Scheidsrechter speelt onbedoelde maar belangrijke rol in eindfase van onbeslist duel

DVS'33 Ermelo JO15-1

3 - 3

Sparta Nijkerk C1

C-junioren zaterdag, C1, Hoofdklasse K

19 april 2014 10:30

Brug, M. van de

Afgelopen zaterdag was DVS’33 Ermelo C1 gastheer voor Sparta Nijkerk C1. Zeker in de beginfase van deze competitiewedstrijd was het waterkoud. Zeg maar in de allerlaatste fase van dit 21e competitieduel werd het door bepaalde emoties nog flink warm. Waarschijnlijk onbedoeld lagen een tweetal beslissingen van de in mijn ogen tot dan goed fluitende scheidsrechter hieraan ten grondslag. De nog jonge leidsman had DVS C1 in de tweede helft een penalty mee kunnen geven maar de jongeman deed dat niet en vlak voor tijd keurde hij het derde doelpunt van Sparta Nijkerk goed terwijl dat in buitenspelpositie gescoord werd. De Ermelose grensrechter was het daarmee terecht niet eens en protesteerde een tijdje met de vlag strak omhoog. De arbiter weigerde echter met de Ermelose grensrechter in conclaaf te gaan en liet vervolgens weer aftrappen. Dat verhitte de gemoederen een beetje maar ook niet meer dan dat. Een gelijk spel en wel 3-3 gaf de verhoudingen precies weer. De eerste helft was duidelijk voor Sparta Nijkerk C1 en doordat DVS C1 zich na de pauze wist te herpakken was de Ermelose formatie in de tweede helft de bovenliggende partij.

We gaan geen duels aan!
Sparta Nijkerk C1 spoot uit de startblokken maar toch was het de thuisploeg die een voorsprong nam. DVS doelman Cor-Jan de Vries speelde Rowan Pul goed in en Rowan Pul bediende op zijn beurt Huub ter Horst uitstekend. Huub schoot heel koel de bal via binnenkant paal binnen en dat betekende een vroege 1-0 voorsprong. Sparta Nijkerk C1 ging bijna elk duel fel aan en DVS C1 was daar veel twijfelachtiger in. De DVS C1 trainer/coach onderkende dat en ging maar eens flink achter zijn team staan met aanmoedigingen als: “We gaan geen duels aan! Zet vast in die hoek heren! Dubbelen en duels winnen!”

Sparta, een leuk team
Sparta Nijkerk C1 ontpopte zich als een leuk team en het duurde niet lang of de 1-1 was daar. Uit een corner wist Sparta Nijkerk C1 de gelijkmaker te scoren, DVS C1 legde hen amper een stro breed in de weg en daar maakte Sparta Nijkerk dankbaar gebruik van. Sparta genoot niet lang van deze gelijkmaker want nauwelijks zestig seconden later scoorde DVS C1 weer. Een prima stukje snelle samenwerking tussen Huub ter Horst en Bas de Groot bracht Bas in de gelegenheid fraai 2-1 te scoren. Drie minuten later wist Sparta Nijkerk C1 opnieuw de gelijkmaker aan te tekenen, DVS C1 liet het zich wel heel gemakkelijk gebeuren. Even later kwam DVS C1 heel goed weg toen Marvin Hanenberg te makkelijk in de problemen kwam. Gelukkig voor Marvin redde goalie Cor-Jan de Vries de situatie en hield Sparta Nijkerk van scoren af. De rust werd bereikt met 2-2. Sparta Nijkerk C1 had laten zien dat het beslist goede vorderingen had gemaakt sinds dat thuisduel in Nijkerk.

