92'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

6 mei 2017 14:30

Koekoek, T.

De competitie krijgt voor DVS’33 Ermelo geen verlenging na de ruime en verdiende nederlaag in Lisse. De geelzwarten speelden een kansloze wedstrijd, hoewel zij in het tweede bedrijf wel wat meer op de helft van de tegenstander kwamen. De derde periode is niet helemaal onmogelijk met een achterstand van drie punten op IJsselmeervogels, dat bovendien een aanmerkelijk beter doelsaldo heeft, maar de resterende mogelijkheid vraagt het nodige rekenwerk.  Door de nederlaag van DVS tegen FC Lisse, hebben de “Vogels” de punten nog nodig. Helemaal uitgesloten is het nog niet, maar een verlenging van het seizoen is voor de Ermeloërs niet waarschijnlijk.
De ploeg van Willem Leusheus kende voor deze wedstrijd weinig wijzigingen in vergelijking met een week eerder. Joran Pot was weer fit en speelde, waardoor Frank Heus naar de bank verwezen werd. De thuisploeg kende meer personele problemen; sterkhouder Martin van Eeuwijk stond er eveneens naast.

Initiatief FC Lisse voor rust beloond
DVS liet het initiatief aan FC Lisse. Daarbij slaagden de geelzwarten er nauwelijks in om goed op te bouwen of de juiste pass te verzenden. Dat was ook de verdienste van de runner up, die op een gezond, agressieve manier druk zette. Voeg daarbij de vele foutieve passes aan Ermelose zijde en het overwicht van de thuisclub was snel verklaard. De Lissenaren kwamen in de 5e minuut tot de eerste mogelijkheid, toen Steven Oltshoorn uit een voorzet van Justin Valk kon inkoppen. Die kopbal was niet te hard, maar doelman Daan Huiskamp had er toch de nodige moeite mee. Het bleef bij een corner. DVS kwam zelf pas in de 12e minuut voor het eerst in het strafschopgebied van de tegenstander na een voorzet van Kay Velda. Dat gevaar verdween in de kluts. Een minuut later opende FC Lisse de score, toen het op zo’n twintig meter van het doel een vrije trap mocht nemen. Boyd Stevens zette zich daarachter en schoot het leer door de ruimte in de muur. Mogelijk nog iets van richting veranderd verkeek Daan Huiskamp zich op het schot, dat laag in de rechterhoek verdween, 1-0. Qua veldverhouding een verdiende voorsprong. De Ermelose ploeg creëerde daarna ook niet zo veel, terwijl de gastheren nog tot een aantal schoten kwam, dat over ging.

Alleen Benjamin Roemeon kwam na een crosspass van Roald de Vries nog tot een schietkans, maar die inzet werd geblokt. Hoewel Koen Fokkema zich nog wel knap vrijspeelde, kwam de thuisclub evenmin tot uitgespeelde kansen. Aan Ermelose zijde schoot Joran Pot de afvallende bal na een actie van Maurice de Ruiter ruim naast. In de slotminuut van het eerste bedrijf kreeg Niels Buijs de bal nog voor de voeten in de rebound, maar de verdediger toonde zich geen koele afmaker en tikte het leer naast. De 1-0 achterstand was nog te repareren, maar dan zou de equipe van Willem Leushuis in de tweede helft toch echt uit een ander vaatje moeten tappen.

Meer tegengas van DVS in tweede helft
Het veldspel van DVS zag er na de thee toch wat beter uit. De geelzwarten gingen de persoonlijke duels wat beter in. Dat resulteerde echter niet in kansen en de eerste was na vijf minuten weer voor de gastheren. Uit een voorzet van Boyd Stevens kwam Steven Oltshoorn teveel onder de bal en kopte over. Een minuut later dacht Mohammed Al Haydar het duel met Koen Fokkema onder controle te hebben, maar de behendige aanvaller pikte het leer op de achterlijn nog op. Daan Huiskamp bleef attent en lag na de doelpoging goed in de weg. Nog in dezelfde minuut legde Kevin van der Zwet binnen de ‘zestien’ aan voor een schot, dat vlak voor Daan Huiskamp door Rowdy van der Putten van richting werd veranderd. Hierdoor was de Ermelose sluitpost verslagen.

