Jong FC Volendam

Mannen, 1, 3e divisie A

10 maart 2018 14:30

KNVB

Na de nederlaag tegen ODIN’59 verloor DVS’33 Ermelo opnieuw van een club in vorm, namelijk van Jong FC Volendam. In Ermelo waren de wijdbroeken een groot deel van de wedstrijd de betere ploeg. De geelzwarten kwamen terug uit geslagen positie en dwongen de Volendammers tot overleven. De gelijkmaker viel echter niet, laat staan de winnende. De ploeg van Johan Steur werkte zich door de zege verder weg van de degradatiezonde en passeerde DVS ook op de ranglijst.
Door de problemen bij de hoofdmacht van FC Volendam schoven al vier spelers door uit het beloftenteam, maar dat weerhield de talenten er niet van om zich in de Derde Divisie omhoog te werken. Bert van Hunenstijn kon zijn equipe lange tijd in een vertrouwde basis laten starten. Die draaide zo goed, dat ook een Genaro Snijders zich geen basisplaats kon verwerven. De personele problemen ontstonden tegen ODIN’59 door de blessures van Jorran van Santen en Niels Buijtenhuis, alsmede door de schorsing van Maurice de Ruiter. Hun plaatsen aan de aftrap werden ingenomen door respectievelijk Haico Epe, Lars Dekker en Mike Ahrens.

DVS met verdiende achterstand de rust in
Volgens trainer Bert van Hunenstijn hadden de acht resterende basisspelers de drie invallers zoveel vertrouwen moeten geven, dat het verlies van de drie eerdergenoemde spelers opgevangen moest worden. Hij liet ook weten, dat het een kwestie van timing was. Anders zou DVS achter een goed voetballende tegenstander als Volendam aanlopen. Behalve de openingsfase gebeurde dat ook. Een Lars Dekker is natuurlijk ook nog geen Niels Buijtenhuis. In die openingsfase kregen de Ermeloërs ook mogelijkheden. Met lange bal werd de snelheid van de voorwaartsen gezocht. Zo kon Haico Epe op aangeven van Kay Velda in de 2e minuut uithalen voor een schot, wat door doelman Mitchel Michaelis tot hoekschop werd verwerkt. In de 7e minuut was een pass Haico Epe net iets te hard, zodat de Volendamse sluitpost kon ruimen, voordat Benjamin Roemeon gevaarlijk kon worden. Duidelijker was wel, dat DVS moeilijker lijn in het spel kon krijgen dan in de beproefde basisopstelling en na een korte fase, waarin er al meer evenwicht in de wedstrijd kwam, namen de bezoekers steeds meer het initiatief. Het Volendamse overwicht zou ook na een klein half uur tot een voorsprong leiden. Via Anthony Berenstein (in het begin van dit seizoen nog met Magreb’90 verliezer in Ermelo) en Dylan Mertens kwamen de oranjehemden rond de 10e minuut al dreigender in de buurt van het Ermelose doel. In de 19e minuut ruimde Basil Camara een voorzet van Mertens weg en de vooralsnog grootste kans voor de bezoekers deed zich voor in de 24e minuut. Ali Ulusoy besloot zijn rush met een schot, dat via het been van Paul Eppink op het dak van het doel belandde. Kort hierna deed DVS iets terug na een goede interceptie van Roald de Vries, waaruit Mike Ahrens overschoot. De verdiende voorsprong voor de beloften kwam er in de 29e minuut, toen Anthony Berenstein uit een assist van Dylan Mertens met een schuiver in de verre hoek raak schoot. De 1-0 leek al direct een gelijkmaker te krijgen, nadat Benjamin Roemeon zijn uitstekende actie met een schot besloot. Die werd door Michaelis met een goede reactie gekeerd ten koste van een corner. De rappe aanvaller zag zijn schot na een combinatie met Kay Velda en Daniël van Warven door een Volendammer geblokt worden. Twee kopballen vonden in de slotminuten van het eerste bedrijf het doel niet. Voor de bezoekers kopte Jordy Hilterman uit een voorzet van Berenstein over en vervolgens probeerde Kay Velda de bal met het hoofd opnieuw in te brengen. Die kopbal dwarrelde net over de linkerbovenhoek. Zodoende stond er halverwege een nog alleszins te repareren 0-1 achterstand op het scorebord.

