83'
84'
Freek Mulder

24 augustus 2016 19:30

In de vorige ontmoeting gooide AZSV de Ermelose club uit de districtsbeker door in de slotminuut de gelijkmaker te scoren en vervolgens de strafschoppenserie te winnen. Daarmee kwalificeerden de Aaltenaren zich ook voor de KNVB-beker in ’16-’17. Na de winst van de roodwitten bij competitiegenoot Staphorst stond al vast, dat DVS’33 Ermelo de tegenstander zou zijn, maar dan op de Veluwe. Een scenario als hiervoor dreigde zich te herhalen, toen de bezoekers weer op 1-1 kwamen, maar nu hadden de geelzwarten nog een helft om de zaak te herstellen. Na een eenzijdige eerste helft bood AZSV na de thee meer weerstand, maar kwam ook nu een nieuwe achterstand te boven. Na de derde Ermelose treffer was het pleit beslecht en plaatste DVS zich voor de volgende ronde, die in september gespeeld gaat worden. De naam van de Derdedivisionist gaat dan in de koker met de overige winnaars plus de profclubs behalve de eerste zes van de Eredivisie. Voor het bekerduel kon trainer Roeland ten Berge geen beroep doen op Kay Velda, waardoor Frank Heus vanaf de aftrap speelde. Daan Huiskamp stond onder de lat. De posities op het middenveld rouleerden zo, maar dat pakte goed uit. AZSV kon op volle oorlogssterkte aantreden en had op de bank Robbin Thuss. De aanvaller raakte in ’14-’15 geblesseerd bij de winnende treffer op Urk, waarmee de club zich eigenlijk veilig speelde, en werkte ruim een jaar aan zijn revalidatie. Hij zou in deze wedstrijd ook invallen.

Verschil voor rust niet in doelpunten uitgedrukt
Natuurlijk was het de vraag, welke ploeg in het voordeel was in de verzengende hitte, die over het Ermelose kunstgras hing; een compact spelend elftal, dat zich beperkte tot verdedigen, of het team, dat in eenhoog tempo de openingen wilde forceren. Trainer Dennis van Toor van AZSV koos voor een concept, waar de tegenstander ter hoogte van de middenlijn werd opgevangen, maar er nog wel ruimte achter de verdediging lag. De veldverhouding ontwikkelde zich duidelijk in Ermelo’s voordeel, waar DVS zo’n 75 procent balbezit had. Daarbij creëerde het ook nog voldoende mogelijkheden. Alles, wat geel-zwart lief was, hoopte op een strafschop na een solo van Hayri Pinarci, die binnen de ‘zestien’ gestuit werd, maar scheidsrechter Marskamp zag geen overtreding. Een houdbaar schot van Deniz Sahbaz in de 7e minuut werd door doelman Matthijs Ebbers met moeite verwerkt, twee minuten later kwam Maurice de Ruiter centimeters te kort , toen Deniz Sahbaz een inspeelpass van Haico Epe verlengde en kon Maurice de Ruiter na de onderschepping met het hoofd door Joran Pot op rechts vrij opkomen. Zijn voorzet kon door Deniz Sahbaz net niet tot doelpunt gepromoveerd worden. Halverwege de eerste helft kwam Maurice de Ruiter na een goede combinatie in hoog tempo in scoringspositie, maar zijn inzet ging net naast.

Onder de omstandigheden was het ook niet mogelijk om in een hoger tempo te voetballen. De drinkpauze werd door beide trainers tevens benut voor wat aanwijzingen, maar het spelbeeld hierna bleef hetzelfde. In de 27e minuut deed de grootste kans zich al weer voor voor DVS, nadat Hayri Pinarci de bal heroverd had en vervolgens Deniz Sahbaz bediende. In riante scoringspositie stuitte hij op doelman Ebbers. Wellicht frustreerde dat de aanvaller, want kort daarna kreeg hij geel voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal. Toch zou de aanvaller in de 33e minuut de score voor zijn nieuwe club openen na de pass van Haico Epe. De hoek was nog altijd moeilijk, maar nu trof Deniz Sahbaz wel doel bij de tweede paal, 1-0. Dat was tevens de laatste aanvallende actie van DVS-zijde voor de rust. Jorran van Santen bracht de tegenstander bijna langszij, toen hij in de 39e minuut een voorzet vanaf rechts op de eigen lat kopte. De gelijkmaker viel twee minuten later toch uit een snelle counter. De voorzet achter de Ermelose defensie werd door Rik van der Eerden goed ingeschoten. Daan Huiskamp had tot dat moment nog niets te doen gehad. De 1-1 was tevens de ruststand, waarbij de geelzwarten weer overnieuw moesten beginnen.

