5 - 2

DFS sv 1

11 januari 2014 13:30

Oudijk, P.

DVS’33 Ermelo speelde zaterdag 11 januari in aanloop naar de tweede competitiehelft de tweede oefenwedstrijd tegen DFS uit Opheusden. De Betuwse eersteklasser bezet in het debuutjaar de tweede plek en is de meest productieve ploeg in de 1e klasse D met eenenveertig treffers. Een tegenstander dus om niet te onderschatten. De Opheusdenaren werken een trainingskamp af op de Veluwe en verloren hun eerste oefenwedstrijd met bescheiden cijfers van Topklasser GVVV (4-2). De geelzwarten deden dat met dezelfde cijfers bij csv Apeldoorn; enerzijds de verdienste van de Apeldoorners, maar anderzijds mochten DVS ook de hand in eigen boezem steken.

Voorafgaand aan deze oefenwedstrijd trainden de spelers van de Ermelose hoofdmacht de jeugd.

Evenals bij DVS ontbrak bij de Betuwenaren de eerste goalie. Eveneens ontbrak Dusty Houwaars, die evenals zijn broer Mike al acht maal scoorde. Topscorer bij de blauwwitten is echter Elvin Hardeveld met veertien treffers.

DVS neemt na rust afstand van eersteklasser
DVS begon sterk aan de wedstrijd en dat leverde al vroeg een doelpunt op. Ali el Haddadi stond in de 5e minuut aan het eind van een goed uitgespeelde aanval. Het Ermelose overwicht nam na zo’n kwartier wat af de geelzwarten mochten Maurits Schraven dankbaar zijn, dat de bezoekers niet langszij kwamen. De doelman plukte in de 17e minuut de bal van de schoen van Elvin Hardeveld, die een minuut later de mogelijk tot een lob onbenut liet. De gelijkmaker viel in de 26e minuut wel, waar een signaal voor buitenspel op z’n plaats leek. Dat kwam er niet en de mee verdedigende Yasin Kurt probeerde er met zijn sliding alles aan te doen om te voorkomen, dat een Betuws been het beslissende tikje kon geven. Hij kon het leer niet meer de gewenste richting meegeven en gleed het in het eigen doel, 1-1. Drie minuten late scoorden de Opheusdenaren al weer, maar nu werd het doelpunt op aangeven van de assistent-scheidsrechter afgekeurd. Beide ploegen kregen voor de rust nog een kans om te scoren, maar DVS speelde een aanval te ver uit en Maurits Schraven onthield met een knappe redding de Betuwse topscorer nog een goal.

Hennie in ’t Hof pleegde een drietal wissels in de rust. DVS liet in de beginfase van de tweede helft een paar aardige aanvallen zien, maar kwam desondanks in de 53e minuut op achterstand. Uit de tweede messcherpe counter op rij prikte Mike Houwaars vanaf links beheerst de 1-2 binnen bij de tweede paal. Toch konden de Opheusdenaren niet lang genieten van deze voorsprong, want Mike Ahrens boog deze binnen vier minuten weer om in een Ermelose voorsprong. De invaller krulde eerst vanaf de rechterkant van het strafschopgebied een vrije trap in het doel en joeg met een schot van zo’n vijfendertig meter de bal in de rechterbovenhoek, 3-2. Bij DFS zakte het nu wat in, wat wellicht ook met conditie te maken had. Bij DFS mocht de 17-jarige Niels van Dijken, derde doelman, halverwege de tweede helft zijn opwachting maken en hij kreeg al direct een schot van Mitch van der Vlist de verwerken. Hij kon de inzet nog verwerken, maar in de 70e minuut was hij wel verslagen. Uit een aanval over links schoot Henk Baum de voorzet hard tegen de touwen, terwijl zijn lob kort daarvoor nog maar net over het doel verdween. Na de 4-2 werd DVS wat slordiger en als de eersteklasser wat fitter was geweest, had het in de counter zeker nog toegeslagen. Nu ontbeerde tot twee maal toe een lob de nodige kracht om doelman Paul Eppink te verslaan. Mitch van der Vlist kreeg de eer om de stand op 5-2 te bepalen, maar daaraan ging een prachtige balbehandeling van Ali Akla vooraf. Met één voetbeweging bracht hij de bal uit een pass van Edmund Mijnheer met enige curve voor, zodat die niet te verdedigen was. De 6-2 kwam er niet meer, doordat een strak schot van Maurice de ruiter over ging.

“Spelplezier en taken”
Zodoende boekte DVS toch nog een ruime overwinning op de eersteklasser uit Opheusden. Dat geeft op zich weer vertrouwen in de eerstvolgende competitiewedstrijd tegen Montfoort, dat beslist meer weerwerk zal bieden. De vraag aan hoofdtrainer Hennie in ’t Hof was dan ook, of DVS klaar is voor de tweede helft van de competitie: “Bij vlagen zag het er tegen DFS  goed uit. Met dank aan de jeugd. We hebben de ochtend voor deze wedstrijd training gegeven aan de jeugd. Daarmee wil je die jeugd een plezier doen, maar wij hebben daar zelf ook heel veel plezier aan gehad. Dan zie je ook, waar het uiteindelijk om gaat; plezier maken. Daarvan was tegen csv Apeldoorn weinig te zien. Dat heb ik ook voor deze wedstrijd aangegeven; ga nou plezier maken, maar zorg, dat je wel heel duidelijk in je taken blijft voetballen. Doe in balbezit en -verlies in je eigen taak, wat je kan. We hadden duidelijke afspraken gemaakt over het doordekken. Dat hebben we bij vlagen heel goed gedaan en bij vlagen minder. Wij zouden doordrukken op de bal, maar doordat wij dat niet meer goed uitvoerden, kregen zij de mogelijkheid om te counteren en dat deden zij goed. Als je niet door dekt, kunnen zij een vrije pass geven. Na de 4-2 voorsprong hebben we het met name weer slecht gedaan. Dat moet eraf, want anders krijg je net als tegen Sportlust en Barneveld, dat je een voorsprong weggeeft. We vergeten dan controle te houden, want als je na die 4-2 nog de 4-3 om de oren krijgt, wordt het weer zenuwachtig. Dan ontstaat er onrust en dat moet eruit. Dat heeft met vertrouwen te maken, maar het begint met heel hard werken. Ik was in deze wedstrijd ook weer heel blij met het loopvermogen van Ali El Haddadi, waardoor later in de wedstrijd de nodige ruimte ontstaat. Soms moet je voortdurend beuken op de muur, voordat er ruimte komt voor een andere speler.

Ook tegen Apeldoorn heb ik heel erg gehamerd op het compact spelen en dan maakt het niet uit, op welk deel van het veld je dat doet. Daarin hebben we in Apeldoorn gefaald. Ik zeg ook altijd; het gaat niet om opstelling, maar om instelling. Tegen DFS zijn we uit een dal opgeklommen, maar we zullen de komende week in de drie trainingen nog heel hard moeten werken in het doordekken, in het omschakelen. Wij hebben de hele wedstrijd bepaald en zij hebben gereageerd. Dat is ook logisch, maar je moet altijd een aantal zekerheden in de wedstrijd hebben. Die waren er bij vlagen wel, maar bij vlagen ook niet. Voor de wedstrijd tegen Montfoort zal het nog beter moeten dan in deze wedstrijd.”