Mannen, 1, 3e divisie A

31 maart 2018 14:30

Berben, C.J.L.P.

Beter een half ei dan een lege dop, is een gezegde, wat tijdens Pasen met betrekking tot de eieren zeker opgeld doet. DVS’33 Ermelo heeft na de thuiswinst op de bezoekende degradatiekandidaat al binnen en opteert voor het hele ei na het bezoek aan Magreb’90 komende maandag. Spijkenisse kan hooguit nog nog hopen op het halve ei na de ontvangst van directe concurrent ONS Sneek in de Paasdubbel.
De geelzwarten hadden het zich een stuk makkelijker kunnen maken door voor de rust de kansen te benutten en dan na de thee de krachten te sparen voor de wedstrijd in Utrecht twee dagen later. Nu moest na de thee een nipte voorsprong verdedigd worden. Aanvallend toonden de bezoekers aan in de Derde Divisie thuis te horen, hoewel in deze wedstrijd het vizier niet op scherp stond; verdedigend bevestigde de club uit De Botlek de lage positie op de ranglijst. In het laatste kwartier bouwden de Ermeloërs de voorsprong uit naar een veilige marge, hoewel Spijkenisse in de tweede helft lang domineerde.
Bij de debutant ontbraken twee basisspelers, terwijl naast de bekende geblesseerden bij de thuisclub Kay Velda na zijn invalbeurt in Harkema nu helemaal ontbrak op het appèl.

DVS in open eerste helft op voorsprong
Zoals verwacht werd het een open wedstrijd en Spijkenisse liet na de aftrap haar aanvallende bedoelingen wel zien. Daan Hollart moest meteen in de 1e minuut ook al een gevaarlijke voorzet van Etienne Mariana wegwerken. Toch was de eerste echte kans voor DVS na een combinatie tussen Gökhan Yasar en Benjamin Roemeon. De laatste kwam daaruit vrij voor het Zuid-Hollandse doel en probeerde het met een boogbal. Die ging over. Bij de volgende Ermelose aanval raakte Gökhan Yasar geblesseerd, maar kon nog verder spelen. In de 17e minuut deed de zekere tweede kans voor de geelzwarten zich voor, nadat een vrije trap van Sander Barragan weggewerkt werd. In de omschakeling werd Benjamin op links de ruimte ingestuurd. Zijn voorzet had met een enkel voetcontact tot treffer gepromoveerd moeten worden, maar de assist was te ver voor de spits. In de 20e minuut toonde Spijkenisse haar technisch vernuft wel aan, toen Marvin van der Pluijm een lange bal prachtig verwerkte met zijn aanname en een listige voorzet losliet. Dennis Hollart onderschepte. Een minuut later doorzag hij het overstapje na de voorzet van links van dezelfde aanvaller en werkte vervolgens weg. Lars Dekker leidde met zijn pass in de 22e minuut de volgende kans voor DVS in.

Benjamin Roemeon kwam vanaf links ook in scoringspositie en zocht de verre hoek. De inzet ging voorlangs. In de 25e minuut probeerde Lars Dekker het in de rebound met een schot, wat een prooi voor doelman Dyron Bijl werd, uit een aanval, waarbij Gökhan Yasar voor de tweede keer geblesseerd raakte. Nu kon hij niet verder en kwam Maurice de Ruiter voor hem in het veld. Hij zou weer bepalend worden in de wedstrijd en bij alle doelpunten betrokken zijn. Aan de andere kant was Serginio van Axel-Dongen in de 28e minuut dichtbij de openingstreffer, toen hij versnelde en Dennis Hollart zijn hielen liet zien. De rechtspoot kreeg de bal iets links van het doel met de buitenkant schoen niet tussen de palen; het schot eindigde in het zijnet. Dat was ook de laatste kans voor de gasten voor de rust. Niet voor DVS, want dat kwam in de 38e minuut op 1-0. Een een-tweetje tussen Mike Ahrens en Maurice de Ruiter sneed door de Spijkenisser defensie, waar na de eerste het met een droge schuiver afmaakte. Daarmee waren de mogelijkheden voor de rust voor de thee nog niet op, want in de slotminuut versnelde Maurice de Ruiter, stiftte de bal, die desalniettemin te weinig snelheid had en door Etienne Mariana voor de doellijn gekeerd kon worden. De invaller kapte na een inworp in de extra tijd zijn man uit en trof vervolgens met zijn indraaiende schot de paal. Het bleef halverwege dus bij 1-0.

