DVS’33 Ermelo thuis tegen Excelsior’31 naar ruime nederlaag

Excelsior'31

3e divisie 3e divisie zat

8 februari 2020 14:30

W.H. Bronsvoort

DVS’33 Ermelo heeft thuis tegen Excelsior’31 een ruime nederlaag geleden. De 0-3 gaf misschien niet de veldverhouding helemaal weer, maar de Rijssenaren speelden met meer overtuiging en op de beslissende momenten maakten zij zo het verschil. De 0-1 ruststand was nog wel overbrugbaar, maar de vroege 0-2 maakte een eind aan de Ermelose illusies. Niet dat de geelzwarten niet wilden, maar het lukte gewoonweg niet. In de extra tijd werd het ook nog 0-3.
Simon Ouaali koos voor Oktay Öztürk in de basis voor de nog niet geheel fitte Christiaan van Hussen. Op zijn bank had hij geen verdedigers, omdat Roald de Vries en Joran van Santen geblesseerd waren. Basil Camara was eveneens absent. Frank van der Burg begon zodoende weer aan de linkerkant. Enrico Patrick begon in de basis op rechts. Toekomstig DVS-trainer Peter Wesselink hield topscorer Hielke Penterman buiten de ploeg, omdat hij in de afgelopen week slechts eenmaal getraind had. Hij kon het zich in deze wedstrijd veroorloven.

Ermelose aspiraties onder druk
Het soort voetbal, dat Excelsior’31 speelt, spreekt de Ermelose aanhang wel aan. De geelzwarten bedienen zich graag van eenzelfde spelconcept. Het is dan ook niet vreemd, dat een coach, die eerder op “De Koerbelt” actief was, al dan niet met een tussenstap naar DVS kwam. Hennie in ’t Hof ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­(van ’02 tot ’04 werkzaam op “De Koerbelt met een kampioenschap in zijn tweede jaar) heeft onmiskenbaar de naam, dat hij er bij de geelzwarten na zijn komst in 2009 het goede combinatievoetbal terugbracht in de ploeg en was de eerste. De tweede, Roeland ten Berge, verfijnde dat voetbal nog eens, nadat hij Excelsior’31 verruilde voor de geelzwarten na het kampioensjaar van de Ermeloërs in de Topklasse. Dat soort voetbal speelde DVS zeker niet in het derde seizoen in de Derde Divisie, waar de ambities voor de Tweede divisie niet onder stoelen of banken gestoken werd. De selectie moest daarvoor zeker op sterkte geacht worden. Dat het combinatiespel niet beantwoordde aan het verlangen, werd ruimschoots gecompenseerd door de resultaten in de eerste periode tot en met de uitwedstrijd tegen VVSB. De hoofdmacht streed als een hechte eenheid voor een goed resultaat. De trainerswissel hakte erin bij de spelersgroep, waar Barendrecht van profiteerde.

Het echte herstel lijkt nog steeds niet aanwezig met ook puntverlies thuis tegen Hoek. Aan de goede wil van de spelers afzonderlijk ligt het niet eens zozeer, maar een stabiele reeks heeft DVS niet meer neer kunnen zetten, hoewel het kalenderjaar begonnen werd met een hoog uitgevallen zege tegen directe concurrent voor de tweede plek, ODIN’59. De Ermeloërs leden ook daarna nogal wat puntverlies en de titelstrijd leek gestreden met een gat van tien punten met de koploper en en zelfs de tweede plaats is niet soeverein voor de Ermeloërs. In die fase ontmoette DVS de Rijssenaren, die nu ook zichzelf willen belonen voor het goede spel en eindelijk eens ook van een hoger geklasseerde opponent willen winnen.

Verschil voor rust uit zondagsschot
Er ontspon zich in Ermelo in het eerste half uur een aangenaam duel, wat geheel open was. Geen van beide ploegen toonde het achterste van de tong. Door druk te zetten op de Rijssense sluitpost verdiende Benjamin Roemeon in de 6e minuut een hoekschop. Daar zat wel een idee achter, maar de uitvoering bleef achter; Soufian Moro schoot weliswaar strak in, maar ook over en naast. De tweede Ermelose corner ontstond drie minuten later, toen Jeremy Jonker de bal goed achter de verdediging van de bezoekers legde, maar voordat Joshua Patrick het speeltuig goed onder controle kon krijgen, werkte Stijn Beverdam de bal over de doellijn. De gasten kwamen pas in de 13e minuut dreigend door, toen Beverdam over Frank van der Burg heenging, maar de voorzet werd door Enrico Patrick tot hoekschop verwerkt. Om de goedgeorganiseerde Rijssenaren uiteen te spelen, was een hoger tempo vereist; DVS speelde in die fase nog met te weinig risico. De beste Ermelose aanval volgde in de 20e minuut, toen Coen Vloedgraven een uitstekende interceptie had. Via Olivier Pilon en Benjamin Roemeon combineerde DVS zich door de Twentse verdediging en de middenvelder scoorde ook nog uit de voorzet.

