Quincy Arends (penalty)

3e divisie 3e divisie zat

21 september 2019 14:30

L.P.S. (Lorenzo) Cairo

DVS’33 Ermelo heeft een moeizame zege geboekt op DOVO, dat in de vier voorgaande wedstrijden vier punten had gepakt. De strijdlustige Veenendalers hoopten bij Jong Almere City FC nog op een punt bij een 2-2 stand in de vorige speelronde, maar ging daarna alsnog onderuit met 4-2, en was er in Ermelo weer dichtbij. De winnende treffer voor de geelzwarten viel in de extra tijd. Die bracht de Ermeloërs opnieuw aan kop; mede doordat koploper Sparta Nijkerk (volgende wedstrijd gastheer voor DVS) een vrij weekend had, maar nog wel de enige ploeg is zonder verliespunten.
De bezoekers hadden zich vooraf al in een underdogrol geschikt en bevestigden dat ook nog een door een aantal afwezigen. Zowel in het hart van de verdediging en op de rechtsbackpositie moest Gert Kruys puzzelen. Bovendien miste hij met vier doelpunten zijn topscorer Gökhan Yasar. Hij speelde een jaar voor DVS, waar hij evenals zijn eerste op “Panhuis” veel blessureleed kende. Gelukkig betrof deze absentie zijn huwelijksfeest. Pernilla Biya stond daarom meer verdedigend opgesteld en fungeerde eigenlijk als rechtsback, maar dan wel in de rol, die Enrico Patrick voorheen bij de roodwitten vervulde. Bij DVS nog steeds geen Christiaan van Hussen, die vanaf de zijlijn toekeek. Soufian Moro maakte al wel weer speeltijd in het tweede elftal. De basis was dus hetzelfde als in de twee voorgaande duels.

Geen score voor rust
De twee welwillende ploegen hielden elkaar aardig in de greep. In het begin van de wedstrijd lag het tempo nog wel aardig hoog, maar dat zorgde ook voor de nodige onnauwkeurigheid in de passing en voor wat overtredingen. Voor de thee tien van DVS en zes van de gasten. Kansen deden zich vooralsnog niet voor, waarbij Benjamin Roemeon en aan de andere kant Kesly den Haag het wel probeerden met schoten. Het meest gevaarlijk in het eerste kwartier was Enrico Patrick met een vrije trap zo’n vijf meter buiten het strafschopgebied. Die ging over de Veenendaalse muur en landde laag in de linkerhoek, maar doelman Sebastiaan van der Sman had het voorzien en redde ten koste van een hoekschop. Het tempo zakte al, maar in de 17e minuut stuurde Lars Dekker met zijn afgemeten passje Olivier Pilon de ‘zestien’; het strakke schot van de aanvaller ging net over. Hetzelfde lot was zijn schot uit een afvallende bal drie minuten later beschoren. Het duurde tot de 39e minuut, eer er weer een kans viel te noteren.

Een lange bal bereikte Kesly den Haag. Basil Camara verdedigde zo goed als mogelijk, maar kon niet voorkomen, dat de aanvaller uit de draai nog tot een schot kwam. Dat ging ruim in het zijnet. Even daarvoor het Oktay Öztürk het Veenendaalse doel met een schuiver van afstand net gemist. Toch had DVS de rust nog kunnen ingaan met een voorsprong. Na een goedlopende aanval in de 44e minuut dwong de Veenendaalse in eendrachtige samenwerking defensie Oktay Öztürk te veel naar buiten om tot een doelpoging te komen, maar dat leverde wel een corner op. De afvallende bal werd door de middenvelder hard ingeschoten, maar Mourad Marbouh redde op de doellijn. Wilden beide ploegen meer dan de 0-0 ruststand, dan zou het na de thee toch beter moeten.

