ONS Sneek 1

2 - 3

Mannen, 1, 3e divisie A

5 mei 2018 15:00

Wil DVS’33 Ermelo zicht houden op de derde periodetitel, speelt het louter finales. Dat gold echter ook voor gastheer ONS Sneek, dat deze wedstrijd begon met acht punten voorsprong op de beste herkanser, maar nog lang niet veilig was. De geelzwarten wilden op Bevrijdingsdag natuurlijk in het spoor blijven van Jong FC Volendam, dat de dans in de laatste periode leidt.
In Ermelo werd ONS nog van de mat gespeeld en nog steeds zag Chris de Wagt in DVS de best voetballende ploeg in de Derde Divisie, maar hij had een, bijna, adequaat spelplan, waarmee hij het de nummer drie van de ranglijst knap lastig maakte. Het verschil was kennelijk toch, dat de club in bonus met wat meer zelfvertrouwen de doelrijpe kansen inging en zodoende eenmaal vaker scoorde dan de Friezen.
Het is logisch, dat clubs in deze fase van de competitie niet meer de ideale formatie de wei in kunnen sturen, veelal door blessures. Dat was voor Chris de Wagt zo, die vanwege de snelheid in de Ermelose frontlinie graag de beschikking had gehad over Serge Fatima, die de rappe aanvallers van DVS misschien nog had kunnen bijbenen. Bert van Hunenstijn zag in de afgelopen weken Jeroen buitenhuis alweer aanschuiven met invalbeurten en had voor deze wedstrijd ook Jorran van Santen weer op de bank zitten. Hij liet de beproefde formatie van de afgelopen wedstrijden aantreden.

Vermakelijke eerste helft met Ermelose voorsprong
De thuisclub was geenszins van plan om zich op de eigen, oude, kunstgrasmat neer te leggen bij de suprematie van DVS. Natuurlijk werd de Ermelose voorhoede gevreesd, maar Chris de Wagt beschikt zelf met Curty Gonzales en Genridge Prijor ook over een paar handenbinders. Daarbij huurt hij vanaf de winterstop ook nog eens Samir Merraki over een behendige speler, ondanks de killootjes extra. Van meet af aan zette ONS hoog druk en vooral Lars Dekker had daar last van. Hij kwam nauwelijks tot zijn opbouw toe. De opening was dan ook voor de Snekers, die de geelzwarten terugdrongen, maar vooralsnog niet verder kwamen dan een scherp genomen hoekschop, die niets opleverde. De Ermeloërs haalden meteen rendement uit de eerste de beste aanval in de 4e minuut, toen Haico Epe met zijn uitstekende pass Daniël van Warven langs de rechter zijlijn weggestuurde. De aanvaller ging met de bal aan de voet naar binnen, ging net binnen de beruchte lijnen over het uitgestoken been van Rein Werumeus Bunning, waarna de leidsman weinig anders restte dan de bal op de stip te leggen. Die mogelijkheid benutte Maurice de Ruiter op de hem kenmerkende wijze. Doelman Barry Ditewig zocht de goede hoek en reageerde goed, maar de strafschop was gewoon te goed genomen.

