Henk Baum (penalty)

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

25 januari 2014 14:30

Kooij, J.

DVS’33 Ermelo heeft ook de tweede ontmoeting met SDC Putten gewonnen, maar het werd nooit een fraaie vertoning op “De Putter Eng”. De geelzwarten leunden sterk op de laatste vier met daarvoor een controlerende Maurice de Ruiter en gokten vooral op de counter. De thuisclub moest zodoende het spel maken, maar kwam onvoldoende tot uitgespeelde kansen. Wel werd de Ermelose doelman Paul Eppink geholpen door het ‘houtwerk’ en voorkwam zelf twee zekere treffers. Voor het publiek werd het zodoende een teleurstellende wedstrijd, die in uitvoering niet in de schaduw kon staan van de vorige editie. Het DVS-publiek verwacht toch mooi voetbal, maar moest na afloop tevreden zijn met het resultaat. De Puttense aanhang moest na drie zeges op rij in deze gevoelige streekontmoeting een nederlaag slikken.

De beide coaches konden niet uit een volledige selectie putten. De thuisclub miste Wilbert Scheenstra en Sven Onclin. Bij DVS ontbraken Daan Huiskamp en Okan Soykan. Andries Posthouwer en Ronald Hoek wisselen elkaar vanwege schorsingen regelmatig af. Voetbal-Ermeloër, alsmede Puttenaar Posthouwer zag de derby vanwege zijn gele kaart in de wedstrijd tegen Montfoort met lede ogen aan zich voorbij gaan.

DVS vanaf elf meter voor rust op 0-1

In Putten zag men ook liever Ronald Hoek op de backpsositie staan in verband met de snelheid van de eigen aanvallers. Daarmee verraste SDCP ook eerder in Ermelo. Zoveel ruimte zouden zij echter voor eigen publiek niet krijgen, want DVS kroop ver terug, loerend op de counter. Dat is een speelstijl, waar de Puttenaren zich doorgaans van bedienen, maar Ermeloër Bert van Hunenstijn wil de blauwwitten meer bepalend laten spelen. In die ontwikkeling bevindt de Puttense ploeg momenteel. Voor beide teams werd het een strijdwijze, waar zij aan moeten wennen. Mooi opbouwend voetbal was er dan ook niet te zien op “De Putter Eng” en in die zin werd het dan ok geen mooie derby. Beiden hanteerden veel de lange bal. DVS kreeg na een klein kwartier, waar het op gehoopt had met de beoogde speelwijze, even nadat Henk Baum de Puttense doelman René van Hemel niet had kunnen verrassen met zijn lob. Een lange bal bereikte Ali Akla, die Van Hemel omspeelde en vervolgens neerging. Aanvankelijk was niet duidelijk, naar wie scheidsrechter Kooij uit Oostzaan de gele kaart liet uitgaan. Het leek naar Akla voor een schwalbe, maar het bleek naar de Puttense sluitpost. En dus ook een strafschop. Die werd simpel benut door Henk Baum. Zo kreeg DVS al vroeg de gewenste 0-1 voorsprong. In de 19e minuut kreeg Ali El Haddadi nog een schietkans, maar die ging naast. SDCP pakte de draad weer op met aanvallende bedoelingen, maar Paul Eppink had vooralsnog weinig moeite met de pogingen van Oliver Pilon en Wouter de Bruin kort hierop. De hoek voor Pion was in de 24e minuut absoluut lastiger, maar zijn schot vanaf links scheerde de lat. De snelle aanvaller kon in de 28e minuut vanaf rechts voorzetten, maar Roald de Vries voorkwam ten koste van een hoekschop, dat een Puttense voet voor een goed vervolg kon zorgen. Het resulteerde in een reeks van drie corners, waaruit Jeffrey van den Brink uiteindelijk over kopte. Druk was er wel van de gastheren, maar veel overleg zat er ook niet in de aanvallen. Dat gold ook voor DVS, dat nauwelijks tot goed opgezette aanvallen kwam. Wel leidde een driehoekje dicht bij het Ermelose doel in de 34e minuut tot een uitstekende schietkans voor Sercan Kurdal, maar hij produceerde slechts een slap rollertje. Zolang DVS achterin de concentratie maar bleef opbrengen, kon het overeind blijven. Een moment van nonchalance bij Maurice de Ruiter kon wel eens opbreken, maar de schade bleef beperkt tot een vrije trap op de punt van de ‘zestien’. De vrije trap van Kurdal ging laag naar de korte hoek, waar Edmund Mijnheer eenvoudig kon ruimen. Dat de rust met 0-1 inging, kwam doordat Roald de Vries voorkwam, dat een assist van Pilon zijn ploegmaat Jeffrey van den Brink bereikte en Ali El Haddadi in de slotminuut de bal na zijn aanname net te ver voor zich uit speelde.

