Mile Cremers

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

22 februari 2014 14:30

Helder, B.B. van den

Met de thuiswedstrijd tegen naaste belager ODIN’59 is DVS’33 Ermelo de derde periode begonnen met een ruime zege. De Heemskerkers, die met een achterstand van zes punten afreisden naar de Veluwe, waren met het oog op een goede eindklassering het meest gebaat bij de drie punten. Maar nog meer richtten de bezoekers, die al twee keer eerder meededen in de nacompetitie voor promotie naar de Topklasse,  zich op het winnen van de derde periode. En dan komt men niet voor een gelijkspel naar Ermelo. De eerdere ontmoeting op sportpark “Assumburg” kende twee gezichten. In de eerste helft domineerde DVS met goed positiespel en na de rust grepen de Noord-Hollanders met meer power de tweede helft in handen. Resultaat was, dat de Ermeloërs met 1-2 aan het langste eind trokken.

ODIN’59 miste wat spelers, waaronder eerste doelman Barry van Dijk door een schorsing. Bij DVS was Ronald Hoek weer van de partij na zijn uitsluiting. Ali Akla zat vanwege een blessure op de bank.

Heemskerkers zetten DVS in eerste helft vast

ODIN’59 begon de wedstrijd, zoals het eerder thuis de tweede helft aanving, en de geelzwarten hadden daar moeite mee. Zij kwamen vooralsnog niet aan het eigen positiespel toe. De bezoekers gebruikten daarbij een wapen, de fysieke kracht, zonder dat het tot een onsportieve wedstrijd leidde. Met de lange, kopsterke verdediger Milo Cremers hadden de bezoekers een speerpunt, waarmee het ook nog eens succesvol kon zijn bij spelhervattingen. De eerste mogelijkheid bood zich al in de 3e minuut aan, toen de mee opgekomen back uit een vrije trap van Emre Gungor inkopte. Doelman Daan Huiskamp stond op de goede plaats. Na een te optimistische poging van Henk Baum met een boogbal in de 4e minuut was het zeven minuten later wel raak. Hier ging een prachtige balbehandeling van Maurice de Ruiter vooraf, die vervolgens de ruimte bood over links aan Henk Baum. Die kapte zijn verdediger uit en verzond van de rand van het strafschopgebied een schot richting rechter bovenhoek, waarop doelman Mike de Kruif geen antwoord had, 1-0.

De voorsprong was dus niet bepaald volgens de veldverhouding tot dan toe. Die verhouding veranderde vooralsnog ook niet. Dat ODIN’59 in de 25e minuut langszij kwam, was dan ook rechtvaardig. Aan de gelijkmaker ging een sliding van Edmund mijnheer vooraf ogenschijnlijk op de bal, maar volgens de leidsman op de man. Een gele kaart voor de verdediger en een vrije trap naast het zestienmetergebied. Milo Cremers, veel bewegend voor het doel en terugkomend vanuit buitenspelpositie schampte het leer uit de trap van Gungor met het hoofd. De bal verdween in de verre hoek en de stand was weer gelijk. Een minuut na de 1-1 leek de equipe van Mark Evers door te drukken, want Ogur Kaya ging op snelheid over Edmund Mijnheer heen en kwam vrij in het stafschopgebied. Zijn schot zou nipt naast gegaan zijn, maar Daan Huiskamp nam geen risico en verwerkte het tot hoekschop. De thuisclub kwam in dit deel van de wedstrijd met het eigen voetbal nog niet tot uitgespeelde kansen. Dat de scheidsrechter een situatie met veel perspectief geen voordeel toekende na een Heemskerkse overtreding, was dan ook niet echt bepalend. Toch was DVS wel dicht bij een tweede treffer, toen de Noord-Hollandse sluitpost zijn uittrap tegen Maurice de Ruiter aanschoot. De bal caramboleerde omhoog. Hij corrigeerde ten koste van een overtreding. De vrije trap leverde niets op. In de 38e minuut kwam DVS wel voor het doel van de tegenstander  via Roald de Vries, maar de twee opeenvolgende voorzetten vonden geen Ermelo’s hoofd. Twee minuten later lag er een riante mogelijkheid aan de andere kant, toen Ogur Kaya op aangeven van Emre Gungor vrij voor Daan Huiskamp opdook. Zo als zo vaak al eerder dit seizoen bleef de doelman in de één-op-één-situatie overeind en wierp zich met succes voor de aanvaller. De laatste corner (voor DVS) had de balans halverwege de wedstrijd nog kunnen wijzigen, toen de indraaiende corner van Roald de Vries op de doellijn weggekopt werd tot opnieuw een hoekschop. Die liet de arbiter echter niet meer nemen.