DVS kreeg dus, wat het wilde; een vroege voorsprong, wat de Snitsers eigenlijk zelf nastreefden. Het bleef een heel vermakelijke eerste helft. Niet doordat alles goed ging van beide zijden, maar door het hoge tempo en het vroeg druk zetten door de gastheren. Dat bood de geelzwarten aan de andere kant ook ruimte. De 11e minuut gaf daar een goed voorbeeld van. Uit een corner kopte Ale de Boer goed in, maar tikte doelman Thodorie Velanas de bal nog net over de lat. Dat deed Barry Diteweg aan de andere kant ook, toen Benjamin Roemeon uit een voorzet vanaf links van Dennis Hollart zijn hoofd onder de bal zette. Ook hij moest met een uiterste inspanning voorkomen, dat het leer net onder de lat binnen ging. Hoewel DVS in die fase al wel de beter voetballende ploeg was, sneed een goedlopende combinatie tussen Genridge Prijor en Samir Merraki in de 16e minuut door de Ermelose defensie, maar kwam Thodorie Velanas op tijd zijn doel uit. Een minuut later begon Benjamin Roemeon op de eigen helft aan een sprint met de bal aan de voet, die hij besloot met een schot richting de verre hoek, dat net voorlangs ging. De 28e minuut liet DVS in optima forma zien, toen de thuisclub tijdens een langdurige aanval met hele kortdurende combinaties in de het eigen strafschopgebied vastgezet werd. Helaas bleef het eindpassje van Maurice de Ruiter door de benen van een Friese verdediger het hoogtepunt. Coen Vloedgraven kwam daardoor kort voor het doel vrij voor de goalie, maar Barry Diteweg wenste niet te capituleren. Om de 0-2 te maken, was er wel een fout van Ilobe Achuna nodig. De trage verdediger verwerkte de bal in de 34e minuut heel slecht, waarna Benjamin Roemeon het speeltuig van zijn schoen afplukte en vervolgens met een afgemeten passje Daniël van Warven in stelling bracht. Die schoof de alleszins veilig ogende 0-2 binnen. Niet dat ONS zich definitief verslagen toonde, want in de 38e minuut ging Curty Gonzales over Haico Epe heen en legde goed af op Ale de Boer. Zijn schot ging over. De overige drie doelpogingen voor de rust waren weer voor DVS. In de 42e minuut stuitte Benjamin Roemeon op aangeven van Coen Vloedgraven twee keer op de keeper en uit de ontstane hoekschop kopte Basil Camara nog ruim naast. In de slotminuut probeerde Maurice de Ruiter nog het welhaast onmogelijke met zijn volley uit een vrije trap van Mike Ahrens. Die had wel de richting, maar was ook veel te hoog. Zo ging de rust dus in met een 0-2 voorsprong voor de Ermeloërs.

DVS in spannende tweede helft alsnog naar winst
Chris de Wagt moest in de pauze de gevaarlijke Curty Gonzales vanwege een blessure in de kleedkamer achterlaten. Allicht een aderlating. Arton Musliu verving hem. Nu was de opening voor DVS met een voorzet van Maurice de Ruiter, die net aan het kopgrage hoofd van Benjamin Roemeon voorbijging. In het vervolg goochelde DVS’ topscorer zich langs de achterlijn naar het doel en trof hierna de paal. Ook nu zette ONS vroeg druk. In de 51e minuut voetbalden de geelzwarten zich daar nog goed onderuit, maar een minuut later lag de aansluitingstreffer al in het netje. Allereerst kwam Fabian Stevens uit een goede vrije trap van Michael Lanting vrij voor doelman Thodorie Velanas, die het gevaar nog keerde. De nieuwe lange bal van achteruit zette Ale de Boer vrij voor het Ermelose doel en hij had geen moeite om de 1-2 te maken. ONS wilde natuurlijk meer en in de 54e minuut kopte Iloba Achuna uit een hoekschop over en een minuut later voorkwam Basil Camara met een riskante sliding de doelpoging van Fabian Stevens. De jacht op de gelijkmaker was echter nog steeds geopend en die kwam er ook, nadat een solo van Merraki op de rand van de ‘zestien’ ten koste van een vrije schop gestopt was.

Het slachtoffer zette zich er zelf achter en stuurde het leer buiten beruik van Velanas met uiterste precisie naar de rechter kruising. De 2-2 was een feit. Hij had er door het uittrekken van zijn shirt een gele kaart voor over; de tweede in de wedstrijd na de eerste voor Gonzales in de eerste helft. Eén punt is iets, maar de thuisclub was zeker nog niet verzadigd. Twee minuten na de gelijkmaker zocht Ale de Boer op aangeven van Iloba Achuna met zijn inzet de korte hoek, maar doelman Thodorie Velanas blokkeerde die poging. Het was overigens ondanks de belangen voor beide ploegen een sportieve wedstrijd. Toch had die in die fase aan Ermelose zijde weer wat gif nodig. Basil Camara begreep dat, toen hij bij een uitbal voor de dug out een opstootje aanging met Ale de Boer. Scheidsrechter Timmer uit Apeldoorn begreep dat en loste het goed op. Het had voor de gasten ook nog eens het gewenst effect, want DVS trok de wedstrijd weer naar zich toe. In de 70e minuut deed Maurice de Ruiter met de bal aan de voet net weer wat onverwachts. Het werd niet naar de linkerflank gestuurd, maar hij koos voor de moeilijkere oplossing en zond Daniël van Warven op rechts weg. Benjamin Roemeon zette op de juiste manier de punt van zijn schoen tegen de bal uit de voorzet en maakte met veel effect van doelman Barry Diteweg opnieuw een geslagen man. De 2-3 haalde toch wel de overtuiging bij de thuisclub weg. Arton Musliu schoot een minuut later naast. Hetzelfde deed Daniël van Warven een kwartier voor tijd eveneens, toen Benjamin Roemeon zijn tegenstander weer eens zijn hielen had laten zien en de bal aflegde.

