88'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

22 april 2017 15:00

Nagtegaal, M.J.

Door de winst bij ONS Boso Sneek en het puntverlies van IJsselmeervogels leidt DVS’33 Ermelo weer in de derde periode. In de wedstrijden tussen de oranjehemden en de Ermeloërs houdt het scoreverloop zelden rekening met de veldverhouding en zeker de eerste helft was dat ook weer het geval. In deze editie namen de geelzwarten revanche voor de eerdere 0-1 nederlaag op de Veluwe.
De openingsfase op deze middag deed in alles denken aan de kampioenswedstrijd van de Snekers in ’13, behalve dan waar het de score betrof. De uitslag was hetzelfde, maar nu in Ermelo’s voordeel.
Bij de thuisclub was Curty Gonzales nog niet geheel fit en begon op de bank. Vanwege een lichte blessure kon oefenmeester Willem Leushuis niet beschikken over Joran Pot. Daan Huiskamp nam de plaats onder de lat weer over van Paul Eppink.
De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte vanwege het overlijden van een lid en oud-eerste-elftalspeler.

Openingsoffensief ONS zonder rendement
Het openingsoffensief van de thuisclub riep herinneringen op aan de start van de kampioenswedstrijd in ’13, waarin DVS te gast was. Toen was het nog pure kunde van de Friezen en leverde dat al vroeg in de wedstrijd een beslissende voorsprong op. Nu hadden de geelzwarten, die bij aanvang fout op fout stapelden, de storm op het Ermelose doel vooral aan zichzelf te wijten. Zij kwamen ermee weg. Yumé Ramos stond in de 2e minuut na een dieptepass vrij voor Daan Huiskamp, maar de topscorer van de Friezen kon de Ermelose goalie niet verschalken. Ook op de rebound van Fabian Stevens had hij een passend antwoord. De doelman sleepte zijn ploeg dus door deze lastige fase, waarin de verdere schade beperkt bleef tot een aantal hoekschoppen. Tegen de kopkracht van ONS brachten de Ermeloërs voldoende lengte in stelling. De eerste helft kantelde in de 12e minuut, toen Maurice de Ruiter een voorzet vanaf rechts van Benjamin Roemeon in één beweging verlengde naar Kay Velda, die vanaf links goed zicht had op de verre hoek. Het werd niet zijn mooiste schot, maar het leer caramboleerde via de paal in het Sneker doel.

Na de 0-1 was het overwicht voor DVS, dat halverwege de eerste helft mogelijkheden kreeg om de score verder op te voeren via Kay Velda en Frank Heus. De eerste schoot naast en de laatste trof doelman Bas van Wegen. De gastheren lieten pas weer wat zien in offensieve zin uit een crosspass van Gustavo van de Veen, maar Ale de Boer kreeg de bal niet onder controle. De voortzetting leverde een inworp uit. “Haal die voorzet eruit”, riep Willem Leushuis nog vanaf de zijlijn, maar Van de Veen mocht in redelijke rust voorzetten, waarna Fabian Stevens à la Beb Bakhuis buiten bereik van Daan Huiskamp inkopte, 1-1. Ook dit doelpunt strookte dus niet met de verhoudingen binnen de lijnen op dat moment. Beducht op een nieuwe achterstand leek het er even op, dat beide ploegen iets met de handrem erop speelden, maar vooral DVS had het meeste perspectief op een tweede treffer. Uit een vrije trap van Roald de Vries raakte Frank Heus het leer uit de afvallende bal maar half, maar doelman Bas van Wegen had er nog alle moeite mee om de bal uit de hoek te halen. Uit de corner kwam het speeltuig via Benjamin Roemeon bij Mohammed Al Haydar. Hij raakte de bal nog net met de punt van zijn schoen, maar kreeg deze niet langs de sluitpost. In de 36e minuut leek een combinatie Maurice de Ruiter vrij voor het Friese doel te zetten, maar de bal kreeg onvoldoende snelheid mee. Benjamin Roemeon kwam na een combinatie kort voor de rust niet tot een goed schot, zodat de rust met 1-1 inging.

Bliksemstart DVS na rust wel met rendement
De tweede helft was nog geen minuut oud, of DVS had opnieuw een voorsprong te pakken. Benjamin Roemeon plukte de bal van de voet van een tegenstander en koerste vanaf rechts het strafschopgebied in, waar hij door doelman Bas van Wegen onreglementair werd gestuit.