Vroege treffer helpt DVS in tweede helft

De tweede helft verliep voorspoediger voor de Ermeloërs. Een diepe bal werd door de Heemskerkse centrale verdediger Paul Groen met de hak al dan niet bewust teruggespeeld. De doelman pakte het leer op, maar had in de visie van scheidsrechter Van den Helder voldoende tijd voor een alternatieve balbehandeling en zag het als een terugspeelbal. DVS mocht dus in de 48e minuut even buiten de ‘zestien’ een indirecte vrije trap nemen. Met Edmund Mijnheer hebben de geelzwarten daar ook een specialist in. Hij vond het gaatje in de muur en joeg de bal tegen de touwen. Het betekende een kentering in de wedstrijd. Er knakte wat bij de bezoekers en bij DVS ging het beter lopen. Niet dat ODIN helemaal kansloos was, want in de 52e minuut kon Ogur Kaya uit een vrije trap van Gungor bij de tweede paal het hoofd tegen de bal zetten. Zijn kopbal ging recht op de Ermelose goalie af. Waar trainer Hennie in ’t Hof al kort na de hervatting bezig was met een wissel, moest hij Richard Terpstra in de 57e minuut gedwongen vanwege een blessure van het veld halen. Spits Mitch van der Vlist kwam erin.

Ronald Hoek ging in het centrum spelen en Frank Smeding en Yasin Kurt zakten terug. Voetballend kreeg DVS meer overwicht, maar de gasten kregen na een uur voetbal wel degelijk nog zicht op een gelijkmaker, toen Timothy Verweij over Edmund Mijnheer heen ging. Zijn inzet ging echter over. Mitch van der Vlist kreeg een dergelijke kans halverwege de tweede helft zelfs twee keer. De eerste op een diepe bal van Okan Soykan. Zijn schot was hard en strak, maar ging wel rakelings over. Zijn tweede poging in korte tijd werd wat minder goed gecontroleerd ingeschoten en ging naast. Die laatste kansen ontstonden direct na een dubbele wissel aan Noord-Hollandse zijde. ODIN’59 ging va banque spelen door verdediger Milo Cremers mee naar voren te sturen. De organisatie was bij de bezoekers even ver te zoeken en naast de kansen voor Mitch van der Vlist ontstond er nog een overtalsituatie, die door DVS niet goed werd uitgespeeld. Ali el Haddadi koos daarbij voor een schot, dat nog ruim naast ging. Ook Mike Ahrens kreeg enkele minuten nadat hij in het veld gekomen was voor Henk Baum een kans, maar schoot kort voor de doelman over.

Het was trainer mark Evers liever geweest, als DVS voetballend op 3-1 gekomen was. Nu kwam die stand er na het toekennen van een strafschop in de 82e minuut. Mitch van der Vlist ging om zijn tegenstander heen en scheidsrechter Van den Helder zag in het lichaamscontact een overtreding. Bij afwezigheid van de specialist zette Mike Ahrens zich achter de bal en liet de doelman met zijn laag ingeschoten strafschop geen kans, 3-1. Voor verdedigerTim Koops betekende het een voortijdige gang naar de douches, want hij ontving zijn tweede gele kaart. Hoewel het geen onsportieve wedstrijd was, zorgde het wel voor onvrede bij de Heemskeerkers. Bij het enige onvriendelijke moment in de wedstrijd gaf dat nog twee gele kaarten, verdeeld over beide kampen. Ali Akla mocht de slotminuten volmaken voor Ali El Haddadi en kopte zijn ploeg in de extra tijd nog naar de eerste plaats in de derde periode. Een vrije trap bij de cornervlag werd door een verdediger omhoog gekopt en ook doelman Mike de kruif kon het speeltuig niet wegwerken. De invaller kopte achterwaarts de 4-1 als eindstand op het scorebord.

