Sportlaan 27
3851CA
ERMELO
tel. 0341-562357

DVS’33 Ermelo heeft in de Derby van de Veluwe tegen VVOG Harderwijk enorm uitgehaald. Twee zeer gemotiveerde, maar correct voetballende, ploegen zochten de overwinning en niets minder dan dat, maar die bedoelingen kwamen er aan Ermelose kant het beste uit. Dat de rust met een voorsprong voor de geelzwarten, was terecht, maar na rust vocht VVOG verbeten voor de gelijkmaker. Het doelpunt viel echter aan de andere kant, wat de overtuiging aan Harderwijker zijde brak. Vervolgens liepen de geelzwarten uit naar een ruime overwinning, die telt.
Tim van de Berg vult door de blessure van Jeremy Jonker de vacature naast Tarik Evre in het hart van de Ermelose verdediging in. In de rondo tijdens de warming up deed hij nog fanatiek mee, maar vervolgens moest Ali Akla afhaken. De aanvaller, die een week eerder samen met Adriaan Kruisheer in de tweede helft bij ODIN’59 het verschil maakte, was zo oprecht om aan te geven, dat optimaal spelen niet ging. Zodoende moest Quincy Veenhof, die zich al verzoend had met een plaats op de bank, alsnog opdraven. Een basisplaats voor Adriaan Kruisheer is natuurlijk niet vreemd. Die had hij een week eerder vanwege ziekte niet. De plaats in de spits was dat misschien wel, maar de multifunctionele speler vulde die rol in op een manier, waarop het Harderwijkse centraal verdedigende duo het antwoord schuldig moesten blijven.

Eerste helft met uitstekend voetbal
Veelal verloopt een beladen streekontmoeting met matig veldspel en veel inzet. Dat laatste was aan beide zijden ook aanwezig, zonder dat er over de schreef gegaan werd. Het ging echter niet ten koste van het veldspel, dat bij DVS het meest tot zijn recht kwam. De verdedigers van VVOG kregen, zeker in het eerste half uur, niet de gelegenheid om het middenveld in te spelen en kwamen onder grote druk te staan. Een Ermelose voorsprong was dan ook logisch. Met veel beweging werd het de “Groenen” erg lastig gemaakt. Dat begon al in de 2e minuut, toen Benjamin Roemeon na de pass van Tarik Evre aan een actie begon, die besloten werd een schot in het zijnet. Roemeon zette Adriaan Kruisheer met zijn assist in de 9e minuut in scoringspositie. De valse spit wachtte net lang genoeg, tot er een gaatje ontstond voor zijn schot, dat echter naast ging. De toon was gezet. Adriaan Kruisheer zette de rappe aanvaller in de 9e minuut met een goede steekpass bijna vrij voor doelman Paul Eppink, maar Jake Wollgarten hield Benjamin Roemeon met een knappe sliding van een serieuze doelpoging af.
Pas daarna zouden de bezoekers voor het eerst aan een kans ruiken. Job Hoogendoorn legde in de 10e minuut de bal achter de Ermelose verdediging op de snelle Jeremy de Graaf, maar de pass was net te hard, zodat doelman Daan Huiskamp makkelijk kon redden. Drie minuten later bediende De Graaf Mitchel Dijkhof, die aanlegde voor een schot. Dat werd geblokt door Tarik Evre. Daarmee was het wel even gedaan met de Harderwijkse dadendrang en drong DVS weer nadrukkelijk aan, wat in de 16e minuut bijna de openingstreffer opleverde. Na een uitstekende aanvalsopzet met Coen Vloedgraven en Lars Dekker kon Adriaan Kruisheer de bal voorleggen. Met een sliding probeerde Benjamin Roemeon af te ronden, maar de inzet ging net naast het Harderwijkse doel. DVS treurde niet lang over de gemiste kans en dat doelpunt viel een minuut later alsnog, toen Adriaan Kruisheer na een combinatie met Maarten van Dijk in het strafschopgebied Quincy Veenhof vond. De altijd hardwerkende aanvaller heeft vaak ruzie met de bal, maar werkte zich tussen twee verdedigers in naar een vrije scoringspositie. De lange Paul Eppink werd met een laag, geplaatst schot in de linker hoek verslagen, 1-0. Dat openingsdoelpunt leek in de 19e minuut al een vervolg te krijgen.
