Kay Velda (schot)
87'

21 september 2016 20:00

A.W. Lindhout

Zo’n 2800 toeschouwers passeerden de kassa’s van DVS’33 Ermelo voor de eerste ronde in de KNVB-beker, wat zorgde voor een mooie ambiance van de wedstrijd tegen PEC Zwolle. De zwalkende eredivisieclub was in de voorgaande zes competitiewedstrijden nog niet tot een overwinning gekomen. Dan is een bekerwedstrijd tegen een amateurvereniging een goede gelegenheid om de opmaat te vinden naar de eerste competitiezege. Een effectief PEC kwam al vrij vroeg op een 0-2 voorsprong en werkte naar een goed gevoel toe voor de wedstrijd tegen Ajax, wat natuurlijk weer van een heel andere orde is.
De Ermeloërs presteerden in de aanloop van de bekerwedstrijd uitstekend in Harkema met een even klinkende als historische 1-5 overwinning, maar constateerden, dat het niveau van de Eredivisie toch beduidend hoger lag. Het vertoonde spel wekte wel degelijk waardering van Ron Jans, de trainer van de Zwollenaren. Bij de thuisclub ontbrak Hayri Pinarci, die in Friesland het veld geblesseerd verliet. Daardoor speelde Haico Epe tegen de club, waar hij een deel van zijn opleiding doorliep. Jorran van Santen schoof zodoende door naar het middenveld. Ook voor Joran Pot was deze bekerloting extra bijzonder. Ook hij speelde eerder voor de “Blauwvingers” en is nu als assistent-trainer nog aan PEC Zwolle verbonden. Daan Huiskamp, die nog altijd het rugnummer 1 draagt, maar wel Paul Eppink in de competitie voor ziet gaan, verdedigde het doel van de geelzwarten. Ron Jansen kon weer beschikken Wouter Marinus, terwijl Danny Holla en Thanasis Karagounis hun debuut in de basis maakten.
Onder de vele toeschouwers waren er ook spelers, die in het verleden zowel het shirt van PEC Zwolle als de Ermelose club om de schouders droegen. Dit op uitnodiging van de Businessclub van DVS’33, die hiervoor speciaal een Cup-arrangement organiseerde.

“Bij 0-3 weet je dat het heel moeilijk wordt”
DVS-trainer Roeland ten Berge wist natuurlijk, dat dit een heel andere wedstrijd zou worden dan die bij Harkemase Boys:” Als je kans wil maken tegen een club uit de Eredivisie moet je heel compact spelen, de tegenstander op je eigen helft opvangen, gefaseerd druk zetten en er dan bij balbezit snel uitkomen. Dat hebben we vooraf ook zo besproken. Dat is eigenlijk ons spel niet. Wij willen aanvallen, druk zetten, maar dat is niet reëel tegen een BVO. Dat kun je nooit negentig minuten volhouden. Op eigen helft moet je dan wel scherp verdedigen en kort op de bal zitten.”

Zijn collega Ron Jans van PEC Zwolle kende het spel van DVS, maar moest als Eredivisionist natuurlijk wel van eigen kracht uitgaan:”Vooraf heb ik gezegd, dat we deze bekerwedstrijd moeten gebruiken om te winnen, sowieso om een ronde verder te komen, maar we moesten ook het gevoel om te winnen weer vinden. En dat verveelt nooit. Ten tweede moet je weer eens goed gaan voetballen en goals maken. Als een spits niet scoort, gaat dat knagen.” Aanpassingen aan DVS had hij niet:” We moesten zorgen, dat het tempo in de wedstrijd hoger ligt dan wat DVS normaal gesproken tegenkomt. Ik heb de hele wedstrijd bij Harkemase Boys terug gezien. Daarin heeft DVS uitstekend gespeeld, maar het tempo van Harkema was heel laag. Wij wisten, dat DVS van achteruit, ook met de keeper, wil voetballen en meteen druk wil zetten. Daar hebben wij goed op gereageerd, want dat lukte DVS niet. Maar kwamen ze wat verder op het veld uit tweede ballen, dan zie je, dat ze heel goed kunnen combineren.”