DVS overleeft na rust en breidt voorsprong verder uit
De tweede helft gaf een ander wedstrijdbeeld, met Spijkenisse als dominante ploeg. Dat zorgde in de 47e minuut ook voor serieuze dreiging, toen Marvin van der Pluijm een voorzet van Serginio van Axel-Dongen opnieuw voor bracht. De dreiging verdween, nadat clubtopscorer Michael van Dommelen in de rebound naast kopte. Glen Rijsdijk moest het veld vanwege een blessure in de 52e minuut verlaten, waardoor Sven Mijnans (de 18-jarige probeerde het in de jeugd van ADO Den Haag en werd na zijn terugkeer aan de A-selectie toegevoegd) in het veld kwam. DVS ontkwam in de 55e minuut even aan de druk na een goede pass van Roald de Vries, die Maurice de Ruiter mooi uit de lucht plukte, maar kwam niet tot doelpoging. De aanvaller verwachtte een fluitsignaal voor een strafschop, maar scheidsrechter Berben constateerde geen overtreding. De aanvalsdriften van de degradatiekandidaat namen niet af en kort na het verwerken van een voorzet van Barragan door Dennis Hollart kreeg Sven Mijnans uit een afvallende bal een schietkans. Zijn inzet ging hoog over. Benjamin Roemeon had na een kwartier in de tweede helft na zijn actie een voorzet in huis, die een medespeler vrij voor Dyron Bijl had moeten zetten, maar zijn assist vond geen ploeggenoot.

De tweede helft sleepte zich voort, zonder dat Spijkenisse ondanks een overwicht kansen creëerde. Die ontstond wel weer voor DVS na het aanspelen Maurice de Ruiter door Benjamin Roemeon. De doelpoging smoorde onder het lichaam van de Spijkenisser sluitpost. Voor de bezoekers leidde een aanval over rechts na een uur voetbal in een schietkans voor Stefano Gonçalves, die over schoot. Een minuut later leek de gelegenheid daar voor de 2-0, toen de sterk spelende Mike Ahrens de aanval opzette en binnen de beruchte lijnen na een overtreding van Danny Groos neerging. Over de overtreding bestond geen verschil van mening (de dader ontving ook geel), maar wel over de plaats delict. De leidsman legde de bal er net buiten. Dat was geen belemmering voor Maurice de Ruiter om het leer langs de muur in het uiterste hoekje te deponeren, 2-0. Groos mocht daarna ook van het veld en voor hem kwam Jazzy Adams erin. Ook DVS wisselde in die fase tweemaal. Coen Vloedgraven ging eruit voor mark Bouwman en Daniël van Warven verliet het veld voor Yannick van Zwam. Spijkenisse ging met de invalbeurt van Adam El Fazazi voor Van Axel-Dongen nog wel op zoek naar de aansluiting, maar tevergeefs. DVS kwam zelfs op 3-0, toen Benjamin Roemeon met zijn assist Maurice de Ruiter in staat stelde om zijn tweede doelpunt te scoren. Hij kreeg de 3-0 niet op zijn naam, want de ongelukkige Stefano Gonçalves werkte de inzet over de eigen doellijn. El Fazazi probeerde het nog in de extra tijd met een slalom, die nog wel een hoekschop opleverde. Daaruit kopte Michael van Dommelen op de paal, waarna de bal voorlangs ging. Het laatste moment was voor doelman Thodorie Velenas. Uit de corner op het scheiden van de markt ging de kopbal van Van Dommelen richting rechterbovenhoek, maar de goalie gunde de debutant met een fraaie save zelfs geen eretreffer. Voor het moreel natuurlijk heel lekker, want voor de derde achtereenvolgende keer hielden de geelzwarten achterin de nul ondanks de druk. Met 3-0 kreeg de thuisclub een uitslag, die deed vermoeden, dat het een makkelijk middagje was, maar dat was zeker niet het geval. Herstellen voor een wedstrijd twee dagen later gaat natuurlijk makkelijker met een zege op zak.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Thodorie Velenas, Haico Epe Basil Camara, Denis Hollart, Roald de Vries, Coen Vloedgraven (79’ Mark Bouwman), Lars Dekker, Mike Ahrens (82’ Kay Velda), Daniël van Warven (83’ Yannick van Zwam), Gökhan Yasar (26’ Maurice de Ruiter), Benjamin Roemeon.
Opstelling Spijkenisse: Dyron Bijl, Etienne Mariana, Danny Groos (79’ Jazzy Adams), Vincent Verbond, Glenn rijsdijk (Sven Mijnans), Felino Jardim, Stefano Gonçalves, Marvin van der Pluijm, Michael van Dommelen, Serginio van Axel-Dongen (88’ Adam El Fazazi).