Het conclaaf tussen Tarik Evre, de kopspecialist in de Ermelose gelederen, en Coen Vloedgraven met de vrije trap leek succes te hebben. De centrale verdediger zette ook succesvol zijn hoofd bij de tweede paal achter de vrije schop en kopte raak. Evre bewoog echter net te vroeg nar voren, zodat de treffer vanwege buitenspel geannuleerd werd. Het feestje na de score duurde toen net wat te lang en VVOG profiteerde door er op links gevaarlijk uit te komen. Jeremy de Graag legde het leer pasklaar voor op Job Hoogendoorn, die bal in een beweging in de linkerhoek mikte. Daan Huiskamp voorkwam met een uitstekende redding de gelijkmaker en ook in de rebound kon Pernelly Biya dankzij de tackle van Tarik Evre niet scoren. DVS pakte de draad echter weer op en kwam na een hoekschop van Quincy Veenhof in de 25e minuut weer dichtbij een doelpunt. Tarik Evre raakte het leer echter niet, maar Mitchel Dijkhof wel. De bal rolde maar net naast het doel. Nadat in de 29e minuut een veelbelovende aanval van de gasten onderbroken werd door Finn Kluiver, mochten de Harderwijkers op het middenveld een vrije trap nemen. Die werd niet goed weggewerkt en leverde een klein kansje op voor VVOG. De halve omhaal van Jake Wollgarten ontbeerde echter snelheid, waardoor de bal een makkelijke prooi werd voor Daan Huiskamp. De kans in de 32e minuut was groter, toen Jeremy de Graaf de bal met een fraaie boog achter de Ermelose verdediging legde, maar net te weinig snelheid had voor Pernelly Biya. Hij probeerde het leer nog wel met een hakballetje over de goed uitgelopen doelman Daan Huiskamp te krijgen, wat een absoluut werelddoelpunt geweest zou zijn, maar het schortte aan de juiste uitvoering. Het veldoverwicht bleef overigens voor DVS, dat vervolgens twee kansen kreeg om de marge te verdubbelen.
Een goede combinatie sneed in de 37e minuut door de Harderwijkse verdediging, waarna Adriaan Kruisheer de assist gaf Quincy Veenhof. De aanvaller had net iets te lang nodig om de bal onder controle te krijgen, waarna Randy Onuoha het schot nog kon blokken. De volgende scoringskans voor Veenhof was mogelijk nog groter. Gegroepeerd pareerde DVS de tegenstoot van de groenwitten, waarna Lars Dekker de pass over links kon verzenden op Quincy Veenhof. Hij kwam nu in de loop geheel vrij voor het doel, maar kreeg het leer met zijn schuiver niet onder doelman Paul Eppink heen. Cruciaal vooralsnog, want zo hield de oud-DVS’er de Harderwijkers in de wedstrijd. VVOG zou voor de rust niet meer gevaarlijk worden, terwijl Lars Dekker in de 40e minuut nog wel eenmaal voor dreiging zorgde vanaf de achterlijn. Zijn voorzet vond echter geen medespeler, zodat de bezoekers met een minimale achterstand in de tweede helft op zoek konden naar herstel.

DVS overleeft moeilijk kwartier en haalt vervolgens hard uit
Die zoektocht leek in het eerste kwartier met twee ongewijzigde ploegen succes te hebben. VVOG legde veel energie in het tweede bedrijf en de afvallende ballen waren niet meer een prooi voor de geelzwarten. Dat leek in de 50e minuut ook de gelijkmaker op te leveren, toen Job Hoogendoorn niet alleen goed de bal veroverde, maar op de rand van het strafschopgebied ook goed aflegde Dean van Ooijen.
