DVS’33 Ermelo kan nederlaag bij Ajax lijden

54'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

12 april 2014 14:30

Kloet, M.J.

De uitwedstrijd van DVS’33 Ermelo tegen Ajax stond vooral in het teken vanhet behalen van de nacompetitie. De thuisclub leidt in de derde periode en als die prijs in de hoofdstad tercht komt, nemen de geelzwarten met een vierde plaats de periodetitel van de kampioen over. Op voorhand viel er dus al wel te leven met een nederlaag tegen de Amsterdammers. Toch gaat geen enkele speler de wei in met de gedachte om te verliezen. Desalniettemin leken de Ermeloërs toch wat met de handrem erop te spelen. Dat had vooral te maken met de schorsingen en spelers, die lichtgeblesseerd toch in de basis begonnen. Richard Terpstra ontbrak vanwege een blessure; Mike ahrens en Maurice de Ruiter door een schorsing. In de basiself was de naam van Andries Posthouwer wel de meest opvallende. Hij speelde sinds een half jaar weer eens een hele wedstrijd. Trainer Bart Logchies van Ajax had in die zin minder problemen. Dennis Kaars en Paul Quasten waren er in tegenstelling tot de eerdere ontmoeting tussen beide clubs in Ermelo nu wel bij.

Behoudend DVS met achterstand de rust in

DVS speelde veel behoudender dan in die eerste wedstrijd tegen de op voorhand genoemde titelkandidaat. Ajax wist daar aanvankelijk niet veel raad mee en vond de openingen ook maar moeizaam. De beste kansen inhet eerste kwartier waren dan ook voor de geelzwarten. Yuri Rose mocht in de 3e minuut weliswaar op een mooie positie een vrije trap nemen, maar leverde niet meer dan een terugspeelballetje af. Wat dat betreft deed Okan soykan het een minuut later beter, toen hij het leer perfect op het hoofd van Ali El Haddadi legde. Zijn kopbal ging slechts centimeters over. Ook Henk Baum werd door Soykan goed bediend met een voorzet vanaf rechts, maar hij kon vlak voor het doel zijn voet in een mêlee van spelers niet met kracht tegen de bal zetten.

Wel kreeg Paul Quasten voor de thuisclub een schietkans, nadat Yuri Rose de bal met het hoofd had breedgelegd. Hij joeg het leer hoog over. Hoewel er dus wedsrzijds weinig mogelijkheden ontstonden, kwam ajax in de 30e minuut wel op voorsprong. Een prachtige pass van Siver Abdulrahman bereikte op links Dennis Kaars, die natuurlijk nooit zo vrij had mogen doorlopen. Hij liet met een geplaatst schot laag in de verre hoek zien, waarom hij de topscorer van de Hoofdklasse A is. Niet veel later vergiste Daan Huiskamp zich met een spelhervatting en mocht Ajax op de rand van de ‘zestien’ een vrije trap nemen. Uit de vrije trap kwam slechts een corner voort. Aan de andere kant kreeg Henk Baum in de 37e minuut de mogelijkheid om uit een voorzet van Okan in te koppen, maar hij kon het speeltuig onvoldoende van richting veranderen. Zo’n kans kreeg Yuri Rose ook kort voor de thee. De leidsman zag geen overtreding bij het balverlies van Yasin Kurt op het middenveld, waarna Ajax kon overnemen. Uit de corner, die die uitval opleverde, kopte Yuri Rose net naast. Ali Akla kreeg nog net binnen de reguliere speeltijd van de eerste helft een kans, nadat hij de bal wat gelukkig mee kon nemen na een dieptepass. Het leer was wat moeilijk onder controle te krijgen, waardoor zijn inzet voorlangs ging. De rust ging dus met een 1-0 stand in.

Dissonant in het verre van onsportieve duel waren de lichtzinnig gegeven gele kaarten. Ali El Haddadi had er al een on ontvangst mogen nemen, nadat hij ten val kwam in het Amsterdamse zestienmetergebied. Geen overtreding, maar soms kun je als aanvaller ook niet meer op de been blijven. De leidsman beoordeelde het als Schwalbe. Ook Henk Baum en Frank Smeding ontwamen niet aan geel.

Wedstrijd al vroeg in tweede helft beslist

Roald de Vries keerde niet terug uit de kleedkamer; hij was al licht geblesseerd aan de wedstrijd begonnen. Roelof de Groot was zijn vervanger. Hoewel het veldspel er geen aanleiding toe gaf, bestond er bij DVS nog wel geloof in een beter resultaat. Zo kreeg Frank Smeding in de 53e minuut uit een assist van Okan Soykan een vrije schietkans. Hij toonde zich niet de koele afmaker en schoot hoog over. Twee minuten was het aan de andere kant wel raak voor de Amsterdammers. Een wat vreemde situatie, toen de bal in het Ermelose strafschopgebied stuiterde, zonder dat de bal weg gewerkt werd. Paul Quasten ontfermde zich dankbaar over het object en lepelde het over doelman Daan Huiskamp heen, 2-0. Daarna was de wedstrijd wel gespeeld.

