18'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

1 februari 2014 14:30

Duindam, R.M.C.

Het zag er halverwege de eerste helft niet naar uit, maar DVS’33 Ermelo heeft aan het thuisduel met koploper Sparta Nijkerk een punt overgehouden. De geelzwarten gaven het in de eerste helft weg en gingen met een 1-3 achterstand rusten. In het laatste half uur herstelden de Ermeloërs de schade. De ongeslagen thuisstatus bleef zodoende in tact. Zonder zelf in actie te komen kon Quick Boys het winnen van de tweede periodetitel vieren. DVS was namelijk op papier nog de enige belager, maar door het gelijkspel kan het het verschil van zes punten voorafgaand aan deze wedstrijd niet meer overbruggen. De Katwijkers zagen hun wedstrijd bij SDC Putten afgelast worden. Bij de bovenste vier veranderde er niets, behalve dan dat runner-up Quick Boys het verschil met Sparta Nijkerk terug kan brengen tot vijf punten.
Simon Ouaali kon bij de bezoekers zijn ideale elf in het veld brengen, terwijl Hennie in ’t Hof niet kon beschikken over Daan Huiskamp en Andries Posthouwer. Hij koos voor een basis met Henk Baum en Mike Ahrens, waardoor Yasin Kurt op de bank begon. Daar had hij gezelschap van Okan Soykan, die terugkwam van een blessure, maar nog niet geheel fit was en alleen in noodgeval nog ingezet zou worden.

Sparta Nijkerk in eerste helft te makkelijk naar 1-3
Hoewel DVS in de eerste helft de aansluiting met de voorhoede maar moeizaam kon vinden, waren de eerste twee mogelijkheden toch voor de geelzwarten. Maurice de Ruiter schoot echter in de 2e minuut over en Mike Ahrens produceerde twee minuten later een terugspeel in plaats van een schot. Sparta Nijkerk deed dat veel beter, want nog binnen zeven minuten bracht het de stand uit de eerste twee kansen op 0-2. Bij de eerste werd de Ermelose defensie er op links eruit gelopen door Frank Tervoert, die doelman Paul Eppink het nakijken gaf met een schuiver in de verre hoek, 0-1. Bij de tweede treffer hield de goalie de koploper door bij een uitgooi de scheidsrechter te raken. Sparta pakte het speeltuig dankbaar op en speelde het vervolgens goed uit. Tarik Tissoudali zorgde eenvoudig voor de afronding, 0-2. In de wetenschap, dat de lijstaanvoerder doorgaans weinig weg geeft, lag een grotere nederlaag in het verschiet. DVS kwam in de 11e minuut echter terug tot 1-2, toen Henk Baum na een combinatie aangetikt werd door Ivo te Veldhuis. De aanvaller kon vrij uithalen voor het doel, maar door de overtreding ging de bal op de stip. De Nijkerkse verdediger hield het op een goedmakertje van scheidsrechter Duindam voor zijn assist bij de 0-2. De leidsman maakte het zichzelf achteraf gezien ook niet makkelijk door bij die, al dan niet vermeende, overtreding geen rood te geven. Henk Baum belaste zich zelf met de strafschop en bleef op een honderd procent score daaruit. Daarmee kon het weer een wedstrijd worden, maar Sparta bleef voor de rust de makkelijker voetballende partij. Een te zachte terugkopbal van Edmund Mijnheer bracht de koploper weer op een marge van twee. Tarik Tissoudali schatte het goed in en lepelde het leer over de lange Ermelose sluitpost heen in het doel, 1-3. Aangezien de gastheren niet meer tot een goede aanval kwamen voor de rust, leek het op een makkelijk middagje voor de oranjehemden uit te draaien en de score had voor de thee ook nog hoger kunnen oplopen. In de 44e minuut ontstond een drie-tegen-één-situatie, waarbij Tarik Tissoudali het niet goed uitspeelde. Hij kwam niet tot een schot en zijn pass op een vrijstaande medespeler was niet zuiver, zodat Edmund Mijnheer kon onderscheppen. Het zou het laatste vermeldenswaardige feit uit het eerste bedrijf geweest zijn, ware het niet, dat de arbiter van dienst een hoge score met betrekking tot gele kaarten kent. Met de vier kaarten in deze wedstrijden, allen in de eerste helft gegeven, kwam zijn aantal in drie wedstrijden op achttien. Aangezien het voor Ivo te Veldhuis zijn tweede betekende, moest Sparta de tweede helft met tien man verder, maar wel steunend op een 1-3 voorsprong op een tamelijk machteloos DVS.

