93'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

18 maart 2017 14:30

Ritmeester, M.

DVS’33 Ermelo heeft geoogst op “De Kooltuin”. Misschien niet lof voor een hele wedstrijd sprankelend voetbal, maar wel drie goals. Die waren voldoende voor de derde overwinning op rij, alsmede de vierde in de derde periode uit even zoveel speelrondes. In Katwijk a/d Rijn was FC Rijnvogels de tegenstander.
De in degradatiegevaar verkerende debutant kende een merkwaardige voorbereiding op deze wedstrijd, die de stageplek vormde voor Foreholte-coach Marcel IJzendoorn. Hij leidde de training afgelopen donderdag en deed de coaching. De Katwijkse “Vogels” kennen normaliter een uitstekende wedstrijdmentaliteit, maar bleven daarin ondermaats tijdens het vorige competitieduel bij de Almeerse beloften. Er mocht dus een getergd FC Rijnvogels aan de aftrap verwacht worden. De donderdag was geheel ongebruikelijk ingeruimd voor een conditietraining en Hein van Heek mocht zich in deze wedstrijd op geen enkele manier bemoeien met de coaching. Door schorsingen kon de stagiair-trainer niet gebruik maken van de geschorste Bright Ampong en Jaap van Duijn.
Interim-trainer Willem Leushuis kon echter evenmin beschikken over een volledige selectie. Zo ontbrak Basil Camara vanwege een blessure en bleef Hayri Pinarci ziek thuis. Edmund Mijnheer was wel een plaats toebedeeld op de bank, maar bleek nog onvoldoende fit om zelfs maar op het wedstrijdformulier te verschijnen. Achterin kon DVS dus niets lijden. Roald de Vries was wel weer terug.

DVS voor rust naar zeker lijkende voorsprong
FC Rijnvogels toonde wel goede wil in de strijd tegen degradatie en kwam in de eerste minuten nog in het Ermelose strafschopgebied, maar zonder gevaar. De eerste dreiging deed zich in de 4e minuut aan de andere kant voor over de rechterflank, waar Haico Epe de aanval opzette. Na de kaats met Maurice de Ruiter kwam Benjamin Roemeon samen met Frank Heus in scoringspositie. De laatste gaf de bal voldoende kracht mee, zodat doelman Peter Messemaker het leer niet meer genoeg van richting kon veranderen. Alles wat Katwijk lief was, wilde geloven in buitenspel, maar dat werd twee meter meer naar links opgeheven. DVS steunde dus al vroeg op een voorsprong. Beide ploegen hadden de nodige slordigheden met balverlies tot gevolg, maar de Ermeloërs waren na die 0-1 wel de bovenliggende partij. Bovendien hielden de combinaties van de bezoekers meer vernuft in dan die van FC Rijnvogels. Na ruim een kwartier leek het duel al beslist, toen Kay Velda na een goede aanval het steekpasje gaf op Benjamin Roemeon. Dat had niet helemaal de juiste richting, maar de wendbare aanvaller kwam toch tot een schuiver in de linkerhoek, die voor doelman Messemaker onhoudbaar was.

Met het oog op een eventuele periodetitel kon DVS werken aan een mooi doelsaldo. Het stokte echter en de wedstrijd werd weer meer open. Zo dook doelman Daan Huiskamp in de 21e minuut een schot van Pieter van der Breggen uit de hoek ten koste van een corner en speelde Romano van der Stoep vanaf de linker kant twee DVS’ers uit, maar besloot met een directe doelpoging in plaats van af te leggen. Nadat nog twee Katwijkse pogingen niet doelgericht waren eindigde een rush van Benjamin Roemeon na een dik half uur voetbal vanaf de linker zijlijn naar binnen in een schot, dat via de paal naast ging. Het zou voor de rust de laatste serieuze poging van Ermelose kant zijn. Anderzijds bleven de geelzwarten hun verdedigende taken goed uitvoeren. Zo was de hardwerkende Frank Heus niet te beroerd om met zijn sliding een steekpass te voorkomen. Het Ermelose doel kwam voor de thee dan ook niet meer onder druk.

DVS stelt zege in extra tijd veilig
Na de rust besloot de stagiair-trainer van de thuisclub hoger druk te gaan zetten. Het voetbal van FC Rijnvogels werd ook opportunistischer. Daan Huiskamp was dan ook de eerste keeper, die moest handelen. In de 46e minuut had hij echter weinig moeite met de kopbal van Niels van Veen, maar de doelman had vervolgens een uitstekende voortzetting in huis met zijn befaamde uittrap, waardoor DVS snel in het Katwijkse strafschopgebied verscheen. De voorzet van Benjamin Roemeon werd weliswaar met de hand geroerd, maar scheidsrechter Ritmeester zag er geen opzet in. Een minuut later had Maurice de Ruiter de wedstrijd in het slot kunnen schieten, toen hij vanaf links op aangeven van Joran Pot de ‘zestien’ in kon gaan. Zijn inzet werd gestopt door Messemaker, die goed uitkwam. In de 50e minuut kwamen de gastheren tot de tweede aanval, die nog door Joran Pot weggewerkt kon worden. In het vervolg legde Romano van der Stoep aan voor een schot, maar het leer stuitte net te hoog op, waardoor de gehaaste poging in kansrijke positie hoog over ging. Twee minuten later ontstond aan de andere kant weer een uitgelezen mogelijkheid voor DVS, toen Maurice de Ruiter Frank Heus vrij voor het Katwijkse doel neer zette.

