Spakenburg

2 - 1

Mannen, 1, 3e divisie A

9 september 2017 15:00

DVS’33 Ermelo heeft aan de blauwe kant van “De Westmaat” niet voor een stunt kunnen zorgen, hoewel het daar in de eerste helft tegen de kampioenskandidaat van de Derde Divisie nog wel naar uitzag. Spakenburg herpakte zich na de thee en gaf de wedstrijd een ander aanzicht. De Ermelose voorsprong uit de eerste helft, die zelfs groter had kunnen zijn, werd volledig omgebogen, waardoor de ploeg van John de Wolf de eerste seizoenzege pakte. Dat was ook wel nodig, want de eerste twee ontmoetingen dit seizoen leverde alleen gelijke spelen op en dat is geen kampioensgemiddelde. Voor de geelzwarten was de nederlaag spijtig, maar in de tweede helft leek minimaal een doelpunt voor de thuisclub onafwendbaar.
Paul Eppink was nog steeds geblesseerd, waardoor de invalbeurt voor Thodorie Velanas in de vorige wedstrijd een vervolg kreeg. Bert van Hunenstijn gaf tegen Spakenburg de voorkeur aan Daniël van Warven boven Benjamin Roemeon.
Scheidsrechter De Brito Roque stond soms mannelijke duels toe, maar hield daarbij de kaarten op zak.

Vroege voorsprong voor DVS mee de rust in
Trainer Bert van Hunenstijn had in zijn voorbeschouwing al aangegeven, dat zijn ploeg in Spakenburg zeker kansen zou krijgen en dat de titelpretendent nooit de hele wedstrijd dominant zou kunnen voetballen. Dat die inschatting al zo vroeg in de wedstrijd zijn beslag zou krijgen, had de oefenmeester zelf wellicht ook niet kunnen bevroeden. De wedstrijd moest nog kleur krijgen, maar de geelzwarten begonnen met fris combinatiespel. Uit de eerste de beste mogelijkheid was het ook al meteen raak. Daniël van Warven verzond in de 3e minuut de pass op Gökhan Yasar, die verdediger Sten Vreekamp makkelijk opzijzette en vervolgens met een boogbal over de lange doelman Leon ter Wielen fraai in de linkerbovenhoek afrondde, 0-1.

De kampioenskandidaat werd dus al direct in de achtervolging gedwongen. DVS kwam er ook daarna nog een aantal keren knap uit en Mike Ahrens soleerde in de 14e minuut na een interceptie de Spakenburgse ‘zestien’ in. Daar stuitte hij op doelman Ter Wielen. Een minuut later werkte Maurice de Ruiter zich van af de zijlijn om vervolgens tot een schot te komen, dat geblokt werd. Aan de andere kant kreeg de van Jong FC Volendam overgekomen Bert Steltenpool in de 17e minuut zijn voet bij de eerste paal goed tegen de bal uit een voorzet van Jasper Waalkens van rechts. De bal ging net naast. Het zou een fase inluiden, waarin DVS onder druk kwam te staan met een reeks van zes hoekschoppen. Uit de eerste in de 19e minuut ging de kopbal van centrale verdediger Barry Beijer over na de reflex van doelman Thodorie Velanas. Na die druk kwamen de geelzwarten er weer een paar keer goed uit. Gökhan Yasar verschafte Maurice de Ruiter in de 28e minuut een uitstekende schietkans, maar de inzet ging hoog over. Daniël van Warven verzond twee minuten late de assist en nu ging het schot van De Ruiter alleen voor de doelman rakelings over. Rond de 35e minuut had Daniël van Warven op meer begrip van de arbiter gehoopt. Nadat hij eerst nipt voor buitenspel afgevlagd werd, ging hij in het strafschopgebied uit een voorzet van Gökhan Yasar even later over het been van Spakenburgse verdediger. Geen strafschop volgens scheidsrechter De Brito Roque. Daartussen zag DVS-doelman Thodorie Velanas in de 36e minuut een voorzet van Kees Tol aan zich voorbijgaan, maar kopte Bert Steltenpool naast. De laatste mogelijkheid voor de rust was ook voor de thuisclub, toen Barry Beijer in de 40e minuut uit een corner over kopte. In een vermakelijke eerste helft waren de betere kansen voor DVS, dus was de 0-1 voorsprong gerechtvaardigd. Die had zelfs hoger kunnen zijn.