Een klein kwartier voor tijd verliet Lars Dekker het veld voor Kay Velda, die zeer gretig inviel en vervolgens veel persoonlijke duels won. Bij ONS maakte Achuna plaats voor Kevin Meijer. Getooid met dezelfde achternaam als oud-Ajacied Hennie, had zijn wissel niet hetzelfde effect. Hij was in ’99 nog in staat om in Ermelo een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-4 zege voor de Snekers. Voor DVS was het verheugend, dat Jorran van Santen zijn rentree kon maken. Hij verving in de 81e minuut Haico Epe en stond er weer als vanouds. Invloed op de stand hadden de wissels niet meer, hoewel Jeroen Buitenhuis (die de extra tijd volspeelde voor Daniël van Warven) nog twee keer voor balbezit zorgde en eenmaal aan Maurice de Ruiter een schietkans bood. Dat schot eindigde in de handen van Diteweg. De Ermeloërs vertrokken zodoende met een 2-3 overwinning uit de Waterpoortstad.
Dat betekende de achtste overwinning uit de laatste negen beurten. Dat zou goed moeten zijn voor een prijs, ware het niet, dat Jong FC Volendam bezig is aan een minstens zo imposante reeks. De strijd tegen degradatie is voor de Friezen nog niet geleden, maar met de passie en inzet, waarmee zij tegen het betere DVS streden moet in de resterende drie wedstrijden toch soelaas bieden.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Thodorie Velanas, Haico Epe (81’ Jorran van Santen), Basil Camara, Dennis Hollart, Roald de Vries, Coen Vloedgraven, Lars Dekker (76’ Kay Velda), Mike Ahrens, Daniël van Warven (90’ Jeroen Buitenhuis), Benjamin Roemeon, Maurice de Ruiter.
Opstelling ONS Sneek: Barry Diteweg, Klaas de Vries, Rein Werumeus Buning, Tim Oosterbaan (72’ Frits Dantuma), Iloba Achuna (77’ Kevin Meijer), Genridge Prijor, Michael Lanting, Fabian Stevens, Samir Merraki, Ale de Boer, Gurty Gonzales (46’ Arton Musliu).

Scheidsrechter: dhr. L. Timmer uit Apeldoorn

Scoreverloop: 5’ Maurice de Ruiter (pen.) 0-1, 34’ Daniël van Warven 0-2, 52’ Ale de Boer 1-2, 61’ Samir Merraki 2-2, 70’ Benjamin Roemeon 2-3.