De schade zat ook niet zozeer in de uitslag van de wedstrijd, dan wel in de kaarten. Ook de gele kaart voor Okan Soykan ruim een kwartier voor tijd wekte verbazing, maar daarbij ook een cynisch applausje van de middenvelder, die direct het tweede geel kreeg voorgehouden. DVS moest het restant dus met tien man uitvoetballen. Voor de bezoekers was het zaak om de schade zo veel mogelijk te beperken en daarop wisselde trainer Hennie in ’t Hof ook. Mitch van der Vlist had toen al Ali Akla vervangen en ook Milan van der Maaten kwam nog in het veld voor Yasin Kurt. Dat een Ermelo’s doelpunt er toen al lang niet meer inzet –alleen nog een schot van Ali El Haddadi in de 79e minuut uit de draai, gepakt door doelman Danny Been- mag duidelijk zijn. Ook de thuisclub wisselde nog, maar dat had eveneens niet veel meer met tactiek te maken. Ajax kon in de slotfase de score nog verder opvoeren, maar Paul Quasten trof na een combinatie in de 80e minuut met zijn schot de paal, ruimde Ronald Hoek een minuut later na een goed uitgespeelde aanval ten koste van een corner, hield Edmund Mijnheer zich in, waardoor Abdulrahman voor een schot kon uithalen, dat vervolgens over ging en legde Paul Quasten twee minuten voor tijd het leer panklaar neer voor invaller Kid Ronday. Die deed er niets vruchtbaars mee. Daan Huiskamp bewaarde zijn mooiste moment voor de officiële slotminuut, toen hij een vrije trap op twintig meter recht voor het doel uit de kruising tikte. Daarmee werd 2-0 dus de einduitslag van deze wedstrijd. Dat betekende eveneens de eerste zege van ajax op de geelzwarten, want daar was het in de zeven eerdere confrontaties nog niet in geslaagd.

“Terechte nederlaag in mindere wedstrijd”

“We hebben meer dan terecht verloren, maar het niveau van de wedstrijd was van beide kanten minder dan eerder bij ons” constateerde hoofdtrainer Hennie in ’t Hof direct na afloop van het duel. “Ajax speelde bij ons absoluut veel beter. Wij hebben vandaag wel wat met de handrem erop gespeeld. We hadden een paar schorsingen, maar er speelde ook een aantal spelers met een lichte blessure. Fysiek waren we vandaag niet in staat om de dingen te doen, die we normaal wel kunnen. Thuis gaven we tegen hun heel veel ruimte weg, waar zij veel mee konden doen. Daarom hebben we ons vandaag aangepast door gecontroleerdeer te spelen. Zij hadden duidelijk moeite met de kleine ruimtes. Daardoor werd het ook nooit een sprankelende wedstrijd. We hadden Akla en El Haddadi voorin gezet om die backs op te laten komen. Zodoende kwam er ruimte achter en dat ging het eerste kwartier ook wel goed. Wij kregen twee kansen. We hebben alleen de mogelijkheden op vier tegen drie en drie tegen twee uit te spelen niet goed benut. Daaraan zag je, dat bij ons niet iedereen optimaal was. Omdat je niet goed je eigen positiespel speelt, werd te gauw de lange bal gespeeld. Maar ook zij zagen het niet en speelden al snel diep.

We hadden veel meer uit ons middenveld kunnen halen, dus dat is een les voor volgende week. Bij die 1-0 staan we niet goed, waardoor die man zo door kan lopen. Voor dat doelpunt hadden zij nog geen kans gecreëerd.

In de rust dachten we nog wat te kunnen doen voor die 1-1; dat zou misschien de ideale uitslag geweest zijn voor ons. Dan wordt het ook nog snel 2-0. Roelof wilde die bal wegkoppen, maar hoorde ‘keeper’ roepen en bukte. Uit dat moment maken zij die 2-0. Daarna was het alleen nog maar zaak om de spelers fit te houden of van een schorsing af te houden. Daar heb ik ook op gewisseld. Toen was de wedstrijd ook klaar. Ik was heel tevreden over Andries, die voor het eerst sinds een half jaar weer een hele wedstrijd heeft gespeeld. De uitslag staat los van de arbitrage, maar er werd vandaag wel heel kinderachtig gefloten. Als je in zo’n vriendelijke wedstrijd zes gele kaarten geeft. Die tweede gele kaart voor Okan is terecht, vanwege zijn reactie, maar die eerste had nooit gegeven mogen worden. Een dergelijke arbitrage helpt ook niet mee om er een leuke wedstrijd van te maken. We hoefden vandaag niet tot op het gaatje te gaan, maar gewoon slim zijn. We hebben matig gespeeld; we hebben nog ‘geen zesje’ gehaald.”

Foto's : Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo:
Daan Huiskamp, Roald de Vries (46’ Roelof de Groot), Edmund Mijnheer, Ronald Hoek, Andries Posthouwer, Henk Baum, Okan Soykan, Yasin Kurt (78’ Milan van der Maaten), Frank Smeding, Ali Akla (66’ Mitch van der Vlist), Ali El Haddadi.