Hectische slotfase zonder punt
Hoewel Gökhan Yasar al warmliep, moest de spits nog zeven minuten wachten op zijn invalbeurt (voor Daniël van Warven). Aan de aftrap voor de tweede helft dus twee ongewijzigde ploegen. Als snel kwam de thuisclub in verloren positie terecht, nadat in de 48e minuut een hoekschop niet weggewerkt werd en Nick Zeijlmans het leer in een vol strafschopgebied buiten bereik van Paul Eppink in de rechterbovenhoek plaatste, 0-2. Na de invalbeurt van Yasar duurde het nog even, voordat dat effect had. In de 26e minuut liet hij al voorzichtig zien, dat hij wel een neusje voor de goal heeft, maar schoot op aangeven van Mike Ahrens uit een lastig hoek recht op de keeper. Twee minuten later had Volendam de kans om de wedstrijd op slot te schieten, toen Jordy Hilterman uit een voorzet van Berenstein een niet te missen kans kreeg. De captain heeft tegen DVS toch al een historie in het missen van kansen opgebouwd en zak mogelijkheid om ook nu het leer nog naast te krijgen. Dat had een heel dure misser kunnen zijn, want in de 75e minuut vond DVS de aansluiting. Mike Ahrens bracht de bal uit een voorzet van Kay Velda met het hoofd bij Gökhan Yasar. De speler met wellicht het meeste Torinstinct versloeg doelman Mitchel Michaelis van dichtbij, 1-2.

Hierna ontbrandde de wedstrijd pas echt; pas nu ging het thuispubliek er ook echt achter staan. Basil Camara begaf zich nu permanent naar voren en zag zijn voorzet vanaf de achterlijn dichtbij het doel na een combinatie in de 77e minuut weggewerkt worden. Met veel opportunisme ging DVS nu op jacht naar de gelijkmaker. Ook de wissel van aanvaller Lars van Wetering voor middenvelder Lars Dekker Lars Dekker paste hierin. In de 80e minuut kopte Lars van Wetering de lange bal van Dennis Hollart door, waarna Benjamin Roemeon loskwam van zijn verdediger Darryl Bäly, die binnen de beruchte lijnen een overtreding op DVS’ beste man deze middag beging. Na het rood kreeg Kay Velda vanaf elf meter dus de uitgelezen mogelijkheid voor de geelzwarten om erop en erover te gaan. Goalie Mitchel Michaelis koos echter de goede hoek op de penalty, die weliswaar vlak bij de linkerpaal geplaatst was, maar wel op de ideale hoogte voor de penaltykiller. Het momentum werd dus niet benut, hoewel er nog mogelijkheden kwamen. Een minuut na een volley van Lars van Wetering in de 35e minuut bleef doelman Michaelis goed zicht houden op een leep balletje van Mike Ahrens na een uitstekende pass van Roald de Vries , dat door Berenstein van richting veranderd werd en juist daardoor onder de lat leek te belanden. De keeper tikte het leer nog over. Weer een minuut daarna kon Benjamin Roemeon een weergaloze actie niet afsluiten met een succesvolle doelpoging.

Voor de laatste minuten kwam Mark Bouwman nog in het veld voor Haico Epe. Natuurlijk lag er ook risico voor DVS, maar Dennis Hollart onderschepte in de 87e minuut goed, verzond een dieptepass, die door Basil Camara werd doorgekopt. Doelman Michaelis stond Gökhan Yasar echter geen tweede treffer toe. Met de trage spelhervattingen trok scheidsrechter nog ruim vijf minuten speeltijd bij, maar ook daarin wilde het niet meer lukken voor DVS. De volley van Kay Velda uit een afvallende bal ging slechts centimeters naast, Lars van Wetering kopte over, maar het prijsschieten moest nog beginnen. Paul Eppink was mee bij een hoekschop, maar kwam niet aan koppen toe. Vervolgens het schot van Benjamin Roemeon, de inzet van Gökhan Yasar na een volley van Velda, die op het lichaam van de Volendamse goalie eindigde, waarna het harde schot van Benjamin Roemeon het hoofd van medespeler Mark Bouwman raakte. Nog was de kans niet weg, maar Basil Camara kwam na zijn balaanname niet verder dan een schot, dat als corner eindigde. Opnieuw een volley van Kay Velda, recht in de handen van de doelman. DVS bleef het tot de laatste seconden proberen, maar Gökhan Yasar kon zijn draai niet meer vinden na een dieptepass van Dennis Hollart, doorgekopt door Basil Camara. Geen gelijkmaker meer voor de geelzwarten, die pas na de aansluitingstreffer met echte passie het succes zochten. Jong FC Volendam bleef in die fase dankzij haar keeper overeind en overleefde dus een hectische slotfase, terwijl het daarvoor nog zonder problemen de zege binnen leek te halen.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink, Haico Epe (86. Mark Bouwman), Basil Camara, Dennis Hollart, Roald de Vries, Coen Vloedgraven, Lars Dekker (79. Lars van Wetering), Kay Velda, Mike Ahrens, Daniël van Warven (53. Gökhan Yasar), Benjamin Roemeon.
Opstelling Jong FC Volendam: Mitchel Michaelis, Mohamed Betti (79. Stan Veerman), Nick Zeijlmans, Darryl Bäly, Ali Ulusoy, Gani Meholli, Alex Plat (58' Jari Vlak), Rodney Smorenberg, Dylan Mertens (88. Kay Tejan), Anthony Berenstein), Jordy Hilterman.

