Ralf Hovestad

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

1 april 2017 15:00

Puts, K.

Een punt lag in het verschiet voor DVS’33 Ermelo in het uitduel op “De Westmaat” en daar zou niets aan gestolen zijn, maar Berry Powel besliste anders met zijn treffers voor IJsselmeervogels. Dat beleefde met de 2-1 een uitstekend weekend, omdat de twee naaste concurrenten punten verspeelden en nam op de koop toe de eerste plaats in de derde periode van de geelzwarten over. Daar zakten de Ermeloërs een plaatsje, evenals op de ranglijst, waar nu de elfde plaats wordt ingenomen.
Bij de thuisclub konden twee twijfelgevallen, waaronder Berry ‘Power’, gewoon spelen en ook oud-DVS’er Ali Akla was na zijn schorsing weer van de partij. De Harderwijker was niet geselecteerd voor de interland van Irak, maar Shanon Carmelia wel voor Curaçao. Met Korsau speelde hij afgelopen week gelijk tegen El Salvador.
Willem Leushuis, die vijftien maanden als hoofdtrainer met succes actief was aan de rode kant van “De Westmaat”, kon weer beschikken over Basil Camara. Zodoende nam Haico Epe weer plaats op de bank.

DVS kan verdiende voorsprong niet de rust inbrengen
Waar DVS in de thuiswedstrijd door hoog druk zetten en veel korte combinaties het succes zocht, maar wel met 1-6 aan de broek kreeg, wilden de geelzwarten het spel nu graag aan de titelkandidaat overlaten. Toch was het begin overduidelijk voor DVS. Maurice de Ruiter haalde vanaf de aftrap al de achterlijn en kreeg ook een corner. Hij raakte door een botsing met een ballenjongen geblesseerd, maar kon wel verder spelen. In de 3e minuut kwam Benjamin Roemeon er razendsnel uit, maar zag de mee opgekomen Joran Pot niet, waardoor een uitval met veel perspectief niet goed uitgespeeld werd. In de eerste helft zouden er nog meer countermogelijkheden komen, die door onzorgvuldigheid niet het maximale rendement opleverden. In de 6e minuut lag er weer alle ruimte voor Benjamin Roemeon, maar de rappe aanvaller werd hard geblokt door linksback Dennis Hollart (volgend seizoen bij de Ermeloërs zijn ploeggenoot). Pas daarna verscheen de thuisclub voor het eerst gevaarlijk in het Ermelose strafschopgebied. Bij IJsselmeervogels zou rechtsback Shanon Carmelia een aantal keren dreigend opkomen en uit zijn voorzet in de 8e minuut kon Oktay Öztürk inkoppen. Die poging ging ruim naast. De volgende aanval van de gastheren leverde twee corners op, maar die van DVS in de 12e minuut was weer veel gevaarlijker.

Roald de Vries gaf de afgemeten pass, waaruit Benjamin Roemeon vanaf rechts voorzette. Daaruit volleerde Kay Velda over. Zo hield de steekpass van Maurice de Ruiter in de 21e minuut weer veel dreiging in, maar deze was net te hard voor Joran Pot. Tien minuten later kreeg DVS wel haar verdiende voorsprong, toen Benjamin Roemeon na zijn actie aan de rechter zijlijn inspeelde op Hayri Pinarci. Hij zette twee verdedigers te kijk en wist oog in ook met doelman Jaimy Schaap drie ploeggenoten vrij voor het doel. Kay Velda was degene, die de 0-1 mocht binnenschieten. De Ermeloërs bleven daarna ook sterker, maar Maurice de Ruiter kreeg het leer in de 35e minuut na een versnelling niet bij Kay Velda en een minuut later kreeg Jorran van Santen na een slim genomen vrije trap een schietkans. Dat schot was veel te slap en vormde geen probleem voor de Spakenburgse sluitpost. Aan de andere kant schoot Oktay Öztürk een afvallende bal met een boog naast. In de 40e minuut wilde alles wat rood was graag een handsbal zien van Hayri Pinarci na een, nadat een hoog ingebrachte bal opnieuw voorgebracht werd. Wat resteerde was een hoekschop en daaruit kopte Berry Powel van dichtbij knap in. Paul Eppink kreeg zijn hand er nog wel tegenaan, maar niet voldoende om de inzet volledig te keren. De doelman raakte daarbij geblesseerd en verder spelen leek onzeker. Voor IJsselmeervogels het sein om de druk op het Ermelose doel te vergroten, maar in de extra tijd ging een kopbal van Berry Powel uit een voorzet van Ali Akla rakelings over. Twee minuten daarna waren de rollen omgekeerd en mocht de oud-DVS’er aanleggen voor een schot. Paul Eppink bleek met zijn redding de blessure goed doorstaan te hebben. De rust ging zo met 1-1 in.

