Mitchel Bormann
Illias Boudouni

3e divisie 3e divisie zat

31 augustus 2019 14:30

De zaterdagselectie van Ajax leek op papier wat sterker dan vorig seizoen, maar daar was in de wedstrijd op “De Toekomst” weinig van te merken. De thuisclub had in de beginfase nog wel wat meer balbezit, maar toen de geelzwarten eenmaal de controle over de wedstrijd hadden, kenden zij weinig problemen. Trainer Richard Plug moest door de blessures van Jorran van Santen en Roald de Vries (naast de al langere afwezigheid van Soufian Moro en Christiaan van Hussen) wat sleutelen in de defensie. Frank van der burg kon al moeiteloos ingepast worden, maar de positie van linksback was wat lastiger. Die werd nu ingevuld door Lars Dekker, een linkspoot, die nog niet eerder op die plek speelde. Ook bij de Amsterdammers ontbrak een aantal spelers door blessures.
De Ermelose aanhang, die bij “De Toekomst” aan kwam rijden, vermoedde een grote belangstelling voor de wedstrijd, maar die ging toch vooral uit naar de ontmoeting van O19 tussen Ajax en Feyenoord. Toch was de tribune bij Ajax-DVS goed gevuld, maar vooral met Ermelose supporters. Vorig seizoen, toen VVOG haar wedstrijd speelde tegen de Amsterdammers, liep dat volledig uit de hand rond het veld, waardoor er voor deze editie een sterk verhoogde paraatheid was met de nodige veiligheidsmaatregelen.

DVS met nipte voorsprong de rust in
De beginfase van de wedstrijd was wellicht nog de beste van de wedstrijd voor de thuisclub met wat meer balbezit. Daarin konden de hoofdstedelingen hun technische vaardigheden nog wel tonen, maar zodra zij de ‘zestien’ van DVS bereikten, verdween alle dreiging. Na die openingsfase hadden de geelzwarten al snel de controle over de wedstrijd en bouwde aan een veldoverwicht. Daarmee kwamen zij nog binnen een kwartier voetbal op voorsprong. De actie van Benjamin Roemeon verliep dan misschien niet helemaal volgens plan, maar met enig geluk kwam het leer bij Joshua Patrick, die tussen twee verdedigers door met de buitenkant voet de linkerbovenhoek troef, 0-1.

De druk op het Amsterdamse doel nam daarna toe met af en toe een uitval van de gastheren. Mocht er in het Ermelose strafschopgebied al eens een Ajacied aangespeeld worden, dan grepen de geelzwarten in het hart van de defensie met Frank van der Burg, Basil Camara en Jeremy Jonker resoluut in zonder zich te buiten te gaan aan een overtreding. Het was wat dat betreft de mannen tegen de knapen. Eenmaal stond Tristan Buijs uit een goed passje van Illias Boudini links redelijk vrij bij het doel, maar Frank van der Burg hinderde voldoende. Bovendien kon de aanvaller met rechts nauwelijks gericht uithalen. Voor DVS lag er op de rechterkant veel ruimte en die werd ook goed benut. Zo kon Enrico Patrick na een half uur voetbal na twee tegenstanders uitgekapt te hebben de afgemeten voorzet geven op broer Joshua. De brother act kreeg niet het gewenste vervolg, omdat de spits overduidelijk aan het shirt vastgehouden werd, kwam het niet tot een kopbal. Uit een goede aanval kort hierop via Enrico Patrick, Coen Vloedgraven en Benjamin Roemeon legde Joshua Patrick aan voor een schuiver, die voorlangs ging. Twee minuten later schoot Illias Boudouni strak over. De roodwitten kwamen in de eerste helft niet verder meer dan twee schoten uit de tweede lijn, waar doelman Daan Huiskamp geen moeite mee had. Ook DVS hield het kruit droog voor de tweede helft.

DVS na rust naar ruime zege
Trainer Yuri Rose wisselde bij de thuisclub zijn nummer tien Jack van Moerkerk voor Timo van Roemburg. Het wedstrijdbeeld wijzigde niet en DVS kwam al vroeg in de tweede helft in een zetel. Een verre uittrap van Daan Huiskamp werd in de 52e minuut doorgekopt door Joshua Patrick, waardoor Olivier Pilon op snelheid de ‘zestien’ kon ingaan. Net binnen de beruchte lijnen tikte Marijn Sterk hem aan. Nu besliste scheidsrechter winkel wel tot een strafschop. Daarvoor staat Oktay Öztürk bovenaan het lijstje en hij verzaakte niet, stuurde doelman Stephan Veenboer naar de verkeerde hoek en zette zijn ploeg op 0-2. Daarmee was de koers wel gelopen. Die score had al direct hierop al een opvolger kunnen krijgen, als Olivier Pilon oog had gehad voor Joshua Patrick.