Volgen die knaap…
Na de rust mochten Jelle v.d. Berg en Mahunda Sinyangwe hun voetbalkunsten vertonen. Om 11:36 uur zagen de toeschouwers een prachtige aanname en dito schot van Jos Bleijenberg. Een paar minuutjes later mocht ook Sebastiaan Knijn zijn opwachting maken in de Ermelose formatie. Om 11:43 uur een gevaarlijk schot van Sparta Nijkerk C1 op het Ermelose doel de bal gaat een half metertje over. Ondergetekende hoort de Nijkerkse trainer/coach zelfs roepen: “Volg die knaap (lees Huub ter Horst…) overal zelfs als die naar de wc gaat!” Het tekent de goede instelling van Sparta Nijkerk. Die instelling bezat ook Latif Uzen. Wat een vechtersbaasje is dat, Latif kom je drie keer tegen. Cor Heeres gaat ook die kant op.

Geen penalty…
De DVS trainer/coach Jos Dekker laat zich horen: “Daar de duels winnen! Hoeken zoeken Bas!” Ruben v.d, Berg en Huub ter Horst zijn beurtelings gevaarlijk maar Sparta weet de boel te klaren. Om 11:54 uur zet de net ingebrachte Casper Lagendijk goed druk en Ruben v.d. Berg weet daar bijna van te profiteren middels een goede doelpoging. Uit een corner van Sparta Nijkerk weet vervolgens hun nummer zeven bijna te profiteren, de knul kopt echter net naast. Om 12:02 uur weet de DVS goalie Cor-Jan de Vries weer prima op te treden en vlak daarna lijkt DVS C1 in aanmerking te gaan komen voor een strafschop. Ruben v.d. Berg wordt om 12:06 m.i. onreglementair gestopt binnen de zestien maar de scheidsrechter ziet er geen elfmetertrap in. Over en uit. Dan die zinderende slotfase.

Zinderend slotakkoord
Het is Danny Lubbersen die Huub ter Horst om 12:09 optimaal weet te bedienen en Huub weet wel raad met dit soort ballen. Pats, 3-2 voor DVS C1! Sparta Nijkerk laat dit niet op zich zitten en gaat dan over tot een alles of niets scenario. Het wordt alles! Om 12:11 weet Sparta Nikerk C1 te scoren maar de scorende speler zou twee meter in buitenspelpositie hebben gestaan. Dit werd ook na de wedstrijd beaamd door supporters van Sparta Nijkerk. De tot dan goed leidende scheidsrechter had dit echter niet geconstateerd en keurde het doelpunt goed, een verbouwereerde Ermelose grensrechter achterlatend. De dienstdoende scheidsrechter weigerde in overleg te gaan met zijn secondant en dat had hij toch zeker moeten doen. Een leermoment…

Jos Dekker was terecht een beetje verongelijkt…
Natuurlijk was de Ermelose trainer/coach terecht boos over die laatste scheidsrechterlijke beslissing en dat liet hij overigens op uiterst correcte wijze weten aan de scheidsrechter. Voor mij persoonlijk was de 3-3 eindstand uiteindelijk een terechte weergave van hetgeen ik die zaterdag zag. Ik had wel wat medelijden met de scheidsrechter, zo’n man doet het natuurlijk nooit goed in de ogen van minstens elf spelers. Eén cruciale fout en je hebt de poppen mogelijk aan het dansen. Gelukkig konden beide staven hier goed mee om gaan en dat is ook veel waard. Qua kijkspel en spanning moeten de toeschouwers toch een heel aardige ochtend hebben gehad. Tom Rutten, de nummer 11 van Sparta Nijkerk maakte op mij een goede indruk en dat deed ook Latif Uzen de verdediger van DVS C1. Wat een inzet, wat een wedstrijdmentaliteit! Sparta Nijkerk C1 had zich sterk weten te verbeteren…DVS’33 Ermelo C1 toch weer terug op die derde plaats…De alom bekende DVS fotograaf Theo Aalten was afgelopen zaterdagochtend ter plekke en schoot weer de meest mooie plaatjes. Een heus bewaardocumentje. Theo, namens DVS C1 bedankt voor jouw aanwezigheid.