Na de 2-0 leek een grotere voorsprong waarschijnlijker dan de aansluiting voor de bezoekers. In de 62e minuut pleegde Willem Leushuis een dubbele wissel. In de verdediging maakte Jorran van Santen plaats voor Haico Epe en Frank Heus kwam in het veld voor Coen Vloedgraven. Met een gelopen koers vielen zij niet onverdienstelijk in. Bij de geelblauwen verving Martin van Eeuwijk twee minuten later spits Oltshoorn. Hij kwam halverwege de tweede helft al meteen op aangeven van Koen Fokkema oog in oog met Daan Huiskamp. De goalie keerde de inzet, dat vanaf een meter ingeschoten werd. In de 71e minuut dook Frank Heus op een goed passje van Hayri Pinarci voor doelman Tim Orlowski op. Hij kwam net een voetje te kort om de doelman te testen. Martin van Eeuwijk meende met nog een kwartier te gaan recht te hebben op een penalty, maar misschien vond scheidsrechter Ritmeester wel, dat hij wat te makkelijk over het been van Basil Camara ging. Kort nadat Lars Dekker in de 78e minuut bij de bezoekers Joran Pot had afgewisseld, klopte Koen Fokkema de Ermelose verdediging op snelheid en probeerde het leer onder doelman Daan Huiskamp te schieten. Dat lukte hem niet. Dezelfde Lisse-speler behield twee minuten later het overzicht en zette Martin van Eeuwijk vogelvrij voor het doel. De aanvaller ging onderuit en kon deze uitgelezen kans dus niet verzilveren.

Basil Camara ruimde vervolgens op. Ondertussen viel Lars Dekker lekker in. Hij was in de 78e minuut ingebracht voor Joran Pot. Hij strooide met zuivere passes en dwong doelman Orlowski tot zijn enige grote redding van de wedstrijd. Het schot van de invaller daalde net onder de lat, maar de keeper tikte het leer over. Het slotakkoord was voor de thuisploeg in de extra tijd. Daan Huisman keerde de inzet van Boyd Stevens nog wel, maar op de rebound van Koen Fokkema was geen redding meer mogelijk. Sneu voor de doelman, die met een aantal uitstekende reddingen een veel grotere nederlaag had voorkomen, maar de 3-0 was geenszins geflatteerd. Positief in deze wedstrijd was het sterke invallen van Lars Dekker.

Geen scenario over
“Ik heb geen scenario meer over voor het winnen van de derde periode”, gaf DVS-coach Willem Leushuis na afloop van de wedstrijd toe:”Een gelijkspel vandaag was goed geweest, maar we hebben er deze wedstrijd niet uitgehaald, wat er inzat. Lisse heeft heel verdiend gewonnen en de uitslag had veel groter kunnen zijn. Zij zetten wel steeds goed druk op de bal, maar wij waren niet alert genoeg om ons daaronder uit te voetballen, hoewel die mogelijkheden er wel waren. Met name in het eerste half uur maakten we vaak de verkeerde keuzes. Het zat er gewoon niet in en we moeten blij zijn, dat het maar bij 3-0 is gebleven. Het seizoen duurt voor ons twee, drie wedstrijden te lang.

Tot vandaag speelden we nog ergens voor en dat geeft best wel druk. Daar kan blijkbaar niet iedereen even goed mee omgaan. Als je in februari gezegd zou hebben, dat we tot de voorlaatste wedstrijd mee zouden doen voor de derde periode, had ik een gat in de lucht gesprongen en nu is het gewoon mooi geweest. De doelstelling om je veilig te spelen is bereikt en het doel voor de derde periode is weg. Nu moeten we proberen om het tegen Scheveningen goed af te sluiten.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Jorran van Santen (62’ Haico Epe), Mohammed Al Haydar, Basil Camara, Roald de Vries, Coen Vloedgraven (62’ Frank Heus), Hayri Pinarci, Joran Pot (78’ Lars Dekker), Benjamin Roemeon, Maurice de Ruiter, Kay Velda
Opstelling FC Lisse: Tim Orlowski, Niels Buijs, Robert van Boxtel, Tom Zoontjes, Justin Valk, Lars Rauws, Kevin van der Zwet, Rowdy van der Putten (70’ Oliver Rifai), Koen Fokkema (81’ Richard van Heulen), Steven Oltshoorn (64’ Martin van Eeuwijk), Boyd Stevens.