Die werd voldoende gehinderd door Nicky van Hilten. Leidsman Schaper zag hier geen overtreding en, maar de kans was nog niet over. De bal kwam voor de voeten van Pernelly Biya, die op de lat schoot. Ook nu was het gevaar nog niet geweken. Nicky van Hilten wierp zich in de rebound van Dean van Ooijen in de baan van het schot. VVOG bleef de overhand houden tot de bevrijdende tweede treffer voor de geelzwarten in de 63e minuut. DVS kwam er knap uit, waarna Nicky van Hilten teruglegde op Adriaan Kruisheer, die zich al de hele wedstrijd goed positioneerde en daar nu het volle rendement uit haalde. Door het stuitje in de assist kon de gemaakte spits zijn voet optimaal achter het leer zette, dat verwoestend in de linker bovenhoek binnensloeg, 2-0. De tribune van DVS explodeerde. Het verzet bij VVOG was nog niet zozeer gebroken, maar de wel overtuiging, waarmee de tweede helft was ingezet. Met een dubbele wissel aan Harderwijkse kant (Mark Bottenheft voor Dean van Ooijen en Rafik El Hamdi voor Mitchel Dijkhof) werd het er niet beter op. Het lek vooral ten koste te gaan van de organisatie. Twee minuten na de 2-0 werd de wedstrijd in het slot geschoten. Finn Kluiver verzond vanaf links de crosspass, waarmee hij Benjamin Roemeon wilde bereiken. Invaller El Hamdi dacht de bal terug te koppen op zijn keeper, maar deed dat te zacht.
Dat is altijd dodelijk bij Benjamin Roemeon, die niet alleen veel snelheid heeft, maar ook een heel snelle balbehandeling. Hij lepelde het leer over de uitgekomen Paul Eppink heen, 3-0. Halverwege de tweede helft mocht de moegestreden Quincy Veenhof gaan rusten. Normaliter is het Ermelose publiek vrij kritisch over de aanvaller, maar nu kreeg hij applaus. Stef Nijland kwam voor hem in het veld en bracht met zijn eerste actie Benjamin Roemeon al in scoringspositie. De poging eindigde nog in een hoekschop. Tien minuten later had de oud-prof van FC Groningen en PSV zelfs de ultieme mogelijkheid om de geelzwarten op 4-0 te zetten. Finn Kluiver zette de aanval in met het heroveren van de bal en stelde met de crosspaas Benjamin Roemeon in staat om de bal afgemeten op het hoofd van de geheel vrijstaande Stef Nijland te leggen. Met de hoek voor het uitkiezen belandde de kopbal in de handen van Paul Eppink. Toch zou die vierde treffer in de 78e minuut alsnog vallen, toen Coen Vloedgraven inspeelde op Benjamin Roemeon.
De aanvaller bond twee harderwijkers aan zich en wachtte lang genoeg om daarna de afgemeten pass te geven op de inkomende Maarten van Dijk. Die liet zich die uitgelezen kans niet ontnemen en schoof beheerst de 4-0 langs Paul Eppink. Waar VVOG in de laatste twee wisselmomenten niet beter werd, kon Peter Wesselink Lorenzo van Slimming en Hayri Pinarci voor de laatste tien minuten nog speeltijd geven voor Finn Kluiver, die alle energie al gegeven had, en Lars Dekker. Beide gewisselde spelers hadden uitstekende wedstrijd achter de rug. De koers was inmiddels al gelopen. Intussen strooide DVS in de 85e minuut nog extra zout in de Harderwijkse wonde. Typerend voor het leed bij de groenwitten werkte invaller Bart Hoeve (jawel, de kleinzoon van) nog mee aan de Ermelose euforie. Na een goede combinatie, waarbij ook nu weer Maarten van Dijk bij betrokken was, had hij het laatste balcontact, waardoor Stef Nijland vrij voor Paul Eppink kon opduiken. In alle rust scoorde de oud-prof de 5-0. Publiekslieveling Benjamin Roemeon maakte in de 86e minuut voor Matijs Valstar, die in de slotminuut nog even mocht denken aan een strafschop.