Thuisclub na rust naar winst
Bij IJsselmeervogels bleef Achraf Nejmi vanwege een blessure voor de rust in de kleedkamer achter. Zijn plek werd overgenomen door Chris van Hussen. De thuisclub zette nu veel hoger druk en DVS had het moeilijk. Het centrale verdedigingsduo van de Ermeloërs werkte veel weg. Ondanks de druk van de “Rooien” viel het met de uitgespeelde kansen nog wel mee. Paul Eppink had ook nog goed het zicht op een vrije trap in de 50e minuut net buiten de ‘zestien’. In de 64e minuut gleed Soufyan Moro een voorzet van Sherwin Grot echter maar net naast. Een minuut later werd een schot van Ali Akla dusdanig geblokt, dat het over ging. Uit de hoekschop schoot Moro in, maar had Paul Eppink met een reflex het juiste antwoord. Kort hierop wilde de thuisploeg weer een penalty zien, nadat de voorzet van Powel de hand van Roald de Vries raakte, maar er was geen beweging naar de bal. Trainer Sandor van der Heide bracht voor de laatste twintig minuten Bryan Burgerhout nog in, die als invaller of stand in eerder nog weleens voor een doelpunt wilde zorgen. Soufyan Moro mocht gaan rusten.

Bij DVS verliet Jorran van Santen, die in die fase toch een paar overtredingen nodig had en al geel had ontvangen het veld voor Haico Epe. IJsselmeervogels bleef aandringen en centrale verdediger Jeffrey Buitenhuis kopte in de 77e minuut uit een hoekschop over. Willem Leushuis wisselde Kay Velda voor Frank Heus. Uiteindelijk kreeg de koploper, wat het verlangde. Ali Akla slingerde de bal het strafschopgebied in richting Berry Powel. Mohammed Al Haydar kreeg zijn hoofd niet tegen de bal, maar wel de hand in een onnatuurlijke positie. De huurling van kozakken Boys mocht zodoende in de 85e van de leidsman uit Limburg minuut aanleggen voor een strafschop en dat is bij hem een zekerheidje. Paul Eppink ging naar de verkeerde hoek. Om de 2-1 te verdedigen werd aanvaller Sherwin Grot nog vervangen door verdediger Ralph Hovestadt. Desondanks was de beste kans in de 4e minuut van de extra tijd nog voor DVS. Roald de Vries verlengde met het hoofd een vrije trap van Hayri Pinarci. Basil Camara had zodoende de bal van dichtbij bij de tweede paal voor het intikken, maar raakte deze onvoldoende, zodat deze poging naast ging. IJsselmeervogels kon de 2-1 overwinning gaan vieren.

“Gelijkspel zou terecht geweest zijn”
“Wij hebben Vogels het spel gegund en daar hebben zij weinig uitgespeelde kansen uitgehaald. Wij kunnen het spel wel maken, maar niet tegen een ploeg als IJsselmeervogels. Dan moet je zorgen, dat je de linies zo gesloten mogelijk houdt en weinig weggeeft. Dat is goed gelukt. Dat doelpunt van ons was fantastisch uitgespeeld en die van hun waren uit een spelhervatting. Wij controleerden de wedstrijd, terwijl zij meer de bal hadden. Wat dat betreft stond het bij ons allemaal goed. Natuurlijk hadden we van tevoren al gewezen op het gevaar van Berry Powel. Zonder hem had IJsselmeervogels nu in de middenmoot gestaan. En dan krijg je na die 0-1 voor ons in de laatste minuut ook nog eens de beste kans van de wedstrijd. Een 2-2 of een 1-1 zou ook wel terecht zijn geweest. Uiteindelijk hebben we van Berry Powel verloren. Ik kan er niet meer van maken”, was oefenmeester Willem Leushuis bondig in zijn nabeschouwing.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink, Jorran van Santen (73’ Haico Epe), Mohamed Al Haydar, Basil Camara, Roald de Vries, Coen Vloedgraven, Hayri Pinarci, Joran Pot, Kay Velda (79’ Frank Heus), Maurice de Ruiter, Benjamin Roemeon.
Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Shanon Carmelia, Jeffrey Buitenhuis, Marciano van Leijenhorst, Dennis Hollart, Achraf Nejmi (46’ Chris van Hussen), Ali Akla, Oktay Öztürk Soufyan Moro (71’ Bryan Burgerhout), Berry Powel, Sherwin Grot (89’ Ralph Hovestadt).