Het was de hoop van de thuisclub, dat het er heel lang een wedstrijd van gemaakt kon worden. Die hoop werd al vroeg de grond in geboord. De voorzet uit een aanval over links kon door Basil Camara niet onderschept worden, waarna Nicolai Brock-Madsen, in Zwolle aangetrokken om de doelpunten te maken, weinig moeite had om de BVO op een 0-1 voorsprong te zetten. Bij die aanval werden de gemaakte afspraken niet helemaal nageleefd, aldus de coach van de Ermeloërs:” Tegen PEC was het concept om de ploeg op te vangen en vanuit de omschakeling te voetballen. Dat is niet onze kracht. Je weet, dat je achterin je handen vol hebt om het goed te organiseren en dat je er minder aan toekomt om op alle kanten te overlappen. Ons spel is gebaseerd op volle bak spelen, druk vooruit zetten en snel de bal veroveren, maar tegen een tegenstander als PEC moet je gewoon goed compact staan op eigen helft. Als je dan die eerste goal ziet, zetten we op eigen helft onvoldoende druk op de bal en kan die ingebracht worden. Daar kwam die 0-1 uit voort. Dat geeft maar eens aan, dat wij in situaties kwamen, wat niet ons eigen spel is, maar dat werd wel gevraagd; dan moet je sneller en agressiever verdedigen. Daar zat het allemaal niet mee. Dan maait Basil ook nog net wat over de bal heen en is het 0-1. Je vangt ze op op eigen helft, maar dan moet je ook druk zetten. Dat waren de de afspraken en dat gebeurde niet. Neem clubs als FC Lienden of Excelsior Maassluis; die kunnen heel goed vanuit de omschakeling spelen. Het is ook hun kwaliteit, dat ze het dicht kunnen houden. Onze kwaliteit is vooruit voetballen, druk zetten en dat kan niet altijd tegen een Eredivisieploeg.”

Aan de 0-1 in de 8e minuut ging een mogelijkheid voor DVS vooraf, toen Frank Heus de bal aan de linker kant veroverde en strak voorzette. Via de voet van Kay Velda ging de bal net over. Na die tegenvaller pakte DVS het eigen spel op bewonderenswaardige wijze wel weer goed op en had zelfs met aardig combinatievoetbal een fase meer balbezit dan de Eredivisionist. Ook Ron Jans zag dat:”Ik hou gewoon veel van dat combinatievoetbal, dat DVS speelt. Alleen waren die een-tweetjes heel ver van ons doel vandaan. Zo moest het ook zijn. Wij legden zoveel energie in de wedstrijd, dat het voor hun uiteindelijk niet meer te belopen was.”
Twee keer kwamen de geelzwarten echter wel dicht bij doelman Mickey van der Hart. Eerst kon Joran van Santen in de 14e minuut zijn schoen niet stevig tegen de bal zetten na een goede combinatie. Drie minuten later legde Kay Velda een vrije trap goed neer, maar kon geen van de twee aanwezige DVS’ers hun hoofd tegen de bal krijgen. Daan Huiskamp maakte het zich even daarvoor wat lastig met een verkeerde uittrap, normaal zijn handelsmerk, maar redde vervolgens wel op de doelpoging van Nicolai Brock-Madsen. Hij had ook het juiste antwoord op een vrije schop van Danny Holla even buiten het Ermelose strafschopgebied. Halverwege de eerste helft sneed een goede combinatie door de geelzwarte defensie, waarbij Mohammed Al Haydar met een sliding nog het nodige reparatiewerk probeerde te doen. Thanasis Karagounis ging  door het contact neer en kwam niet tot een schot. Strafschop.