Rood: Darryl Bäly

Scoreverloop: 29’ Anthony Berenstein 0-1, 48’ Nick Zeijlmans 0-2, 75’ Gökhan Yasar 1-2.

Scheidsrechter: dhr. P.N.v.d.Burg uit ’s Gravenhage.

Resultaten Derde Divisie 10 maart (speelronde 24; 1e ronde derde periode):
DVS is de derde periode dus begonnen met een nederlaag, terwijl ook de minimaal beoogde vijfde plaats met 33 uit 22 steeds meer uit beeld raakt. Jong FC Volendam nam de zevende plaats over van de geelzwarten met twee punten meer en twee wedstrijden meer gespeeld. De wedstrijd Harkemase Boys-Jong FC Groningen vanwege trieste familiaire omstandigheden voor een assistent-trainer van de Groningers.
Spakenburg-VVOG: Dit oude affiche met weinig kansen leverde de koploper weer drie punten op. De 3-0 bracht het puntenaantal van Spakenburg op 52 bracht. En dat terwijl de naast concurrent ook nog eens punten verspeelde. VVOG bleef op twee punten van DVS met een wedstrijd meer gespeeld en handhaafde zich nog in het linker rijtje.
Jong Almere City FC-Capelle: De runner up was niet onder de indruk van de spectaculaire opening van Capelle, maar moest na een 2-1 voorsprong uit een strafschop voor Capelle toch een gelijkspel toestaan. Daardoor werd het gat tussen Jong Almere City FC en de koploper drie punten en dat terwijl er toch een beurt minder is om dat te dichten. Capelle voegde een nuttig puntje toe en is met 20 uit 22 nu de beste herkanser.
Magreb’90-Quick Boys: De Katwijkers hebben de strijd om de titel nog lang niet opgegeven en toonden dat met een solide 1-4 overwinning in Utrecht. Het verschil met de koploper bleef 6 punten, maar Quick Boys kan de achterstand op de runner up dichtmaken in de gelijkmakende beurt. Door het beste doelsaldo in deze speelronde werd ook een optie genomen op de derde periode. Magreb’90 sluit de rij met 5 punten.
ODIN’59-Scheveningen: Van de twee clubs met een uitstekende reeks (respectievelijk 19 uit de laatste 7 en tien overwinningen op rij) won de meest imposante. De houder van de tweede periode is bezig met een kampioensgemiddelde, maar diskwalificeerde zich in de eerste periode daar al voor. De 0-1 ruststand kreeg nog een gelijkmaker, waarna het alle kanten op kon, maar het werd uiteindelijk 1-3 voor de “Schollekoppen”. Scheveningen vergrootte de voorsprong op de nummer vijf tot zes punten. ODIN’59 handhaafde zich met 37 punten op de vijfde plaats.
ONS Sneek-DOVO: In Veenendaal kwamen de twee clubs er met 3-3 niet uit en die stand kwam ook nu weer op het scorebord. Na twee keer een Sneker voorsprong leek DOVO er nog met de drie punten vandoor te gaan, maar in de slotminuut werd het nog weer gelijk. De bezoekers bleven daardoor op drie punten van DVS staan met een wedstrijd meer en voeren nog steeds het rechter rijtje aan. ONS sprokkelde er een puntje bij tot een totaal van 26 en staat op de eerste veilige plek, maar kan nog bijgehaald worden door Capelle.
ASWH-Spijkenisse: De regio-ontmoeting eindigde in een 1-1 na een voorsprong voor de bezoekers. Daarmee blijft Spijkenisse met 20 uit 23 boven de rode streep in de wetenschap, dat ACV daaronder drie verliespunten minder heeft. Voor de zwartwitten lijkt het, met 30 uit 23 op de elfde plaats, een wat grijs seizoen te worden.
ACV-Jong FC Twente: De hardwerkende Assenaren hebben de bakens in eigen huis niet kunnen verzetten en zagen Jong FC Twente met drie verdiende punten vertrekken. Door de 1-3 staat ACV met 17 uit 21 op de voorlaatste plaats, maar hebben evenveel verliespunten als ONS op de veertiende plek. Met 28 uit 21, nu nog twaalfde, hebben de Tukkers nog de mogelijkheid om het linker rijtje binnen te dringen.