Nachtegaalsteeg 1
3862WJ
NIJKERK GLD
tel. 033-2452937

Verliezen bij de koploper kan natuurlijk altijd. Lijstaanvoerder Sparta Nijkerk verkreeg al snel een voorsprong tegen DVS’33 Ermelo en kon daarna achterover leunen. In het restant van de eerste helft hadden de geelzwarten het meeste balbezit, maar konden de Nijkerkers niet echt pijn doen. Na rust eenzelfde spelbeeld. In de laatste twintig minuten was de druk op het doel van de koploper echt dreigend, maar zelfs met een man minder counterden de thuisclub naar de 2-0. In de top-3 veranderde er niets, maar de Ermeloërs zakten twee plaatsen op de ranglijst.
Peter Wesselink stuurde dezelfde elf de wei in als in de voorgaande wedstrijd tegen GOES. Ook bij Sparta ontbrak een aantal spelers, maar Eric Speelziek kan dat met een brede selectie goed opvangen; ook al moet hij een spelers als oud-DVS’er als rechtsback opstellen.

Sparta legt basis voor zege met vroege treffer
De thuisclub kwam goed uit de startblokken en had met goed combinatievoetbal een overwicht. De beloning kwam al snel, hoewel onnodig. In de 6e minuut hield Tim van de Berg zijn tegenstander Bryan Burgerhout vast binnen de beruchte lijnen, terwijl het echte gevaar nog moest ontstaan. Het was een overtreding, dus ging de bal op de stip. Maurice de Ruiter zette zich er met zijn bekende staccato-aanloopje achter, maar doelman Daan Huiskamp liet zich niet tot een beweging verleiden en stopte de strafschop ten koste van een corner.
Wellicht vierde DVS nog een klein feestje, maar uit de hoekschop maakte de vrijstaande Maurice de Ruiter alsnog de 1-0. De geelzwarten liepen dus al vroeg achter de feiten aan. De thuisclub gunde daarna DVS ook het balbezit, maar de geelzwarten in het roodblauw strandden steeds in de hechte Nijkerkse organisatie. Er werd wel degelijk de diepte gezocht, maar de voorwaartsen werden zelden gevonden. Veel verder dan afstandsschoten van Benjamin Roemeon, Stef Nijland, Quincy Veenhof en Nassim El Ablak kwamen de bezoekers dan ook niet.  In de 32e minuut kwam Sparta er nog uit, waarbij Bryan Burgerhout een afvallende bal kon inschieten. Die ging recht op de Ermelose sluitpost af. De derby was in ieder geval verworden tot een saaie wedstrijd. Het opstootje in de extra tijd zorgde nog voor de grootste opwinding. Dat kwam Hayri Pinarci en Justin van Groen op een gele kaart te staan.
Druk van DVS leidt in laatste kwartier niet tot gelijkmaker
DVS begon de tweede helft met goede bedoelingen en met wat meer dreiging. Zo haalde Maarten van dijk er in de 49e minuut wel een corner uit en verzond hij zes minuten later de pass op Benjamin Roemeon. Helaas verloor hij na de aanname de controle en kon doelman Wouter Beukers ingrijpen. Na ruim een kwartier bracht Peter Wesselink Adriaan Kruisheer en Kenneth Aninkora in voor Hayri Pinarci en Ali Akla. Dat was een aanvallende wissel Toch was er een vrije trap nodig om dicht bij de gelijkmaker te komen. De poging van Nassim El Ablak dwong de doelman tot een knappe redding, waarbij slechts een corner resteerde. Die werd slecht genomen, waaruit Sparta kon counteren. Deze keer zonder succes dankzij het corrigerende werk van Maarten van Dijk.
De jongeling werd vier minuten later gewisseld voor Coen Vloedgraven. De Sparta-trainer Eric Speelziek had toen al net Sam Krant en Jesse Buitenhuis eraf gehaald voor Max Leeflang en Wesley de Laat. In die laatste twintig minuten van de wedstrijd voerde DVS verder op. Na een combinatie in de ‘zestien’ kon Kenneth Aninkora in de 71e minuut inschieten, maar Wouter Beukers ranselde het leer uit zijn doel. Drie minuten later leidde zijn balverlies de counter in, waaruit Bryan Burgerhart boven doelman Daan Huiskamp op de lat schoot. Met nog een kwartier voetbal kreeg de invaller een vervelende overtreding te verwerken van Justin van Groen, die daarvoor zijn tweede gele kaart ontving en mocht vertrekken. Dat kostte Maurice de Ruiter zijn plek; hij werd gewisseld voor centrale verdediger Janic Makizodila, die normaliter een basisplaats heeft. Niet veel later bracht Speelziek met Ricardo Fransberg en Jesse van Nieuwkerk verse krachten in voorin voor Gilbrano Plet en Bryan Burgerhout.
De wedstrijd ging daarmee de spannendste fase in. DVS voerde de druk daarna nog verder op en Kenneth Aninkora trof in de 80e minuut uit de draai via de hand van de keeper de paal. De Nijkerkers kwamen nauwelijks tot aanvallen toe, maar haalden uit een van de schaarse uitvallen wel een hoekschop. Daar trad Tim van de Berg handelend op. De leeg gespeelde Jeremy Jonker werd daarna naar de kant gehaald voor Finn Kluiver om toch de mogelijkheid van overlap op de linkerflank te behouden. Desalniettemin kwam Sparta op 2-0. In de 87e minuut mocht Donny van der Wal nog ruim buiten het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap, die snoeihard door de muur ging. Daan Huiskamp kreeg de bal niet onder controle en Ricardo Fransberg reageerde het meest attent, zodat deze er in de rebound alsnog inging, 2-0. DVS bleef nog wel op zoek gaan naar een doelpunt, maar een halve omhaal van Finn Kluiver eindigde in de handen van Wouter Beukers. Kenneth Aninkora perste er in de extra tijd nog tweemaal een schot uit, maar de stand bleef 2-0.