Openingsoffensief van DVS na rust succesvol
En DVS startte na de thee beduidend beter. De druk op het Veenendaalse doel was meteen groot. Enrico Patrick stak Olivier Pilon op rechts weg; die kon in alle rust aanleggen voor een goede assist. Twee medespelers stonden echter te ver weg, zodat Rick van Walsem kon ingrijpen ten koste van een hoekschop. In het vervolg kwam Olivier Pilon centimeters te kort om een voorzet vanaf links van Jeremy Jonker binnen te werken en uit de volgende voorzet vanaf rechts kopte Olivier Pilon over. De druk was er en het doelpunt leek aanstaande. Tot en met de 48e minuut bleef DOVO nog schadevrij, maar daarna was het wel raak. Benjamin Roemeon stoomde vanaf links op naar de achterlijn, waar wellicht een voorzet van hem verwacht werd. Hij zag echter de kleine maas in het net tussen doelman en verdediger en schoot zijn ploeg in de verre hoek op voorsprong, 1-0. Waar de geelzwarten een week eerder nog verzuimden om na de openingstreffer door te drukken, werd DOVO nu wel het vuur volop aan de schenen gelegd. De 2-0 had ook heel snel kunnen vallen, hoewel de roodwitten ook snel naar een antwoord zochten op die 1-0. Een minuut later ging een voorzet vanaf rechts over Basil Camara heen, maar doelman Daan Huiskamp plukte de bal uit de lucht, voor die Roy Bakkenes kon bereiken. DVS hield de druk erop en in de 51e minuut verzond Olivier Pilon vanaf de achterlijn links van het doel de assist op Joshua Patrick.

Die schoot hard in, maar dat schot spatte uiteen op de vuisten van de Veenendaalse sluitpost. En Olivier Pilon is dan wel snel, maar niet zo rap, dat hij in de rebound nog succesvol kon zijn. Een minuut daarna ging Olivier Pilon onder de voorzet van Enrico Patrick door, maar de bal bereikte wel Joshua Patrick, die aflegde op Oktay Öztürk. Zijn schot richting de linkerhoek kon door Sebastiaan van der Sman gepakt worden. Het zat op dat moment zeker niet in de wedstrijd, maar in de 54e minuut kwam DOVO indirect uit een uitval langszij. Roy Bakkenes stuurde Pernilla Biya de vrije rechterflank op en zijn voorzet achter de Ermelose verdediging zou de middenvelder bereikt hebben. De overtreding van Oktay Öztürk binnen de beruchte lijnen voorkwam een doelpoging. Quincy Arends stuurde Daan Huiskamp naar de verkeerde hoek en scoorde beheerst de 1-1. Door die gelijkmaker raakte DVS het momentum enige tijd kwijt en het duurde tot de 64e minuut, voordat er weer gevaar voor het Veenendaalse doel was. DOVO creëerde echter ook geen kansen in die fase. Een scherpe hoekschop van Enrico Patrick kon door drie DVS’ers, Basil Camara, Joshua Patrick en Frank van der Burg niet over de doellijn gewerkt worden. Een minuut later lande een schot van Olivier Pilon op de rug van een tegenstander en kon Frank van der Burg vervolgens uithalen. Zijn inzet werd door doelman Sebastiaan van der Sman op de doellijn met de voet gekeerd. Net daarvoor had DOVO-trainer Gert Kruys zijn eerste wissel toegepast; Kevin Schmidt, vorig seizoen nog in de spits bij Achilles’29, verving Kesly den Haag.