Spakenburg na rust naar winst
Zonder wijzigingen in de basisopstellingen kreeg de tweede helft een ander gezicht. Met name de Ermelose aanvallers kregen minder speelruimte en werden ook nog nauwelijks bereikt. Waar Bert Steltenpool voor de “Blauwen” een hoekschop in kansrijke positie in de 47e minuut met het hoofd verlengde in plaats van op de goal, ging de voorzet van Mike Ahrens vanaf links een minuut later centimeters over het hoofd van de geheel vrijstaande Gökhan Yasar. In het eerste kwartier probeerden Daniël van Warven en Mike Ahrens het nog met afstandsschoten en namen de mogelijkheden voor de gastheren toe. Bert Steltenpool mocht inschieten na een voorzet van Mike Vreekamp, maar zocht het doel veel te hoog. Drie minuten later kon Basil Camara voorkomen, dat de ex-Volendammer uit een voorzet van Olivier Pilon opnieuw kon aanleggen. Jasper Waalkens deed in de 61e minuut eigenlijk alles goed en zorgde daarmee voor dreiging, maar de assist was onvoldoende. Na ruim een kwartier maakte Niels Buijtenhuis plaats voor Kay Velda. De Ermelose defensie stond in de 64e minuut niet goed, waardoor Philip Ties kon uithalen voor een schot. De speler, die DVS al eerder met ACV en HHC pijn deed schoot uitstekend in, laag in de rechterhoek. Thodorie Velanas had geen verweer, 1-1. De gelijkmaker viel natuurlijk veel te vroeg voor de Ermeloërs met nog een kwart van het duel te gaan. Direct na de gelijkmaker pleegde John de Wolf een dubbele wissel. De twee oud-spelers van FC Volendam, Bert Steltenpool en Kees Tol verlieten het veld voorde bonkige spits Richard van Schoten en Youri Koelewijn. De laatste is een van de weinige spelers uit de eigen jeugdopleiding van Spakenburg, die op “De Westmaat” de hoofdmacht haalt. Hij kreeg ook al binnen twee minuten kansen om zijn club op voorsprong te zetten. Allereerst schoot hij op aangeven van Olivier Pilon over en daarna ging zijn lob, waarmee hij doelman Velanas al verslagen had, naast.

Ook bij DVS vond een wissel plaats. In de 75e minuut verliet Maurice de Ruiter het veld voor Benjamin Roemeon. De invaller zou later in de extra tijd nog wel tot een schot komen na zijn actie vanaf de rechter zijlijn, maar het schot vormde geen onoverkomelijk probleem voor doelman Leon Ter Wielen. Toen stond Spakenburg al op 2-1, nadat de Ermelose defensie het leer niet kon wegwerken. Jasper Waalkens deponeerde de bal daarna perfect in de rechterbovenhoek. Die 2-1 kwam niet meer in gevaar. Ook niet nadat Mike Ahrens met nog enkele minuten te gaan plaats maakte voor Jeroen Buitenhuis. Na de laatste wissel (Olivier Pilon-Christian Sususepa) kreeg Spakenburg zelfs nog een uitstekende kans om de score nog verder op te voeren. Richard van Schooten ging weliswaar gehinderd op doelman Thodorie Velanas, maar voorkwam erger met zijn tweede goede redding van de wedstrijd. Daarmee boekten de “Blauwen” de eerste zege van het seizoen, terwijl DVS dus buitenshuis nog steeds puntloos is.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Thodorie Velanas, Haico Epe, Jorran van Santen, Basil Camara, Roald de Vries, Mike Ahrens (86’ Jeroen Buitenhuis), Niels Buijtenhuis (62’ Kay Velda), Coen Vloedgraven, Maurice de Ruiter (75 Benjamin Roemeon), Gökhan Yasar, Daniël van Warven.
Opstelling Spakenburg: Leon ter Wielen, Sten Vreekamp, Tom van der Neut, Barry Beijer, Guido van Rijn, Mike Vreekamp, Jasper Waalkens, Philip Ties, Olivier Pilon (87’ Christian Sususepa), Bert Steltenpool (65’ Richard van Schoten), Kees Tol (65’ Youri Koelewijn.

