Dure nederlaag voor DVS’33 Ermelo in Assen

ACV

3 - 2

Mannen, 1, 3e divisie A

19 mei 2018 14:30

Het zag er zo goed uit voor DVS’33 Ermelo in de uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat ACV, toen het zelf opnieuw een voorsprong genomen had en de leider in de derde periode, Jong FC Volendam op even later zelfs achterstand kwam. Virtueel stonden de geelzwarten even bovenaan in die periode, maar evenals bij Capelle won de overlevingsdrang van de Assenaren het van de ambities om te promoveren. In Volendam werd het zelfs 1-3, maar de Ermeloërs zagen de Drentse club de 1-2 ombuigen in een voorsprong, die niet meer tenietgedaan werd. Daarmee kwam er een einde aan een ongeslagen reeks van tien wedstrijden, waaruit 28 punten gehaald werden. De verhoudingen bovenin de derde periode veranderden dus niet en DVS is volgende week afhankelijk van Scheveningen.
ACV beschikte niet over Marcel Seip, terwijl Niels Buijtenhuis weer op de bank zat. Daar zat niet Haico Epe, die weer in de basis startte voor de geschorste Jorran van Santen. Verder kende de Ermelose selectie geen wijzigingen in vergelijking met de vorige wedstrijd.

Moeizame voorsprong voor DVS halverwege
Waar ONS en DOVO probeerden DVS te belagen met een furieus openingsoffensief, tevergeefs, begon thuisclub ACV zeer offensief tegen de Ermeloërs. Met vaak vijf spelers in het eigen strafschopgebied, vier ervoor en Marco van der Heide als enige spits, die zelfs ook nog teruggedrongen werd, probeerde de degradatiekandidaat het DVS onmogelijk te maken om de openingen te vinden. Niet een wedstrijd voor een snelle aanvallers als Benjamin Roemeon of Daniël van Warven. De Assenaren zelf gokten om de schaarse counter. De geelzwarten waren dus afhankelijk van de brille bij Maurice de Ruiter, die al toonde in de 9e minuut. Die actie werd ruw verstoord door aanvoerder Guus de Vries, die daarvoor ook geel kreeg. Natuurlijk was DVS voorbereid op dit strijdplan van de thuisclub. Er werd zelfs in de aanloop van deze wedstrijd getraind op natuurgras. Hoewel de combinaties dan niet zo soepel liepen als op het eigen kunstgras, was het overwicht wel duidelijk voor de Ermeloërs. Bert van Hunenstijn riep zijn middenvelders op om nog hoger te gaan staan. Tot de openingstreffer bleven de doelpogingen van DVS beperkt tot schoten van Coen Vloedgraven, Kay Velda en Maurice de Ruiter.

Daar zette ACV vooralsnog aanvallend niets tegenover, maar verdedigend klopte het plan van de blauwzwarten dus met veel strijdlust. Tot de 26e minuut. Toen sneden de geelzwarten na een combinatie van Benjamin Roemeon, Daniël van Warven en Maurice de Ruiter wel door de verdediging van de gastheren. Met zijn versnelling was de laatste ongrijpbaar en de afronding beheerst. Met de 0-1 zag het er goed uit, hoewel op dat moment ook Jong FC Volendam in het eigen kras Stadion leidden. Van ACV viel vooralsnog niets te duchten. Alleen als DVS zelf onzorgvuldig was en dat gebeurde na inspelen door Mike Ahrens. Dat balverlies leidde in de 38e minuut de eerste kans voor de degradatiekandidaat in. Het schot van Gijs Jaspers hield echter nog niet veel gevaar in voor doelman Thodorie Velanas, die twee minuten later de inzet van Marco van der Heide vanaf een veel gevaarlijkere plaats recht op zich af zag komen. De thee werd zodoende genuttigd met een nipte voorsprong voor DVS.