DVS in boeiende tweede helft naar overwinning
Toen de schaduw zich over het hoofdveld uitstrekte, werden de temperaturen om te voetballen wat geschikter. AZSV zette wel wat eerder druk en de thuisclub had iets meer moeite om de vrije man te vinden. De krachtsverhoudingen lagen nu ook wat dichter bij elkaar, maar DVS bleef nog altijd de beter voetballende ploeg. De eerste de beste mogelijkheid na de rust was ook meteen raak. In de 49e minuut mocht Deniz Sahbaz na een goede aanval over rechts aanleggen, maar kon de keeper nog niet verschalken. De afvallende bal kwam bij Maurice de Ruiter, die het leer uit de tweede lijn volmaakt op de pantoffel nam. Het schot was daardoor zo hard, dat het onhoudbaar was. Toch kon de Derdedivisionist niet lang genieten van die nieuwe voorsprong. De sterk voetballende Coplan Soumaoro ging een minuut later in zijn poging vanaf rechts het Ermelose strafschopgebied in te lopen over het been van Roald de Vries. De leidsman overlegde met zijn assistent over het plaats delict en legde de bal precies op de lijn. De vrije trap werd door het slachtoffer volgens plan hard ingebracht, waarna Rick Bouwmeister het speeltuig alleen nog maar hoefde te schampen om het voldoende van richting te veranderen. De Ermelose defensie inclusief Daan Huiskamp was verslagen, 2-2. DVS moest dus weer opnieuw beginnen tegen een AZSV, dat nu wel aanvallender speelde. Soumaoro dreigde twee keer, maar tot een echte kans werd het niet. Die was er na een klein kwartier in de tweede helft wel voor Deniz Sahbaz, die na de interceptie door Roald de Vries gevolgd door een uitstekende pass weer vrij voor het doel kwam. Zijn schot ging net naast. De spits legde in de zelfde minuut af op Maurice de Ruiter, die zijn geplaatste schot geblokt zag worden. In de 65e minuut was het wel raak, nadat Maurice de Ruiter de bal verlengde op Deniz Sahbaz. Deze poging benutte hij wel, 3-2. AZSV, dat in de tweede helft toch meer energie had moeten geven om de Derdedivisionist bij te houden, slaagde er nu niet meer in om te scoren. Kort na de drinkpauze werd Sahbaz gewisseld voor Benjamin Roemeon, die na zijn blessure zijn debuut in de hoofdmacht van DVS maakte. Voor de laatste tien minuten van de wedstrijd verving Coen Vloedgraven Frank Heus.

De eindstand werd in de 83e minuut bepaald op 4-2, toen Haico Epe na een een-tweetje vanaf de rechterflank op doelman Matthijs Ebbers afging en hem met een schuiver verschalkte. Benjamin Roemeon leek twee minuten later op weg naar een vijfde doelpunt voor de geelzwarten, maar hij werd in net buiten de beruchte lijnen onrechtmatig gekeerd door Michael Vaags, die daarvoor ook geel ontving. Het rood bleef uit, omdat de arbiter van dienst nog een meelopende verdediger had gezien. Wat gele kaarten betreft zou AZSV wel winnen van de Ermeloërs, omdat Freek Mulder nog een onbesuisde overtreding beloond zag worden. Voor Robbin Thuss was het verheugend, dat hij toch nog speelminuten kon maken en indien fit ongetwijfeld een versterking voor de Aaltense voorhoede zal vormen samen met Rik van der Eerden. Bij DVS maakte Mohammed Al Haydar de laatste minuten van de wedstrijd vol voor Jorran van Santen. Daarin gebeurde niets meer en revancheerde DVS zich voor de uitschakeling in de districtsbeker aan het einde van vorig seizoen. De volgende tegenstander in de KNVB-beker wordt zaterdag bekend.

