17'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

8 maart 2014 14:30

Boringa, J.S.

Heeft DVS’33 Ermelo moeite om om te gaan met een favorietenrol? Als gedeelde nummer drie met een ongeslagen reeks van negen wedstrijden reisden de geelzwarten af naar Veenendaal voor de ontmoeting met DOVO, dat al dertien wedstrijden wachtte op een overwinning en in serieus degradatiegevaar beland was. Steeds als de Ermeloërs omhoog kunnen kijken, gaat het op één of andere manier mis. Deelname aan de nacompetitie mag inmiddels een reëel doel zijn voor de equipe van Hennie in ’t Hof. Dat zou niet alleen een mooi afscheidscadeau zijn voor aan het eind van dit seizoen de vertrekkende trainer, maar ook een mooi presentje aan de businessclub van DVS, de supporters en de vrijwilligers. Het moet de coach een gruwel zijn, als er niets meer is om voor te strijden en een mooi seizoen uitgaat als een nachtkaars, zoals in de vorige jaargang. DOVO mag dan op dit moment niet acteren als een topclub, de naam van de club moet toch uitnodigen tot grootse daden, zeker als gespeeld mag worden op zo’n fraaie accommodatie. Dat deed het niet bij de geelzwarten, die onderuit gingen op sportpark “Panhuis”.
DVS begon in een grotendeels vertrouwde opstelling. Yasin Kurt en Ali el Haddadi begonnen op de bank.

Leon Toonen schiet DOVO voor rust naar beslissende voorsprong
De thuisclub bleek beter doordrongen van het belang van deze wedstrijd en besefte, dat er in ieder geval weer eens gewonnen moest worden. Die gedrevenheid zat dan ook vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Boringa uit Leeuwaren in de ploeg van interim-trainer Jeroen Peters. DOVO is niet een tegenstander, die het van fysiek spel moet hebben en evenals DVS graag voetballend de oplossingen zoekt. Daar kregen de Veenendalers ook alle ruimte voor. De opening was dan ook voor de roodwitten, maar DVS kreeg de eerste  levensgrote kans. In de 8e minuut verzond Henk Baum vanaf links een indraaiende voorzet, die over alle verdedigende hoofden heenging, waarna Ali Akla na zijn balaanname alleen voor de doelman stond. Helaas iets te kort erop, want de aanvaller kreeg de bal niet langs Mike van Houten. Pas na het inschuiven van Richard Terpstra kreeg DVS wat meer balbezit, maar het balverlies voorin leidde na een kwartier met twee passes de 1-0 voor de gastheren in. Leon Toonen kon daardoor vrij op het Ermelose doel afgaan en liet Daan Huiskamp met zijn schuiver kansloos. De Ermeloërs waren in de fase hierop nog niet goed bij de les.  In de volgende minuut bleef de schade nog beperkt tot een hoekschop, maar die belandde bij de tweede paal, waar de vrijstaande Leon Toonen kon inkoppen, 2-0. De voormalige DVS’er, die in het seizoen van de promotie (’09-’10) al voor de geelzwarten belangrijke doelpunten maakte, bracht zijn totaal van dit seizoen op twaalf. Deze score zou ook de eindstand worden. Toch was er nog tijd genoeg om de zaak te repareren. Een tegentreffer zou de thuisclub zeker weer aan het wankelen gebracht hebben. Maurice de Ruiter was er halverwege de eerste helft op aangeven van Mike Ahrens ook heel dichtbij, maar zijn schot ging rakelings voorlangs. De aanvaller zou kort voor de rust het perspectief nog ontnomen worden na een stevige overtreding van Bas Mooij. In de eerste helft kwam DVS echter niet verder meer dan een schot van Mike Ahrens. DOVO profiteerde daarvoor twee keer niet van simpel inleveren van de bal door geelzwarten. Aansluiting voor de thee was er dus niet.