Maurice de Ruiter stuurde de keeper vanaf elf meter de verkeerde kant op en tekende zo voor de 1-2. ONS mocht dus weer in de achtervolging en werd daarbij het balbezit gegund. De organisatie stond echter goed bij de geelzwarten, die de opbouw van achteruit bij de Friezen overlieten aan Iloba Achuna. De centrale verdediger wist daar niet zo goed raad mee en er kwam dan ook geen tempo in de Friese aanvallen. Als er al eens sprake was van dreiging, dan kwam die van de voet van Gustavo van de Veen, die de ballen er rechts vanaf het middenveld in slingerde. Het bood Daan Huiskamp in de 50e minuut de mogelijkheid tot een fraaie save uit een voorzet van Yumé Ramos. In de 57e minuut bereikte een vrije trap de topscorer bij de tweede paal; nu kopte Yumé Ramos net over. Een minuut later werd Fabian Stevens kort voor het doel ingespeeld, maar Basil Camara voorkwam, dat de aanvaller kon draaien en tot een schot kon komen. Ondanks dat DVS zelf niet veel aan aanvallen toekwam, bleef het toch betrekkelijk makkelijk overeind. In de 75e minuut zette Coen Vloedgraven de Ermelose topscorer nog vrij in de ‘zestien’, maar Maurice de Ruiter kon de Sneker sluitpost niet verschalken met zijn schot. Willem Leushuis pleegde in de slotfase een verdedigende wissel door de hardwerkende Frank Heus eraf te halen. Voor hem kwam Haico Epe binnen de lijnen. Voor de thuisclub had toen al Curty Gonzales zijn opwachting gemaakt voor Ale de Boer. Het werd niet meer de wedstrijd van de behendige Friese aanvaller, maar het was Maurice de Ruiter, die nog eens excelleerde. Met zijn weergaloze actie vanaf rechts zette hij drie tegenstanders te kijk om het leer vervolgens in de verre hoek te deponeren.

Het was niet de eerste keer, dat hij de Ermelose aanhang zo in vervoering bracht. In de laatste vijf minuten mocht Rein Werumeus Buning het nog proberen voor Klaas de Vries. Hij kwam al direct tweemaal in scoringspositie, maar miste beide keren. Aan de andere kant stuurde Kay Velde de rappe Benjamin Roemeon het strafschopgebied in. Zijn schot was hard genoeg, maar doelman Bas van Wegen kreeg het toch klemvast. ONS besloot de wedstrijd in mineur na het slaan van Hayri Pinarci door Gustavo van de Veen. Zijn rood betekent wellicht het einde van de competitie voor hem. De middenvelder van DVS, die evenals Coen Vloedgraven een uitstekende wedstrijd speelde, was in de slotminuut weer slachtoffer van een stevige overtreding, waardoor hij zich nog moest laten wisselen. Zodoende maakte het talent Lars Dekker in de extra tijd nog deel uit van het winnende elftal.

“Plan geslaagd”
“Uiteindelijk is het plan geslaagd”, reageerde de winnende coach Willem Leushuis na afloop voor de microfoon van Piet Smit van de lokale omroep. “Maar ik heb ons nog niet zo slecht zien voetballen als in die eerste tien minuten. Daar was ik ook heel boos over. Ik heb dus geprobeerd de boel wakker te schudden in samenwerking met het publiek”, waarmee hij zijn reacties op uitlatingen van de Friese aanhang verklaarde. “Daarna werd het eigenlijk wel een makkelijke wedstrijd. Wij hadden ook meer kwaliteit en kregen voor de rust nog vier, vijf mogelijkheden om te scoren. We hebben het gewoon goed gedaan vandaag. Drie maanden geleden was het zaak om weer eens punten te pakken en nu wordt, verwacht, dat dat allemaal maar automatisch gebeurt.

Sneek blijft gewoon een lastige tegenstander met die lange ballen.” De oefenmeester had niet alleen veel waardering voor de magnifieke treffer van zijn topscorer, maar roemde vooral ook zijn verdedigende taken voorin:”Maurice deed het niet alleen geweldig met dat doelpunt bij die 1-3, maar ook in de omschakeling. Wij moesten ervoor zorgen, dat de opbouw niet via die Zimmerman mocht lopen en dat heeft hij goed gedaan. Via die nummer acht, Achuna, ging dat een stuk minder. Dat verliep dus precies volgens het plan,” aldus een blije trainer, die al vroeg na zijn aanstelling repte van de derde periodetitel en die prijs ook in een programma tegen twee topploegen nog als een realiteit ziet:”Na deze wedstrijd hebben we de derde periode weer helemaal in eigen hand.”

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Joran van Santen, Mohammed Al Haydar, Basil Camara, Roald de Vries, Hayri Pinarci (90+1’ Lars Dekker), Kay Velda, Coen Vloedgraven, Benjamin Roemeon, Maurice de Ruiter, Frank Heus (79’ Haico Epe).
Opstelling ONS Boso Sneek: Bas van Wegen, Gustavo van de Veen, Iloba Achuna, Angelo Zimmerman, Klaas de Vries (84’ Rein Werumeus Buning), Martijn Roosenburg, Danny Kampstra, Renco van Eeken, Fabian Stevens, Yumé Ramos, Ale de Boer (77’ Curty Gonzales).

Rode kaart: Gustavo van de Veen (ONS Boso Sneek)

Scheidsrechter: dhr. M.J. Nagtegaal uit Hendrik-Ido-Ambacht

Scoreverloop: 12’ Kay Velda 0-1, 24’ Fabian Stevens 1-1, 46’ Maurice de Ruiter 1-2 (pen.), 81’ Maurice de Ruiter 1-3.