Met een goed steekballetje lanceerde Benjamin Roemeon de clubtopscorer van vorig seizoen, die het zelf in de korte, afgedekte hoek probeerde in plaats van breed te leggen op de vrijstaande topscorer van de Derde Divisie van vorig jaar. Toch kwam die 0-3 er al snel, nadat Mitchel Bormann uit een hoekschop nog voor de thuisclub naast had gekopt. Benjamin Roemeon bracht het speeltuig in de 56e minuut vanaf links laag voor, waar Olivier Pilon zijn sliding net te laat had ingezet en Joshua Patrick die met veel gevoel voor timing wel kon binnenglijden. De pijn werd nog groter aan Amsterdamse kant na een verkeerde terugspeelbal in de 57e minuut. Olivier Pilon pikte de bal, passeerde de doelman, die de aanvaller aantikte, voordat hij de bal in het lege doel kon tikken. De leidsman uit Uithuizen was met geel mild voor de sluitpost. Oktay Öztürk gunde het kansje aan de spits zelf, die met overtuiging op de lat schoot. Hij kreeg een herkansing, omdat doelman Veenboer te vroeg van zijn lijn kwam. Nu stuurde Olivier Pilon de goalie naar de verkeerde hoek en scoorde 0-4. Ricardo Fransberg stelde doelman Daan Huiskamp verder in de 61e minuut in staat om zijn kunnen te tonen uit een schietkans voor Ricardo Fransberg.

De Ermelose sluitpost had een fraaie save in huis. Aan Amsterdamse zijde was er in de 63e minuut nog een dubbele wissel, maar DVS gaf in de wedstrijd niets meer weg en bij Ajax ontstond de (on)nodige irritatie. Benjamin Roemeon werd daar de dupe van, toen hij na een actie naar binnen kwam en door de instormende middenvelder Romano de Jonge van de sokken gelopen werd. Dat gebeurde allemaal achter de rug van de scheidsrechter. Er ontstond een opstootje tussen de Ermelose aanvaller en, Siver Abdulrahman en Mitchell Bormann, wat dan nog wel door de assistent aan die kant waargenomen werd. Met Bormann zou Roemeon in het verdere verloop een duel binnen een duel uitvechten. Dat een 0-5 reëler was dan een Amsterdamse treffer, bleek in de 71e minuut nog maar eens, toen Basil Camara op aangeven van Benjamin Roemeon met een volley losliet, waarop doelman Stephan Veenboer knap redde. Olivier Pilon, Joshua Patrick en Oktay Öztürk maakten nog gefaseerd plaats voor Julian de Ruiter, Daniël van Warven en Mark Bouwman.

De dadendrang bij de thuisclub was wel over, terwijl DVS nog wel wilde. In de 85e minuut bediende Daniël van Warven met een prachtige pass Lars Dekker, die via een Amsterdams been in het zijnet schoot. Uit de corner kopte Frank van der Burg net over. In de slotminuut van de officiële speeltijd speelde Van Warven op links opnieuw Lars Dekker aan en nu ging het schot wel naar de korte hoek. Stephan Veenboer voorkwam met zijn redding verdere schade. Het bleef dus 0-4, wat de grootste zege ooit van DVS op de amateurs van Ajax is.

“We hadden totaal geen moeite met ze”
“Chris en Soufian waren er vorig week ook al niet en daar kwamen Roald en Jorran na donderdag nog bij. Het is moeilijk om voor een speler als Roald een adequate vervanger te vinden en bereidde Lars al voor op die plek. Hij is een linkspoot en hij heeft zich redelijk staande gehouden,” lichtte trainer Richard Plug zijn opstelling voor de wedstrijd na afloop toe. Op het verloop van de wedstrijd had het geen invloed:”Ik zat ook heel rustig op de bank. We hadden totaal geen moeite met ze; er kwam totaal niets uit en we hadden met Patrick al vroeg een penalty moeten hebben. Enrico werd steeds goed vrijgespeeld aan de rechterkant met veel voorzetten. De spitsen waren voor de rust iets te onrustig.  Kijk, ik weet wel, wat mijn intentie is en mensen plakken daar ook een etiketje op.

Mijn spelers voelen echt wel, dat dit een concept met veel aanvallende intenties is. Met een balvastere spits moet er nog een ingrediënt bijkomen en met een meer balvaste spits hadden we hier met 7, 8-0 gewonnen. Wat dat betreft, ging het in de tweede helft beter. Benjamin en Ollie gingen na de rust helemaal los. Joshua was scherper. Dan wordt het lastig voor een verdediging. Vorige week kwamen we ook met 1-0 voor en dan weet je, dat er altijd nog een moment voor de tegenstander, maar het was wel lekker toen die 2-0 erin ging. Een goede overwinning met twee penalty’s, waar goede acties aan vooraf gingen. En Ollie moet die ene bal natuurlijk breedleggen op Joshua. Op eigen succes uitgaan wil ik als trainer natuurlijk niet zien. Josh, Benna en Ollie moeten elkaar de goals gaan gunnen en dan komen ze alle drie wel uit op het aantal, waarop ze horen.”, aldus een oefenmeester, die zich bij voorbaat niet euforisch uitlaat.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Enrico Patrick, Frank van der burg, Basil Camara, Jeremy Jonker, Lars Dekker, Oktay Öztürk (83’ Mark Bouwman), Coen Vloedgraven, Olivier Pilon (71’ Julian de Ruiter), Joshua Patrick (76’ Daniël van Warven), Benjamin Roemeon.
Opstelling Ajax (am): Stephan Veenboer, Mitchell Bormann, Siver Abdulrahman, Marijn Sterk (Silva da Moiz), Romano de Jonge, Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg (63’ Ralph Jurka), Jack van Moerkerk (46’ Timo van Roemburg), Tristan Buis, Illias Boudouni.