Als oud-speler van VVOG zal het Bram van Polen ongetwijfeld genoegen gedaan hebben om tegen DVS te scoren. De aanvoerder schoot deze met veel overtuiging raak en gunde Daan Huiskamp geen heldenrol. De overtreding was volgens Roeland ten Berge niet nodig gewest:” Je moet uitzicht houden op een resultaat, maar bij 0-2 was het natuurlijk op. Het zijn die kleine dingen, die het verschil maken. Dat zag je ook bij die 0-2. Mohammed moet eigenlijk gewoon blijven lopen. PEC scoort dit seizoen niet aan de lopende band en dan moet je zeker geen tackle inzetten.”
Deze tweede tegenvaller had wel effect op het Ermelose spel. Van het combinatievoetbal van voor de 0-2 was veel minder te bespeuren. In die fase waren er ook kleine mogelijkheden voor de profs, hoewel Kay Velda aan de andere kant nog een goede kopkans kreeg uit een voorzet van Frank Heus. De middenvelder kopte met een boog in, waarna de bal makkelijk gepakt kon worden door doelman Van der Hart. Direct hierop sloeg PEC Zwolle voor de derde keer toe, toen Anass Achahbar na een goede pass uit de rug van Roald de Vries wegliep, doelman Daan Huiskamp omspeelde en simpel de 0-3 binnenschoof. Dat het toen helemaal over was, wist ook Roeland ten Berge:” Als je met 0-2 de rust in zou gaan, kon je misschien nog in de tweede helft ergens naar die 1-2 toewerken door de druk wat op te voeren, maar dan wordt het vlak voor rust ook nog 0-3. We creëerden al weinig kansen en dan weet je, dat dat heel moeilijk wordt. Bij die 0-3 staan we niet goed en dan hoop je, dat je in die tweede helft nog kan laten zien, dat je ook heel aardig kunt voetballen. Je moet voor het publiek nog wel wat van die wedstrijd maken, maar je moet ook reëel zijn.

“Wel geprobeerrd het publiek nog te vermaken”
In de rust hebben we het er nog met elkaar over gehad, wat we met deze wedstrijd wilden. We hebben het wel geprobeerd in de tweede helft en daar hebben we ook nog een paar heel aardige momenten gehad. Dan heb je het over één op één doorstappen en druk zetten. Over de hele wedstrijd waren we niet bij machte om grote kanen te creëren. De intentie was om ons in de tweede helft toch nog wat onder de druk konden uitvoetballen en de toeschouwers konden vermaken. Dat was het enige, wat we nog konden doen.” Alle goede bedoelingen ten spijt, onderstreept door een inzet van Kay Velda in de 49e minuut, dat net naast ging, kopte Nicolai Brock-Madsen zijn ploeg in de 57e minuut uit een scherp aangesneden vrije trap van Anass Achahbar naar 0-4. Daan Huiskamp voorkwam daarna met goede reddingen, een vrije kans voor Wouter marinus in de 63e minuut en dubbele save op doelpogingen van Madsen halverwege de tweede helft. Ook invaller Hachim Mastour kreeg het leer niet langs de Ermelose sluitpost. Op de zelfzuchtige stiftbal van Anass Achahbar hoefde de goalie niet op te treden. Maurice de Ruiter liet zich ruim een kwartier voor tijd nog vervangen door Benjamin Roemeon vanwege een blessure. In de slotminuten slaagde DVS er dan nog in om de eretreffer op het scorebord te krijgen. De uitstekende voorzet van Frank Heus vanaf links bereikte bij de tweede paal Kay Velda, die het leer ineens in de verre hoek volleerde. De 1-4 werd ook de eindstand.