De maker van de 0-1 slaagde er niet in om zijn tweede te scoren. In de tegenstoot raakte Daan Huiskamp geblesseerd. De goalie plaatste het leer in de voeten van een Jim Havenaar en moest toen met gevaar voor eigen leven het duel aan met derdedivisie-topscorer Arno Dijkstra. Het leek er even op, dat hij gewisseld moest worden, maar Huiskamp liet zich niet vervangen. De aanvaller dwong Mohamed Al Haydar vijf minuten later met een sliding tot een hoekschop. De centrale verdediger ruimde heel veel op en ook bij deze corner werkte hij weg. Het vervolg leverde echter weer een hoekschop op, waaruit FC Rijnvogels wel succes had. Arno Dijkstra verlengde deze met het hoofd, waarna Jim Havenaar het leer recht voor het doel tegen de touwen knikte. De thuisclub putte er hoop uit en kort hierna kopte Pieter van der Breggen op de bovenkant van de lat. De druk nam even wat toe met een aantal vrije trappen richting het Ermelose doel tot gevolg. Echt uitgespeeld was het allemaal niet en het geblokte schot van Romano van der Stoep door Haico Epe in de 63e minuut was uitermate nuttig. DVS kwam er zelf ook nog gevaarlijk uit, zoals in de 68e minuut, toen Maurice de Ruiter met zijn pass in vrijstaande positie Frank Heus de ruimte bood.

Zijn doelpoging was geplaatst, maar door het uitkomen van Messemaker ook naast het doel gericht. Zo bleef de wedstrijd dus spannend. De moegestreden Frank Heus werd voor het laatste kwartier gewisseld voor Deniz Sahbaz, die in de 85e minuut in de rebound van dichtbij een mogelijkheid kreeg. Ook hij stuitte op de doelman. Zo ging de laatste officiële minuut in met de wissel van Joran Pot voor Lars Dekker. De 1-3 zou in de extra tijd toch op het scorebord verschijnen na een lange trap van doelman Daan Huiskamp. Deniz Sahbaz kopte deze door, waarna Benjamin Roemeon zich tussen twee Katwijkse verdedigers door wrong en vervolgens met een verwoestend schot in de korte hoek keeper Peter Messemaker verbouwereerd achterliet. In de 5e minuut van de extra tijd liet Willem Leushuis Vinh-Dat Ly zijn officiële debuut maken. De speler van het tweede elftal en eerstejaars senior zou de bal niet meer aanraken, want direct hierna volgde het laatste fluitsignaal.

“Geen moment zorgen”
Voor oefenmeester Willem Leushuis was het na de 0-2 zeker nog geen gelopen koers:”Voor een tegenstander, die zes wedstrijden achter elkaar verliest, komt de eerste overwinning er een keer aan, maar dat mag alleen niet tegen ons gebeuren. Zo’n wedstrijd als deze is voor hun natuurlijk ook alles of niets. Ik wist, dat zij wat extra’s konden, als ze in de tweede helft in de richting van de kantine speelden, maar ze zouden alleen kunnen scoren vanuit spelhervattingen. Bij die 1-2 krijgt die speler de bal wat gelukkig op de kop, maar wij hebben daarna ons hoofd er goed bij gehouden. Als je zelf de kansen dan niet afmaakt, en daarvan hebben we er toch vijf, zes alleen voor de keeper genoeg gehad. Dat is natuurlijk goed keeperswerk. Ik heb me eigenlijk ook geen moment zorgen gemaakt, hoewel ik in vergelijking met voorgaande wedstrijden toch wat verslapping merkte. Verslapping lig in een wedstrijd zoals deze op de loer. Dat zal nooit gebeuren, als je tegen IJsselmeervogels of VVOG speelt.

Daar heb ik tijdens de trainingen in de afgelopen week op gewezen. Na die 0-2 trad er nog meer verslapping op. We hebben de bal in de eerste helft vijftien keer naar de verkeerde kleur gespeeld. Ik heb in de rust ook gezegd, dat we vandaag maar van één tegenstander konden verliezen en dat was van ons zelf. Ik kan ondanks wat verslapping wel tevreden zijn over deze wedstrijd, want we hebben maar één kans weggegeven, terwijl wij een aantal keer één op één op hun keeper afkwamen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Haico Epe, Mohamed Al Haydar, Jorran van Santen, Roald de Vries, Coen Vloedgraven, Kay Velda, Joran Pot (90’ Lars Dekker), Benjamin Roemeon (90+5 Vinh-Dat Ly), Maurice de Ruiter, Frank Heus (76’ Deniz Sahbaz).
Opstelling FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Sonny ten Hoope (83’ Sander van der Gugten), Mart Spierdijk, Joey Zandbergen, Rob Zandbergen, Pieter van der Breggen, Sander van der Horst (63’ Mitchel Beijersbergen), Romano van der Stoep, Niels van Veen (77’ Mitchell Theuns), Jim Havenaar, Arno Dijkstra.