Hij ontving de bal echter in buitenspelpositie, zodat het Ermelose feestje niet doorging. Aan de overkant stuurde Boy Boeloerditi Hakim Ezafzafi weg, maar de voormalige topscorer van de Hoofdklasse C in ’14-’15 schoot vervolgens naast. Geen van beide ploegen kon in die fase, waarin de thuisclub het meeste balbezit had, het echte verschil maken. De wedstrijd had wat dat betreft een doelpunt nodig. Die leek na ruim een half uur voetbal voor de gastheren te vallen, toen Olivier Pilon schuin voor het doel op aangeven van Frank van der Burg kon aanleggen. Zijn schot ging net over de lat. Een minuut later viel die uit een zondagsschot aan de overkant. Hakim Ezafzafi wachtte aan de zijlijn na balwinst voor de Tukkers, totdat Dérian Reinders de geboden ruimte in dook en vanaf zo’n 35 meter doelman Daan Huiskamp te ver voor zijn doel zag staan. Zijn schot paste precies in de linkerbovenhoek, 0-1. Verder kwam Excelsior’31 voor de rust niet meer tot aanvallende daden, maar had het wel controle over de wedstrijd. In een goede organisatie met veel rust aan de bal ontstonden er voor geen van twee clubs nog kansen. In de 43e minuut ging een pass van Jeremy Jonker net over het kopgrage hoofd van Joshua Patrick heen. DVS moest dus in de rust een plan bedenken om de achterstand ongedaan te maken.

Vroege treffer na rust beslist wedstrijd
Bij de Rijssenaren bleef Boy Boeloerditi geblesseerd achter in de kleedkamer, maar zijn vervanger, Hielke Penterman is dan natuurlijk wel een versterking. Toch was het DVS, dat nu in een wat hoger tempo de aanval zocht. Dat ging wel gepaard met wat meer fouten in de passes. De Ermeloërs waren die die beginfase ook wel sterker, maar kregen de kous op de kop, nadat Benjamin Roemeon die toch wat ongelukkig was in deze wedstrijd op de Rijssense helft balverlies leed. Het langdurig balbezit voor de Tukkers leverde in de 49e minuut een voorzet op van Niek Davina, die via de voet van Jeremy Jonker bij Jasper Veltkamp belandde. Het bleek het verschil tussen een ploeg, waar het niet goed loopt en een equipe, waar het wel marcheert. De Rijssenaar haalde goed uit en versloeg Daan Huiskamp deze middag met een fraai, strak schot voor de tweede keer, 0-2. Dat bleek wel een behoorlijke domper voor de geenzwarten. Zeven minuten later had het nog erger kunnen worden, toen Vincent Schmidt na een afgeslagen hoekschop makkelijk kon opkomen en met zijn schot de paal trof. Daan Huiskamp voorkwam een succesvolle rebound. In de 58e minuut bracht Simon Ouaali Lars Dekker in voor Soufian Moro.

