Spakenburg

Mannen, 1, 3e divisie A

17 februari 2018 14:30

Bronsvoort, W.H.

De uitslag van de eerste competitiewedstrijd in KNVB-verband tussen DVS’33 Ermelo en de “Blauwen” in ’47-’48 is niet voorhanden en de 0-4 in ’93, beide op het toenmalige hoogste niveau (respectievelijk 4e klasse en 1e klasse), toonde de Spakenburgse suprematie nog. In ’16, toen de grootmacht opnieuw naar Ermelo kwam, was de gewenste promotie naar de Tweede Divisie al bereikt en gunde Spakenburg de geelzwarten in hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen het uitwuiven van de vertrekkende spelers, wat desalniettemin een historische 4-0 overwinning opleverde. Ditmaal kwam de ploeg van John de Wolf naar de Veluwe om de koppositie vast te houden en had dus alle belang bij de drie punten. DVS betrad de lijstaanvoerder zonder enige schroom en stuurde de titelpretendent met ondubbelzinnige cijfers terug naar “De Westmaat”. En dat nog wel na een vroege Spakenburgse voorsprong.
John de Wolf beschikte over een volledig fitte selectie. Hij hield de toekomstige DVS’er Olivier Pilon nog op de bank, omdat die terugkwam van een blessure. Ook Bert van Hunenstijn kende weinig personele problemen. Genaro Snijders was wel geblesseerd, zodat de Ermelose oefenmeester zijn joker niet kon inzetten. Die extra rol bleek in deze wedstrijdstrijd ook niet nodig.

Vroege voorsprong baat Spakenburg niet
Het gevoel bij de Ermeloërs in aanloop van dit duel was hetzelfde als voor de derby tegen VVOG en de uitwedstrijd tegen Jong Almere City FC; wedstrijden die ruim door DVS werden gewonnen. In de beginfase voetbalden de “Blauwen” nog wel als een kampioen. Na een goedlopende aanval van Spakenburg was het hakballetje van Philip Ties uit een voorzet van Tom Mentink echter te veel en kon Basil Camara ruimen. DVS was niet van zin om zich door de koploper aan de kant te laten zetten en juist in dit soort wedstrijden wil Maurice de Ruiter zich graag onderscheiden. Een in de 6e minuut toegekende vrije trap werd niet eens slecht genomen, maar de Spakenburgse verdediging kon de dreiging keren en meer dan dat. Vanaf de zijlijn werd een perfecte counter opgezet met veelal eenmaal de bal raken. Het spel werd zo in hoog tempo verplaatst, waarbij rechtsback Giovanni Gravenbeek die breed kon leggen op Mike Vreekamp. De zoon van voormalig DVS-trainer Erik Vreekamp had het leer simpel voor het intikken. Daarmee kwamen de “Blauwen” al vroeg in een positie, die zij wensten. Naar zou blijken kon de ploeg van John de wolf echter nog niet achteroverleunen, loerend op de ruimte, die ongetwijfeld zou ontstaan.

De geelzwarten hielden het tempo hoog en zorgden ook voor dreiging. De volley van Kay Velda ging nog over en Benjamin Roemeon schoot naast. Duidelijk werd, dat DVS door het vroege tegendoelpunt niet uit het veld geslagen was. Ook niet toen Daniël van Warven in de 12e minuut de bal uit een vrije trap bij de tweede paal op het hoofd van Basil Camara legde. Die legde die met het hoofd breed op Jorran van Santen, die ook makkelijk tot afronden kwam. Camara stond bij zijn assist kennelijk buitenspel. Het deerde niet, want DVS ging met veel zelfvertrouwen op zoek naar de gelijkmaker en die viel ook twee minuten later. De voorzet van Benjamin Roemeon na een snel genomen vrije trap bereikte via Daniël van Warven en het hoofd van Niels Buijtenhuis Maurice de Ruiter, die het beslissende tikje gaf voor de 1-1. Mike Vreekamp kwam na een goede balaanname in de 19e minuut nog wel tot een schot, dat te slap was om doelman Paul Eppink te verontrusten. Ondertussen bleven de geelzwarten op jacht gaan naar een voorsprong en kregen die in de 14e minuut ook na een uitstekende aanval. Opgezet door rechtsback Jorran van Santen kwam de bal via in de combinatie Daniël van Warven terug bij Maurice de Ruiter, die de mogelijkheid zelf had om in de rechterhoek te scoren, maar voor de nog zekerder oplossing koos door af te leggen op Kay Velda, die het lege doel niet kon missen, 2-1. De wedstrijd verliep nu steeds meer in een Ermelo’s overwicht, hoewel Philip Ties twee minuten later nog een listig boogballetje over de DVS-verdediging losliet. Kees Tol kwam centimeters te kort voor een balcontact.