ACV na rust strijdend naar winst
Aan de aftrap voor de tweede helft betraden twee ongewijzigde ploegen het veld. Waar DVS vooral het scoreverloop in Volendam in de gaten hield, deden de Assenaren dat op de verrichtingen in Spijkenisse, waar de grootste concurrent eveneens op voorsprong stond. De thuisclub moest dus wel winnen en verliet de verdedigende stellingen wat meer en met het nodige opportunisme. Desalniettemin tekende DVS wel weer voor de eerste aanvallende acties met een scherp genomen vrije trap in de 49e minuut van Mike Ahrens, die doelman Ben Wormmeester uit de bovenhoek tikte en de corner, waaruit Kay Velda over schoot. In verkeerde terugspeelbal van Roald de Vries gaf in dezelfde minuut Justin Mulder de mogelijkheid om Marco van der Heide in stelling te brengen. Zijn schot vormde echter niet al te veel moeilijkheden voor Thodorie Velanas. DVS was wel gewaarschuwd, dat het zich geen fouten kon veroorloven. In het eerste kwartier na rust kregen de bezoekers nog wel een aantal vrije trappen te nemen, maar doelrijpe kansen werden er niet genoteerd. ACV kon er ook steeds meer in gaan geloven. Helemaal nadat de ploeg na ruim een kwartier een strafschop kreeg toegewezen. Kay Velda begin aan de rand van de ‘zestien’ de overtreding op Haaye Feenstra, waarna Marco van der Heide vanaf elf meter mocht aanleggen. Doelman Thodorie Velanas koos voor de ene hoek, de schutter voor de andere, zodat de stand weer gelijk was, 1-1. Wellicht gokte DVS erop, dat het wel weer opnieuw gas kon geven en de wedstrijd weer naar zich toe kon trekken.

Dat lukte ook in de 69e minuut, maar niet nadat de Assenaren zelf aan een oorsprong roken. Allereerst moest Kay Velda verdedigend ingrijpen en vervolgens kwam Marco van der Heide tot een schot, dat door de Ermelose sluitpost met grote moeite gekeerd werd ten koste van een hoekschop. Daarvoor werd een treffer van Daniël van Warven op aangeven van Maurice de Ruiter wegens buitenspel nog geannuleerd, maar leidde Benjamin Roemeon een nieuwe voorsprong voor zijn ploeg in. Hij heroverde de bal, speelde af op Maurice de Ruiter, die zijn doelpoging nog geblokkeerd zag worden. In de rebound vond Coen Vloedgraven wel de ruimte tussen doelman en verdedigers. Met de 1-2 zag het er weer florissant uit voor de geelzwarten, want daarmee waren zij virtueel leider in de derde periode. Weliswaar nog op doelsaldo, maar zeven minuten later ook in punten. ACV was virtueel gedegradeerd, maar hervond zich wel voor het restant van de wedstrijd. Fred de boer bracht direct na de 1-2 Dennis Molema in voor Justin Mulder. DVS trok de voorsprong niet door en genoot maar kort van het leiderschap in de derde periode. Toen Haaye Feenstra halverwege de helft van de Ermeloërs de bal strak uit een strak genomen vrije trap op het hoofd van Marco van der Heide legde, kwamen de blauwzwarten weer langszij. Bert van Hunenstijn zal zijn pupillen ongetwijfeld gewezen hebben op dit gevaar uit de spelhervattingen en waar Basil Camara daarvoor heerste in het eigen strafschopgebied, kopte de spits knap in. Daarmee leek de thuisclub het kruit nog niet verschoten te hebben en nam twee minuten daarna opnieuw uit een spelhervatting zelfs een voorsprong.

Verdediger Daniël Schans kopte uit een corner zijn ploeg in alle drukte zelfs naar 3-2. DVS moest dus weer in de achtervolging en ging na een dubbele wissel (Lars van Wetering voor Daniël van Warven en Jeroen Buitenhuis voor Mike Ahrens opportunistisch op jacht naar de gelijkmaker. Druk was er nog wel, maar verder dan een doelpoging voor Lars van Wetering, die ver uit de richting was, een vrije trap van Kay Velda, dat over via de vingertoppen van doelman Wormmeester ging en een mislukte halve volley van de middenvelder kwamen de Ermeloërs niet meer. De nederlaag was een feit. Daarmee zijn de kansen voor DVS op de derde periode nog niet verkeken, maar moeten de geelzwarten wel weer in de achtervolging.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Thodorie Velanas, Haico Epe, Basil Camara, Dennis Hollart, Roald de Vries, Coen Vloedgraven, Kay Velda, Mike Ahrens (80’ Jeroen Buitenhuis), Daniël van Warven (80’ Lars van Wetering), Maurice de Ruiter, Benjamin Roemeon.
Opstelling ACV: Ben Wormmeester, Daniël Schans, Jelle Wagenaar, Guus de Vries, Dennis Hoekstra, Justin Mulder (69’ Dennis Molema), Marco van der Heide, Haaye Feenstra, Erik Eleveld (89’ Nick Westebring), Thomas Metzenmaekers, Gijs Jasper (86’ Daan Smit).

Scheidsrechter: dhr. M.A. Roeleveld uit Vinkeveen

Scoreverloop: 26 Maurice de Ruiter 0-1, 62’ Marco van der Heide 1-1, penalty, 68’ Coen Vloedgraven 1-2, 75’ Marco van der Heide 2-2, 77’ Daniël Schans 3-2.

