Jesse Renken
87'

3e divisie 3e divisie zat

14 september 2019 14:30

De vroege topper in de Derde Divisie van DVS’33 Ermelo tegen Harkemase Boys op “De Bosk” was onbeslist. De twee clubs begonnen het duel nog zonder puntverlies en hoefden zelfs nog geen tegendoelpunt te vermelden. Dat was na negentig minuten voetbal wel anders. Beurtelings namen beide clubs een voorsprong, maar de wedstrijd, die tot het laatste fluitsignaal bleef boeien, eindigde evenals vorig seizoen gelijk.
Trainer Richard Plug liet voor deze wedstrijd dezelfde elf basisspelers opdraven als voor de thuiswedstrijd tegen GOES, maar zette in de slotfase bij een achterstand nog wel de joker in. Christiaan van Hussen had toch wat reactie op zijn invalbeurt tegen GOES en zat gebroederlijk met Soufian Moro op de tribune.

DVS houdt voorsprong voor rust niet vast
Wedstrijden van DVS tegen de Harekieten lopen nooit volgens een vast scenario; het kon altijd alle kanten op. De Ermelose aanhang, toch in kleinere getale afgereisd naar “De Bosk”, hoopte op een draaiboek als in het laatste seizoen onder Roeland ten Berge, toen de geelzwarten Harkema verlieten met een klinkende 1-5 zege. Het werd, zeker qua scoreverloop, een kopie van de wedstrijd van vorig jaar, toen het 2-2 werd. Toch wezen de eerste 25 minuten op het eerste scenario, want DVS voetbalden knap. De geelzwarten combineerden veel makkelijker dan Harkemase Boys en heroverde de bal steeds snel na balverlies. De Ermeloërs kwamen dan ook al vroeg op voorsprong; evenals vorig seizoen in de 8e minuut. Een echte uitgespeelde kans was het niet eens, toen Coen Vloedgraven inspeelde op Benjamin Roemeon, die Oktay Öztürk zocht voor een combinatie. Die had net genoeg ruimte voor een schot even buiten de ‘zestien’ en zoals bekend is dat een kracht ven hem. Doelman Erick Jansema schatte het niet onhoudbare schot verkeerd in en zag het in de rechterbenedenhoek binnenslaan, 0-1.

Het veldspel van DVS bleef ook hierna beter zonder kansen te creëren (en ook dat was een kopie van vorig seizoen), maar toch moesten de bezoekers beducht zijn op de snelheid over de flanken bij Harkemase Boys. Zo opende Kasper Oldenburger (in het verleden met Jong FC Groningen ook al actief tegen DVS) met een goede pass op rechts, waarna Jari Slort het leer met zijn voorzet op het hoofd van Henny Bouius legde. De aanvaller, die er in de drie vorige competitiewedstrijden er al vijf inlegde, kopte te zacht in en bovendien recht in de handen van doelman Daan Huiskamp. Twee minuten later was er de dreiging voor het doel van keeper Erick Jansema, toen Benjamin Roemeon een inspeelbal verlengde op Joshua Patrick. Schuin voor het doel zocht hij de verre hoek. De richting was juist, maar het schot was niet hard genoeg. Nu kreeg de Friese sluitpost zijn hand er nog tegenaan ten koste van een corner. Enrico Patrick kwam in deze wedstrijd minder tot voorzetten dan in de voorgaande duels, maar zijn indraaiende inzet richting de linker kruising hield het midden tussen een voorzet en schot. Benjamin Roemoen probeerde het nog wel met een karatebeweging, maar de bal bleef net buiten zijn bereik.

De beide doelmannen hadden op zich ook niet veel te doen. Het schot op het Ermelose doel in de 27e minuut van Mark Bruintjes vanaf de zijlijn oogde gevaarlijk, maar de Ermelose goalie plukte het speeltuig op de doellijn uit de lucht. DVS verzuimde dus om met het overwicht verder afstand te nemen van de gastheren, die in de 37e minuut langszij kwamen. Frank van der Burg zocht een voetballende oplossing, nadat hij het leer daarvoor juist goed onderschept had en verlegde het probleem naar Joshua Patrick aan de zijlijn. Jari Slort zette meteen druk, veroverde de bal en slingerde die het Ermelose strafschopgebied in. Daar ging de instormende Berwout Beimers over Lars Dekker heen en kopte snoeihard en onhoudbaar de 1-1 achter Daan Huiskamp. DVS kwam voor de rust nog het dichtst bij een doelpunt, toen Benjamin Roemeon een minuut na de gelijkmaker de ruimte creëerde voor een schot. Dat belandde op de paal. Verder bleef het tot aan de thee tot wat wederzijdse spelhervattingen.