Die kwam er niet. De arbiter van dienst trok acht seconden bij voor alle wisselmomenten en de blessurebehandelingen. Zou de leidsman uit Dokkum daarmee een evenaring van een historische 6-0 (in ’63 voor VVOG in Ermelo en in ’18 voor DVS in Harderwijk) hebben willen voorkomen? Waarschijnlijk niet, maar een 5-0 nederlaag in een derby doet altijd veel pijn. De “Groenen” zinnen mogelijk nu al op wraak voor de return op “De Strokel”, zoals zij ook deden in ’18 door DVS met 1-1 in Ermelo uit de nacompetitie voor promotie naar de Tweede Divisie te houden. Vooralsnog was de feestvreugde bij DVS in en rond de kantine met muziek groot, waar toch ook veel Harderwijkers bleven hangen.

“Nu vooral positief blijven”
De vreugde was na afloop natuurlijk ook groot bij oefenmeester Peter Wesselink, die zijn ploeg niet anders op de wedstrijd had voorbereid dan anders: “Ook ik had enorm uitgekeken naar deze wedstrijd. Ook omdat de omstandigheden uitstekend waren met mooi weer en veel publiek. We hebben in de afgelopen week goed getraind. Ik ben ook liefhebber en heb mijn spelers gevraagd er een goede wedstrijd van te maken. Dat dat dan resulteert in mooi voetbal met vijf goals, is hartstikke mooi. Daar die je het allemaal voor, maar het voetbal moet goed zijn. Als dat het geval is, kan je een mooie serie neerzetten. We hebben in de voorbereiding in de wedstrijd tegen VVOG niets anders gedaan dan normaal. Wel kozen we ervoor om maandag niet het veld op te gaan, maar anders in te vullen, maar met een video van de wedstrijd tegen ODIN’59. Dinsdag prima getraind, donderdag prima getraind.
Dit soort wedstrijden worden vaak ontsierd door gekkigheden van spelers, die zich gek laten maken, waardoor zo’n wedstrijd de verkeerde kant op kan gaan. We hebben ons geconcentreerd op het voetbal en we hebben ons daar goed aan gehouden. En buiten de eerste helft tegen FC Lisse geven we altijd al volle bak in de wedstrijden. Ik hoef in de motivatie van de spelers niets anders in te doen. Misschien moet je voor zo’n derby eerder afremmen en normaal blijven doen. Nogmaals, goed voetbal moet de basis zijn om een goed resultaat te behalen en dat hebben we met name in de eerste helft goed gedaan. Dan hoef je niet veel in de persoonlijke duels te komen en dan wordt het geen vechtwedstrijd. In de wedstrijd, vooral in de eerste helft, waren alle afvallende ballen ook voor DVS. We willen ook altijd veel mensen om de bal hebben, omdat de kans dan groter is, dat de tweede bal voor jou is. Het is ook geen toeval bij ons.”
Toch moest de coach te elfder ure zijn basis nog wijzigen vanwege onvoldoende fitheid bij Ali Akla: “Daar moet je dan toch wat geluk mee hebben. Quincy heeft zich in de voorbereiding ook niet druk hoeven maken; hij hoorde pas twee minuten voor we het veld opgingen, dat hij speelde. Hij begon ook sterk aan de wedstrijd. Jammer dat Ali niet kon spelen, want met nog een lopende speler extra hadden we nog meer dreiging gehad. Mede door zijn snelheid, want de verdediger op die positie (Onuoha) was niet snel. Uiteindelijk viel het allemaal op z’n plek. Het enige is, dat we de eerste helft afsloten met 1-0. Zij hebben ook twee goede mogelijkheden gehad voor rust en wij vijf. Het had dus ook 1-2 met de rust kunnen zijn of 5-2.”