De Ermeloër viel goed in. Soms zit het verschil in centimeters; zo ook bij de voorzet van Enrico Patrick op zijn broer Joshua. Die bereikte de topscorer van vorig seizoen in de Derde Divisie net niet en vervolgens zag Stijn Beverdam zijn verdedigende kopbal maar net voorlangs het eigen doel gaan. DVS bleef het wel proberen, maar op een of andere manier begrepen de geelzwarten elkaar niet en gingen steekpassjes volledig mis. Bij de bezoekers pakte dat beter uit. Na een afgeslagen corner in de 62e minuut combineerde Excelsior’31 zich uitstekend naar een schietkans voor Dérian Reinders. Daar had Daan Huiskamp nog alle moeite mee. Uit een corner voor DVS in de 66e minuut schoot Coen Vloedgraven hard in, maar de inzet ging net over. Van aanvallende dadendrang bij de bezoekers was echter geen sprake meer, maar dat hoefde ook niet bij deze stand. Simon Ouaali pleegde voor de laatste twintig minuten een aanvallende wissel met het inbrengen van Rafael Uiterloo voor Frank van der Burg, terwijl Peter Wesselink Niek Davina eruit haalde voor Michel Gerritsen Mulkes. Met nog een kwartier te gaan koos de oefenmeester in Ermelose dienst voor wat meer opportunisme met het inbrengen van Christiaan van Hussen voor Benjamin Roemeon. Het was overigens wel een langdurige combinatie, waar DVS weer een kans kreeg. Die leek verloren, maar de bal bereikte Lars Dekker nog wel via een Rijssenaar. De balbehandeling van de invaller was goed, maar doelman Paul Koetsier had daardoor ook de tijd om zijn doel goed te verkleinen. De doelpoging eindigde dan ook op het scheenbeen van de goalie. Twee minuten later bereikte een voorzet van Enrico Patrick nog wel Joshua Patrick, maar Mirko Zwiers gooide zich ervoor, zodat de spits niet tot een doelpoging kwam. In eenzelfde rolverdeling kwam het een minuut daarna nog wel tot een schot, waaruit slechts een corner resteerde. Het laatste gevaar kwam uit een voorzet van Enrico Patrick, waaruit Olivier Pilon wel inkopte, maar in eerste instantie Joshua Patrick op zijn weg vond. Vervolgens kon de uitstekende doelman van Excelsior’31 opruimen. In de extra benutten de roodwitten de mogelijkheid om de score nog verder op te voeren. Daan Huiskamp verwerkte een schot van Hakim Ezafzafi niet goed, waarna Hielke Penterman het leer oppikte en vervolgens afwerkte, 0-3. Veel extra tijd was er daarna niet meer, zodat de Rijssenaren een fraaie overwinning boekten in Ermelo.

“De enige remedie is scoren”
Bij DVS leek het uitblijven van succes toch tussen de oren te gaan zitten. Oefenmeester Simon Ouaali zag het in de uitvoering in deze wedstrijd niet goed gaan: “Voor deze wedstrijd koos ik voor Oktay boven Christiaan, omdat hij nog niet helemaal fit was. Ik wilde Excelsior’31 bestrijden met het voetbal, dat we normaal ook spelen, maar het zondagsschot bij die 0-1 was dodelijk. Wij voetbalden ook niet, zoals we wilden en waren te passief. Hun aanvallers en verdedigers waren fysiek beter. Wij hebben veel scorende vermogen in onze ploeg, maar wij wonnen geen enkel luchtduel van hun achterhoede. Die 0-1 maakte het voor hun ook makkelijker. Ze hadden ook meer rust aan de bal en als het moest hadden zij meer beweging. De 0-2 ontstond nadat de voorzet werd door onze verdediging werd gemist. Daarna probeerde ik met de wissels en met meer opportunisme nog wat te halen. We hadden ook meer druk, maar de eindpass was niet goed. Het lijkt wel of de ploeg met minder zelfvertrouwen speelt, maar de enige remedie daarvoor is scoren.”

: dhr. W.H. Bronsvoort uit Bathmen.

Scoreverloop: 33’ Dérian Reinders 0-1, 49’ Jasper Veltkamp 0-2, 90+1’ 0-3.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Enrico Patrick, Mark Bouwman, Jeremy Jonker, Soufian Moro (75’ Rafael Uiterloo), Frank van der Burg (69’ Rafael Uiterloo), Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Olivier Pilon, Joshua Patrick, Benjamin Roemeon (75’ Christiaan van Hussen).
Opstelling Excelsior’31: Paul Koetsier, Stijn Beverdam, Mirko Zwiers, Ryan Snelders, Vincent Schmidt, Jamarro Diks (80’ Koray Arslan), Dérian Rijnders, Niek Davina (69’ Michel Gerritsen Mulkes), Jasper Veltkamp, Boy Boeloerditi (46’ Hielke Penterman), Hakim Ezafzafi.

