DVS’33 Ermelo verzuimt bij VVA’71 vierde plek te verstevigen

73'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

22 maart 2014 15:00

Dubbeld, M.

Tegen een goed draaiend VVA’71 is een nederlaag altijd mogelijk gezien de individuele kwaliteiten. De Achterbergers maakten eerder in Ermelo een uitstekende indruk, maar zo goed speelde de ploeg op het eigen sportpark “De Meent” niet. DVS’33 Ermelo had dan ook alle gelegenheid om de vierde plaats op de ranglijst te verstevigen en de tussenstanden halverwege wezen er ook op, dat dat zou gebeuren. De geelzwarten gingen met een 1-2 voorsprong aan de thee, terwijl naaste concurrent Huizen tegen een 2-0 achterstand aan keek. De bordjes werden echter verhangen in de tweede helft. De Ermeloërs gingen alsnog de bietenbrug op en de Gooilanders verlieten Bennekom nog met drie punten. Zij naderden DVS tot op twee punten, terwijl ook VVA’71 de achterstand terug bracht tot vijf punten. De vierde plek is dus weer stevig in het geding, te beginnen met de naar voren geschoven wedstrijd DVS’33 Ermelo-Huizen eerstvolgende zaterdag.

De Ermelose Hoofdklasser was naar Achterberg afgereisd zonder de vaardige Yasin Kurt. Mitch van der Vlist was na zijn ijver in de thuiswedstrijd tegen Bennekom een basisplaats toegezegd, maar moest geblesseerd plaatsnemen op de tribune. Verder was er een vertrouwde opstelling bij DVS. Interim-trainer Van Vliet van de thuisclub kon vanwege een schorsing niet beschikken over eerste doelman Nicholas Skvever en zijn eerste stand-in was geblesseerd. Daarom stond derde keus Julius van der Linden onder de lat. Rogier Gerritsen, beste man bij de Achterbergers, kwam terug van een blessure, was wel inzetbaar, maar bleef de gehele wedstrijd in de dug-out.

Voortvarend begin goed voor 1-2 ruststand
DVS begon voortvarend aan de wedstrijd en dat was in de twee voorgaande duels wel anders. Nu leverde het openingsoffensief al in de 4e minuut de openingstreffer op. Na een combinatie kon Frank Smeding vanaf rechts pasklaar voorgeven en Maurice de Ruiter kon eenvoudig afronden.

De Ermeloërs konden maar kort genieten van de 0-1 voorsprong, want Clint van der Wal kwam na een klutsbal oog in oog te staan met doelman Daan Huiskamp. Hij had geen moeite om met een droge schuiver zijn ploeg weer naast DVS te zetten. De snelle tegentreffer had invloed op het spel; het overwicht uit de openingsfase was even weg en de geelzwarten moesten zich hervinden. De schade had in de 11e minuut zelfs groter kunnen zijn, toen clubtopscorer Siemen Eijkemans alleen op het Ermelose doel kon afgaan. De sluitpost toonde zijn kwaliteiten en bleef overeind. Anderzijds ontstond er ook perspectief voor de gasten, maar hield een inzet van Ali El Haddadi in de 23e minuut het midden tussen een schot en voorzet en gleed hij later in goede positie in de ‘zestien’ uit. VVA’71 was met het opkomen van de lange centrale verdediger Nico van Laar bij spelhervattingen dreigend, maar onoverkomelijke problemen gaf dat niet. In de 31e minuut zorgde DVS zelf voor veel groter gevaar, toen Ali El Haddadi vanaf links het leer goed aflegde op Ali Akla. Die verspeelde de kans eigenlijk door een slechte balaanname, maar de ongelukkige Christy Bonevacia liep de aanvaller in de rug. Scheidsrechter Dubbeld uit Barendrecht zag geen andere mogelijkheid dan de bal op de stip te leggen. Een kolfje naar de hand van Henk Baum, want hij miste in Ermelose dienst nog geen strafschop. Ook deze ging er onberispelijk in. Deze opgelegde kans was wel de laatste voor de bezoekers in het eerste bedrijf. VVA’71 kwam evenmin meer tot doeltreffende daden, zodat de thee genuttigd werd met een 1-2 stand. Die deed de veldverhouding geen geweld aan.