De thuisclub was nog niet tevreden zocht naar een 3-1 voorsprong. En als Spakenburg weer eens tot een aanvalsopzet kwam, zat Niels Buijtenhuis er wel als controleur steeds goed tussen, waarna de geelzwarten het voetballend konden oplossen. De gastheren bleven veel gevaarlijker. Zo bracht Benjamin Roemeon het leer in de 29e minuut vanaf links bij Maurice de Ruiter. Barry Beijer voorkwam, dat hij na zijn balaanname kon uithalen. Twee minuten daarna kon DVS’ speler van de buitencategorie uithalen uit een afvallende bal. Dat schot werd door doelman Leon ter Wielen gekeerd. In de 34e minuut verzond Daniël van Warven de pass, waaruit Benjamin Roemeon de Spakenburgse sluitpost omspeelde, maar zijn inzet door Barry Beijer uit de rechterhoek gehaald zag worden. De 3-1 liet echter niet lang meer op zich wachten. De steekpass van Maurice de Ruiter zette Benjamin Roemeon vrij voor het doel. De rappe aanvaller omspeelde de goalie en schoof beheerst de derde Ermelose treffer binnen. DVS kreeg een minuut na de goal wel met een tegenvaller te maken. Doelman Paul Eppink had zich verstapt en moest zich laten vervangen. Zodoende kon Dean Bredewolt zijn kunnen onder de lat vertonen, hoewel hij in de resterende tijd van de eerste helft niets te doen kreeg. DVS wilde de koploper nog meer pijn doen, maar kwam voor de pauze niet meer tot scoren, mede doordat een rush van Maurice de Ruiter na drie man uitgespeeld te hebben door een overtreding gestopt werd.

DVS na rust naar historische cijfers
Het was duidelijk, dat Spakenburg scherp aan de tweede helft wilde beginnen, gezien de extra warming up, waarvoor de spelers eerder uit de kleedkamer gekomen waren. Christian Supusepa kwam in het veld voor Jasper Waalkens. Alle bedoelingen van John de Wolf ten spijt maakte DVS er al direct een gelopen koers van. De eerste vrije trap was meteen al voor de geelzwarten op een gevaarlijke plek. Maurice de Ruiter zag de optie waarop getraind was door de organisatie bij Spakenburg niet meer als mogelijkheid en schoot toen maar via de kruising de 4-1 direct binnen. Dat nam alle hoop weg uit de blauwe harten. DVS kreeg met weer een tegenvaller te maken, toen de maker van de 4-1 het veld geblesseerd moest verlaten. Maurice de Ruiter was al met een lichte blessure aan de wedstrijd begonnen. Mike Ahrens was in de 56e minuut zijn vervanger.