Scheidsrechter: Dhr. M. Ritmeester uit Maarssen

Scoreverloop: 14’ Boyd Stevens 1-0, 51’ Rowdy van der Putten 2-0, 90+1 Koen Fokkema 3-0.

Resultaten Derde Divisie 6 mei (33e speelronde; 10e ronde derde periode):
Dankzij DVS is de beslissing om het kampioenschap nog niet gevallen. IJsselmeervogels moet nu in de slotronde nog vol aan de bak in Katwijk aan Zee, terwijl FC Lisse rekent op de medewerking van streekgenoot Quick Boys. De Lissenaren blijven op twee punten van de “Rooien” en zijn voor de titel nog afhankelijk. Met 65 punten zijn zij verzekerd van de tweede plaats en van de nacompetitie. De Ermeloërs handhaafden zich met 45 punten op de zevende plaats, wat ook het hoogst haalbare is dit seizoen. De derde periode is alleen nog mogelijk, als IJsselmeervogels verliest en de gelzwarten winnen en dat dan met zulke uitslagen, dat het mindere doelsaldo van zeven doelpunten nog weggepoetst wordt. Geen realistisch scenario.
IJsselmeervogels-Jong FC Volendam: Met spitsen als Grot en Powel kan IJsselmeervogels het ook wel zonder Ali Akla, die vorig seizoen nog voor DVS topscorer werd in de Topklasse. Een zevenklapper werd het op “De Westmaat” na een 3-0 ruststand. Jong FC Volendam kon daar niets tegenover zetten. Voor de wijdbroeken stat er met 53 punten niets meer op het spel. De zesde plaats is daarmee zeker. Voor de “Vogels” is de derde periode uiteraard bijzaak; alleen de eerste plek telt nog met een beoogd puntenaantal van 70 na de slotronde.
FC Rijnvogels-Rijnsburgse Boys: Beide gemeentegenoten hadden belang bij een zege. Die werden het beste gediend door Rijnsburgse Boys. Het verschil werd pas na de rust gemaakt, nadat de “Uien” kort voor rust een opgelopen achterstand ongedaan hadden gemaakt. Het werd na de thee ook nog 1-4, waarmee de Rijnsburgers met nu 58 punten de derde plaats vasthielden. En die plek biedt perspectief voor de nacompetitie. De thuisclub zal deze uitslag als een dubbele nederlaag gevoeld hebben, want met 30 punten heeft het de rode lantaarn weer in handen, doordat op de andere velden de uitslagen ook nog eens verkeerd uitvielen. Herkansing is nu nog het hoogst haalbare, maar ook bij winst in de slotronde is FC Rijnvogels nog afhankelijk.
Scheveningen-ASWH: Voor Scheveningen is de derde plaats met 56 punten nog binnen bereik in geval van een misstap van Rijnsburgse Boys. De thuisclub draaide een vroege achterstand om en won met 3-1 van de Ambachters. De “Schollekoppen” zullen dus komende zaterdag naar Ermelo komen voor drie punten. ASWH leverde gedeelde derde positie in door deze nederlaag en zal wellicht niet in staat zijn om het nadelige doelsaldo voor de derde plek nog om te buigen. Met de huidige 55 punten kan de nummer vijf in punten hooguit gelijk komen met de “Uien”.
Capelle-Harkemase Boys: Voor een ploeg, die in deze wedstrijd weinig belang had, kwam Harkemase Boys er met twee rode kaarten nogal gehavend uit. Met de 2-1 pakte de thuisclub meer dan het ene benodigde punt. De Slot-bewoners klommen daardoor met nu 41 punten naar de twaalfde plaats. De Harekieten bleven in punten gelijk met DVS, maar hebben een minder doelsaldo.
VVOG-ODIN’59: Even leek het erop, dat de topscorerspositie van Jeremy de Graaf versterkt zou worden met een vroege 1-0, maar VVOG zette zich in de tweede helft te kijk en liep tegen een ontluisterende 1-5 nederlaag op. Die zege kreeg in de laatste tien minuten pas gestalte. De Harderwijkers bleven met 44 punten negende. ODIN’59 is ondanks de winst nog niet uit de zorgen, hoewel met 35 punten directe degradatie is afgewend. In de slotronde zijn de Heemskerkers als beste herkanser nog afhankelijk en moet daarbij ook nog een minder doelsaldo wegpoetsen.
Huizen-Quick Boys: Het zat de thuisclub dit seizoen vaak tegen, maar in een vooralsnog beslissende wedstrijd pakte het eens goed uit. Met het nodige fortuin werden met 2-1 drie noodzakelijke punten toegevoegd, waardoor de stap terug nog voorkomen kon worden. De rode lantaarn werd met 30 punten op basis van doelsaldo over gedaan aan FC Rijnvogels. Huizen staat daarmee nog steeds onder de rode streep, maar dat kan nog veranderen. Quick Boys bleef op twee punten van DVS en voert het rechter rijtje aan. De Katwijkers kunnen nog als scherprechter fungeren in de titelstrijd.
ONS Boso Sneek-Jong FC Groningen: Die rol is ook weggelegd voor Jong FC Groningen tegen FC Lisse. De neo-profs waren al veilig, maar namen met 3-5 revanche voor de eerdere nederlaag tegen de Friezen. Daardoor klommen zij met nu 42 punten naar de elfde plaats. ONS Boso Sneek verloor er twee, maar met de 40 punten kon men de nederlaag lijden.
Jong Almere City FC SteDoCo: Grote belangen ook in dit degradatieduel. Jong Almere City FC bleef voor de zevende achtereenvolgende keer ongeslagen (waaronder twee gelijke spelen). Toen na ruim een half uur het eerste schaap over de dam was, volgden er nog vier. Door de 5-0 kan ODIN’59 het puntenaantal van nu 38 alleen nog maar evenaren, terwijl het doelsaldo van de polderbewoners ook nog eens beter is. Voor SteDoCo is rechtstreekse handhaving met nu 32 punten niet meer mogelijk, terwijl de twee clubs onder de rode streep nog voorbij kunnen komen.