Angstig DVS laat punten in tweede helft achter
Bij het vernemen van de tussenstand bij Bennekom-Huizen (2-0) was er volop geloof, dat deze wedstrijd tot een goed einde gebracht zou worden. De thuisclub pakte de wedstrijd echter in handen, zette meer druk en DVS kwam nauwelijks aan goed voetbal toe. De Ermeloërs kwamen het eerste kwartier na de rust desalniettemin schadevrij door. In de 62e minuut was het echter wel raak. Het balverlies bood VVA’71 de mogelijkheid om er over links uit te komen via Siemen Eijkemans. De topscorer van de Hoofdklasse A stelde zich dienstbaar op en legde breed op zijn ploegmaat Clint van der Wal. De maker van de eerste was ook nu doeltreffend en tekende zo voor de verdiende gelijkmaker. Pas hierna kwam DVS voor het eerst in de tweede helft in de buurt van het Achterbergse doel zonder echt gevaar. Toch leek de wedstrijd halverwege het tweede bedrijf in Veluws voordeel uit te vallen. Daar ging wel een grote kans voor VVA’71 aan vooraf, toen Khalid Marbouch de Ermelose goalie Daan Huiskamp met een boogbal probeerde te verschalken.

De doelman bracht het leer meteen weer in het spel, waarop Roald de Vries een lange bal verzond naar Henk Baum. Op zich leverde dat nog niet de kans op, maar een na misververstand tussen verdediger en keeper stuiterde de bal door en kon Baum proberen het speeltuig in het lege doel te werken. Julius van der Linden gaf de aanvallende middenvelder een zetje in de rug, waarna de arbiter van dienst opnieuw besloot tot een strafschop. Bovendien kon de doelman met rood vertrekken. Khalid Marbouch werd het kind van de rekening, want hij moest als speler het veld ruimen voor vierde keeper Robin van Schieveen. VVA’71 had deze doelman lopende het seizoen opgehaald uit de failliete boedel van derdeklasser Ostrabeke. In de allereerste handeling voor zijn nieuwe club maakte hij zich meteen uitermate verdienstelijk.

Wat nog geen enkele keeper deze jaargang nog gelukt was, flikte hij. Schieveen keerde de penalty van Henk Baum. Het bleek een cruciaal punt in de wedstrijd. Het gaf de thuisclub vertrouwen in een goed vervolg. Interim-trainer Richard van Vliet wisselde in de 71e minuut een spits (Clint van der Wal) voor een middenvelder (Leo van Eem). De thuisclub bleef wel gedoseerd aanvallen en de invaller bracht twee minuten na zijn komt de 3-2 op het scorebord. Siemen Eijkemans liep Ronald Hoek er na een diepe op links uit, er was geen enkele rugdekking, zodat de aanvaller de bal kon voorgeven. Leo van Eem schoot feilloos binnen. Trainer Hennie in ’t Hof antwoordde met een dubbele wissel. Richard Terpstra en Henk Baum verlieten het veld; Andries Posthouwer en Maurizio Sleurink waren de vervangers. Edmund Mijnheer werd als stormram naar voren geschoven en via de backs moest de aanvoer voor het Achterbergse doel volgen. In die uitvoering schortte het volledig en de voorsprong van de gastheren kwam niet meer in gevaar. Sterker nog, de uitvallen van VVA’71 in de slotfase hielden nog meer dreiging in. Het vreemdelingenlegioen op sportpark “De Meent” had een groot hart getoond en won derhalve terecht.