DVS in laatste half uur naar gelijkspel
Het was aan de bewegingen in de Ermel0se dug-out te merken, dat Yasin Kurt en Okan Soykan zich opmaakten voor het tweede bedrijf. Trainer Hennie in ’t Hof had de laatste liever nog ontzien, maar de noodzaak was er nu eenmaal. Het was een teken, dat de Ermeloërs zich nog niet neerlegden bij een nederlaag. Frank Smeding en Mike Ahrens bleven in de kleedkamer achter. Met de twee invallers mocht er in ieder geval meer voetbal verwacht worden en DVS had inderdaad veel meer balbezit. Dat mocht ook van de Nijkerkers, die zich terugtrokken op eigen helft en gedoseerd aanvielen. In het eerste kwartier ging er nog geen dreiging van de achtervolger uit. Wat dat betreft was de actie van Frank Tervoert in de 57e minuut over links veel gevaarlijker. Zijn voorzet van dichtbij het doel werd door Paul Eppink goed verwerkt. Sparta bleef nog altijd makkelijk overeind, hoewel daar natuurlijk wel extra inspanning voor geleverd moest worden. Met slechts een corner daarvoor kwam Ali El Haddadi pas in de 64e minuut een keer vrij gespeeld op rechts in het strafschopgebied. Hij koos voor een aanname van de bal en daarna voor een schot, dat naast ging. Halverwege de tweede helft zou DVS toch naderbij komen. De Ermeloërs mochten even buiten de ‘zestien’ een vrije trap nemen, waar Henk Baum zich voor meldde. In overleg werd de bal afgelegd naar Edmund Mijnheer, die laag inschoot. In de muur veranderde het schot van richting en was mede daardoor onhoudbaar voor doelman Kevin Reinvis, 2-3. Vanaf toen ging DVS er weer echt in geloven. Mitch van der Vlist maakte dat laatste kwart van de wedstrijd nog vol voor Ali Akla. Natuurlijk ontstond er ook nog ruimte voor de bezoekers, maar Rik Knoop wist hier in de 71e minuut na een uittrap geen raad mee en Tarik Tissoudali gaf zijn lob een minuut later wel de goede hoogte mee, maar niet de juiste richting. De koploper wisselde voor de laatste tien minuten nog tweemaal, maar de druk op het Nijkerkse doel werd steeds groter. Daar kon Sparta zelf in aanvallende zin niets meer tegenover stellen. Ali El Haddadi en Mitch van der Vlist hadden beide te veel moeite om de bal in goede positie onder controle te krijgen en misten in tweede instantie. In de slotminuut viel de gelijkmaker alsnog. Yasin Kurt bracht de bal in op Henk Baum, die even buiten het strafschopgebied aflegde op Maurice de Ruiter recht voor het doel. Hij drukte de bal uitstekend en deze verdween hard en laag in de rechter hoek, 3-3. DVS wilde nog meer en die kans was er, toen Okan Soykan Mitch van der Vlist vlak voor de Nijkerkse doelman bereikte. Eigenlijk telde de Ermelose aanhang hem al, maar de invaller kreeg het speeltuig niet langs de Kevin Rijnvis. Zo werd het uiteindelijk 3-3. Dat is een stand, waarmee de Nijkerkers zich tekortgedaan voelden en van de twee partijen het meest teleursgesteld waren. Ook zij wisten echter, dat zij met de 1-0 winst op DVS eerder dit seizoen te rijkelijk beloond waren geweest. De leidsman uit Nieuw-Vennep was daarbij voor de koploper de gebeten hond. Hij floot ook geen gelukkige wedstrijd, maar dat deed hij naar beide ploegen. Zijn beslissingen vielen wel in het voordeel van de Ermeloërs uit door de toegekende strafschop en de tweede gele kaart voor Te Veldhuis.

“Een compliment dat ze op karakter toch nog 3-3 gemaakt hebben”
Geen van beide trainers was na afloop tevreden over de uitslag. Hennie in ’t Hof:” In de eerste helft hebben we het slecht gedaan. Het stond niet goed en we hebben het Sparta te makkelijk gemaakt. Ik vond ze niet als een kampioen voetballen. Wij kregen veel kritiek vorige week tegen Putten, dat we terugzakten en vanuit de omschakeling voetbalden. Sparta heeft vandaag niet anders gedaan. Het is wel een kwaliteit, dat ze daarin dodelijk effectief zijn. Bij die eerste goal laten we ons er te makkelijk uitlopen, de tweede ontstaat nadat Paul de bal tegen de scheidsrechter aan gooit en de bij de derde kopt Edmund te zacht terug. Hij heeft dat in de tweede helft wel weer goed gemaakt. Of het een strafschop was, heb ik niet goed kunnen zien, maar ik vond de arbitrage in deze wedstrijd heel warrig, overigens voor beide partijen. Er klopte bij ons voor de rust niets; onze middenvelders kwamen niet aan de bal, Maurice werd niet vrijgespeeld en we hadden zelden de tweede bal. Aanvallend kwam het er bij ons niet uit. Ik wilde een loper op ‘tien’ hebben. Daarom stond Yasin Kurt niet in de basis. Voor Sparta was de rode kaart (tweede geel op slag van rust) voor Ivo te Veldhuis net voor de rust cruciaal, maar ik zou ook bij elf tegen elf in de rust zo gewisseld hebben. Okan Soykan had ik nog willen sparen, maar de stand maakte het nodig, dat hij wel inviel. Okan en Yasin moesten nog in de wedstrijd komen, zodat het pas na een kwartier beter ging lopen. Ik wilde dat door het voetbal mijn spelers beter over de zijkanten doorkwamen. In de tweede helft werd er ook met meer verstand gevoetbald en ik moet mijn ploeg een compliment maken, dat ze op karakter toch nog 3-3 gemaakt hebben en we hebben zelfs nog kans gehad op de 4-3.”