Resultaten Derde Divisie 19 mei (speelronde 33, 10e ronde derde periode).
In de volgorde van de bovenste vijf veranderde er niets, zij het dat Spakenburg met 71 punten onbereikbaar werd voor d enige overgebleven concurrent en dus kampioen werd. DVS bleef met 61 uit 33 derde op de ranglijst, maar wat nog belangrijker was; de geelzwarten bleven tweede in de strijd om de laatste periodetitel. Onderin hield ACV, dat voorlaatste bleef met 29 uit 33, hoop op herkansing. Het ene punt achterstand op de ploeg net boven de rode streep biedt nog een ontsnapping aan directe degradatie. Ook Capelle mag nog hopen op directe handhaving.
ONS Sneek-Spakenburg: Waar de “Blauwen” zich naar de titel in de Derde Divisie sleepten, was de expeditie dit keer duidelijk. Met 0-4 maakte Spakenburg aan alle onzekerheid een einde en liet het dus niet op de laatste speelronde aankomen. Volgend seizoen weer in de Tweede Divisie; missie geslaagd. Ons blijft met 37 punten nog wel in onzekerheid. Op eigen kracht hebben de Friezen nog een overwinning nodig om zich ook volgend seizoen Derdedivisionist te mogen noemen.
Spijkenisse-Scheveningen: Door de 2-0 heeft de debutant de mogelijkheid op herkansing nog volstrekt in eigen hand. Rechtstreekse handhaving is met 30 uit 33 niet meer mogelijk. Spijkenisse verdedigt nu een nipte voorsprong op ACV, dat net een wat beter doelsaldo heeft. Scheveningen handhaafde zich door deze uitslag met 62 uit 33 op de tweede plaats, maar verloor in deze wedstrijd wel Tim peters door een rode kaart.
Jong FC Twente-Quick Boys: De Katwijkers zagen twee spelers, waaronder topscorer Yordi Teijsse, uitvallen en verloren na een voorsprong met 3-2 van de beloften. Het puntenaantal bleef 58, waarmee het voor de vierde plek alleen nog een beter doelsaldo heeft. Jong FC Twente kwam op 45 punten, waarmee de positie op de ranglijst niet verbeterde. De Tukkers bleven elfde.
Jong Almere City FC-ODIN’59: Voor de Heemskerkers ging het nergens meer om, maar Jong Almere City FC heeft er nog belang bij om de collega’s uit Volendam voor te blijven, mocht de derde periode in het vissersdorp terechtkomen. ODIN’59 hield de polderbewoners na de 0-1 in de wedstrijd, die in 1-1 eindigde. Met 58 punten kwamen de Almeerders in punten naast Quick Boys, terwijl de bezoekers met 49 punten de achtste plaats nauwelijks meer kunnen ontgaan (alleen op doelsaldo nog).
Jong FC Volendam-Capelle: Ook in deze wedstrijd ging de drang om te overleven boven de ambities voor promotie. Een voorsprong ten spijt gingen de wijdbroeken in eigen huis met 1-3 onderuit en bleven met 56 uit 33 zesde. Wat natuurlijk belangrijker was, was dat de voorsprong van twee punten op DVS in de derde periode gehandhaafd werd. Capelle streed om de eigen belangen en dat betrof de kansen op direct lijfsbehoud. Dat bleef met dank aan kampioen Spakenburg intact. Met 35 uit 33 werd de achterstand op ONS, die nog steeds de eerste veilige plek bezet, teruggebracht tot twee punten en dat is overbrugbaar.
DOVO-Jong FC Groningen: Het werd een partijtje zomeravondvoetbal, waar beide ploegen kennelijk met 1-1 wel tevreden waren. DOVO kwam daardoor in punten (46) gelijk met Harkemase Boys, maar moet de Friezen op basis van doelsaldo nog net voor laten gaan. Jong FC Groningen liet met nu 55 uit 33 na om de beroepsbroeders van Volendam en Almere op de ranglijst te passeren. Dat eergevoel was er kennelijk niet meer.
VVOG-Harkemase Boys: Veel meer dan dat het een verdiende uitslag was, viel er over de 1-1 niet te zeggen. Harkemase Boys handhaafde zich daardoor op basis van een beter doelsaldo nog net in het linker rijtje met 46 uit 33. Met nu 41 uit 33 bleef VVOG dertiende en daar zullen de Harderwijkers ook wel eindigen.
ASWH-Magreb’90: Niet voor de eerste keer dit seizoen stonden de Utrechters bij het geplande aanvangstijdstip met onvoldoende spelers aan de aftrap. Geen goede voorbereiding. ASWH maakte er gebruik van om het thuispubliek op de hoogste uitslag in het seizoen te realiseren. Met 9-0 werden de dubbele cijfers niet gehaald. Met 44 uit 33 staan de Ambachters nog steeds twaalfde.