Loon van de angst
Trainer Hennie in ’t Hof kon geen antwoord geven voor het mentale verval van zijn equipe in de tweede helft. In de bespreking tijdens de thee wees niets daarop: ”We zijn vandaag goed en scherp aan de wedstrijd begonnen. We speelden altijd goed de vrije man in. Nu deden zij verdedigend heel veel verkeerd, waardoor we vaker hadden kunnen scoren. Die eerste penalty was wel redelijk zwaar, maar dat doelpunt van hun was volgens mij buitenspel. Dat kan je tegen elkaar wegstrepen. In de rust was er nog het geloof, dat we Huizen op acht punten konden zetten. In de eerste helft stond het goed en zo had het ook in de tweede helft moeten staan, maar we zijn in de tweede helft door het ijs gezakt.

Er sloop zo veel angst in de ploeg en die hoefde er helemaal niet te zijn. Dan speel je in de tweede helft weer zonder bezieling, zonder lef. Dan worden ook de verkeerde keuzes in het veld gemaakt. In plaats dat we in de tweede helft naar voren druk gaan zetten, loopt iedereen achteruit. Er was geen druk op de bal; die Bonevacia kwam elke keer vrij. We hadden de organisatie eigenlijk zo neergezet, dat dat geen probleem mocht zijn. Dat werd het in de tweede helft wel. Van een VVA in goede doen kan je verliezen, maar dit was geen schim van de ploeg, die bij ons op bezoek was. Zij hadden in de tweede helft ook niets meer te verliezen, dus zetten ze meer druk. Wij hadden wel wat te verliezen en dat zag je terug. En je mag aan de tegenstander nooit laten merken, dat je prooi bent.” Als keerpunt in de wedstrijd zag de coach het missen van de tweede penalty:” Henk heeft bij mij nog nooit een penalty gemist en dat gebeurde bij die tweede wel. Dat was een breekpunt in de wedstrijd. Tegen tien man heb je een man over en mag het nooit voorkomen, dat Ronald Hoek bij dat derde doelpunt op snelheid geklopt wordt zonder rugdekking. Alle wissels in de tweede helft waren vanwege blessures. Ik zet speciaal Mike aan de linkerkant voor de voorzet en Ali in de spits en dat komt er niet uit. We hebben met Edmund voorin maar twee ballen voor de goal gehad. Daar snap ik niks van.”

Het duidelijke perspectief op de vierde plaats in de eindrangschikking is weg, zeker als de ploeg zich niet herpakt in het duel met de naaste belager, weet ook Hennie in ’t Hof: ”Na eerst Huizen en dan Ajax heb je kans, dat je niet meer op de vierde plek staat en dat doe je dan jezelf aan. Op basis van gebrek aan concentratie en vertrouwen, angst in de tweede helft dreigen we de competitie weg te geven. Dat is zorgelijk. Nu moet je tegen Huizen wel het vertrouwen hebben en alsnog toeslaan, want dan kun je weer een gat slaan. Maar als we zo blijven voetballen als in de tweede helft, hoeven we niet eens naar de ranglijst te kijken. Als we het dan weer weggeven, is het seizoen klaar. Dat moet de spelersgroep ook beseffen. Dit kan gewoon niet. Daarom gaan we maandag ook trainen. We hebben in deze wedstrijd laten zien, dat we onvoldoende zijn om met de top mee te doen. Het ligt ook niet aan de goede wil van de jongens. Daarom is het zo onverklaarbaar. De spelers moeten zelf maar antwoord geven in de volgende wedstrijd tegen Huizen. Nu mogen ze kloten tonen.”

Opstelling
DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer,  Richard Terpstra (78’Maurizio Sleurink), Ronald Hoek, Henk Baum (78’ Andries Posthouwer), Okan Soykan, Maurice de Ruiter (66’ Mike Ahrens), Frank Smeding, Ali El Haddadi, Ali Akla.
Opstelling VVA’71: Julius van der Linden, Lester Stofkoper, Nico van Laar, Luud Eijkemans, Mourad Marbouh, Roy Versluis, Christy Bonevacia, Marc Harlaux, Khalid Marbouh (67’ Robin van Schieveen), Clint van der Wal (71’ Leo van Eem), Siemen Eijkemans (86’ Matthijs Boom).