Ermeloërs houden voorsprong overeind in tweede helft
Twee ongewijzigde ploegen vervolgden het spelbeeld van voor de rust. DVS beperkte zich tot de counter en de thuisclub bleef volharden in het spelen van de lange bal. Richard Terpstra moest al direct met een sliding naderend onheil voorkomen en kreeg daarbij de schoen van zijn opponent tegen zijn hoofd. Het leek, alsof hij het veld zou verlaten, maar zou de wedstrijd verder uit spelen. Wel bleef hij wat duizelig. Roald de Vries keerde de corner en Paul Eppink in het vervolg een schot. De Puttenaren gingen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar moesten het daarbij vooral van spelhervattingen hebben. Die was na een kwartier voetbal in de tweede helft wel heel dichtbij. Een vrije trap net over de middellijn kwam bij Rick Degenaar. Zijn inzet werd gekeerd door de paal en de kopbal van diezelfde aanvaller ging over. Een minuut later door Olivier Pilon vrij voor Paul Eppink, maar via het lichaam van de doelman ging de bal naast. Trainer Hennie in ’t Hof greep in met een dubbele wissel. Mike Ahrens en Mitch van der Vlist kwamen in het veld voor respectievelijk Henk Baum en Ali El Haddadi. De grootste druk was even voorbij. Frank Smeding kon halverwege het tweede bedrijf zelfs aanleggen voor een schot, maar met zijn verkeerde been ging de bal net naast het doel. Bert van Hunenstijn wisselde Kurdal voor Rick van der Ree. Naarmate de tweede helft vorderde, speelde SDCP niet alleen tegen DVS, maar ook tegen de klok. Het werd allemaal nog onzorgvuldiger; geen van beide ploegen slaagde erin om de bal lang in het bezit te hebben. De Puttenaren hoopten aan Ronald Hoek een makkelijker te passeren verdediger te hebben dan aan de geschorste Andries Posthouwer. In de 77e minuut was het een van de weinige keren, dat de rechtsback uitgespeeld werd, maar vervolgens schoot Oiver Pilon recht op doelman Eppink af. Met de moed der wanhoop probeerde de thuisclub een gelijkspel af te dwingen. Ook Richard Gooijer ging veelvuldig mee naar voren. Aan de balbewegingen te zien leek het nu meer op tennis dan op voetbal. Toen in de 83e minuut een schot van Jeffrey van den Brink van richting werd veranderd, leek Paul Eppink verslagen, maar hij slaagde er alsnog in om de bal over de achterlijn te krijgen. Uit de corner kreeg Rob Buter nog een vrije kopkans, maar bij de verdediger ontbrak het juiste richtingsgevoel. De kopbal ging naast. Roelof de Groot maakte de laatste vijf minuten van de officiële speeltijd vol voor Frank Smeding en aan Puttense zijde kwam Kees Pluim nog binnen de lijnen voor Wouter de Bruin. Meer dan twee corners voor de blauwwitten kwam er niet meer uit, terwijl DVS in de extra tijd nog de beste kans kreeg om de voorsprong verder uit de bouwen. Het was ook één van de weinige keren, dat de geelzwarten er voetballend uitkwamen. Invaller Mike Ahrens kwam zodoende alleen voor Puttenaar René van Hemel, die nog twee seizoenen voor DVS keepte. Ahrens slaagde er echter niet in om de doelman te passeren en Mitsch van der Vlist lukte dat evenmin in de rebound. De Ermeloërs sleepten dus de vroeg verkregen 0-1 voorsprong over de streep in een weinig verheffende derby.