DVS had daarvoor gestraft kunnen worden, zag de hoofdtrainer ook: “We waren in het eerste kwartier van de tweede helft het overwicht kwijt. Zij zetten hoger druk, wij speelden wat sneller de lange bal, gaven ook wat vrije ballen op onze helft weg., waardoor je ze toch in hun kracht zet. De bal willen hebben in de kleine ruimtes, zoals we in de eerste helft hadden, was er een beetje af. Veel grote kansen behalve die bal op de lat hebben ze toch niet gehad. Je ontkomt niet aan zulke momenten. En dan maken wij aan de andere kant een goeie goal met Adriaan; een teruggetrokken voorzet van Nicky over de grond. Dat deed hij geweldig, want Adriaan is niet een echte spits. Hij laat zich vaak zakken en die centrale verdedigers durfden niet door te dekken. Hij is ook nog een balvast, kan doordraaien, waardoor de lopende spelers eromheen kunnen komen. Elke bal zo tussen de linies was gevaarlijk. Soms moet je ook risico nemen en dan maar weer anticiperen op de afvallende bal. Met die 2-0 van Adriaan was het klaar bij VVOG en dan is die 3-0 helemaal lekker. Dan kan je Quincy, die geen ballen meer bij zich kon houden, nog wisselen voor een balvastere Stef. Wij konden dus nog beter worden door onze wissels.
Maarten speelde goed, hoewel ik Adriaan vandaag de beste man vond bij ons, en het is leuk, dat hij ook nog zijn doelpuntje meepikte. Het is ook mooi om te zien, dat Finn goeie stappen maakt. Hij sterk, is ook rap op de eerste meters. Voor het zelfvertrouwen in de ploeg is het mooi, dat je ook nog die 5-0 maakt. Als je het afzet tegen de kansen, die we gehad hebben, kan het misschien nog effectiever, maar de nul achterin is ook belangrijk. Maar die kopkans voor Stef en die kansen voor Quincy moeten er gewoon in, maar laten we nu vooral positief blijven.”

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Tarik Evre, Tim van de Berg, Finn Kluiver (80’ Lorenzo van Slimming), Coen Vloedgraven, Lars Dekker (80’ Hayri Pinarci), Maarten van Dijk, Quincy Veenhof (67’ Stef Nijland), Adriaan Kruisheer, Benjamin Roemeon (86’ Matijs Valstar).
Opstelling VVOG Harderwijk: Paul Eppink, Jeffrey Snijders (78’ Bart Hoeve), Jake Wollgarten, Daley Groenewegen, Randy Onuoha (72’ Zakaria Fadili), Dean van Ooijen (63’ Mark Bottenheft), Yasin Kurt, Mitchel Dijkhof (63’ Rafik El Hamdi), Job Hoogendoorn, Jeremy de Graaf, Pernelly Biya (72’ Jeroen Buitenhuis).

Scheidsrechter: Dhr. D. Schaper uit Dokkum

Scoreverloop: 17’ Quincy Veenhof 1-0, 63’ Adriaan Kruisheer 2-0, 65’ Benjamin Roemeon 3-0, 78’ Maarten van Dijk 4-0, 85’ Stef Nijland 5-0.

Resultaten Derde Divisie Zaterdag 9 oktober (speelronde 8):
De top-4 maakte geen fouten, waardoor de vier plaatsen bovenin geen wijzigingen kende. DVS klom door de eclatante 5-0 op de aartsrivaal naar de zesde plaats. Met 13 uit 8 bedraagt de achterstand op de koploper nog wel zeven punten. VVOG leverde een plaats in en bevindt zich met 9 uit 8 nu op de veertiende plaats en dat is een puntje meer dan de twee plaatsen voor nacompetitie voor klassenbehoud. Met 21 tegendoelpunten hebben de Harderwijkers nu wel de meest gepasseerde verdediging in de Derde Divisie.
Ter Leede-Sparta Nijkerk: De koploper uit Nijkerk verzilverde het enorme veldoverwicht met een 1-5 zege na een 0-3 ruststand. Als alle kansen benut waren, had het een monsterscore geworden. De riante voorsprong van vier punten bleef met nu 20 uit 8 intact. De oranjehemden zijn nog de enige ongeslagen club. Ter Leede viel op basis van doelcijfers met 10 uit 8 net buiten het linker rijtje. Ter Leede behield wel de tiende plaats met 10 uit 8.