Resultaten Derde Divisie 22 april (31e speelronde; 8e ronde derde periode):
Door de eigen zege en het puntverlies van koploper IJsselmeervogels nam DVS de leidende positie in de derde periode weer over met 19 uit 8. In de reguliere stand klommen de geelzwarten naar de zevende plaats met 44 uit 31. Die plaats zal het maximale zijn voor de Ermeloërs, want de nummer zes bezit acht punten meer. Anderzijds is DVS met dit puntenaantal onbereikbaar geworden voor de beste herkanser. Wat dat betreft is de missie van Willem Leushuis al geslaagd, maar de trainer wil meer. ONS heeft op de twaalfde plek met 39 punten het ticket voor volgens seizoen nog niet binnen, maar kan dat ondanks de zware tegenstander komende week wel verkrijgen.
IJsselmeervogels-FC Lisse: Dat een overwicht niet altijd tot een zege lijdt, merkte IJsselmeervogels aan den lijve. Met een treffer net voor de rust en een tien minuten na de hervatting nestelde FC Lisse zich weer naast de “Rooien” aan kop van de ranglijst. De geelblauwen waren de eerste dit seizoen, die de “Vogels” op de eigen “Westmaat’ een nederlaag toe bracht. Die kostte hen ook de leidende positie in de derde periode, waar zij met een punt achterstand nog wel de naaste belager van de geelzwarten zijn. Door de 0-2 kwamen de bezoekers eveneens op 61, maar de Spakenburgers hebben een beduidend beter doelsaldo.
Scheveningen-Quick-Boys: Tot tweemaal toe kwamen de Katwijkers op voorsprong, maar uiteindelijk werden de punten met 2-2 broederlijk “gedeeld”. Daardoor viel Scheveningen van de derde plaats terug naar de vijfde met nu 53 punten. Ook Quick Boys met nu 43 punten zakte en vindt zich nu terug op de negende plaats.
ODIN’59-Rijnsburgse Boys: De bezoekers waren het meest efficiënt en vertrokken met een 2-4 overwinning uit Heemskerk. Dat bracht de “Uien” ten koste van Scheveningen op de derde plaats, die mogelijk interessant is voor overname van een periodetitel. De achterstand op de twee koplopers bedraagt zeven punten en dat lijkt te veel om nog te hopen op de titel. ODIN’59 is na de nederlaag weer herkanser, maar op dit moment is een veel beter doelsaldo van weinig waarde.
Huizen-Jong FC Volendam: De 0-3 was wat geflatteerd, maar bezorgde Jong FC Volendam wel weer de vierde plaats. De wijdbroeken vergaarden evenveel punten als Scheveningen, maar het doelsaldo is beter. De beloften blijven DVS in de derde periode volgen op drie punten. De rode lantaarn blijft voor Huizen, dat met 26 punten een achterstand van vijf heeft op de twee herkansers en zes op de eerste veilige plek.
FC Rijnvogels-ASWH: De scherpte om met succes degradatievoetbal te spelen ontbrak bij de thuisclub, waar het geslepen ASWH twee keer van profiteerden. Het werd 1-2, waarmee FC Rijnvogels met 27 punten voorlaatste bleef en de verhoudingen met de slechtste herkanser ongewijzigd bleef (vier punten achterstand). Een goede eindklassering als nummer zes kan de Ambachters met 52 punten nauwelijks meer ontgaan, maar ook de derde plaats met een verschil van twee punten lonkt nog.
VVOG-Harkemase Boys: Voor de bezoekers was het seizoen al geslaagd en VVOG zou zich met winst ook komend seizoen weer Derdedivisionist kunnen noemen. In een heerlijke wedstrijd werd het 4-1, waarmee Jeremy de Graaf dankzij zijn hattrick ook nog eens topscorer van deze divisie werd. Met nu 43 punten werd de achtste plek weer ingenomen, terwijl Harkemase Boys dus op 42 bleef staan en weg viel uit het linker rijtje. De positie in de eindrangschikking is nog voor de periodekampioen van belang in de koppeling in de nacompetitie.
Jong Almere City FC-Jong FC Groningen: Voor de noordelingen driegt het seizoen uit te gaan als een nachtkaars, terwijl het klassenbehoud nog niet veilig is. Dat is het ook nog niet voor Jong Almere City FC, maar dat werkt zich langzamerhand op uit de onderste regionen. De 2-1 winst op de Groningse beloften hielpen de polderbewoners boven de oranje streep. Met nu 32 punten bezetten zij nu de eerste veilige plaats, maar het verschil met de twee herkansers is miniem. De trend is echter gezet. Jong FC Groningen bleef met 39 punten elfde.
Capelle-SteDoCo: Dit was in deze ronde het degradatieduel. De verschillen in het veld waren niet groot en de kansenverhouding wees Capelle als terechte winnaar aan. Door de 2-1 bleef Capelle met nu 38 punten op de dertiende plaats de twee herkansers zeven punten voor. Zo’n verschil betekent definitieve veiligheid in de volgende ronde. SteDoCo heeft evenals ODIN’59 31 punten en is op basis van een minder doelsaldo de slechtste herkanser.