Resultaten Derde Divisie 5 mei (speelronde 31; 8e ronde derde periode):
Door de winst van DVS (en de uitslagen van Scheveningen en Quick Boys) kon Spakenburg nog geen kampioen worden. De top-4 bleef ongewijzigd, waar de Ermeloërs met nu 58 uit 31 nog steeds derde staan. Voor de geelzwarten is echter de stand in de derde periode veel belangrijker. Daar viel één concurrent terug, maar daarin heeft DVS nog steeds een achterstand van twee punten. ONS zag de voorsprong met 36 uit 31 op de beste herkanser slinken tot vijf punten.
ACV-Spakenburg: De wedstrijd was omgeven met veel historisch besef, want de ploeg van ACV, die in ’87 onder Hans Westerhof kampioen werd, was getuige van de mogelijke titel voor de “Blauwen”. Daarvoor kreeg Spakenburg overigens geen medewerking op de andere velden, maar de lijstaanvoerder sneed zich wel weer in de vingers met de 0-0 in een wedstrijd, waarin beide keepers de winnaars waren, maar verder dus alleen maar verliezers kende. De bezoekers hebben met drie wedstrijden te gaan met een totaal van 65 nog altijd 6 punten voorsprong op de runner up (en 7 op DVS en Quick Boys) en kunnen dus nog altijd met lege handen komen te staan. Het moet ook nog blijken, of het ene heroische punt voor ACV, wat het totaal op 23 bracht, voldoende is voor een herkansing. De Assenaren kropen wel een punt naderbij de slechtste herkanser.
Jong FC Twente-Scheveningen: De bezoekers bleven de naaste belager van koploper Spakenburg na de 1-3 winst in Twente. Het beloftenteam kwam na een voor rust opgelopen 0-1 achterstand nog wel terug. Daarmee kwam Scheveningen op 59 en naderde de lijstaanvoerder tot zes punten. Als nummer elf heeft Jong FC Twente de twijfelachtige eer om de minst presterende BVO in de Derde Divisie te zijn. Bovendien liep de achterstand in de derde periode op tot zes punten.
Spijkenisse-Quick Boys: Wedstrijden op “Jaap Riedijk” lopen grote kans om in een doelpuntenfestijn uit te lopen. Dit vooral dankzij de prettige spelopvatting van Spijkenisse, maar meestal blijft de debutant daarin aan de verkeerde kant van de score staan. Deze pot, die in 3-5 eindigde, vormde daar geen uitzondering op. Quick Boys hield daardoor gelijke tred en is dus evenals DVS nog niet helemaal uitgeschakeld voor het kampioenschap. Een minder doelsaldo (+34 tegen +21) houdt de Katwijkers op de vierde plaats. Door het verlies bleven de groenwitten op 27 punten staan en dat zijn er vier meer dan ACV, dat onder de rode streep staat. Het verschil met de eerste veilige plek van ONS bedraagt 9 punten en die kan volgende week definitief onbereikbaar zijn.
Jong Almere City-Magreb’90: De Almeerse beloften beten deze middag tegen Magreb’90 met een vervroegd aanvangstijdstip het spits af. De 2-0 voor de polderbewoners zal niet als schokkend ervaren worden. Daarmee handhaafde Jong Almere City FC zich met 56 punten op de vijfde plaats. De Utrechters waren met 3 punten al gedegradeerd.
Jong FC Volendam-Jong FC Groningen: Lang leek de wedstrijd tussen de twee beloftenelftallen op een 0-0 uit te draaien, maar in de 72e minuut scoorde junior Cherisio Goudland de enige treffer van de wedstrijd. De sluitpost van de thuisclub voorkwam nog de gelijkmaker. Jong FC Volendam behield de leidende positie in de derde periode dus met een voorsprong van twee punten op DVS. In de reguliere stand staan de wijdbroeken zesde met 53 punten. Jong FC Groningen volgt met twee punten minder, maar speelt woensdagavond de inhaalwedstrijd in Harkema en kan de zesde plek weer overnemen.
ASWH-ODIN’59: In de uitslag was af te lezen, dat de thuisclub de puntennet wat harder nodig had. Een 0-1 achterstand werd omgebogen in een 3-2 overwinning, waardoor ASWH in een wellicht toch wat teleurstellend seizoen definitief veilig is. Met 41 punten nemen de Ambachters nu de twaalfde plaats in. ODIN’59 bleef met 47 punten achtste.
DOVO-Harkemase Boys: Een plaats in het linker rijtje was de inzet voor dit duel, wat door DOVO verdiend gewonnen werd. Op slag van rust werd de enige treffer van de wedstrijd gemaakt. Door de 1-0 vergrootten de Veenendalers met nu 45 uit 31 de voorsprong Harkemase Boys, maar de Harekieten kunnen die achterstand midweeks tegen Jong Groningen terugbrengen tot een punt.
VVOG-Capelle: Voor de Harderwijkers lijkt het seizoen als de bekende nachtkaars uit te gaan, hoewel de vlam tijdens de laatste speelronde ongetwijfeld nog eenmaal zal oplaaien (tegen DVS). Met de gelijkmaker bewees VVOG ONS Sneek nog wel een dienst, maar de grootste belanghebbende in deze wedstrijd, Capelle, trok de zege in de extra tijd nog naar zich toe. De Strokel-bewoners zagen zich door de 1-2 op de ranglijst gepasseerd worden door ASWH en zakte met nog steeds 40 punten naar de dertiende stek. Nog altijd is er een punt nodig. De Capellenaren brachten het verschil met ONS terug tot vijf punten en zijn met 31 uit 31 de beste herkanser met bovendien een voorsprong van acht punten op directe degradatiekandidaat ACV.