Onnodig
“Of die penalty nodig was? Tim wilde die bal achter laten lopen en was verrast, dat die speler er nog voor kwam. Die strafschop mag je geven. Die stopt Daan goed, maar uit die corner loopt Maurice de Ruiter hem in de nek. De bal ging er via Ali in. Daardoor zat Sparta al vroeg in een zetel. Dat veranderde nog niet veel aan ons plan, want ik had al verwacht, dat wij veel de bal zouden krijgen. Wij wilden met Stef in de punt tussen hun linies komen met Quincy en Maarten daaronder en kijken of we Benna en Ali aan de zijkanten vrij konden spelen met Jeremy en Nassim eroverheen. We hadden ook meer diepte in  ons spel dan tegen ODIN. Zij hadden het na die 1-0 redelijk georganiseerd, gaven ons het initiatief en we zijn in de eerste helft eigenlijk niet voor de goal geweest bij hun. Dat was het beeld van de eerste helft. Ook wij hadden het goed voor elkaar. Zij loerden op de counter en die haalden we er goed uit.
We bleven lang aan de bal en als we balverlies leden, hadden we goed druk op de bal. Daardoor moesten zij de lange bal spelen. Maar we waren niet echt bij machte om Benna en Ali aan de zijkanten vrij te maken en Nassim en Jeremy eromheen te krijgen. Tussen de linies ging het een aantal keer goed met Stef en Quincy, maar we hadden daarvoor tegen Sparta net wat beter moeten zijn. We hadden ook net wat geduldiger moeten zijn; dan gingen we te snel op zoek naar de beslissende pass. Het was in de eerste helft niet goed genoeg om het hun moeilijk te maken. Over ons spel was ik niet ontevreden; we hebben gedaan wat we konden doen. Wij moeten toch veel combineren en onze lopers erbij krijgen. En in de tweede helft hebben we de meeste kansen gehad. Kenneth brengt dan toch een heel andere kwaliteit met zijn kont in de ‘zestien’. Hij is nog niet klaar voor 90 minuten. Ook al voor die rode kaart met schoten op de paal en de lat. In het laatste kwartier kregen we zeker goede mogelijkheden, maar ik had ook daarvoor al wel het gevoel, dat die gelijkmaker zou vallen. We stonden zelf goed en konden ook hun counter eruit halen. Op de bank zaten we te wachten op onze score. Het mocht niet zo zijn. Ik vond ons wel beter dan Sparta en meer het initiatief hadden. Zij kiezen voor die speelwijze na die 1-0 en dat is hun goed recht. Een winnende trainer heeft altijd gelijk. Een nederlaag was zeker niet nodig geweest; we hebben de kansen gehad op de gelijkmaker, maar dan geven we nog weer een vrije schop weg en dan wordt je wel afgestraft en is de wedstrijd dood. Het zijn details, maar het kost je wel een goal.
Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Jeremy Jonker (87’ Finn Kluiver), Tarik Evre, Tim van de Berg, Nassim El Ablak, Ali Akla (63’ Kenneth Aninkora), Hayri Pinarci (63’ Adriaan Kruisheer), Maarten van dijk (70’ Coen Vloedgraven), Quincy Veenhof, Stef Nijland, Benjamin Roemeon.
Opstelling Sparta Nijkerk: Wouter Beukers, Jerry Geurtsen, Justin van Groen, Sam Krant (70’ Sam Krant), Mike Ahrens, Jesse Buitenhuis 70’ Max Leeflang), Donny van der Wal, Roy Bakkenes, Bryan Burgerhout (78’ Jesse van Nieuwkerk), Maurice de Ruiter (76’ Janic Makizodila), Gilbrano Plet (78’ Ricardo Fransberg).