Promoties naar Derde Divisie
Hoewel de (directe) degradanten nog niet bekend zijn, heeft de eerste club zich al aangemeld voor de Derde Divisie Zaterdag. ACV speelde in de voorlaatste speelronde in de Hoofdklasse B weliswaar met 2-2 gelijk bij csv Apeldoorn, maar doordat DOVO thuis tegen sv Urk niet verder kwam dan een 1-1, werden de Assenaren onbereikbaar. De Veenendalers waren door het winnen van de tweede periode al verzekerd van deelname voor de nacompetitie en Staphorst kan als de zekere nummer drie de eerste periode van de kampioen overnemen. In de derde periode leidt ACV eveneens, waardoor Flevo Boys effectief eerste staat in deze periode. Die club is overigens nog verwikkeld in de degradatiestrijd. Herkansing gaat daarbij voor nacompetitie om promotie. In dat geval pakt Staphorst, zoals het nu staat, de derde periode. Dat maakt ook de vierde plaats interessant. Daar bivakkeert momenteel csv Apeldoorn.
In de Hoofdklasse A is de beslissing nog niet gevallen. Spijkenisse leidt daar momenteel de dans, maar is door het terugtrekken van Haaglandia uitgespeeld. Met 56 punten uit 28 wedstrijden hebben de Rijnmonders een voorsprong van drie punten op naaste belager Ter Leede, dat onderuit ging in deze ronde. Achilles Veen ontfermde zich al over de eerste periode en de tweede, die evenals de eerste over veertien wedstrijden gaat, wordt geleid door Spijkenisse, dat alleen nog ingehaald kan worden door Noordwijk. Ter Leede neemt wellicht een periodetitel over.
In de Tweede Divisie zijn de kaarten nagenoeg geschud. De beloftenelftallen van Vitesse en FC Twente zijn gedegradeerd naar de Derde Divisie. Dat kan ook naar de Zondag zijn. Spakenburg weet al, dat het als momenteel slechtste herkanser niet ontkomt aan de nacompetitie. HHC Hardenberg hoopt op een overwinning bij directe concurrent UNA uit Veldhoven nog op rechtstreekse handhaving. Dan moet er wel gewonnen worden.