“Geluk met het scoreverloop”

Trainer Hennie in ’t Hof had op voorhand een lastige tegenstander verwacht: ” Wij konden ODIN in Heemskerk in de eerste helft onze wil opleggen, terwijl zij toch ook bekend stonden om hun goede positiespel. Als zij dan ook nog eens hun fysieke mogelijkheden erin brengen, is het een hele lastige tegenstander. Zij probeerden wel te voetballen, maar toen bleek, dat wij beter zijn in het positiespel. Met heel veel power hebben zij het ons toen in de tweede helft heel moeilijk gemaakt. En er lopen nog enkele heel goede voetballers rond bij ODIN. Ze hebben dus heel wat kwaliteiten in huis en in deze wedstrijd misten ze nog wat. Het is gewoon een goede ploeg.

Wij hebben de laatste weken erg op karakter, op mentaliteit gespeeld en ik had gehoopt, dat we vandaag weer tot ons eigen voetbal konden komen. Maar ODIN stond heel compact en zette goed druk op de juiste manier en momenten. Wij hadden wat geluk met het scoreverloop. Een mooie goal van Henk Baum. Ik dacht, dat hun doelpunt buitenspel was. Die Cremers stond in buitenspelpositie en moest terugkomen en een ander moest dan inkomen, maar hij kopte hem zelf in. Dat leek mij buitenspel. Daarna was het gelijk opgaand en had ODIN wat het betere van het spel. We hadden ook weer scherp op ons eigen positiespel getraind. Dat kwam er bij ons helemaal niet uit vandaag. Ali Akla was wat geblesseerd, waardoor Yasin Kurt op zijn plek speelde om daar ook ons eigen positiespel te kunnen spelen. Dan zouden wij veel meer balbezit moeten hebben en van daaruit de momenten moeten pakken. Dat kwam er in de eerste helft helemaal niet uit. Na drie, vier keer rondspelen schoten we de bal te snel weer diep weg. Dat wij niet ons eigen spel konden spelen, was ook de verdienste van ODIN door hun manier van druk zetten. ODIN had ons eigenlijk bij de keel door hun spel en aan de andere kant door de keuzes, die wij zelf maakten.

Daar is in de rust ook over gesproken; we moesten meer arbeid aan de dag leggen. Wij wilden in de tweede helft wat anders gaan spelen; met de punt naar achter. Met een extra aanspeelpunt op het middenveld wilden we dan doorvoetballen. Toen stond het ook veel beter bij ons. Die tweede goal; je kunt het een terugspeelbal noemen. Die verdediger speelt hem met de hak terug; als ik keeper was geweest, zou ik ‘m ook opgepakt hebben. Los daarvan schoot Edmund ‘m wel heel goed in. Dat was een cruciaal moment, evenals die penalty. Die scheidsrechter stond wel goed om die situatie te kunnen beoordelen.
We hebben nu 33 punten en dat moet genoeg zijn om erin te blijven. Dat was ook de doelstelling voor dit seizoen; overleven met een smalle selectie.  Nu willen we meer; eindigen bij de eerste vier.”

Foto's Theo Aalten. Klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra (67’ Mitch van der Vlist), Ronald Hoek, Okan Soykan, Frank Smeding, Maurice de Ruiter, Henk Baum (71’  Mike Ahrens), Ali El Haddadi (88’ Ali Akla), Yasin Kurt.

Opstelling ODIN’59: Mike de Kruif, Milo Cremers, Paul Groen (67’ Randy Onouha), Tim Koops, Danny Hols, Frits Kramer, Ogür Kaya, Ron Scheffer, Emre Gungor (78’ Bas Ent), Timothy Verweij (67’ Amin Ouass),  Burak Bulduk.

