70'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

10 mei 2014 14:30

Henshuijs, P.

In de slotwedstrijd van de reguliere competitie heeft DVS’33 Ermelo de punten in Woerden gelaten. Hoewel geen enkel speler het veld in gaat om te verliezen, nodigden de geelzwarten Sportlust’46 uit om met een overwinning afscheid te nemen van de Hoofdklasse. Daarbij weerd een aantal vertrekkende spelers uitgeluid met een zege. Duidelijk was, dat het nergens meer om ging. Alhoewel; voor assistent-trainer Detlef Legrand vormde deze wedstrijd de beoordeling van zijn opleiding TC 1 op het onderdeel coacing. Geen ideale wedstrijd daarvoor, leek het. Hij kreeg namelijk niet de selectie, waarmee hij hij makkelijk de doelstellingen voor een goede wedstrijd kon nastreven. Belangrijke spelers in de opbouw, als Richard Terpstra en Okan Soykan, zaten op de bank. De enige routinier in de defensie was Ronald Hoek. De verdediging werd gecomplementeerd door de jonkies Maurizio Sleurink, Milan van der Maaten en Brandon Karangwa. Op het middenveld ook al een jongeling, Roelof de Groot. Paul Eppink mocht nu het doel verdedigen. Hennie in ’t Hof, die de coaching toch al niet gedaan zou hebben in deze wedstrijd, ontbrak vanwege ziekte.

Sportlust’46 naar winst na ruststant van 1-1
Dat de vertrouwde spelpatronen niet te zien waren, wekt geen verbazing. De doelstelling om vroeg druk te zetten op de helft van de tegenstander werd dan oook niet gehaald. Ronald Hoek was daarbij drukker om zijn defensie te organiseren dan met de opbouw. Wat kwalijker was, was dat Sportlust’46 er een aantal  keren makkelijk doorheen kwam. De ploeg etaleerde echter, waardoor het zo laag stond, want de beste mogelijkheden werden niet benut. In de 20e minuut vond Jeroen Merk met zijn schot wel het net, 1-0. De tweede treffer diende zich twee minuten later aan, maar Maurizio Sleurink voorkwam die ternauwernood. Uit de corner kopte Jaap Smeeing rakelings over. In de 25e minuut kreeg Jorn Uittenbogaard het leer oog in oog met Paul Eppink niet in het doel. Het had dus al zo 4-0 kunnen staan. Met wat omzettingen kreeg DVS wel weer grip op de wedstrijd en zonder dat er een overwicht werd gecreëerd, kwamen de geelzwarten wel langszij. Mitch van der Vlist kopte in de 37e minuut een corner snoeihard binnen, 1-1; het visitekaartje aan zijn nieuwe club. Met die stand werd ook gerust.
De tweede helft begon (zonder Yasin Kurt en met Ali Akla) wel met een Ermelo’s overwicht, zonder dat daar kansen uit voortkwamen. Toch kwam de thuisclub in het tweede bedrijf weer op voorsprong. Een doorgeschoten bal leek in de 69e minuut een prooi voor Paul Eppink, maar de doelman kreeg de bal niet goed onder controlen, waarna Jaap Smeeing die simpel voor het intikken had, 2-1. De keeper bleef drie minuten later in een één-tegen-één-situatie wel overeind. Het inbrengen van Andries Posthouwer en Okan Soykan in de slotfase had geen effect meer op de stand, zodat DVS de slotwedstrijd van het seizoen met 2-1 verloor.