Spakenburg probeerde nog wel wat, maar met de moed der wanhoop en zonder overtuiging. Dat laatste nam alleen maar toe aan Ermelose zijde. De ene na de andere steekpass doorkliefde de defensie van de koploper, waardoor het eigenlijk slechts wachten was op de 5-1. Benjamin Roemeon vond met zijn voorzet vanaf rechts in de 64e minuut net geen hoofd van een medespeler en in dezelfde minuut nog werd een schot van Jorran van Santen uit een voorzet van Roald de Vries nog geblokt. John de Wolf probeerde met een dubbele wissel (Olivier Pilon voor Kees Tol en Nathaniël Will voor Tim Oostinjen voor de resterende vijfentwintig minuten nog grip te krijgen op de wedstrijd, wat niet lukte. DVS ging onverdroten door. “Spakenburg wordt te kijk gezet”, wierp de verslaggever van RTV Utrecht de ether in en zo was het ook. Coen Vloedgraven stuurde Mike Ahrens halverwege de tweede helft weg; de invaller wachtte tevergeefs op een ploeggenoot om de bal in een leeg doel te schuiven en probeerde het daardoor maar in de korte hoek. Voor die enige optie liet Leon ter Wielen zich niet verslaan. In de 72e minuut verlengde Kay Velda de pass van Jorran van Santen op Daniël van Warven, maar de aanvaller wachtte nog even voor zijn doelpunt en schoot voorlangs. Deed Spakenburg dan helemaal niets meer terug; nee, want Tom Mentink schoot van de rand strafschopgebied fraai in. Invaller-doelman Dean Bredewolt had moeite om de doelpoging tegen de lage zon in te zien, maar zag het schot nog wel net langs de kruising krullen. De 5-1 zat er echt eerder aan te komen dan de 4-2.

Bert van Hunenstijn moest ook zijn derde wissel gebruiken vanwege een blessure. Voor de jonge Lars Dekker was het mooi, dat hij op de plaats van Niels Buijtenhuis, ‘tegen zijn vorige ploeg uitgeroepen tot ‘man of the Match’ in deze nog altijd aansprekende pot mocht opdraven. En hij draafde vrolijk mee zonder in de problemen te komen. Het was nog even te vroeg voor de uiteindelijke stand blijkens de pogingen van Roald de Vries (volley over), het schot van Mike Ahrens (naast) en van Kay Velda (over). Het gaf aan, dat DVS nog niet verzadigd was. Dean Bredewolt moest vijf minuten voor tijd zijn enige serieuze redding verrichten van zijn invalbeurt, toen Olivier Pilon een voorproefje wilde laten zien, wat DVS komend seizoen van hem kan verwachten. De doelman moest gestrekt en keerde het schot. Waar Benjamin Roemeon in de slotfase nog teruggefloten werd wegens buitenspel, liep Daniël van Warven er in de voorlaatste minuut uit een pass van Kay Velda nog een keer doorheen en schoof koel de 5-1 binnen. Mooie historische cijfers voor de winnende thuisclub, die nooit als underdog aan dit aansprekende duel was begonnen.
Met Bronsvoort had deze wedstrijd een uitstekende leidsman, die het goed aanvoelde, zoals het hoort niet opviel en het duel zonder kaarten afkon.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink (38’ Dean Bredewolt), Jorran van Santen, Dennis Hollart, Basil Camara, Roald de Vries, Coen vloedgraven, Niels Buijtenhuis (79’ Lars Dekker), Kay Velda, Maurice de Ruiter (56’ Mike Ahrens), Benjamin Roemeon, Daniël van Warven.
Opstelling sv Spakenburg: Leon ter Wielen, Giovanni Gravenbeek, Barry Beijer, Tom van der Neut, Guido van Rijn, Tom Oostinjen (65’ Nathaniël Will), Tom Mentink, Mike Vreekamp, Philip Ties, Kees tol (65’ Olivier Pilon), Jasper Waalkens (45’ Christian Supusepa).

Scheidsrechter: dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer

Scoreverloop: 7’ Mike Vreekamp 0-7, 14’ Maurice de Ruiter 1-1, 22’ Kay Velda 2-1, 38’ Benjamin Roemeon 3-1, 47’ Maurice de Ruiter 4-1, 89’ Daniël van Warven 5-1.