Opportunisme na rust redt DVS niet
Met drie wissels wilde trainer Hennie in ’t Hof deze wel forceren. Richard Terpstra en Okan Soykan, en daarmee veel voetballend vermogen,  bleven achter in de kleedkamer. Een raspaardje als Yasin Kurt kwam daarvoor in het veld. Achterin ging nu één op één gespeeld worden. Ali El Haddadi kwam in de ploeg voor Henk Baum en Mitch van der Vlist kwam in de spits te staan. Maurice de ruiter zakte daardoor terug, evenals Frank Smeding. Van mooi voetbal was geen sprake; het was puur opportunisme, helemaal toen ook centrale verdediger Edmund Mijnheer mals stormram mee naar voren ging. DOVO werd helemaal vastgezet op eigen helft, maar veel kansen leverde dat niet op. Daarbij hield die opstelling  natuurlijk ook veel risico in. Er lag veel ruimte achter de Ermelose defensie. Zo kreeg Leon Toonen in de 52e minuut een schietkans, maar hij raakte het leer verkeerd.  De mogelijkheden voor DVS kwamen vooral uit spelhervattingen. Zo kopte Edmund Mijnheer na een uur voetbal uit een vrij trap goed door, maar kon dit verwerkt worden tot corner. Een minuut later legde Mike Ahrens een vrije trap af Ali El Haddadi, die met zijn schot de rechter kruising trof. In de tien minuten daarop kreeg DVS nog een reeks vrije trappen te nemen zonder enig rendement. Daarentegen kon DOVO de wedstrijd in het slot gooien, maar liet dat na. Toonen had wellicht wel raad geweten met die kans, maar zijn vervanger Evert Brouwers –zes minuten in het veld voor de moegestreden Veenendaalse topscorer- kon in de 74e minuut na een pass door het hart van de verdediging vrij op het Ermelose doel afgaan. De invaller stuitte op doelman Daan Huiskamp.

DVS bleef drukken, maar DOVO kreeg de kans op een zelfde wijze als enkele minuten daarvoor. Nu in de 78e minuut voor Ariëns Bakkenes (uit de eigen jeugdopleiding van DOVO). Mike Ahrens zette van achteren met het nodige risico de sliding op de bal in, raakte de speler ook niet en tikte de bal zo terug naar zijn doelman. Daarmee was het gedaan met de Veenendaalse kansen, terwijl DVS nog een uitgelezen mogelijkheid kreeg. In de 82e minuut belandde een inzet van Mitch van der Vlist net binnen de ‘zestien’ op de hand van invaller Mauro Peters. Strafschop, oordeelde de leidsman uit Leeuwarden. Met Henk Baum daarachter, kon die normaliter wel geteld worden. Nu belastte Ali el Haddadi zich met die klus. Hij zocht de linker bovenhoek, maar trof de lat. Het had voor een heel spannende slotfase kunnen zorgen. Tot in de extra tijd werkten de geelzwarten zich nog naar een score, Maar Ali El Haddadi kopte over, Yasin Kurt had na een indrukwekkende rush over rechts net te weinig energie voor een passende voorzet en Mitch van der Vlist vond in het laatste wapenfeit doelman Mike van Houten nog op zijn weg. DVS had in de tweede helft wel veel strijd geleverd, maar toen bleek ook, dat dat na een kwartier voetbal vooral een achterhoedegevecht was. Als er met die instelling begonnen was aan dit duel, hadden de Ermeloërs geen schade hoeven lijden.

“Toon dan maar passie”
Hennie in ’t Hof was na afloop ook duidelijk teleurgesteld in zijn ploeg:”We wilden ons eigen positiespel spelen en met Okan de vrije man op het middenveld zien te vinden en van daaruit doorvoetballen. Maurice de Ruiter inspelen en de tegenstander kapot voetvoetballen, doorkomen en scoren. Richard kwam niet door, Okan kwam niet door, Mike en Frank stonden niet diep genoeg. Waarschijnlijk stond het niet zoals het moest. Akla had nog wel wat acties, maar we hebben maar twee kansen gehad. Dat was de bedoeling. Na twee minuten zag je, dat het veld al zo groot was, maar niemand stuurde het door. Dan weet je dat de jongens niet bij de les zijn en haal de problemen op je af. Bij balbezit van DOVO wilden we graag heel vroeg druk zetten. Dat is allemaal geen seconde gebeurd. We hebben geen passie getoond, we waren afwachtend en het leek wel, of we van achteruit niet goed door durfden te schuiven of dat er niet de juiste keuzes gemaakt werden bij het doorschuiven. Daar ging het mis en werden de ruimtes te groot. DOVO kreeg in een paar minuten de mogelijkheid om domme fouten bij ons af te straffen.