De thuisclub kreeg in de 72e minuut na een interceptie van Basil Camara, gevolgd door een goede pass op Benjamin Roemeon weer een mogelijkheid. Zijn schot ging echter voorlangs. Bij DVS kwam nu Jorran van Santen in het veld voor Frank van der Burg, vijf minuten later gevolgd door de wissel van Rafaël Uiterloo voor Olivier Pilon en aan Veenendaalse zijde maakte Jasper Waalkens plaats voor Lars Middelwijk. Na een pass in de ruimte moest Daan Huiskamp ver zijn doel uitkomen om een kans voor DOVO te voorkomen. Buiten de ‘zestien’ ving hij in de 78e minuut het leer op met de borst, jongleerde met de bal en wipte daarbij de bal om Roy Bakkenes heen. Een gewaagde actie, maar hij kreeg wel de handen van het thuispubliek op elkaar. De Vermoeidheid leek bij DOVO toch wat groter dan bij de Ermeloërs, hoewel Daan Huiskamp met een gewaagde sliding net voor Roy Bakkenes nog een keer moest redden. De geelzwarten gingen in de laatste tien minuten toch echt op zoek naar de zege. Dat lukte niet meer in de reguliere speeltijd. De 3e minuut van de extra tijd was al aangebroken, toen Daan Huiskamp met een verre uittrap op de zijlijn aan de linker kant invaller Rafaël Uiterloo vond. Volgens de Veenendalers ving hij de bal met de arm op, maar zowel de assistent-scheidsrechter aan de overkant en de leidsman uit ’s Hertogenbosch constateerde dat niet. De verse DVS’er zette een spurt in richting het Veenendaalse doel na zijn een-tweetje met Benjamin Roemeon en liet doelman Van der Sman met zijn schot hoog in de korte hoek kansloos, 2-1. Dit tot grote opluchting van het Ermelose publiek, dat zich al verzoend leek te hebben met een tweede puntverlies.

“Op basis van die tweede helft verdiend”
Richard Plug was in zijn nabeschouwing samen met Gert Kruys niet zo negatief over de eerste helft: ” Gert Kruys had een andere organisatie neergezet en dat stond uitstekend. Geen van beide ploegen had de klasse om er doorheen te voetballen op een of twee momenten voor de rust na. We kenden elkaars kwaliteiten. Wij hadden het moeilijk met DOVO en de eerste helft was het een gelijk opgaande wedstrijd. De eerste opzet klopte ook al wel volgens de coach; DOVO heeft een heel goed middenveld en daarom heb ik Benjamin Roemeon ook op het middenveld gekoppeld aan Simon van Zeelst, die dat nooit een hele wedstrijd zou kunnen belopen. Hij moest van daaruit heel veel beweging maken en dat heeft gewerkt.” Na de thee zag hij zijn formatie sterk acteren: “We begonnen de tweede helft en dan is het zuur, dat je zo snel na die 1-0 een tegendoelpunt krijgt. Gelukkig konden het nog doorzetten en behaalden we op basis van die tweede helft een verdiende overwinning. Ik vond het van twee kanten een goede wedstrijd.”
De trainer in Ermelose dienst glom ook met de invalbeurt van Rafaël Uiterloo: “Hij zocht contact met mij op zoek naar een cluppie. Hij is zo aan komen lopen. Hij viel mij al op in de wedstrijd tegen de Wooter Academy en hij kende Joshua en Enrico Patrick en Christiaan van Hussen”. De komst van de 28-jarige Amsterdammer leverde in ieder geval drie punten op; 1 met de assist bij gelijkmaker in Harkema en 2 met zijn winnende doelpunt tegen DOVO.”

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Enrico Patrick, Frank van der Burg (72’ Jorran van Santen), Basil Camara, Jeremy Jonker, Lars Dekker Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Olivier Pilon (78’ Rafael Uiterloo), Joshua Patrick, Benjamin Roemeon.
Opstelling DOVO: Sebastiaan van der Sman, Pernilla Biya, Rick van Walsem, Yannick Zeeman, Jordi Balk, Mourad Marbouh, Roy Bakkenes, Jasper Waalkens (78’ Lars Middelwijk), Simon van Zeelst, Kesly den Haag (Kevin Schmidt), Quincy Arends.

Scheidsrechter: Dhr. L.P.S. Cairo uit ’s-Hertogenbosch

Scoreverloop: 49’ Benjamin Roemeon 1-0, 54’ Quincy Arends 1-1, 90+3 Rafaël Uiterloo.