Staphorst-FC Lisse: De runner up uit De Bollenstreek was zeker van zins om de positie op de ranglijst te verdedigen, maar moest daarvoor wel een achterstand wegwerken. Dat werd nog voor de rust gedaan, waarna FC Lisse na de thee met 1-3 verdiend de punten binnen haalde. De fusieclub bleef daarmee tweede met een achterstand van vier punten van de koploper. Staphorst deed een stapje terug en staat nu achtste met 10 uit 7. Dat dankzij het beste doelsaldo van het trio met tien punten.
Sportlust’46-Harkemase Boys: Beide clubs hadden een nederlaag te verwerken in hun laatste wedstrijd en wilden nu graag de aansluiting met de koploper behouden. De voorsprong voor de Harekieten voor rust ten spijt, kwam Sportlust’46 nog voor de thee gelijk en maakte in de laatste tien minuten van het duel het verschil; 4-1. Dat bracht de Woerdenaren met nu 14 uit 8 op de vijfde plek. Door de tweede nederlaag op rij daalde Harkemase Boys naar de zevende plaats met nu 12 uit 8.
Excelsior’31-Ajax (am): Geen vuiltje aan de lucht boven “De Koerbelt”, waar de thuisploeg de nederlaag bij VVOG wegpoetste met een regelmatige 2-0 overwinning met een treffer voor de rust en een erna. Dat leverde een positieverbetering op van een plaats. Excelsior’31 leidt nu een trio van clubs met 14 uit 8 dankzij het beste doelsaldo. De amateurs van Ajax is door de doelcijfers de middelste van een trits ploegen met 10 uit 8 en sluit het linker rijtje af.
VVSB-ACV: De thuisclub mocht na de 0-1 voor rust in het tweede bedrijf nog hopen op een resultaat, maar in de slotfase werd het een nog alleszins comfortabele 0-3 voor ACV. Daarmee klommen de Assenaren weer naar de vierde plaats met 14 uit 8. VVSB bleef VVOG met 9 uit 4 nog een plaatsje voor.
Hsv Hoek-ODIN’59: De Heemskerkers beslisten de wedstrijd met twee doelpunten na rust in hun voordeel en maakten daarmee de lange terugreis wat aangenamer. Positieverbetering op de ranglijst gaf dat nog niet, maar ODIN’59 liep toch respectievelijk een en twee punten weg op GOES en DOVO. Hsv Hoek is dankzij het beste doelsaldo leider van een kwartet met 9 uit 8 en staat elfde.
Barendrecht-GOES: Het lek leek boven bij de Bongerd-bewoners, maar de club verviel in de oude fout door de mogelijkheden niet te benutten. Het lukte zelfs niet om de 1-0 voorsprong mee de rust in te krijgen en na de snelle 1-2 na de thee moest de thuisclub ook nog in de achtervolging. De 2-2 kwam er nog wel, maar meer dan dat werd het niet. Dat was wel genoeg om een plaats op de ranglijst te stijgen met nu 9 uit 8 naar de twaalfde plaats. GOES deed door het verkregen punt met nu 5 ui 8 de rode lantaarn over aan DOVO, dat evenveel punten heeft.
SteDoCo-DOVO: Het openingsoffensief van de Veenendalers, deed SteDoCo nog voor rust wel wat met het overwicht. De 1-0 kwam na rust nog wel onder druk te staan, maar met de 2-0 van de attente Olivier Pilon waren de drie punten binnen. In de jacht op een eervol resultaat was zelfs een strafschop niet besteed aan de bezoekers. De Hoornaars onderscheidden zich met deze zege van de twee directe degradatieplaatsen en houdt dankzij het doelsaldo ook ODIN’59 met 8 uit 8 onder zich. DOVO sluit de rij met 5 uit 8. De hekkensluiter is in ’t Veen de eerstvolgende opponent van DVS.