Scheidsrechter: Dhr. C.J.L.P. Berben uit ’s Gravenmoer

Scoreverloop: 38’ Mike Ahrens 1-0, 78’ Maurice de Ruiter 2-0, 90’ eigen doelpunt 3-0

Resultaten Derde Divisie 31 maart (speelronde 26; 3e ronde derde periode):
De 3-0 voor DVS zorgde nog niet voor verbetering op de ranglijst. De Ermeloërs bleven zesde met nu 42 uit 25. In de derde periode weten zij met 6 uit 3 nog vier gegadigden voor zich. Spijkenisse werd met 23 uit 25 van de beste-  de slechtste herkanser en heeft nu zes punten achterstand op de eerste veilige plek. Daar staat ONS, dat maandag tegenstander is van de debutant.
Spakenburg-Scheveningen: Een offday kon de koploper zich niet veroorloven tegen een slim Scheveningen. De 0-2 voor de “Schollekoppen” had dan ook niets onrechtvaardigs. Spakenburg bleef met 55 uit 25 desondanks leiden in de Derde Divisie, maar zag de belangrijkste concurrent wel naderbij komen. De bezoekers bleven vierde met 46 uit 26, maar hebben nu de derde plaats in zicht.
Harkemase Boys-Quick Boys: De thuisclub kwam een eigen doelpunt in de eerste helft niet meer te boven en verloor met 0-1. Quick Boys bleef zodoende met nu 53 uit 26 de belangrijkste concurrent van Spakenburg in de titelstrijd en moet hopen, dat de koploper het gat niet vergroot naar vijf punten. In de derde periode zijn de Katwijkers nog zonder puntverlies en staan op doelsaldo tweede. Harkemase Boys bleef met 29 uit 23 dertiende.
Jong Almere City FC-Jong FC Volendam: De polderbewoners profiteerden niet van de nederlaag van Spakenburg en en hebben nog steeds zes punten achterstand op de koploper met een wedstrijd meer gespeld. Jong FC Volendam zette de goede reeks voort met de 0-1, bleef met 41 uit 26 weliswaar zevende, maar leidt wel zonder puntverlies in de derde periode.
ODIN’59-Jong FC Groningen: De thuisclub claimde meer na een 1-0 voorsprong, maar stond uiteindelijk na de 1-2 wel met lege handen. De Heemskerkers handhaafden zich wel op de achtste plaats met 37 uit 26, maar de nummer zeven verwijderde zich verder, terwijl de nummer negen naderde tot op een punt. Met 42 uit 24 staat Jong FC Groningen vijfde.
ACV-DOVO: Ondanks de 1-0 voorsprong moest de thuisclub het toch afleggen tegen DOVO, dat met 1-2 aan het langste eind trok. Daarmee drongen de Veenendalers met 36 uit 26 VVOG uit het linker rijtje. De opleving van de roodwitten hield hen ook nog in de race voor de derde periodetitel met een punt achterstand. ACV bleef met 20 uit 25 onder de rode streep.
ASWH-Jong FC Twente: De Ambachters wonnen weer eens een thuisduel en de zege was de eerste dit seizoen op een beloftenteam. Daarmee passeerde ASWH de Tukkers op de ranglijst en staan met 34 uit 26 op de elfde plaats. Jong FC Twente volgt op twee punten met twee wedstrijden minder.
Magreb’90-Capelle: Dit duel kreeg natuurlijk veel lading door de commotie eerder dit seizoen in Capelle a/d IJssel. Magreb’90 won in het restant van het gestaakte duel, maar volgens het toegekende protest van Capelle moet dat over gespeeld worden. De bezoekers hadden de punten hard nodig in de strijd tegen (rechtstreekse) degradatie en pakten die met ondubbelzinnige cijfers; 0-4. Dat maakte van de Slotbewoners met 23 uit 25 op basis van doelsaldo momenteel de beste herkanser. De Utrechters, maandag de tegenstander van DVS, bleven stijf onderaan staan met 4 uit 24 (5 punten in mindering).