DVS’33 Ermelo naar tweede ronde door zege op Hollandia

63'

Mannen, 1, 1e ronde (AV teams) BV

28 augustus 2013 20:00

Berben, C.J.L.P.

Twee keer eerder lukte DVS’33 Ermelo het niet om ten koste van een andere amateurclub de tweede ronde van het toernooi om de ‘grote’ KNVB te bereiken. Die ervaring had de tegenstander woensdagavond 28 augustus, Hollandia uit Hoorn wel. In ’92 slaagde de Ermelose Hoofdklasser er niet in om het gerenommeerde Noordwijk te verslaan en vorig seizoen verliet het Amsterdamse AFC Ermelo met een gelukkige 0-1 overwinning.  Voor de geelzwarten was er dit keer veel aangelegen om de tweede ronde te bereiken. Temeer omdat dan Go Ahead Eagles in september dan op bezoek komt en daarheen vertrok juist Maurice de Ruiter. Trainer Hennie in ’t Hof hoefde het vuurtje  niet op te stoken, want de bekerkoorts leefde al erg in de spelersgroep. Er was in de voorbereiding van dit seizoen ook hard naar het duel met de Noord-Hollandse zondaghoofdklasser toegewerkt. Waar het in de eerste groepswedstrijd voor de districtsbeker nog niet goed uitpakte voor de Ermeloërs , gebeurde dat tegen Hollandia wel. De degradant uit de Topklasse leverde misschien kwaliteit in, maar bracht toch een gevaarlijke ploeg binnen de  lijnen. Vanwege de snelheid in de Hoornse equipe kreeg Andries Posthouwer de voorkeur boven Ronald Hoek.

Gedreven DVS met voorsprong de rust in
Dat DVS heel gedreven was, bleek al wel in de openingsfase. Al in de 3e minuut kwam de ex-Topklasser goed weg, toen doelman Frank Mol een vrije trap van Mike Ahrens niet onder controle kon krijgen. De bal sprong echter net te hoog op, waardoor Ali Akla de bal kort voor de goal over schoot. De aanvaller zou een ware kwelgeest worden voor Thomas de Jong. Voordat DVS de vroege treffer kreeg, die het verlangde, stuitte Ali El Haddadi na een combinatie met “kleine Ali”. In de 8e minuut was het wel raak. Op snelheid aangespeeld passeerde hij zijn tegenstander en schoot hard en diagonaal het openingsdoelpunt binnen, 1-0. Pas daarna kregen de bezoekers wat meer grip op de wedstrijd en hadden ook wat meer balbezit. Het werd een echt bekerduel, waarbij voor beide ploegen de winst voorop stond met mogelijkheden voor beide doelen. In de 21e minuut kwam Hollandia langszij na een situatie, die oogde als buitenspel. Assistent-scheidsrechter De Smalen was overtuigd, dat Kalvin Robert niet buitenspel stond op het moment, dat Hassan Aanzi zijn afgemeten steekpass verzond. De snelle aanvaller schoof de gelijkmaker langs de kansloze doelman Daan Huiskamp, 1-1. Voor DVS was het natuurlijk zaak om niet op achterstand te komen, want er brak een fase aan, waarin de gasten licht de overhand kregen. Verder dan een strak genomen vrije trap van Thomas de Jong, die door de Ermelose sluitpost vrij eenvoudig onder de lat gepakt kon worden, kwam het vooralsnog niet. De geelzwarten kwamen in die lastige periode zelfs weer op voorsprong. Ali Akla leek met zijn balaanname de snelheid uit de aanval te halen, waardoor zijn directe tegenstander rugdekking kon krijgen van een ploeggenoot. De aanvaller speelde langs de zijlijn beiden uit en via de achterlijn passeerde hij nog een opponent. Zijn voorzet had nu nog maar een enkel balcontact nodig, en die kwam van Frank Smeding, waarna het leer in de verre hoek verdween, 2-1. De geplaagde Thomas de Jong werd door trainer Rob van der Gracht uit zijn lijden verlost, maar zijn vervanger, Yannick Klopper was evenmin gelukkig. Hij moest zich in de tweede helft vanwege een hamstringblessure laten vervangen. Hollandia rook in de 44e minuut nog voorzichtig aan een gelijkmaker, nadat Richard Terpstra zijn lichaam gebruikte om de bal achter te laten gaan, maar Kalvin Robert kreeg toch zijn schoen er nog tegenaan. Het leer verdween net naast de kruising. Daan Huisman dook in de slotminuut een lastig schot van Patrick van dijk uit de hoek. Met de 2-1 voorsprong beloofde het nog een spannende tweede helft te worden.