Resultaten Derde Divisie 8 februari (speelronde 21; 4e ronde tweede periode):
In de return van speelronde 9 pakte geen van de vier hoogst geklasseerde clubs de winst. Zodoende kwam DVS nog redelijk goed weg met de 0-3 nederlaag tegen de Twentenaren. In de huidige prestatiecurve met 39 uit 20 lijken de Ermeloërs met de aspiraties richting Tweede Divisie in de koelkast te zetten, maar de derde plaats met twee punten achterstand op de runner up biedt nog altijd mogelijkheden. Dan is 4 uit 4 in de tweede periode toch te weinig. Een vierde plaats biedt nog soelaas, maar dan moet de tweede periodetitel wel bij de nummer 2 of 3 terechtkomen. Voor die tweede periode zijn momenteel veel kapers op de kust. Daaronder dus ook Excelsior’31, dat met 30 uit 20 opklom van de negende naar de zevende plaats. De tweede periode is voor de roodwitten nu zelfs zeer interessant met een punt achterstand op ODIN’59 en Barendrecht, die 10 uit 4 hebben.
FC Lisse-Sparta Nijkerk: Vol vertrouwen ging de thuisclub op jacht naar de winst op Sparta Nijkerk. De enige treffer van de wedstrijd viel kort voor de rust voor FC Lisse, dat in de tweede helft overeind bleef. Ook de invalbeurt van Maurice de Ruiter in het laatste kwartier kon dat niet meer veranderen. De koppositie bleef met 46 uit 19 voor de oranjehemden, terwijl FC Lisse met 34 uit 30 de aansluiting met de top 4 weer heeft.
Jong Almere City FC-ODIN’59: De wedstrijd ontbrandde pas na een half uur, waar de runner up tot tweemaal toe een voorsprong nam. Jong Almere City kwam met nog een kwartier te gaan terug en zelfs meer. De 3-2 hield geen stand, zodat beide clubs tevreden moesten zijn met een punt. Daarmee liep ODIN’59 met nu 41 uit 20 wel een punt in op de koploper. In de tweede periode moeten de Heemskerkers Barendrecht met ook 10 uit 4 nu wel naast zich dulden. De Almeerse beloften werden door Excelsior’31 gepasseerd op de ranglijst en staan nu met 28 uit 20 nog net in het linker rijtje.
DOVO-Harkemase Boys: De Harekieten kwamen pas los, nadat de thuisclub ruim voor de rust op voorsprong kwam. De paal hield een eerdere 1-0 nog tegen en de voorsprong was het gevolg van een domme overtreding in de ‘zestien’. Verder dan een geannuleerde treffer kwam Harkemase Boys niet, zodat de Harekieten op 36 punten bleven staan, maar nu uit 20 wedstrijden. De vierde plaats kwam nog niet in gevaar. DOVO kon zich op de ranglijst nog niet verbeteren, maar vergrootte met 16 uit 20 de voorsprong op de twee staartclubs wel met twee punten.
Hoek-Barendrecht: De Bongerd-bewoners zetten de goede serie door bij Hoek. Na de vroege voorsprong waren er kansen op meer, maar desondanks kwam de thuisclub terug tot 1-1. Dat leek de ruststand, maar een benutte strafschop zette Barendrecht op 1-2 en dat was ook de eindstand. Dat bracht het puntenaantal uit 20 wedstrijden op 33, waarmee de aansluiting met de top 4 weer helemaal gemaakt kan worden. Wat nog prettiger is, is de gedeelde koppositie met 10 uit 4 in de tweede periode. Er hoeft alleen nog maar een verschil in doelsaldo van tien treffers in de resterende dertien duels weggepoetst te worden. De Zeeuws-Vlamingen leverden twee plaatsen en en zij vinden zich nu met 30 uit 20 terug op de achtste plaats.
Ajax-GOES: Op voorhand was een gelijkspel niet eens ondenkbaar. De Bevelanders kwamen wel op voorsprong, maar na de 1-1 ruststand hielpen paal en lat de bezoekers meerdere malen aan het ene punt. Met 27 uit 19 behield Ajax dus als de nummer tien de voorsprong van drie punten (ook in verliespunten) van GOES, dat twaalfde bleef.
VVSB-Ter Leede: Voor de tweede keer eiste de regerend kampioen van de Hoofdklasse A deze Bollenstreek-derby voor zich op. Een apathisch VVSB stond halverwege al met 0-3 achter. De ploeg van Richard Plug wilde er in de tweede helft wel weer een wedstrijd van maken met de 1-3, maar zag de marge toch weer drie worden. De slotminuten waren toen al aangebroken en de twee Noordwijkerhoutse doelpunten daarna deden vermoeden, dat het een spannende wedstrijd was. Ter Leede verruimde zodoende met 23 uit 19 de voorsprong op de streekgenoot tot zes punten en bezet daarmee nog steeds de dertiende stek. De paarsgelen, die al een vrije beurt gehad hebben, een plaats daaronder zagen DOVO het gat wel dichten tot drie punten.
ONS Sneek-VVOG: Na een 0-0 stand bij rust leek de enige Harderwijkse treffer voldoende voor de winst, maar tegen de verhouding in maakte ONS Sneek, dat in de slotfase va banque speelde, gelijk en verdiende dus het punt. Zodoende kon VVOG op de voorlaatste plaats met nu 10 uit 20 geen afstand nemen en blijft het de Snekers op doelsaldo voor. Geen van tweeën schoot op met het punt.