In de rust heb ik drie wissels gepleegd, omdat het echt anders moest. Toon dan maar passie en laat zien, dat je nog wat wilt. Dat is ook wel gebeurd, maar het was opportunistisch en er zat geen verstand in. In de tweede helft wilde ik één op één spelen; vandaar dat ik Richard en Okan eraf gehaald heb. We moesten in ieder geval weer duels gaan winnen. Henk werd daar ook slachtoffer bij, maar ik had er wel negen kunnen wisselen. Dat is wel een hard oordeel, maar als ik dat niet doe, neem ik de spelers niet serieus door teleurgesteld te zijn over het niveau vandaag. Het zijn natuurlijk geen robots of machines, maar als spelers een hoger cijfer kunnen halen, moet je ze daarop beoordelen. Het zat ook helemaal in de lijn van de wedstrijd, dat die penalty er niet in ging. We hebben deze wedstrijd ook meer dan verdiend verloren. Negen wedstrijden hebben we het heel goed gedaan, ongeslagen gebleven en heel veel karakter getoond.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra (46’ Mitch van der Vlist), Ronald Hoek, Mike Ahrens, Okan Soykan (46’ Yasin Kurt), Maurice de Ruiter, Frank Smeding, Henk Baum (46’ Ali El Haddadi), Ali Akla.
Opstelling DOVO: Mike van Houten, Rick Bos (46’ Mauro Peters), Bas Mooij, Tom Gesgarz, Taner ozbek, Luc Kipmulder, Colin Broers, Yannick Cornelisz (80’ Anouar Tmim), Ariën Bakkenes, Leon Toonen (68’ Evert Brouwers), Faisal Kaouas.

Geel: Ali Akla, Maurice de Ruiter (DVS’33 Ermelo), Colin Broers, Rick Bos, Bas Mooij, Mauro Peters (DOVO).

Scoreverloop: 15’ Leon Toonen 1-0, 17’ Leon Toonen 2-0

Scheidsrechter: J.S. Boringa uit Leeuwarden

Resultaten Hoofdklasse A 8 maart (ronde 19; 2e ronde 3e periode):
Door de nederlaag leidt DVS niet meer in de derde periode. De geelzwarten zijn vierde met 33 punten, maar het gat met de nummer vijf bleef zeven punten. Met twee duels tussen degradatiekandidaten had een nederlaag heel slecht kunnen uitpakken. Door de 2-0 zijn de Veenendalers nog niet uit degradatiegevaar, maar zij stegen wel een plaatsje naar de tiende.
Sparta Nijkerk-Huizen: Dat Huizen terecht geklommen was naar de vijfde plaats toonde de ploeg voetballend wel aan in Nijkerk. De Gooilanders waren niet minder dan Sparta, dat zoals het een kampioenskandidaat betaamt met 2-1 won. Het gat met de nummer vier (DVS) nam toe tot vijftien punten.
VVA’71-Quick Boys: De Katwijkers houden druk op de koploper door maar te blijven winnen (met uitzondering van de 1-1 tegen DVS). Nu deden de blauwwitten dat met 0-2 bij VVA’71,  waardoor Quick Boys runner-up blijft met een achterstand van zeven punten op de lijstaanvoerder. De Achterbergers stonden al in het rechter rijtje, maar kregen nu in punten (23) gezelschap van Volendam.
Ajax-SDC Putten: een verdedigend SDCP mocht een helft lang hopen op een resultaat met een 0-0 ruststand, maar in de tweede helft maakten de Amsterdammers het verschil. Ajax won met 3-0 en blijft derde. Bovendien is het de ploeg van vier, die beide wedstrijden in de derde periode won. De hoofdstedelingen hebben het beste doelsaldo. De Puttenaren sluiten het linker rijtje.
ODIN’59-Bennekom: Gedeeltelijk herstel voor ODIN’59 tegen Bennekom. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en besloten de wedstrijd, zoals die begon (0-0). De Heemskerkers behouden zo de zesde plaats, terwijl Bennekom nog vier tegenstanders onder zich houdt (een punt voorsprong op DOVO met nog een wedstrijd tegoed).
Montfoort-rkav Volendam: Er leek halverwege geen vuiltje aan de lucht voor de wijdbroeken, die op dat moment in Montfoort met 0-4 leidden. Het moet voor het aanwezige publiek spektakel geweest zijn, want de thuisclub kwam terug tot 4-4 en na een nieuwe achterstand in de slortminuut van de reguliere speeltijd tot 5-5. In de extra tijd maakte Volendam er nog 5-6 van, waarmee het zich drie punten verwijderde van de herkansers en naast VVA’71 komen. Bovendien zijn de Volendammers één van de vier clubs, die de volle buit behaalden in de derde periode (waar Sparta en Quick Boys er al een periodetitel bezitten). Montfoort is met DOVO momenteel herkanser en hebben winst in het inhaalduel tegen Bennekom nodig om naast de Veenendalers te komen.
SDV Barneveld-Sportlust’46: Helemaal in de kelder van de Hoofdklasse A schoten beide ploegen niet veel op met het 1-1 gelijkspel. De rode lantaarn blijft in handen van SDV Barneveld, terwijl ook sportlust’46 met twee punten meer op een directe degradatieplaats blijft staan.