“Goede overwinning, maar wel minpuntjes”
Roeland ten Berge was zeker meer tevreden over de wedstrijd dan afgelopen zaterdag tegen de beloften van FC Groningen. Geheel content was hij nog niet vanwege de twee gelijkmakers, zo liet hij horen in de nabeschouwing voor DVS-TV:”In de eerste helft hadden we een goed veldoverwicht en veel controle, maar moet je het eerder afmaken. Zeker in zo’n drie-tegen-één-situatie moet je scoren. Daar deden we ons zelf echt mee te kort. Dan maken zij uit een balverovering op eigen helft, een goed insnijdende bal fantastisch 1-1 en dan moet je weer opnieuw beginnen. Dan moet je de rust en de discipline weer opbrengen. Na die 2-1 gaat die vrije bal er direct weer in. Het is voorspelers frustrerend, dat je dan weer opnieuw moet beginnen, terwijl het net lekker gaat. Dat bracht ook weer spanning met zich mee over wanneer we het dan gingen afmaken. Ik moet mijn team wel een groot argument geven, dat het heel gedisciplineerd is blijven voetballen; dat we wel gedaan hebben, wat we afgesproken hadden, en maken we ook nog de 3-2 en de 4-2. Een goede overwinning, maar ik heb wel wat minpuntjes gezien in het afmaken.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Basis Camara, Jorran van Santen (88’ Mohammed al Haydar), Haico Epe, Joran Pot, Rico Wolven, Hayri Pinarci, Frank Heus (80’ Coen Vloedgraven), Deniz Sahbaz (73’ Benjamin Roemeon), Maurice de Ruiter.

Opstelling AZSV: Matthijs Ebbers, Yordi Orriëns, Stijn ter Haar, Michael Vaags, Freek Mulder, Coplan Soumaoro, Sven Spekking, Mart Schutten, Niek te Veluwe (85. Bram Rensink), Rick Bouwmeister (85’ Robbin Thuss), Rik van der Eerden.

Scheidsrechter: Dhr. M. Kampman uit Ter Apel.

Scoreverloop: 33’ Deniz Sahbaz 1-0, 43’ Rik van der Eerden (1-1), 49’ Maurice de Ruiter 2-1, 52’ Rick Bouwmeister 2-2, 65’ Deniz Sahbaz 3-2, 83’ Haico Epe 4-2.

Overige deelnemers Derde divisie Zaterdag:
Quick Boys-IJsselmeervogels: De twee oude grootmachten speelden dinsdagavond al en IJsselmeervogels vertrok met een 0-2 zege van “Nieuw Zuid”
AFC’34-FC Rijnvogels: Voor de debutant leek de bekeravond op een teleurstelling uit te draaien, maar FC Rijnvogels zette een vroeg opgelopen achterstand tegen zondageersteklasser AFC’34 al snel om in een voorsprong en won uiteindelijk met 2-6.
Magreb’90-Harkemase Boys: De Harekieten staan bijna garant voor veel doelpunten. De wedstrijd tegen de Utrechtse Derdedivisionist op de zondag vormde geen uitzondering. Na een turbulent scoreverloop was het 5-5, maar Harkemase Boys nam de strafschoppen daarna beter.
Scheveningen-GVVV: Ook nu benutte Scheveningen de tweede helft om een opgelopen achterstand (0-1) om te buigen. En hoe. Pas bij 5-1 mocht Tweededivisionist GVVV weer wat terug doen (5-2)
Halsteren-Capelle: Volgens de regels van de wiskunde won Capelle met 0-3 van de zondaghoofdklasser. Halsteren had VVOG na 1-1 met strafschoppen uitgeschakeld. (De Capellenaren bonden de Harderwijkers afgelopen zaterdag met 0-3 aan de zegekar.)
UNA-ODIN’59: De kersverse Derdedivisionist uit Heemskerk deed wat het kon tegen UNA, die dat niveau al wat langer kent. ODIN’59 kwam wat tekort en verloor met 3-2.
Huizen-Westlandia: Tegen de overtuigende kampioen van de zondaghoofdklasse A van vorig seizoen kwam het voor Huizen na de 3-3 aan op penalty’s. Die namen de Gooilanders beter.
RVVH-ASWH: De burenruzie eindigde in een 0-2 overwinning voor ASWH, dat met de Ridderkerkers van klasse geruild had. RVVH kreeg de tegentreffers net voor de rust en net voor het eindsignaal te verwerken.
ONS Boso Sneek-De Dijk: De Friezen slaagden er niet in om zich tegen de evenknie op de zondag, De Dijk, in de koker te spelen. ONS kwam na een 0-1 nog wel terug, maar verloor met 1-2. UDI’19-Rijnsburgse Boys: De overwinning van de “Uien” op UDI’19 was moeizaam en verdiend. Rijnsburgse Boys had genoeg aan een doelpunt en een goede sluitpost (0-1)