“Wij hebben bewust de wedstrijd in Putten niet gemaakt”
Trainer Hennie in ’t Hof was duidelijk tevreden met dit resultaat. Hij was met zijn equipe niet voor de schoonheidswedstrijd naar Putten gekomen: "Wij moeten altijd de wedstrijd maken, maar ik heb in de week voorafgaand aan de derby gezegd, dat wij in Putten gewoon de wedstrijd niet gaan maken. We hebben bewust niet het spel gemaakt, omdat we dan in de omschakeling geslacht zouden worden. Wij wilden voorbereid zijn op moeilijke uitwedstrijden, waarin we het spel niet kunnen maken, zoals tegen Quick Boys of Ajax, maar ook dit is een lastige uitwedstrijd vanwege de derbysfeer. Dat hebben we goed doorgesproken en daar hebben we donderdag ook op getraind. We zakken in met twee lopers voorop en zetten Henk Baum op die controlerende middenvelder. Wij blijven heel compact op elkaar spelen en zij mogen de bal hebben. Alleen, als je er dan uitkomt, moet je ook echt gevaarlijk zijn. Op die manier krijgen we ook die penalty en krijgen nog twee mogelijkheden. Ons publiek is dat niet van DVS gewend. Ook niet, dat een rechtsbuiten de bal mag hebben en een voorzet kan geven. Op het moment, dat je zo speelt, kan je ook levensgevaarlijk zijn in de omschakeling. Maar we waren soms wel slordig in balbezit. Dan lijkt het, alsof we de kluts kwijt zijn, geen controle hebben, constant onder druk staan, maar ik heb zelf geen moment getwijfeld. We hadden in zoverre controle, dat onze centrale verdedigers goed stonden, Roald de Vries en Hoekje goed stonden en ook Maurice de Ruiter daarvoor stond ook goed. Alleen werden op een gegeven moment de ruimtes daarvoor te groot, doordat we voorop te ver naar voren gingen lopen. Henk liet op een gegeven moment anderen niet meer beter voetballen, ging zelf de aanval zoeken, waarna ik hem gewisseld heb. En elke keer, als we de bal hadden, was de pass te slordig, werd er niet goed ingespeeld. We hadden veel te snel balverlies. Dat er eens een bal van hun doorkomt in de kluts, kan gebeuren; dat is het nadeel van zo’n organisatie. Wij wilden controle hebben bij die vrije trap, waaruit Degenaar op de paal schiet, maar dan staan we te ver naar achter. Haddadi zat bij ons niet in de wedstrijd; Akla heeft keihard gewerkt en pakt die penalty. Hun doelman zei, dat-ie hem niet geraakt had, Ali zei, dat-ie licht geraakt werd. Ik stond er te ver af om het goed te kunnen zien. Los daarvan vond ik, dat wij in het eerste gedeelte de beste kansen hadden tot een minuut of twintig. Maar er zat ook bij hun geen enkele uitgespeelde aanval bij; het ontstond allemaal vanuit de kluts. Het was ook bij hun vooral de lange bal. Ook in de tweede helft met de wind mee en dan moet je nog rustiger blijven. Laat ze de lange bal maar geven, want die is toch te hard of gaat over. Edmund en Terp stonden als een vorst, Maurice stond daar goed voor en Paul keepte fantastisch. In de keren, dat wij niet goed stonden, pakte hij één, twee zekere goals. Voor mij was hij bij ons ook de Man of the Match. Het mooie is, dat we meer karakter krijgen in de ploeg. Vorige wedstrijd hebben we op karakter gewonnen en deze ook weer, dus worden we steeds completer. Ik was ervan overtuigd, dat wij met dit voetbal met 0-1 of 0-2 zouden winnen. Als we snel zouden scoren, zouden we met 0-2 de rust kunnen ingaan. Het lijk, of je met hangen en wurgen met 0-1 gewonnen hebt, omdat je ervoor kiest om te blijven hangen. Er waren genoeg momenten, dat we ervan af hadden gekund, maar bleven bewust kort op ons doel spelen. Veel uitgespeelde kansen heeft Putten ook niet gehad; alleen uit vrije trappen. Degenaar en Pilon waren hier niet zo dreigend als thuis bij ons. Toen hebben we heel veel ruimte gegeven. Vanuit deze speelwijze vind ik, dat we terecht hebben gewonnen. Putten heeft het spel moeten maken en dat konden ze tegen ons onvoldoende.”

De tevredenheid bij de oefenmeester gold vooral ook het winst, waarbij de hervatting van de competitie na twee wedstrijden optimaal resultaat had: ”Vorig seizoen hadden we in zes wedstrijden na de winterstop één punt en nu na twee wedstrijden zes. Dat doen we dus beter dan vorig jaar. Langzamerhand hoeven we niet meer naar beneden te kijken. Nog zes punten erbij en dan moeten we binnen zijn. Ik wil hiermee meer in de ploeg brengen dan alleen leuk voetbal. Na de winterstop gaat het vooral om het resultaat en niet meer om het leuke voetbal.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek, Yasin Kurt, Maurice de Ruiter, Henk Baum (62’ Mike Ahrens), Frank Smeding (85’ Roelof de Groot), Ali El Haddadi (62’ Mitch van der Vlist), Ali Akla.