Opstelling Ajax: Danny Been, Rience Schurman, Siver Abdulrahman, Kevin de Visser, Jordi Meester, Glenn van Zoolingen, Yuri Rose, Laurent Delorge (68’ Peter Post), Kenneth Mis Danso (81’ Sergio Cameron), Dennis Kaars 85’ Kid Ronday), Paul Quasten.

Geel: Glenn van Zoolingen (Ajax), Ali El Haddadi, Henk Baum, Frank Smeding, Okan Soykan, 2x = rood. (DVS’33 Ermelo).

Scheidsrechter: Djr. M.J. Kloet uit Spijkenisse.

Scoreverloop: 30’ Dennis Ketting 1-0, 55’ Paul Quasten 2-0

Resultaten Hoofdklasse A 12 april (23e ronde, 5e ronde 3e periode):

Het was vooraf al duidelijk, dat DVS baat kon hebben bij een nederlaag in Amstedam. Dat zou de kansen op het derde periodekampioenschap voor Ajax alleen maar vergroten. Voor de hoofdstedelingen, die derde blijven en nu een voorsprong van negen punten op de geelzwarten hebben, zit er zelfs nog wel een tweede plek in. Dat zou echter niets veranderen voor de kansen voor de Ermeloërs op het overnemen van een periodetitel. DVS heeft ook na de 2-0 nederlaag nog een voorsprong van vijf punten op sv Huizen.

Sparta Nijkerk-Quick Boys: Zo’n 3000 toeschouwers waren in Nijkerk getuige van een zinderend duel, waarin de aansluiting van Quick Boys de inzet was. Tot twee keer toe nam Sparta een vorsprong en even zo vaak kwamen de Katwijkers terug. Toen twee minuten voor tijd de 2-3 op het scorebord verscheen, leek een ware apotheose in de Hoofdklasse A aanstaande. In de vijfde minuut van de extra tijd werd het 3-3, waardoor de voorsprong van vier punten van de oranjehemden op de runner-up gehandhaafd bleef. De kustbewoners zagen ajax wel naderen tot drie punten.

Sv Huizen-rkav Volendam: Een verdiende voorsprong leek de druk van sv Huizen op de vierde plek te vergroten, maar een desastreuze fout orgde voor de gelijkmaker. Na een vroege 1-2 in de tweede helft zakten de Gooilanders weg en werd het uiteindelijk 1-4. Daardoor kwamen de geelgroenen niet dichter bij DVS, dat de voorsprong van vijf punten dus behield. Volendam is in de derde periode nu de naaste belager van Ajax, maar dan wel met een achterstand van vijf punten en een negatiever doelsaldo van zeven. Wat nog belangrijker is voor de wijdbroeken, is dat de voorsprong op de herkansers vijf punten bedraagt.

ODIN’59-SDC Putten: Zo vloer je de koploper en zo verlies je weer in Heemskerk. Ondanks de slechte reeks zou men vegeten, dat ODIN’59 een goede ploeg bezit. Het is ook geen schande om daar van te verliezen. Dat overkwam SDC Putten met 2-1, nadat het een opgelopen achterstand nog wel ongedaan had gemaakt. Beide clubs hebben nu dertig punten, maar het betere doelsaldo houdt de Puttenaren nog net in het linker rijtje.

SDV Barneveld-VVA’71: Is het uitstel van executie of niet. In ieder geval perste SDV Barneveld er een 3-2 overwinning uit; een stand die halverwege al bereikt was. Dat neemt niet weg, dat volgende week het doek alsnog kan vallen. Dat de rode lantaarn nog wel overgedragen kan worden, is dan van minder belang. VVA’71 liet door de nederlaag na naast Huizen te komen en zicht te houden op de vierde plek. De Achterbergers moeten nu maar zien de voorsprong van zes punten op de herkansers te behouden.

Bennekom-Sportlust’46: Een regelmatige overwinning van de middenmoter op Sportlust’46. Door die zege klommen de Zuid-Veluwenaren naar de zesde plek en dat is welhaast zeker veilig. Met een achterstand van zes punten op DVS is ook een vierde plaats voor Bennekom nog niet uitgeloten. De Woerdenaren zagenhet gat met de herkansing groeien tot vier punten. Nog volop zorgen op sportpark “Cromwijck”.

Montfoort-DOVO: Degradatievoetbal en DOVO lijkt een ongelukkige combinatie. Dan wordt er strijd gevraagd en dan is nu, wat Montfoort juist kan leveren. Tegen de tien van de thuisclub konden de Veenendalers een 1-0 achterstand niet goedmaken. Het lijkt een nipte overwinning voor de “Orange Machine” maar de aansluiting kwam pas in de slotminuut tot stand. Door de uiteindelijke 3-2 kwamen de oranjehemden weer naast DOVO. Beiden hebben nog wel een achterstand van vijf punten op de eerste veilige plek. Ook voor deze twee clubs kan het lot komende zaterdag al bezegeld zijn.