De foto's zijn gemaakt door Arjen Gerritsma.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek, (Yasin Kurt) Frank Smeding (46. Okan Soykan), Maurice de Ruiter, Henk Baum, Mike Ahrens (46. , Ali El Haddadi, Ali Akla (67. Mitch van der Vlist).
Opstelling Sparta Nijkerk: Kevin Rijnvis, Ivo te Velthuis, Tim Muller (79. Richard Rademaker), Tim Krux, Bilal Amarzagouio, Guido de Graaf, Sebastian van Kammen, Wouter van der Molen, Rick Knoop, Frank Tervoert, Tarik Tissoudali (82. Sefanja Davids).

Scheidsrechter: dhr. R.M.C. Duindam uit Nieuw-Vennep

Scoreverloop: 5’ Frank Tervoert 0-1, 7’ Tarik Tissoudali 0-2, 12’ Henk Baum (pen.) 1-2, 18’ Tarik Tissoudali 1-3, 66’ Edmund Mijnheer 2-3, 90’ Maurice de Ruiter 3-3.

Geel: Ronald Hoek, Frank Smeding (DVS’33 Ermelo), Ivo te Velthuis (Sparta Nijkerk) 2x geel = rood

Resultaten Hoofdklasse A 1 februari (16e ronde):
Grote winnaar van dit weekend was ongetwijfeld Quick Boys. De Katwijkers zagen hun wedstrijd in Putten afgelast worden, maar begroetten het gelijkspel in Ermelo van harte. De achterstand op de koploper kan teruggebracht worden tot hapbare brokken (vijf punten). DVS was op papier nog de enige belager in de tweede periode, maar haakte door de 3-3 definitief af. Zonder zelf in actie te komen konden de blauwwitten op “Nieuw Zuid” dus al een feestje vieren en is deelname aan de nacompetitie verzekerd. Sparta Nijkerk blijft natuurlijk koploper. In de ranglijst verandert er voor de bovenste vier niets. DVS bleef gedeeld derde.
SDC Putten-Quick Boys: afgelast
Huizen-Ajax: De Amsterdammers kwamen tot twee maal toe op voorsprong, maar in de extra tijd maakte de thuisclub nog 2-2. Het is niet de eerste keer, dat Huizen zoiets flikt en dat is toch een kwaliteit. Ajax blijft dus derde, maar de achterstand op de lijstaanvoerder liep niet op. De Gooilanders leiden het rechter rijtje, maar kregen wel gezelschap op die achtste plek.
ODIN’59-Montfoort: De “Orange Machine” blijft strijden voor klassebehoud. Na de 0-1 nam ODIN’59 een 3-1 voorsprong, maar dat was niet voldoende, want de Montfoorters wonnen met 3-4. Daardoor wordt het onderscheid tussen de beste herkanser en de eerste veilige plaats nu alleen bepaald door het doelsaldo en dat telt niet aan het einde van de rit. Volop geloof dus bij Montfoort. De Heemskerkers blijven vijfde, maar de achterstand op DVS nam wel weer een puntje toe tot vier.
Rkav Volendam-VVA’71: De wijdbroeken boekten de tweede zege op rij en lieten VVA’71 met 2-0 kansloos. Ook Volendam vindt met een achterstand van een punt op de eerste veilige plaats weer aansluiting. De Achterbergers moeten er voor zorgen, dat het niet afglijdt naar een grijze middenmoot. Vooralsnog staan zij zesde, maar SDC Putten heeft momenteel twee verliespunten minder.
Bennekom-SDV Barneveld: het is de laatste jaren steeds meer een bijzondere ontmoeting, maar met het oog op de ranglijst tellen de punten keihard. Door de 3-1 zege houdt de thuisclub nu vijf concurrenten onder zich. SDVB blijft hekkensluiter met een punt minder dan Sportlust’46 vier minder dan de slechtste herkanser.
Sportlust’46-DOVO: De Veenendalers hebben het juiste spoor nog niet gevonden. De angst om te verliezen regeerde bij beide ploegen, die met de 0-0 weinig opschoten. DOVO onderscheidt zich alleen op doelsaldo van de beste herkanser en Sportlust’46 blijft voorlaatste.