Strijdplan wel zichtbaar, evenals de effecten van de omzettingen
Ook een wedstrijd als deze moest natuurlijk gespeeld worden, al lag de focus natuurlijk allang op de nacompetitiewedstrijd tegen Quick Boys. Voor de thuisclub golden ook andere belangen, want Sportlust’46 speelt dan in de finale voor de districtsbeker. De Woerdenaren hadden net wat meer belang bij winst in dit duel, omdat zij voor eigen publiek afscheid namen van een aantal spelers. De hoofdtrainer van deze wedstrijd, Detlef Legrand, was eigenlijk een andere wedstrijd gegund om beoordeeld te worden op het onderdeel coaching. De doelstelling voor deze wedstrijd zag hij niet direct erug in de wedstrijd, die eigenlijk nooit een echte wedstrijd werd:”We wilden vroeg druk zetten op de tegenstander en in de opbouw moesten andere spelers dan Richard en Okan nu het voortouw nemen. Dat vroegtijdig druk zetten kwam er niet uit, doordat Ronald Hoek zich veel meer moest bezighouden met het organiseren van zijn verdediging met de drie jonkies. Het is voor één van hen natuurlijk veel makkelijker als zij aan de hand van een Edmund Mijnheer en Richard Terpstra kunnen doen. Daarom heb ik ook een omzetting gedaan, waarbij Roelof de Groot controlerend voor de verdediging kwam te spelen. Dat pakte beter uit. Er kwam meer balans in het elftal. In de rust is ook gesproken over het initiatief, dat de jonkies mochten tonen. Dat spreek je ook na de wedstrijd nog met ze door.
Voor de beoordeling als coach was het strijdplan zichtbaar en toen dat niet uitpakte waren de effecten van de veranderingen wel goed te zien. Dat er geen belangen zijn in een wedstrijd als deze, is wel duidelijk. Dat is het beleid van de KNVB om in de laatste wedstrijd te beoordelen. Met de beoordeling van de coaching is het wel in orde gekomen. Het had het slotstuk moeten zijn van de opleiding, maar door omstandigheden is er nog een beoordeling op training en scouting. Ik ben DVS ook wel dankbaar, dat ik in het jaar van de opleiding hier heb mogen werken.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Brandon Karangwa (82’ Andries Posthouwer), Ronald Hoek, Milan van der Maaten, Maurizio Sleurink, Roelof de Groot, Yasin Kurt (46’ Ali Akla), Maurice de Ruiter, Henk Baum, Mike Ahrens (Okan Soykan), Mitch van der Vlist.
Opstelling Sportlust’46: Jeffrey Verkerk, Mike Verhagen, Stephan Wahl, Freek van Driel, Yannis Karafilakis, Jorn Uittenbogaard, Martijne Jansen, Jeroen Merk, Dimiti Djollo (80’ Zakkaria Issarti), Nick van Baaren (60’ Kevin Blonk), Jaap Smeeing (85’ Guus Verhoef).

Geel: Milan van der Maaten.

Scheidsrechter: Dhr. P. Henshuijs uit Amsterdam.

Scoreverloop: 20’ Jeroen Merk 1-0, 37’ Mitch van der Vlist 1-1, 69’ Jaap Smeeing 2-1

Resultaten Hoofdklasse A 10 mei 26e ronde, 8e ronde derde periode:
De meeste beslissingen waren al gevallen. Voor DVS en sportlust’46 veranderde er door de 2-1 niets meer in de ranglijst. De Ermeloërs eindigden met 43 punten op de vierde plaats. De 23 punten waren voor de Woerdenaren onvoldoende om van de voorlaatste plaats af te komen. De kampioen was al bekend, de deelnemers aan de nacompetitie en de rechtstreekse degradanten. Het was alleen nog de vraag, of DOVO of Montfoort ten koste van VVA’71 nog aan de nacompettie voor klassebehoud konden ontkomen.
Ajax-Sparta Nijkerk: De Amsterdammers probeerden zo veel mogelijk scherpte te behouden voor de nacompetitie en troffen in kampioen Sparta Nijkerk een mooie opponent. Hoewel winst zeker mogelijk was voor Ajax, bleef het 1-1. De hoofdstedelingen eindigden zodoende als derde met een puntenaantal van 53. Het ekent nogmaals de kracht van de kampioen, dat 60 punten pakte.
Quick Boys-Huizen: Deze wedstrijd eindigde, zoals deze begon (0-0). De Katwijkers verzamelden 50 punten en bleven na deze ronde derde. Huizen kwam met het gelijkspel nog een puntje dichterbij DVS, 37, en handhaafde zich op de vijfde plaats.
DOVO-Bennekom: De thuisclub deed, wat het moest doen om de droom op direct lijfsbehoud levend te houden. Winnen met 3-1. De afhankelijkheid van de wedstrijd luttele kilometers verderop bleef. DOVO moet ondanks de zege de nacompetitie in, maar nu als beste herkanser met 29 punten. Bennekom bleef door deze uitslag zesde met 35 punten.
VVA’71-ODIN’59: De bezoekers hadden het lot van DOVO in handen, maar de Heemskerkers scoorden niet. VVA’71 evenmin, waardoor de Achterbergers Hoofdklasser bleven. De tiende plaats met 30 punten zal allicht teleurstellen, gezien het spelersmateriaal. ODIN’59 sloot door het gelijkspel het linker rijtje met 34 punten.
SDC Putten-rkav Volendam: Beiden konden vrijuit aanhet slotduel beginnen en maakten er een leuke wedstrijd van. Daar doet een 2-2 dan niets aan af. De twee deden in punten (32) niets voor elkaar onder. Op basis van doelsaldo werd SDC Putten achtste. Dat stemt zeker tot tevredenheid op “De Putter Eng”. Maar ook Volendam haalde daarmee de doelstelling; directe handhaving.
SDV Barneveld-Montfoort: De gasten hadden nog wat om voor te strijden, maar kennelijk was het heilige geloof er niet. SDV Barneveld kon vrijuit voetballen en nam met een 2-1 zege afscheid van de Hoofdklasse. Maar wel met de rode lantaarn in handen en 19 punten. Montfoort is met 26 punten de slechtste herkanser.