Scheidsrechter: dhr. T.R. Winkel uit Uithuizen

Scoreverloop: 13’ Joshua Patrick 0-1, 53’ Oktay Öztürk (pen.) 0-2, 56’ Joshua Patrick 0-3, 58’ Olivier Pilon (pen.) 0-4.

Resultaten 31 augustus (speelronde 2, 2e ronde eerste periode):
Na twee speelronden behoort DVS tot de vijf clubs, dien nog geen puntverlies leden gevolgd door een kwintet met drie punten. Daaronder twee ploegen met een punt. ONS Sneek was vrij deze ronde en is met Ajax een van de twee clubs met een wedstrijd minder, maar nog wel zonder punten. Ondanks een minder doelsaldo houden zij nog drie clubs onder zich, die eveneens puntloos zijn.
GOES-Jong Almere City FC: Een wat slordig GOES kwam op achterstand, wat nog voor de rust opliep naar 0-2. Uiteindelijk stond er een 0-3 zege voor Jong Almere City FC op het formulier. Dankszij het beste doelsaldo leiden de beloften nu op doelsaldo (9) voor DVS (+5). Van de vijf clubs met drie punten bezitten de Zeeuwen het minste doelsaldo, wat hen op de tiende plek brengt.
FC Lisse-Harkemase Boys: Het verschil tussen volwassen zijn en volwassen worden maakte het verschil in de wedstrijd in Lisse. En dat viel uit in het voordeel van Harkemase Boys, dat met 0-1 won op “Ter Specke” en dus een van de vijf clubs is met de volle buit. De doelcijfers houden de Harekieten op de vierde plaats. FC Lisse heeft van de drie clubs met 0 uit 2 het beste saldo.
Barendrecht-Ter Leede: De galavoorstelling van de thuisclub leverde een 4-0 ruststand op. De scherpte was na de thee weg, waarna Ter Leede nog de eretreffer maakte. De promovendus kon dus geen vervolg geven aan de goede competitiestart en zag Barendrecht in punten langszij komen. De Bongerd-bewoners hebben bovendien van de vijf met drie punten het beste doelsaldo, zodat men klom naar de zesde plaats met de Sassenheimers drie plaatsen daaronder.
VVOG-Sparta Nijkerk: De gastheren probeerden er een derby van te maken en Eric speelziek probeerde dat etiket juist te vermijden, althans in het veld. Hij kreeg gelijk met een 1-3 zege voor zijn Spartanen. Promovendus Sparta Nijkerk bleef ook dus nog zonder schade en staat qua doelsaldo tussen DVS en Harkemase Boys in. VVOG sluit de rij met het minste doelsaldo van de drie clubs met 0 uit 2.
ODIN’59-Hoek: Waar de Heemskerkers een week eerder nog effectief waren, ontbrak het nu aan daadkracht voorin, waardoor er op Zeeuws-Vlaanderen niet met een voorsprong gerust ging worden. Na de rust scoorde Hoek de enige treffer van de wedstrijd. Hoek bevindt zich door de 0-1 zege in het gezelschap van Jong Almere, DVS, Sparta en Harkemase Boys, maar dan wel met het minste doelsaldo. De doelcijfers houden ODIN’59 op de achtste plaats.
VVSB-DOVO: In de vroege zaterdagavond kwamen de twee clubs een gelijkspel overeen. De thuisclub boog een 0-1 achterstand halverwege om in een 2-1 voorsprong, waarna oud-DVS’er Gökhan Yasar kort voor het sluiten van de markt de 2-2 produceerde. DOVO en VVSB volgen elkaar nu respectievelijk op de elfde en twaalfde stek met beide 1 uit 2.
SteDoCo-Excelsior’31: Met voor de rust kansen over en weer nam Excelsior’31 na de rust een 0-1 voorsprong, wat vertrouwen gaf en ook nog tot de 0-2 leidde. De eerste drie punten zijn dus binnen voor de promovendus uit Rijssen, dat daarmee nu de zevende plek inneemt. SteDoCo bevindt zich nu in het gezelschap van FC Lisse en VVOG en qua doelcijfers ertussen met 0 uit 2.