Die zorgde toch voor opluchting bij Ron Jans:” Wat dat betreft, ging het lekker. Wij hadden nu drie kansen en dat waren ook meteen doelpunten. Dan is het klaar. In de competitie was het rendement uit kansen zo laag, maar nu was het bijna honderd procent. Dat was het grote verschil. We hebben in ieder geval vier goals gemaakt en dat hadden er meer kunnen zijn. Madsen heeft er wel twee gemaakt, maar dat hadden er er wel vier, vijf moeten zijn. Het is lekker als je van die nul af bent, dus dit helpt. In de competitie hebben we uit vijftien kansen slechts twee keer gescoord; dat is dus een heel laag rendement. Ik vond, dat wij in die eerste twintig minuten, half uur niet goed voetbalden; slordig, veel fouten, geen druk. Dan zie je ook, dat DVS een heel leuk combinerende ploeg heeft. Meer dan twee halve kansjes gaf dat niet. Het is zo lekker, als je de kleedkamer in gaat en de spelers kunt feliciteren met de overwinning. Dit was de zevende officiële wedstrijd, maar dit was pas de eerste keer en ik hoop, dat er nog veel volgen”, aldus de Zwolse oefenmeester, die ook veel waardering kon opbrengen voor het initiatief van de club om oud-PEC’ers voor dit cupduel uit te nodigen.

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor meer foto's/

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Basil Camara, Mohammed Al Haydar (46’ Edmund Mijnheer), Haico Epe, Joran Pot, Coen Vloedgraven, Joran Pot, Jorran van Santen (60’ Deniz Sahbaz), Frank Heus, Maurice de Ruiter (72’ Benjamin Roemeon).
Opstelling PEC Zwolle: Mickey van der Hart, Calvin Verdonk, Dirk Marcellis, Ted van de Pavert (46’ Django Warmerdam), Bram van Polen, Wout Brama, Danny Holla (62’ Hachim Mastour), Wouter Marinus (70’ Mustafa Saymak), Anass Achahbar, Nicolai Brock-Madsen, Thanasis Karagounis.

Geel: Mohammed Al Haydar (DVS’33 Ermelo)

Scheidsrechter: dhr. A.W. Lindhout uit Voorhout
Scoreverloop: 8’ Nicolai Brock-Madsen 0-1, 23’ Bram van Polen (pen.) 0-2, 39’ Anass Achahbar 0-3, 57’ Nicolai Brock-Madsen 0-4, 87’ Kay Velda 1-4.

Resultaten competitiegenoten DVS’33 Ermelo in eerste ronde KNVB-beker:
20 september
Capelle-FC Groningen: De profs waren simpelweg te sterk voor Capelle en won voor 1500 toeschouwers met 0-4.
FC Rijnvogels-sc Cambuur: De debutant leek op weg naar de verlenging, maar de 750 kijkers zagen sc Cambuur vlak voor tijd de enige treffer van de wedstrijd maken. Wellicht geeft dit FC Rijnvogels wel goede moed voor de uitwedstrijd tegen DVS.
Rijnsburgse Boys-Almere City FC: Ook hier 750 aanwezigen, die het voor de rust betere Rijnsburgse Boys niet zagen scoren. De polderbewoners deden dat wel twee keer.
Scheveningen-FC Emmen: Met een aantal van 350 liep “Houtrust” niet vol. Scheveningen nam nog wel een voorsprong, maar kon niet voorkomen, dat FC Emmen met een 1-2 zege nu eens wel de eerste ronde overleefde.
IJsselmeervogels-Achilles’29: Onder het toeziend oog van 1242 getuigen plaatste cupfighter IJsselmeervogels zich voor de volgende ronde. Ali Akla zorgde voor de 2-0 en bij 3-0 deed Achilles’29 wat terug.
21 september
Katwijk-Harkemase Boys: Een dominerend Katwijk zag de Harekieten samen met de 1234 getuigen nog wel een 0-1 voorsprong nemen, maar kwalificeerden zich in het laatste kwartier van de wedstrijd nog voor de volgende ronde. Het werd 2-1.
UNA-Huizen: In Veldhoven waren 450 mensen getuige van het Gooise overwicht in de tweede helft tegen UNA, maar Huizen slaagde er niet meer in om de voor rust opgelopen 1-0 achterstand ongedaan te maken.