Geel: Edmund Mijnheer, Daan Huiskamp (DVS’33 Ermelo), Timothy Verweij, Mike de Kruif, Tim Koops (2x), Ogür Kaya (ODIN’59).

Rood: Tim Koops (2x geel)

Scheidsrechter; dhr. B.B. van den Helder

Scoreverloop: 11’ Henk Baum 1-0, 25’ Milo Cremers 1-1, 48’  Edmund Mijnheer 2-1, 82’   Mike Ahrens (pen.) 3-1, 90+3’ Ali Akla 4-1.

Resultaten Hoofdklasse A 22 februari (ronde 18, 1e ronde derde periode):

De top-4 verspeelde geen punten. DVS bleef zodoende gedeeld derde met een achterstand van twaalf punten op de koploper. Door de treffer van Ali Akla zette DVS de beste uitslag neer in de eerste ronde van de derde periode. Een symbolisch doelpunt, want de geelzwarten hebben nu hun zinnen gezet op het behalen van de nacompetitie. ODIN’59 moest na al weer de derde nederlaag op rij de vijfde plaats inleveren en sluit nu het linker rijtje.
Bennekom-Sparta Nijkerk: Wellicht gaf een gelijkspel de verhoudingen beter weer, maar na een 0-2 voorsprong bleef de lijstaanvoerder voortgaan op het pad der overwinningen. Het werd nog 1-2. De onderlinge verschillen tussen de eerste vier bleven dus hetzelfde. Bennekom bleef negende, maar het gaatje met het linker rijtje werd wel groter. Er is nog wel een voorsprong van drie punten op de beste herkanser.
Quick Boys-DOVO: De Veenendalers konden geen vuist maken. Het werd nog een moeizame overwinning voor de runner-up (1-0). Quick Boys blijft dus de naaste belager van sparta Nijkerk, maar dan wel met een respectabele afstand van tien punten, die overigens op 1 maart in Putten teruggebracht kan worden tot zeven. Voor DOVO gaat het er op een twaalfde plek niet beter uitzien met drie verliespunten meer dan Montfoort en Volendam.
Sportlust’46-Ajax: alle vijf doelpunten vielen in de laatste twintig minuten, met Ajax uiteindelijk als winnaar (2-3). De hoofdstedelingen bleven dus derde. Sportlust’46 kwam dus niet van een directe degradatieplaats af, heeft een voorsprong van twee punten op de hekkensluiter, maar de achterstand op de herkansers van drie punten (c.q. zes verliespunten) is natuurlijk relevanter.
SDC Putten-VVA’71: De Achterbergers leken op weg naar meer dan een revanche voor de 0-3 destijds in eigen huis tegen de Puttenaren, maar na de 0-3 tussenstand op de “Putter Eng” moest VVA’71 in ondertal verder. Na de 1-3 halverwege kwam SDC Putten nog terug tot 3-3. De blauwwitten zagen Huizen twee punten weglopen, maar blijven op doelsaldo zesde. VVA’71 bleef achtste.
Huizen-Montfoort: De bezoekers zochten met veel strijd naar succes, maar bij een 1-1 stand ontvingen zij kort achtereen twee rode kaarten te incasseren en evenveel doelpunten voor Huizen. Door de 3-1 stegen de Gooilanders naar de vijfde plek, maar het verschil met DVS is wel zeven punten. Zo hoog stond Huizen dit seizoen nog niet. Montfoort is weer herkanser. Omdat het nog een inhaalwedstrijd tegoed heeft de beste herkanser. De achterstand op de eerste veilige plaats bedraagt drie punten.
Rkav Volendam-SDV Barneveld: het degradatieduel in deze ronde, die door de thuisclub met 1-0 werd gewonnen. Een gemiste strafschop door de één, een afgekeurd doelpunt voor de ander, het hoort er allemaal bij. Volendam weet in ieder geval tot het carnavalsweekend vier ploegen onder zich met een voorsprong van drie punten op de twee herkansers. Montfoort kan die achterstand echter weer ongedaan maken in het inhaalduel tegen Bennekom.