Voorsprong groeit in tweede helft
Daarin betraden twee ongewijzigde ploegen het kunstgras. DVS kwam na de hervatting niet direct aan het goede voetbal toe, maar er was wel veel strijd en beleving. Een inzet van Nick de Wit ging in de 52e minuut net langs de kruising. Rond een kwartier spelen in de tweede helft beslisten de geelzwarten de wedstrijd. Op aangeven van Mike Ahrens trof Ali El Haddadi nog de lat, maar nog geen minuut later had Ali Akla na een assist van Okan Soykan meer geluk. Doelman Frank Mol ging over de bal heen na de inzet van “kleine Ali”, die in zijn daden steeds groter wordt. Weer twee minuten later was het helemaal gebeurd voor Hollandia, toen Henk Baum door Mike Ahrens de diepte werd ingestuurd. Binnen de beruchte lijnen drukte Nick de wit de aanvaller naar de grond, waarna scheidsrechter Berben uit Tilburg niets anders restte dan de bal op de stip te leggen. Aangezien het een opzettelijke overtreding was volgde er ook rood voor de verdediger. Henk Baum belastte zich zelf met de opdracht om de 4-1 op het scorebord te zetten. Doelman Frank Mol kreeg zijn hand nog wel tegen de bal, maar de strafschop was dermate hard, dat deze alsnog doel trof. Natuurlijk was het nu een gelopen koers. Voor Mitch van der Vlist en Michael Musa misschien niet meer mogelijk omals invaller hun kunnen te laten zien, maar het bood wel de mogelijkheid om spelers, die zich leeg gespeeld hebben te vervangen. De rappe, gevaarlijke spitsen van Hollandia probeerden het nog wel met individuele acties, maar daarmee liepen eenvoudig in de fuik. DVS kon het simpel uitspelen en dacht zelfs de eindstand op 5-1 te kunnen brengen. In de 85e minuut werd Mike Ahrens net buiten de ‘zestien’ onreglementair gekeerd, maar kwam de bal alsnog bij invaller Ronald Hoek. De leidsman had achteraf spijt van zijn fluitsignaal en moest de treffer van de invaller annuleren. De vrije trap van Ronald Hoek ging nog wel laag naar de linkerhoek, maar de Hoornse goalie had daar wel zicht op en voorkwam een grotere achterstand. De thuisclub kon echter goed leven met de 4-1 eindstand.

Hoofdtrainer Hennie in ’t Hof zag het resultaat van wekenlang trainingsinspanning en oefenwedstrijden: “De intenties vandaag waren hetzelfde als tegen go Ahead Kampen, maar toen verloren wij onterecht door twee fouten. Ik vond deze ploeg beter dan Go Ahead, maar wij waren ook weer een tandje verder. Onze spelersgroep wil heel graag scherp en agressief trainen en ik geef die jongens daar ook een groot compliment voor. Veel facetten van de training zie ik ook terug in de wedstrijd.

Dit was niet alleen een overwinning op mentaliteit, maar ook op lef, op fysiek, homogeniteit in de ploeg en vertrouwen. Maar nu gebben we de wedstrijd ook rustig uitgespeeld, terwijl we eerder nog wel eens dom gingen jagen. We hebben in de voorbereiding naar deze wedstrijd toegewerkt met Ali El Haddadi, die voor ruimte moet zorgen, met Richard Terpstra als een veldheer achterin en weer een sterk spelende Okan Soykan. Ik heb vandaag bij ons geen slechte speler gezien. Ook Mike Ahrens zet grote stappen. Door Ali Akla hadden we ook heel veel dreiging voorop. Natuurlijk waren er nog dingen, die niet goed gingen, maar we hebben laten zien, wat we in potentie kunnen. We hebben op veel posities degelijkheid en kwaliteit laten zien.
Hollandia heeft hele gevaarlijke spelers voorin en twee heel goede middenvelders. Zij gokten op de snelheid voorop. Het is een heel goede ploeg met veel loopvermogen, maar het kwartje viel vandaag voor ons naar de goede kant. Bij die 3-1 gaat die keeper er onderdoor en dan wordt het ook nog meteen 4-1. Daarna hebben wij goed onze rust gepakt.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Richard Terpstra, Edmund Mijnheer, Andries Posthouwer, Okan Soykan Ali El Haddadi (75’ Ronald Hoek), Mike Ahrens, Henk Baum (71’ Mitch van der Vlist), Frank Smeding (64’ Michael Musa), Ali Akla.

Opstelling Hollandia: Frank Mol, Thomas de Jong (38’ Yannick Klopper, 57’ Toufik Abubakari), Nick de Wit, Bart spil, Mauritio Helstone, Hassan Aanzi, Dennis Brouwer, Patrick van Dijk, Kalvin Robert, Jelle Huitema, Diovaris Ballantina (70’ Nout Barentsen).

Arbitraal trio: Dhr. S. Berben uit Tilburg, dhr. C. de Smalen uit Schijndel en dhr. W. Zwagemaker uit Zwijndrecht.

Rood: Nick de wit (Hollandia)

Scoreverloop: 8’ Ali Akla 1-0, 21’ Kalvin Robert 1-1, 31’ Frank Smeding 2-1, 60’ Ali Akla 3-1, 63’ Henk Baum (pen.) 4-1.

De tegenstander van de winnaar van deze wedstrijd stond al op voorhand vast. Dat wordt de club, waar Maurice de Ruiter na het afgelopen seizoen naartoe vertrok, Go Ahead Eagles. De profs uit Deventer komen op 24 september naar Ermelo.