Rood: (2x geel) 75’ Justin van Groen

Scheidsrechter: Dhr. do Schaper uit Dokkum

Scoreverloop: 8’ Maurice de Ruiter 1-0, 89’ Ricardo Fransberg 2-0.

Resultaten Derde divisie A 26 maart (speelronde 20; telt voor tweede periode):
De twee Zeeuwse clubs zagen hun wedstrijd afgelast worden; GOES thuis tegen Ter Leede en hsv Hoek uit tegen SteDoCo. Hoek leverde daardoor een plaats in en staat met 32 uit 20 vijfde. Ter Leede klom over DVS heen en moet als nummer 7 met 30 uit 20 Barendrecht op doelsaldo voor laten gaan. Ook SteDoCo gaf een positie prijs en staat nu met 25 uit 20 dertiende. GOES hield de rode lantaarn in handen met 15 uit 20.
Sparta Nijkerk maakte net als de twee overige clubs uit de top-3 geen fout en bleef koploper met 43 uit 20. Dinsdagavond kunnen de Nijkerkers daar nog drie punten aan toevoegen, als zij thuis van DOVO winnen. De tweede periodetitel komt al dichtbij voor de oranjehemden. Met 30 uit 21 zakte DVS van de zesde naar de achtste plaats.
FC Lisse-Ajax (am): Het overwicht van de thuisclub vertaalde zich in een vroege treffer in de eerste helft en een na rust. De score had daarna nog hoger kunnen uitvallen, maar het bleef bij 2-0, waarmee FC met 42 uit 21 de race met Sparta Nijkerk volhoudt. De runner-up heeft in de tweede periode hetzelfde verschil met de leider. Ajax bleef ondanks de nederlaag met 24 uit 21 veertiende, maar voelt nadrukkelijk de hete adem van de beste herkanser met evenveel verliespunten in de nek.
Harkemase Boys-Sportlust’46: Een sterker Sportlust’46 leidde al met 0-1, toen de thuisclub in een kort tijdsbestek met negen man kwam te staan. Ondanks mogelijkheden aan beid kanten bleef het bij die stand. Daarmee bleven de Woerdenaren met 37 uit 20 in het spoor van de koploper en FC Lisse. Dinsdagavond mogen zij thuis tegen Excelsior’31 proberen de tweede plaats van de club uit De Bollenstreek over te nemen.
Excelsior’31-DOVO: Een sterker opererende thuisclub nam halverwege de tweede helft de voorsprong, die in de slotfase nog groter had kunnen zijn. Door de 1-0 verdreven de Rijssenaren hsv Hoek van de vierde plaats. Excelsior’31 is van zins om met nu 33 uit 19 een goede serie neer te zetten, maar gaan daarbij dinsdagavond al een lakmoesproef ondervinden bij het bezoek aan sportlust’46. Als momenteel slechtste herkanser met 18 uit 20 is DOVO nu ook in de greep van de huidige directe degradatiekandidaten.
ODIN’59-Barendrecht: Een nog altijd geplaagde thuisclub nam door doelpunten halverwege de eerste- en tweede helft een 2-0 voorsprong, maar dat was niet voldoende voor de zege. De betere bank van Barendrecht bracht de gelijkmaker nog op het scorebord in de slotfase. Met 30 uit 20 bleven de Rijnmonders als nummer 6 Ter Leede op doelsaldo voor. Dinsdagavond kunnen zij ten koste van VVOG afstand nemen van DVS. Voor ODIN’59 had het gelijkspel geen gevolgen voor de positie op de ranglijst. Het bleef twaalfde met 26 uit 21. Met 17 uit 9 is de club in de tweede periode nu afhankelijk van puntverlies bovenin.
VVOG-Staphorst: In plaats van een redelijk comfortabele 2-0 voorsprong gingen de Harderwijkers rusten met 1-1. Het initiatief van de thuisclub werd beloond met een 2-1 overwinning. Met nu 21 uit 20 nam VVOG een voorsprong van drie punten op DOVO en kan zich bij winst in Barendrecht op dinsdagavond zelfs naar een veilige plek voetballen. Staphorst bleef met 29 uit 21 nog net in het linker rijtje.
ACV-VVSB; De 1-1 eindstand was na een voorsprong voor de Noordwijkerhouters al na een kwartier voetbal bereikt. In de tweede helft sloeg de vermoeidheid van het drukke programma toe en kwam geen van beide clubs nog aan scoren toe. Daardoor neemt ACV nu met 27 uit 21 de tiende plaats in. VVSB staat met 17 uit 20 nog steeds voorlaatste.