Geelzwarten na rust weer eerst op achterstand.
Veelal speelt DVS een betere tweede helft dan een eerste, maar dat bleek deze middag op “De Bosk” niet. De Ermeloërs gingen te veel mee in het het spelletje van Harkemase Boys, dat graag vanuit de persoonlijke duels en vanuit de tweede bal voetbalt. Het eerste kwartier verliep ook zonder kansen. Trainer Hans de Jong bracht voor het laatste half uur met Curty Gonzales meer snelheid voorin voor Kasper Oldenburger. Bij DVS verliet enkele minuten later Lars Dekker het veld voor Jorran van Santen, waardoor Jeremy nar links verhuisde. Die wissels luidden een moeilijk fase voor DVS in. In de 62e minuut kon Berwout Beimers in de rebound aanleggen voor een schot, waar Daan Huiskamp alle moeite mee had. Bij de verkregen hoekschop deed Joshua Patrick zijn verdedigende taak goed. Kort hierna volgde de tweede wissel aan Harkemase kant, waar Jari Slort, even daarvoor nog geblesseerd geraakt, het veld voor Kevin Bakels. De eerste doelpoging van DVS kwam pas halverwege de tweede helft met een, zij het kansloos, schot van Oktay Öztürk vanaf zo’n 40 meter. De dreiging van Friese zijde was in die fase van de wedstrijd groter. Waar Joran van Santen in de 70e minuut een voorzet van Curty Gonzales vanaf de achterlijn nog keerde, kwam de oud-ONS’er drie minuten later wel zelf in scoringspositie. Daarvoor zetten de Harekieten met drie man goed druk op Oktay Öztürk, die de bal ook verloor. De bal werd goed achter de Ermelose verdediging gelegd, maar het schot van de invaller ging voorlangs. De 2-1 voorsprong in de 78e minuut was dan ook niet onverdiend qua veldverhouding op dat moment. De pass van Dennis van Duinen ging over Jorran van Santen heen, waarna aanvoerder Henny Bouius en Berwout Beimers vrij voor Daan Huiskamp kwam. Met een enkele voetbeweging legde de captain het leer breed op de maker van de 1-1-, die nu een leeg doel voor zich vond en niet kon missen, 2-1. Dat gebeurde net allemaal nadat Richard Plug een aanvallende wissel pleegde en zijn joker inzette. Frank van der Burg ging eraf voor Rafael Uiterloo.

De 28-jarige Amsterdammer komt uit de jeugd van Ajax en speelde ondermeer voor FC Utrecht. Zijn laatste competitievoetbal speelde hij vanaf januari van dit jaar bij FC Lienden, toen de Wooter Academie de tussentijdse leegloop bij die Betuwse club opvulde. Met diezelfde voetbalschool voetbalde hij in de voorbereiding van dit seizoen nog tegen DVS. Fysiek kan hij natuurlijk meer dan de lichtgewichten bij de Ermeloërs voorin.

In plaats van op zoek te gaan naar een voorsprong, moesten de Ermeloërs weer in de achtervolging. Sowieso is het al moeilijk om tegen de Harekieten een achterstand ongedaan te maken. De plaatselijke Boys dachten de wedstrijd in het slot te gooien, toen Dennis van Duinen de bal opnieuw achter de Veluwse verdediging legde en Henny Bouius het leer fraai over Daan Huiskamp in de goal lepelede. De assistent-scheidsrechter was echter gedecideerd, dat de topscorer van Harkemase Boys de bal in buitenspelpositie had ontvangen. DVS ging op zoek naar de gelijkmaker, maar hoefde gelukkig niet zoals vorig seizoen te wachten tot de slotminuten. De Friese defensie werkte in de 84e minuut de bal weg, waar Basil Camara onderschepte en de bal bij Rafael Uiterloo kreeg.

Hij verlengde op Joshua Patrick, die met zijn schitterende balaanname zijn meerwaarde maar eens bewees. Met één beweging had hij het speeltuig goed liggen voor een schot uit de draai. De inzet leek overigens houdbaar, maar doelman Erick Jansema dook over de bal heen tot vreugde van de Ermeloërs, 2-2. Geen van de twee clubs was echter tevreden met een gelijkspel en beide zochten volop de aanval. Daardoor bleef het tot de laatste seconden spannend. DVS kwam er nog het dichtste bij in de 87e minuut, toen Jeffrey Jonker het leer vanaf links nog maar eens inbracht. Basil Camara verlengde met het hoofd naar Rafael Uiterloo, maar zijn achterwaartse kopbal van dichtbij kon makkelijk gepakt worden door Erick Jansema. Ook in de vijf minuten extra tijd lukte het geen van beide clubs nog om het verschil te maken.