Resultaten Derde divisie A (speelronde 5, 5e ronde 1e periode)
Sparta Nijkerk moest vanwege de vrije zaterdag toezien, dat de koppositie weer in handen kwam van de geelzwarten, maar mag in de volgende speelronde in een directe confrontatie weer een gooi doen naar de eerste plek. De oranjehemden zijn nog wel de enige club in de Derde Divisie zonder puntverlies en dat is heel knap van de promovendus. De nederlaag in Ermelo kostte DOVO met 4 uit 5 geen plats op de ranglijst. De Veenendalers staan nog steeds tiende.
ODIN’59-Jong Almere City FC: De beloften bleken niet ongenaakbaar in Heemskerk, want zij verspeelden drie belangrijke punten. Twee benutte strafschoppen bepaalden de ruststand op 1-1 en een kwartier voor tijd werd het ook nog 2-1, zodat ODIN’59 de eerste thuiszege behaalde. Het leverde “kasteelheren” een plaats winst op. Met 9 uit 5 staan zij nu zevende. Jon Almere City FC zakte er een. Met 9 uit 4 staat het nu vijfde.
Excelsior’31-Harkemase Boys: De promovendus uit Rijssen weet zich momenteel vooral achterin gehavend en dat is tegen een sterke ploeg als Harkemase Boys natuurlijk funest. De Friezen namen voor rust een voorsprong en breidden die kort na de hervatting uit. Excelsior’31 kwam nog wel terug en zelfs na de 1-3. Met de 2-3 verloor de regerend kampioen van de Hoofdklasse B wel weer een thuiswedstrijd. Met 3 uit 5 staan de Tukkers slechts een punt boven de hekkensluiter, maar van de vier clubs met diezelfde cijfers wel met het beste doelsaldo. De Harekieten blijven gelijke tred houden met DVS; alleen het doelsaldo van de Friezen is minder.
Hoek-GOES: De Zeeuwse derby. Het uiteindelijke resultaat doet een walk over van de thuisclub vermoeden, maar pas nadat er een Goesenaar van het veld gestuurd was bij een 1-0 stand, maakte Hoek het verschil. Inmiddels met negen man maakten de Bevelanders bij een 6-0 stand de eretreffer. Dat GOES van de vier clubs met 3 uit 5 de minste doelcijfers overleggen, wekt geen verbazing. Daarmee staat het op de voorlaatste plaats. Hoek herstelde zich dus van de nederlaag in de vorige ronde en staat nu met 12 uit 5 vierde.
Ajax-Barendrecht: De thuisclub kreeg geen loon naar werken en werd door een vroeg benutte strafschop geveld. Dat bleek ook het enige wapenfeit in de wedstrijd. Ajax voegde dus nog niets toe aan de drie punten, die vorige week geboekt werden. De achterstallige beurt houdt de Amsterdammers voor Excelsior’31 op de twaalfde plaats. Barendrecht bleef met nu 9 uit 5 op de zesde stek goed bij.
ONS Sneek-Ter Leede: Het publiek was de grote winnaar, waar ONS na een aanvankelijke achterstand tweemaal een voorsprong nam, maar in de extra tijd nog de gelijkmaker moest toestaan. Door de 3-3, het tweede gelijke spel, staan de Snekers wel laatste met 2 uit 4. Ter Leede handhaafde zich met het ene punt (nu 7 uit 5) nog net in het linker rijtje, maar leverde wel een plaats in.
FC Lisse-VVSB: Waar de thuisclub in de knotsgekke Bollenderby bij een 2-3 achterstand nog amechtig op zoek gingen naar de gelijkmaker, counterde VVSB naar de veilige 2-4 eindstand. FC Lisse kon een verdere gang omhoog dus niet inzetten en heeft met eenzelfde puntenaantal Excelsior’31 net voor zich. VVSB klom met nu 7 uit 4 over Ter Leede heen naar de achtste stek.
SteDoCo-VVOG: De bezoekers leken voor een punt gekomen te zijn en het zag er tot de slotminuten ook naar uit, dat dat ene punt mee de bus in zou gaan naar Harderwijk. Een gouden wissel (de 1-0) en met een assist van Meeuwsen bij een bevrijdende treffer in de laatste minuut zorgde ervoor, dat SteDoCo de eerste overwinning van het seizoen kon gaan vieren. Het bracht de Hoornaars met nu 4 uit 5 van de voorlaatste naar de elfde plek. VVOG blijft GOES op doelsaldo nog voor.