuiszege voor Capelle is een feit. Na een rode kaart bij de bezoekers kregen de Slot-bewoners meer grip op de wedstrijd, die desondanks in 0-0 leek te eindigen. Tot de 1-0 in de slotminuut viel. Nuttige punten voor de Rijnmonders, die nu vier verliespunten minder hebben dan DVS en de vijftiende plek verlieten voor de veertiende. Scheveningen zakte weer naar de vierde plaats met 38 uit 21.
ASWH-Quick Boys: De Ambachters noteerden de eerste driepunter in 2017. Door de 2-1 winst heroverde ASWH de derde plek en blijft met 40 punten met weliswaar een wedstrijd meer gespeeld wel in beeld voor de titel. Quick Boys werd met 27 door de 2-1 uit het linker rijtje geworpen maar heeft nog wel twee inhaalbeurten te goed. Bovendien liepen de Katwijkers daardoor averij op in de tweede periode.
Harkemase Boys-Jong FC Volendam: Het kleine uur vertraging vanwege een blessure bij de leidsman haalde de thuisclub niet uit het ritme. Na de 2-0 werd het nog wel 2-2, maar uiteindelijk haalden de wijdbroeken met 4-2 nog bakzeil. Met 30 punten uit 21 punten is Harkemase Boys terug in het linker rijtje en bracht de club ook qua verliespunten weer bovenaan in de tweede periode. Jong FC Volendam ruilde met Rijnsburgse Boys van plaats met 33 uit 21.
SteDoCo-Jong FC Groningen: Behalve de openingsfase speelde Jong FC Groningen in Hoornaar een gewonnen wedstrijd. De teller liep gestaag op naar 0-4. In punten achterhaalden de noorderlingen de Volendammers, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld. SteDoCo bleef twaalfde met 26 uit 21.
VVOG-Jong Almere City FC: Dat de wedstrijd spannend bleef, kwam vooral, doordat er na de enige treffer halverwege de eerste helft niet meer werd gescoord. VVOG nam daarmee revanche voor de ontluisterende 8-1 eerder in Almere. Positieverbetering met 31 punten uit 21 wedstrijden leverde dat nog niet op, maar een achtste plaats voor een debutant is toch keurig. Jong Almere City FC bleef hekkensluiter met 16 uit 21, terwijl het gat met de slechtste herkanser groeide tot vijf punten.
ODIN’59-ONS Boso Sneek: Na veertien wedstrijden zonder zege pakte ODIN’59 weer eens de volle winst. En dan nog met overtuigende cijfers. Het werd 4-1 op “Assumburg”. Desalniettemin blijven de Heemskerkers de slechtste herkanser. Weliswaar met evenveel punten als FC Rijnvogels (23), maar wel met een wedstrijd meer gespeeld. ONS moest een plaats inleveren en staat nu elfde met 27 punten uit 21 wedstrijden.