Opstelling SDC Putten: René van Hemel, Iwan Bos, Richard Gooijer, Rob Buter, Wouter de Bruin (85’ Kees Pluim), Jeffrey van den Brink, Steffan Vlietstra, Justin van Groen, Sercan Kurdal (70’ Rick van der Ree), Rick Degenaar, Olivier Pilon.

Scheidsrechter: Dhr. J. Kooij uit Oostzaan

Scoreverloop: 14’ Henk Baum (pen.)

Geel: Maurice de Ruiter (DVS’33 Ermelo), René van Hemel, Richard Gooijer, Justin van Groen en Rick Degenaar (SDC Putten).

Overige resultaten Hoofdklasse A (15e ronde):
Doordat de bovenste vijf allen wonnen, veranderde er in de kop van de ranglijst niets. DVS bleef gedeeld derde met een achterstand van tien punten op de lijstaanvoerder en drie op Quick Boys. Sparta Nijkerk en de runner-up uit Katwijk zijn ook de twee eerstvolgende tegenstanders van de geelzwarten. SDC Putten bleef ondanks het verlies in het linker rijtje staan.
Montfoort-Sparta Nijkerk: De Nijkerkers kenden weinig problemen in Montfoort en keerde met een 1-4 zege huiswaarts. Daardoor bleef de koppositie riant in het bezit van de Spartanen. Montfoort blijft elfde, maar de rode lantaarn is wel dichterbij gekomen (tot twee punten); eenzelfde afstand als met de eerste veilige plaats.
Quick Boys-Sportlust’46: het werd geen gemakkelijke winst, maar met 2-1 hielden de Katwijkers de drie punten binnenboord. Vooralsnog richt Quick Boys zich op de  nacompetitie met een achterstand van zeven punten op Sparta Nijkerk, maar volgende wedstrijd (in Putten) heeft het aan een punt genoeg om de tweede periodetitel te pakken. DVS is daarin met een gat van zes punten de naaste en enige belager. Sportlust’46 daalde een plek op de ranglijst en is nu voorlaatste en dat slechts op basis van doelsaldo.
Ajax-Bennekom: Het werd een ruime overwinning voor de Amsterdammers, die zich daarmee herstelden van de nederlaag een week hiervoor. Bennekom verloor nu ook ruim; het werd zelfs 5-0. Ajax bleef dus het zelfde puntenaantal houden als DVS (28), maar bezit wel een beter doelsaldo. De tweede periodetitel is echter buiten bereik. Bennekom behoudt op de negende plek een voorsprong van drie punten op de beste herkanser.
SDV Barneveld-ODIN’59: De Heemskerkers blijven in het spoor van DVS (vier punten achterstand) op plaats vijf na de ruime zege in Barneveld. Na de 0-4 is SDVB hekkensluiter, maar met één wedstrijd kunnen de blauwwitten ook maar weer zo vier concurrenten onder zich hebben.
VVA’71-Huizen: Een voor de rust oppermachtig VVA’71 slaagde er niet in om een nipte voorsprong over de streep te trekken en kreeg in de extra tijd nog de 2-2 om de oren. Voor de ranglijst had dat geen verschil, maar de achterstand op de nummer vijf liep wel op naar vier punten. Van SDC Putten liep de ploeg van Henk van de Pol een punt weg. Huizen leidt het rechter rijtje met twee punten voorsprong op Bennekom.
DOVO-rkav Volendam: Tot dusverre verliep het verre van florissant in Veenendaal, maar DOVO kon nog altijd bogen op een ongeslagen thuisstatus. Tegen de rodelantaarndrager mocht verwacht worden, dat de punten op ‘Panhuis’ bleven, maar in de slotfase counterde Volendam naar een 0-1 overwinning. Daardoor verlieten de wijdbroeken de directe degradatieplaatsen. DOVO weet zich nog steeds slechts vier ploegen onder zich.

Foto's verzorgt door Ronald Bonestroo.

Beelden van de wedstrijd inclusief voor- en nabeschouwing kunt u hier zien met dank aan SDCTV.