“We hebben toch de veerkracht om 2-2 te maken”
“Een gelijkspel was terecht”, waar trainer Richard Plug niet wilde weten van een winstpunt of twee verliespunten: “Ik vond ons vandaag niet goed genoeg om winst af te dwingen, maar we verdienden ook niet om te verliezen. Het was te weinig vandaag. Ik vond wel, dat we goed begonnen zo’n twintig minuten lang, waarbij we één kopkans weggeven. We drongen Harkema helemaal terug en combineerden best wel goed, maar zij zetten het ook wel weer zo neer, dat het voor ons moeilijk was om in de eindfase wat te creëren. Natuurlijk weten zij ook wel, dat het gevaarlijk voor hen wordt, als ze de ruimte weggeven. Benjamin kwam tussen de linies in de eerste helft wat vaker vrij met acties; dat deed hij wel goed en schoot ook nog een keer op de paal. We konden alleen Joshua en Ollie niet bereiken. Dat is ook wel de kwaliteit van een volwassen Harkema. Harkema-uit zal voor de meeste ploegen wel de lastigste wedstrijd zijn. Het is alleen zuur, dat je die 1-1 zelf weggeeft. Frank moet gewoon die bal wegschieten. Het heeft geen nut om daar nog een een-tweetje op te zetten. In het vervolg verdedigt Lars ook te slap; je moet wel die bal aanvallen. Daar moet hij toch wat sterker in gaan worden. Als we die tegengoal niet krijgen, dat is toch weer een leermoment, en die bal van Benna gaat er nog in voor de rust, hadden zij in de tweede helft meer risico moeten nemen.

De tweede helft loopt dan niet meer zo lekker bij ons. Ik had gehoopt, dat zij de tweede helft wat vermoeider zouden worden, maar wij lieten de bal niet goed lopen; we waren te slordig. De een-twee-combinaties lukten allemaal niet meer. Dat ging een half uur, 35 minuten veel te moeizaam en was Harkema de bovenliggende partij. We kwamen te veel in de persoonlijke duels. Bij die 2-1 dacht Jorran, dat het buitenspel was, maar ik denk niet, dat dat zo was. Daarna ging het weer wat beter lopen. Je maakt als trainer ook een keuze om voor de winst te gaan en haalt er een verdediger af en zet er een spits bij, die de bal wat langer vast moet houden. Dat lukte Rafael nog niet zo. Van die drie man achterin ga je naar twee en dat wordt gelijk afgestraft. Je hebt dan geen rugdekking meer van elkaar. Gelukkig was hij met dat doorkoppen op Joshua wel betrokken bij die goal. Hij heeft lang niet gevoetbald, maar hij heeft wel de kwaliteit om ballen vast te houden. Ik geef het je te doen, als je tien minuten voor tijd tegen Harkema achter komt en dan hebben we toch de veerkracht om 2-2 te maken. Ik had natuurlijk vandaag willen winnen, maar we zijn nog steeds ongeslagen. Daarvoor waren wij vandaag niet goed genoeg en was Harkema te sterk. Als je kijkt naar de echte kansen, was het misschien 3-3 geweest.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Enrico Patrick, Frank van der Burg (78’ Rafael Uiterloo), Basil Camara, Jeremy Jonker, Lars Dekker (62’ Jorran van Santen), Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Olivier Pilon, Joshua Patrick, Benjamin Roemeon.
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Iloba Achuna, Mark Bruintjes, Pim ten Have, Gerald Postma, Henny Bouius, Jari Slort (65’ Kevin Bakels), Berwout Beimers, Kasper Oldenburger (59’ Curty Gonzales).

Scheidsrechter: dhr. T. Voncken uit Hulsberg

Scoreverloop: 8’ Oktay Öztürk 0-1, 37’ Berwout Beimers 1-1, 78’ Berwout Beimers 2-1, 84’ Joshua Patrick 2-2.