Resultaten Derde Divisie 17 februari (speelronde 21; 9e ronde tweede periode):
Doordat ook de runner up een fout maakte is Spakenburg nog steeds koploper met 46 uit 21. Dat was dan de schrale troost van dit weekend, waarin wel de leidende positie in de tweede periode verloren ging. Met nog twee ronden te gaan hebben de “Blauwen” nu een achterstand van drie punten op de nieuwe leider. DVS is definitief uitgeschakeld voor die prijs ondanks de eclatante overwinning op de koploper, maar klom wel weer een plaats op de ranglijst met nu 33 uit 20 ten koste van VVOG, dat de uitwedstrijd tegen Jong FC Twente afgelast zag worden. Ook Harkemase Boys-ACV ging eruit.
Scheveningen-Jong Almere City FC: natuurlijk was het nog maar de vraag of de runner up uit Almere een fout maakte. De “Schollekoppen” draaien immers uitstekend in de tweede periode. Het duel op “Houtrust” telde een doelpunt meer dan de streekderby in Ermelo, maar dan wel wat gelijkmatiger verdeeld. Een Scheveningse voorsprong werd nog tenietgedaan, maar bij de stand van 1-3 keerde de kansen in de 65e minuut bij een rode kaart bij de bezoekers. Het werd nog 4-3 voor Scheveningen, dat nu met een voorsprong van drie punten heeft in de tweede periode en en passant ook nog de vijfde plek vasthield met 34 uit 21. Dankzij DVS liep de achterstand voor Jong Almere City FC niet op en bleef een punt.
Quick Boys-DOVO: De debutant had de kans om Quick Boys pijn te doen, maar liet dat na, waardoor de enige treffer van de wedstrijd na een half uur voetbal voor de 1-0 eindstand zorgde. Die uitslag voelde goed voor de club van “Nieuw Zuid”, dat zich nu met 40 uit 21 nog zeker niet uitgeschakeld acht voor de titel. Met een achterstand van vier punten is de tweede periode nog niet buiten beeld. DOVO handhaafde zich met 29 uit 21 op basis van een beter doelsaldo nog wel in het linker rijtje.
Jong FC Groningen-ASWH: De Groningse beloften deden geen beroep op Lars Veldwijk, maar naast Hrustic wel op die jeugdspelers en tekenden voor de grootste uitslag in deze speelronde. Is ASWH stuurloos na het vertrek van trainer Jack van den Berg? De 5-0 paste in ieder geval niet in de opmars, waar de Ambachters mee bezig waren. Het doelsaldo ten opzichte van DOVO duwde de club uit het net linker rijtje. Jong FC Groningen bleef met nu 36 uit 20 vierde, maar heeft in de tweede periode slechts twee verliespunten meer dan leider Scheveningen.
ODIN’59-Magreb’90: Het zat de rodelantaarndrager niet mee met ballen op de paal en de lat. Na de 0-0 halverwege ging Magreb’90, weer in ondertal, alsnog onderuit. Door de minimale 1-0 klom ODIN’59 het linker rijtje in nog voor DOVO met 31 uit 21. De Utrechters, die ook nog eens een aftrek van 3+1 punten kreeg, staat desolaat met 2 punten onderaan uit 20 wedstrijden.
Jong FC Volendam-Spijkenisse: Het overwicht van de thuisclub voor de rust beperkte zich tot 1-0 en misschien verdiende Spijkenisse daarna wel meer, maar verloor na een 2-0 tussenstand alsnog met 2-1. Dat hield de debutant met 16 uit 21 op de voorlaatste plaats achter ACV met een punt meer, maar ook met een wedstrijd minder gespeeld. Jong FC Volendam kwam in punten (26) uit 21 wedstrijden gelijk met Harkemase Boys, maar de Harekieten (nu elfde) hebben nog drie wedstrijden in te halen. Jong FC Twente staat er met een punt minder, maar nog twee inhaalbeurten voor de boeg toch wat beter voor.
Capelle-ONS: De Snekers wisten, dat zij na deze ronde nog steeds veertiende zouden staan, maar na de duidelijke nederlaag in Capelle a/d IJssel staat ONS er met 22 uit 21 niet florissant voor. De voorsprong op de Slot-bewoners is met 22 uit 21 teruggelopen tot drie punten en Capelle mag nog twee keer inhalen (waarvan een restant tegen Magreb’90 bij een 0-0 stand). De beste herkanser heeft nog wel perspectief.