Scheidsrechter: dhr. S. de Brito Roque uit Hendrik-Ido-Ambacht

Scoreverloop: 3’ Gökhan Yasar 0-1, 64: Philip Ties 1-1, 79’ Jasper Waalkens 2-1

Resultaten Derde Divisie 9 september (3e speelronde):
Voor DVS betekende de nederlaag een terugval op de ranglijst. Met drie punten bezetten de geelzwarten nu de dertiende plaats dankzij het beste doelsaldo (0). Spakenburg klom met nu vijf punten naar de gedeelde vijfde plek met een achterstand van twee punten op de koploper.
ASWH-Jong FC Groningen: De koploper (op basis van het doelsaldo) kon die positie tegen Jong FC Groningen niet consolideren. De beloften bekroonden het overwicht in de eerste helft nog niet met een treffer, maar scoorden wel de enige van de wedstrijd in een gelijkwaardige tweede helft. De noorderlingen overleggen nu precies dezelfde cijfers als Spakenburg en klommen naar de vijfde stek en passeerden daarmee ASWH, dat met een punt minder zakte naar de zevende plaats.
VVOG-Jong FC Twente: De hardwerkende Harderwijkers compenseerden het betere voetbal van Jong FC Twente en wonnen door het enige doelpunt van de wedstrijd in de tweede helft met 1-0. Daarmee bleef Frans Koornberg de enige doelman in de Derde Divisie, die nog niet de gang naar het net heeft hoeven maken. En wat nog mooier is; VVOG is weer de trotse lijstaanvoerder met slechts nog één concurrent naast zich. De Tukkers hebben evenals DVS 3 punten, maar een minder doelsaldo (-2)
ACV-Harkemase Boys: De Assenaren herstelden zich goed van de nederlaag in Ermelo en bouwden na het prestige in de noordelijke derby tegen Harkemase Boys aan positieverbetering. Door de 3-1 winst ging ACV vanwege het doelsaldo omhoog naar de negende plaats als een van de zes clubs met 4 punten. Dat is net een plaats hoger dan de Harekieten, die evenveel punten bezitten.
DOVO-Quick Boys: De vroege voorsprong voor de thuisclub in deze klassieker was niet voldoende voor de tweede winst. Het slimmere Quick Boys boog het met een doelpunt voor de rust en één erna om in een terechte zege. Daarmee stegen de Katwijkers naar de vierde plaats als één van de twee met een punt achterstand op de twee koplopers. Met vier punten is DOVO nu terug te vinden op de elfde plaats als één van de zes clubs met 4 punten.
Spijkenisse-Jong FC Volendam: Nu eens geen voorsprong voor de debutant, maar na de 0-3 een inhaalrace tot 2-3. Niet genoeg, want het werd uiteindelijk 3-4 voor Jong FC Volendam. Daarmee hielden de wijdbroeken als enige gelijke tred met koploper VVOG. Spijkenisse is de enige club met 2 punten en houdt nog twee concurrenten onder zich.
Jong Almere City FC-Scheveningen: Na een sterke start hielden de polderbewoners met uiteindelijk 3-1 de punten in het Yanmar Stadion. Jong Almere City FC blijft met een punt achterstand zodoende in het spoor van de twee lijstaanvoerders. Scheveningen is met een enkel punt en een doelsaldo van -5 de rodelantaarndrager.
Magreb’90-ODIN’59: Met dank aan de bezoekers voor het missen van de kansen hoefde Magreb’90 deze keer niet aan een inhaalrace te beginnen en boekte de eerste winst in dit seizoen (2-0). Dat betekende voor de Utrechters ook winst op de ranglijst, waar nu met 4 punten de twaalfde plaats wordt ingenomen. De organieke zondagclub komt daardoor komende zaterdag met een punt voorsprong naar Ermelo. ODIN’59 heeft net als DVS en Jong FC Twente 3 punten, maar wel met de minste doelcijfers.
ONS Sneek-Capelle: De bezoekers profiteerden in de eerste helft nog van de numerieke meerderheid en counterden in een gelijkwaardige tweede helft naar een 0-2 overwinning. Dat was goed om met 4 punten naar de achtste plaats te klimmen. ONS Sneek blijft op een enkel punt staan met een net wat beter doelsaldo dan de hekkensluiter.