Scheidsrechter: Dhr. K. Puts uit Bunde

Scoreverloop: 31’ Kay Velda 0-1, 41’ Berry Powel 1-1, 85’ Berry Powel 2-1.
Resultaten Derde Divisie 1 april (29 speelronde; zesde ronde derde periode):
De nederlaag in Spakenburg kostte DVS dus de eerste plaats in de derde periode, die overgenomen werd door IJsselmeervogels op een punt gevolgd door de Ermeloërs. Dat is natuurlijk niet het ultieme doel van de “Rooien”, die met een voorsprong van drie punten (28-55) nu alleen de leiding hebben in de Derde Divisie. De geelzwarten zakten met 38 uit 29 naar de elfde plek.
Jong Almere City FC-FC Lisse: De rodelantaarndrager liet tegen FC Lisse geen onduidelijkheid bestaan over de bedoelingen. Met 4-0 werd de gedeeld koploper teruggestuurd naar de Bollenstreek. Met 52 uit 28 zijn de Lissenaren nu de minste runner up met een minder doelsaldo. Jong Almere City FC bezet met 25 uit 28 nog steeds een directe degradatieplaats, maar staat daar qua verliespunten net boven.
Scheveningen-Jong FC Volendam: In een onderhoudend duel zetten de wijdbroeken tot tweemaal toe de jacht op de derde plaats in met een voorsprong, maar Scheveningen maakte even zo vaak gelijk. Op basis van een beter doelsaldo bezetten de “Schollekoppen” met 52 uit 28 nu de tweede plaats. Jong FC Volendam bleef met 49 uit 29 vierde.
VVOG-ASWH: Een beter ASWH trof een goed verdedigende thuisploeg, die ook nu op voorsprong kwam. Die werd al direct ongedaan gemaakt en bij 1-1 bleef het. De Ambachters moesten zodoende de vijfde plaats prijsgeven en staan nu met 45 uit 28 zesde. Het gat met VVOG, dat nu met 40 uit 29 een groep van vijf clubs aan voert, dat op hooguit twee punten staat, bleef even groot.
Rijnsburgse Boys-Harkemase Boys: De “Uien” werkten een vroege 0-1 weg en klommen na de 2-1 zege naar de vijfde plek met 45 uit 27 en Rijnsburgse Boys kan nu op jacht naar de Volendammers. Harkemase Boys viel terug uit het linker rijtje en heeft met een wedstrijd minder evenals DVS 38 punten. De Harekieten richten zich natuurlijk op het paasweekend, waarin de tweede periode veroverd kan worden.
Capelle-Quick Boys: De Slot-bewoners leken op weg naar hun derde thuiszege, maar zagen Quick Boys in de slotminuut 2-2 maken en dat nog in ondertal van de bezoekers. De Katwijkers nemen nu met 39 uit 28 de achtste plaats in. Capelle bleef dertiende met 34 uit 28.
Huizen-ONS Boso Sneek: De 1-1 voelde voor de gastheren als verlies. Het punt hielp ONS ten koste van provinciegenoot Harkemase Boys naar het linker rijtje met 39 uit 29. Het gelijkspel hield Huizen met 26 uit 29 nog net boven de rode streep, maar de beloften uit Almere staan er qua verliespunten beter voor.
FC Rijnvogels-Jong FC Groningen: De 2-2 drukte de veldverhouding goed uit, maar desondanks zakte FC Rijnvogels naar de laatste plaats met 24 uit 29 en dat zijn toch vier verliespunten meer dan de Almeerders, maar slechts twee dan de slechtste herkanser. Jong FC Groningen kwam weer naast DVS, maar heeft een wat minder doelsaldo dan de geelzwarten.
ODIN’59-SteDoCo: De thuisclub moest er wel een achterstand voor wegwerken, maar deed met de 2-1, wat gezien de ranglijst noodzakelijk was. Omgekeerd zou het gat met de directe concurrent in verliespunten twaalf geworden zijn, maar nu kwam ODIN’59 in punten (31) gelijk met de Hoornaars, dat wel twee wedstrijden minder speelde. SteDoCo bleef zodoende met 31 uit 27 de eerste veilig plek bezetten.