Resultaten Derde Divisie 14 september (speelronde 4; 4e ronde 1e periode):
Het gelijkspel kostte beide clubs de gedeelde koppositie, waar DVS zelf ook nog een plek zakte. Eén club heeft nog een maximaal resultaat uit vier wedstrijden en Jong Almere City FC met al een vrije beurt achter de rug is ook nog schadevrij. Na deze speelronde zijn er nog twee clubs zonder puntverlies en geen enkele keeper heeft nog “een schoon laken”. De onderste twee clubs roerden zich, zodat er geen puntloze ploegen meer zijn.
VVSB was dit weekend vrij van competitieverplichtingen.
Ter Leede hsv Hoek: De promovendus uit Sassenheim bezorgde Hoek een vervelden middag. Ter Leede was uitermate efficiënt, waar de Zeeuwen de kansen onbenut lieten. Na 3-0 kwamen de bezoekers nog wel terug tot 3-2, maar de eerste nederlaag van het seizoen was een feit. Bovendien most verdediger Gert-Jan van der Leiden het veld op een brancard verlaten. Met 9 uit 4 zakten de Zeeuws-Vlamingen van de tweede naar de vijfde plaats. Ter Leede klom van plaats 10 naar 8 met 6 uit 4.
Sparta Nijkerk-Excelsior’31: Het was vorig seizoen de absolute topper in de Hoofdklasse B. Toen de bezoekers op “De Ebbenhorst” wat beter in de wedstrijd kwamen, stond het al 1-0 voor Sparta Nijkerk. Na de vroege 2-0 na de thee kwam het niet meer goed voor de Rijssenaren, die de ingevlogen doelman Coutinho (vanwege de blessure van Manuel Hoogewoning) ook nog eens op hun weg vonden. De Nijkerkers zijn na de 2-0 de enige van de clubs met vier gespeelde wedstrijden, die nog zonder puntverlies is. Dat betekent dus een solokoppositie. Excelsior’31 bevindt zich als de nummer 13 in het gezelschap van vijf clubs met 3 punten, waarbij Ajax in de gelijkmakende beurt nog kan weglopen.
Jong Almere City FC-DOVO: Een voortvarend begin met een 2-0 voorsprong gaf nog geen garantie voor de overwinning van de Almeerse beloften. DOVO kwam na de rust langszij, maar kon slechts een minuut dromen van een punt in de polder. Het werd ook nog 4-2. Ook de doelman van Jong Almere City FC verloor zijn ‘clean sheet’, maar is nog wel zonder puntverlies. Met een wedstrijd minder volgt het DVS en Harkemase Boys op de vierde plaats. De Veenendalers vielen net uit het linker rijtje en vinden zich met 4 uit 4 terug op de tiende plek.
Barendrecht-FC Lisse: Bij de fusieclub uit De Bollenstreek was het na drie nederlagen tijd voor een goed gesprek en wat wijzigingen in de basis. Het betaalde zich uit onder de rook van Rotterdam. FC Lisse won op “De Bongerd” met 0-2. Daarmee steeg de club op de ranglijst met nu 3 uit 4 van de voorlaatste naar de twaalfde positie. Barendrecht leverde een plaats in en is met 6 uit 4 nu zesde.
SteDoCo-ODIN’59: Frans Adelaar paste de nodige wijzigingen toe in zijn ploeg, maar ODIN’59 scoorde zonder een veldoverwicht te hebben tweemaal. Net voor en kort na de rust kwam een sterker SteDoCo langszij, maar uit de eerste de beste aanval maakten de bezoekers 2-3 en nu lukte het ondanks druk niet meer om terug te komen. De Hoornaars sluiten nu de rij met 1 uit 4. De Heemskerkers weten zich als nummer 7 alleen op doelsaldo minder dan Barendrecht.
GOES-Ajax (am.): In vergelijking met de wedstrijd tegen DVS waren de Bevelanders veel aanvallender, kregen kansen, maar verder dan een schot op de paal een terecht afgekeurd doelpunt kwamen zij niet. Toen de wedstrijd op een gelijkspel leek uit te draaien, scoorde Ajax en dat enige doelpunt bleek genoeg voor de Amsterdamse winst. Doordat de hoofdstedelingen een wedstrijd achterstand hebben, staan zij er van de vijf clubs met 3 punten er het beste voor op de elfde plek. De efficiëntie in de openingswedstrijd leverde de enige driepunter op voor GOES, maar van de clubs met 3 punten heeft het wel het minste doelsaldo. De Zeeuwen houden twee clubs met 1 punt onder zich.
VVOG-ONS Sneek: Twee afwachtende teams; daarvan nam ONS Sneek na een klein half uur een 0-1 voorsprong en breidde die kort na de rust uit. Na de 0-2 begon het pas voor VVOG, dat met twee doelpunten in de extra tijd ook nog met 3-2 won. Het hielp de Harderwijkers van de laatste plaats af naar de 14e plek. De Snekers hebben al een vrije beurt gehad en staan met het ene punt nog boven SteDoCo.