Scheidsrechter: Dhr. M. Ritmeester uit Maarssen

Scoreverloop: 4’ Frank Heus 0-1, 17’ Benjamin Roemeon 0-2, 58’ Jim Havenaar 1-2, 90+3 Benjamin Roemeon 1-3.

Resultaten Derde Divisie (27e speelronde; 4e ronde derde periode):
Na de derde zege op rij lonkt het linker rijtje al weer voor DVS, dat een plaatsje steeg naar de tiende. De geelzwarten hebben evenals de nummer negen 37 punten, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld. De nummer acht heeft slecht één verliespunt minder en de nummer zeven twee. De voorsprong op de beste herkanser bedraagt nu acht punten. In de derde periode zijn de Ermeloërs na vier ronden nog de enige zonder puntverlies, terwijl de naaste belagers puntverlies leden. De nieuwe koploper volgt de geelzwarten nu op drie punten. Voor FC Rijnvogels worden de zorgen alleen maar groter. De verschillen met de hekkensluiter en de twee herkansers bleven met 23 uit 27 precies hetzelfde, terwijl de eerste veilige plaats een punt wegliep.

SteDoCo-FC Lisse: De thuisclub koerste na een vroege voorsprong af op een verrassing, maar moest uiteindelijk nog wel in de achtervolging op de koploper. Dat lukte nadat beide ploegen met tien man stonden. Door de 2-2 moest FC Lisse de eerste plaats inleveren en zakte vanwege een doelsaldo naar de derde plek. Met 49 uit 26 bedraagt de achterstand op de nieuwe lijstaanvoerder slechts een punt. SteDoCo voegde een nuttig punt toe aan het totaal van 29 en staat slechts een plaats boven de beste herkanser. De voorsprong is ook slechts één punt, maar de Hoornaars speelden twee wedstrijden minder. Perspectief derhalve voor de vaandeldrager van het voetbal in Giessenlanden.
Jong Almere City FC-Scheveningen: De rodelantaarndrager deed voor rust niet onder voor Scheveningen en kreeg in de tweede helft mogelijkheden. De “Schollekoppen” beslisten het duel kort voor tijd in hun voordeel en door de 0-1 namen zij de koppositie weer over van FC Lisse. De voorsprong met 50 uit 26 op de twee runners up is minimaal. Dankzij de overige resultaten veranderde er onderin niets voor Jong Almere City FC met 21 uit 26
Huizen-IJsselmeervogels: De aloude Zuiderzee-derby werd in de slotfase beslist in het voordeel van IJsselmeervogels. De “Vogels” schoven zodoende met 49 uit 26 weer door naar de tweede plek. Voor de thuisclub blijft de situatie precair met 24 uit 27. De voorsprong op directe degradatiekandidaat is minimaal en het gat met de eerste veilige plaats bedraagt in verliespunten liefst twaalf.
Rijnsburgse Boys-Jong FC Volendam: Geen van beide zal zich winnaar voelen bij de 1-1, waarbij de “Uien” de voorsprong verspeelden. Rijnsburgse Boys zakte zelfs naar de zesde plaats met 41 uit 25. Jong FC Volendam handhaafde zich op de vierde plek met 45 uit 27, maar heeft wel zeven verliespunten meer dan de twee runners up.
ODIN’59-ASWH: In de schaduw van kasteel Assumburg deden de twee qua veldspel niet veel voor elkaar onder, maar leidde ASWH bij de rust wel met 0-2. Na rood voor clubtopscorer Eelke de Graaf kwamen de Heemskerkers nog wel terug tot 1-2 en daarbij bleef het. ASWH verruilde met Rijnsburgse Boys van plaats met 43 uit 26. ODIN’59 bleef met 29 uit 27 de beste herkanser.
VVOG-Quick Boys: Een beter spelend Quick Boys nam voor de rust een 0-2 voorsprong. In het mooie affiche kwamen de Harderwijkers terug tot 2-2, maar in de slotminuut viel het kwartje goed voor de kustbewoners. Door de 2-3 stegen de Katwijkers naar de negende plaats met 37 uit 26. VVOG bleef zevende met 39 uit 27.
Harkemase Boys-Jong FC Groningen: De beter speldende beloften namen voor rust een 0-2 voorsprong, maar na de thee herstelde Harkemase Boys de balans. Door de 2-2 handhaafden de Harekieten zich op de achtste plaats. FC Groningen zakte uit het linker rijtje en vindt zich nu met 36 uit 27 terug op de elfde plek.
Capelle-ONS Boso Sneek: De Friezen hadden aan een enkele kans voldoende om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Ondanks dat bleef ONS twaalfde met 35 uit 27. Nummer dertien Capelle kan daar met twee punten minder, maar met nog een duel te goed, overheen.