Geel
: Frank Smeding (DVS’33 Ermelo)
Rood: Julius van der Linden (VVA’71)

Scheidsrechter: Dhr. M. Dubbeld uit Barendrecht

Scoreverloop: 4’ Maurice de Ruiter, 6’Clint van der Wal 1-1, 32’ Henk Baum (pen.) 1-2, 62’ Clint van der Wal 2-2, 73’ Leo van Eem  3-2.

Resultaten Hoofdklasse A 22 maart 21e ronde, 4e ronde laatste periode):
Ook na deze nederlaag staat DVS op de vierde plaats, maar de voorsprong op naaste belager Huizen is wel geslonken tot twee punten. VVA’71 klom een plaatsje en staat met een achterstand van vijf punten op de Ermeloërs.
Sparta Nijkerk-Sportlust’46: De lijstaanvoerder thuis tegen een degradatiekandidaat; dat lijkt een uitgemaakte zaak, maar ook Sparta Nijkerk  haalt de punten in de titelrace maar moeizaam binnen. Met een 1-0 uitslag bleef de voorsprong van de Nijkerkers op de runner-up ongewijzigd. Sprtlust’46 is weer onder de rode streep beland. De voorsprong op de hekkensluiter is weliswaar vijf punten. Voor een herkansing moeten de Woerdenaren een achterstand van twee punten op DOVO goedmaken. De eerste veilige plaats is vier (qua verliespunten zelfs zeven) punten weg.
SDV Barneveld-Quick Boys: Twee fraaie doelpunten in een verder gelijk opgaande wedstrijd leverde de bezoekers drie punten op. Met de 0-2 blijft Quick Boys de koploper volgen op zeven punten. Voor SDVB ziet het er nu al wel heel somber uit. Vijf punten goed maken op de voorlaatste is niet genoeg; het gat met DOVO bedraagt zeven punten en dat lijkt met nog zes wedstrijden te groot.
Ajax-DOVO: De Veenendalers probeerden het vanuit de omschakeling. Tevergeefs want Ajax won met 3-1. De koppositie is slechts een theoretische zaak en ook Quick Boys zal niet van zins zijn om een voorsprong van vijf punten prijs te geven. De Amsterdammers moeten zich volledig richten op de nacompetitie. Daarin leiden zij met een voorsprong op de grootste concurrent Huizen, terwijl ook Volendam en zelfs VVA’71 nog niet kansloos zijn. DOVO is momenteel de slechtste herkanser. Met Argusogen zal dan ook de inhaalwedstrijd tussen Montfoort en Bennekom gevolgd worden. Dan is duidelijk hoe groot het gat met de eerste veilige plek is.
Bennekom-Huizen: Chapeau voor de Gooilanders, die sinds de jaarwisseling nog ongeslagen zijn. In Bennekom leek Huizen die status prijs te geven, maar de kampioen van de slotfase boog een 2-0 achterstand om in een 2-3 zege. Daarmee kunnen de “Taatjes” de aanval op de vierde plaats inzetten. De club kan zich echter ook nog volop richten op de derde periode, waarbij het een achterstand heeft van een punt op Ajax. Bennekom kon zodoende nog geen afstand nemen van het degradatiegwoel, maar kan na de inhaalwedstrijd tegen Montfoort maar zo gedegradeerd zijn tot herkanser.
Montfoort-SDC Putten: een Montfoort zonder personele problemen is natuurlijk een lastige tegenstander, ondanks dat de ploeg voorafgaand aan deze wedstrijd op een directe degradatieplaats stond. Een nederlaag voor SDC Putten, zoals de 1-0 in dit duel, kan dan altijd. De Puttenaren blijven wel in het linker rijtje staan, maar zagen VVA’71 wel passeren. De “Orange machine” is momenteel de beste herkanser, maar die status kan het in een rechtstreeks duel over doen aan Bennekom.
ODIN’59-rkav Volendam: Twee gelijkwaardige ploegen deelden de punten (hoewel dat niet meer mogelijk is). Met de 1-1 kwamen de wijdbroeken niet dichterbij ODIN’59, dat met een punt voorsprong het rechter rijtje blijft aanvoeren. Het “Andere Oranje” doet nog wel vrolijk mee in de derde periode.