DVS’33 Ermelo voorbij SDC Putten in kleine finale Veluwe Cup

Henk Baum (penalty)
58'

17 augustus 2013 12:30

Harry van Beek

Het publiek uit de regio kon tijdens het toernooi om de Veluwe Cup in Putten een voorproefje krijgen op de competitie van de vier Veluwse competitiegenoten in de Hoofdklasse A. In de eerste ronde plaatsten SDV Barneveld en Sparta Nijkerk zich door hun winstpartijen op DVS’33 Ermelo (2-0) en SDC Putten (5-1). De Barnevelders profiteerden van een foutieve terugspeelbal en een buitenspeldoelpunt. De Nijkerkers waren eenvoudig veel te sterk voor gastheer SDC Putten. Daarbij mag opgemerkt worden, dat de trainer in Puttense dienst, Bert van Hunenstijn, meer waarde hechtte aan de wedstrijd op de slotdag van het toernooi, zaterdag 17 augustus, tegen zijn oude club en hield zijn gevaarlijkste spelers tijdens de eerste wedstrijd nog op de bank. Hennie in ’t Hof kende meer belang toe aan het duel op de openingsdag van het toernooi en zou een aantal dragende spelers rust gunnen. De praktijk was echter, dat hij vanwege de krapte in zijn equipe, mede door vakantie van een paar spelers, toch een beroep op hen deed. De oefenmeester lette daarbij ook nog op de gevoeligheden rond de wedstrijd tegen SDC Putten, waarbij winst altijd telt.

Boeiend scoreverloop wijst DVS als winnaar aan
De Puttense ploeg kende een veel betere veldbezetting dan tegen Sparta Nijkerk. DVS probeerde met de opbouw van achteruit en had de eerste twintig minuten dan ook het beste van het spel. De Puttenaren speelden meer vanuit de omschakeling en tekenden ook voor het eerste gevaar. Toch kregen de geelzwarten, waar zij gezien het openingsoffensief recht op hadden, in de 11e minuut op voorsprong. Mitch van der Vlist besloot zijn actie in ‘de zestien’ met en strak schot, waarop doelman Thijs Janssen geen kans had, 0-1. Ondanks meer balbezit van de Ermeloërs, kwam SDC Putten, dat met uitvallen wel degelijk voor gevaar zorgde, in de 20e minuut langszij. Na een uitstekende combinatie schoot Rick van der Lee in. Zijn schot ging via de onderkant van de lat al net over de doellijn. Rick Degenaar drukte de bal definitief binnen en kreeg de treffer op zijn naam, 1-1. Hierop brak een fase aan, waarin de blauwwitten sterker waren. Doelman Daan Huiskamp moest twee keer redden en kraag tevens hulp van de paal. Rick Degenaar zette de gastheren in de 37e minuut wel op voorsprong door een voorzet af te ronden. Doelman Daan Huiskamp voorkwam een derde Puttens doelpunt op slag van rust, zodat met een 2-1 stand aan de thee ging.

Met een wissel en een wijziging in de opstelling herstelde Hennie in ’t Hof het spelbeeld uit het begin van de wedstrijd. Ook nu moest DVS beducht zijn op de uitvallen van de Puttenaren en eindigde een inzet van Rick van der Ree in het zijnet. De geelzwarten hadden wel een strafschop nodig om weer op gelijke hoogte te komen. Ali El Haddadi was in de 58e minuut onreglementair gestuit in het strafschopgebied en Henk Baum benutte vervolgens de penalty. De thuisclub kreeg hierna twee uitstekende kansen om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen, maar miste die. Ook werd Rick Degenaar nog een strafschop onthouden, zodat het voorproefje op de competitie op een gelijkspel leek uit te draaien. Het mee opkomen van Edmund Mijnheer zorgde voor de aanval, waaruit Ali El Haddadi in de 84e minuut  beheerst de uiteindelijke 2-3 binnen schoot.  In de slotfase kwam SDC Putten niet verder meer dan twee vrije trappen op de rand van het strafschopgebied, maar die brachten geen wijzigingen meer in de stand. De gastheren eindigden zo het toernooi als vierde en DVS dus als derde. Het wedstrijd verloop wees dus duidelijk geen favoriet aan voor de echte derby, die op 14 september in Ermelo op de rol staat.

Sparta Nijkerk naar afgetekende toernooiwinst tegen SDV Barneveld
De wedstrijd SDV Barneveld-Sparta Nijkerk vormt zelfs de ouverture van het nieuwe seizoen. Goed georganiseerd hielden de Barnevelders het een lang uur droog. Het betere combinatiespel van Sparta zorgde wel voor veel Nijkerks balbezit, maar vooralsnog geen uitgespeelde kansen. Toch hadden de oranjehemden nog geen periode met tempoversnellingen nodig om op voorsprong te komen. Een uitstekend schot na een goede crosspass werd door doelman Jeroen van Binsbergen maar deels gekeerd, waarna Tim Muller in de rebound inkopte. De 0-1 was ook de ruststand. De 0-2 van Huymans diende zich net binnen de eerste tien minuten in de tweede helft aan. Het aantal wissels daarna kwam het Nijkerkse spel niet ten goede en had zelfs zicht op de aansluiting en eventueel meer. De Barneveldse treffer werd even terecht als onnodig geannuleerd, maar het laatste balcontact gold nu eenmaal als buitenspel. Daarna liep Sparta Nijkerk in de laatste tien minuten nog uit naar 0-5. Waar de kleine finale de supporters van de twee clubs nog in het ongewisse laat, zullen de Barneveldse supporters de aansprekende derby tegen de Spartanen met de nodige zorgen tegemoet zien. Ook al wordt die in “Het Kiependarp” gespeeld.